Zdravá výživa

Kyseláč

lacquer - fotkalacquer, 24. mája 2012

Včera som si kúpila keramický hrniec na kvasenú zeleninu a iné pochúťky. Máte niekto skúsenosti s nakladaním? Zaujímalo by ma, keďže som začiatočník, či musí byť hrniec plný, chcem len vyskúšať čo bude chutiť a plný hrniec sa mi zdá byť veľa pre začiatok. Chcem naložiť bez vody, len posolenú zeleninu, neviem či je nutné dávať aj vodu, recepisov na túto tému je toľko, že už som celkom popletená. Ďakujem Vám za rady, určite ich ocením, lebo naozaj nemám predstavu, ako to moje nakladanie skončí:)

@zareaguj


Diskusia k téme

rea1
keramicky hrniec - taky ten normalny vacsi ci mensi sudok na kapustu, uhorky a take one alebo nejaky špeciál? ak nie obycajny sudok, daj mi prosim vediet, aky a kde. inac - mam uplne super recept na uhorky nakladane v sudku. vydrzia dlho, su chrumkave a nie su to kvasaky, maju chut ako normalne do pohara zavarane uhorky. a kym je sezona, co sa vyžerie sa da bez obav doplnat! ak chces . . . rea1@post.sk (lebo na vareche neviem ako ošetriť, aby sa mi odpovede niekde zobrazovali). :-))
bobo1
je to jednoduche u nas v dedine robia dzaudzau:kapusta,mrkva,petrzlen,paprika zeleninova PCR vsetko nastruhat na tenke rezance.Nalev:ocot,cukor,sol,uvarit nechame vychladit nalev robyme podla mnozstva materialu mam viac receptov kontakt predajsyra.webnode.sk
irenaw
možno myslíš nakladanú zeleninu (pickles)? pohľadaj v diskusiách, bolo tu o tom. môj postup: nakrájaná (nastrúhaná) zelenina sa premieša so soľou (cca 2% hmotnosti zeleniny), natlačí do kameninového súdka a zaťaží. tlak je dôležitý, aby sa nedostal pomedzi zeleninu vzduch a nezačala sa kaziť. neviem, či máš v kyseláči niečo na zaťaženie, môžeš použiť napr. nejakú doštičku a čistý kameň. po pár hodinách treba skontrolovať koľko zelenina pustila šťavy, prípadne doliať trošku prevarenej, vychladnutej vody. pri suchých druhoch pridáme vodu hneď. necháme stáť pri izbovej teplote 5-7 dní podľa druhu a tepla. priebežne treba kontrolovať, aby bola zelenina pod hladinou tekutiny. vyskúšanú mám miešanú zeleninu, kapustu, cviklu, uhorky, kaleráb, tekvicu hokaido (kaleráb a tekvica potrebujú pridať vodu). zdravé a chutné.
lacquer
Ďakujem irenaw
z Tvojej odpovede mi vychádza, že pokiaľ to zaťažím niečím, tak nemusí byť zelenina až po okraj? Neviem prečo nepredávajú ten hrniec aj s nejakým primeraným ťažidlom, teraz aby som dačo dopasovala, čo sa zmestí dnu sakriš. Mám v robote sklenené ťažidlo na stole, beriem ho domov a dám do hrnca:))
irenaw
možno je myslený na kvasáky, tie udrží pod hladinou taká tenká drevená lopatka (ktorej neviem názov), keď sa tam "zašprajcuje" :-). to už je detail, to si prispôsobíš. naplň maximálne tak, aby si to mohla s tým ťažidlom aj zatvoriť, aby dnu nešlo svetlo.
marcy
polovica hmoty by mala byť kapusta, karfiol je vynikajúci....zaťaž najlepšie drevená doska prepílená,aby sa po častiach dala vložiť a zaťažiť kameňom....sklo by som v žiadnom prípade nedávala,čert nespí ihličky skla človek ľahko nerozozná .....:-)
rea1
sakra, sakra, ten hrniec vyzera super, kde taky najdem? :-)
furdica
Dobry den .ja mam kyselač kupený zo zásielkoveho obchodu,je to vyborna vec ,ako tažítko použivam igelitovy sáčok naplnený vodou,dobre sa dava dnu,lebo nádoba je hore uzka ,a pritlači všetky miesta ,používam hrubšie sáčky ,previažem a hotovo,ked sa mi zelenina mina pridam vodu do vrecka a stale je prikyitá a neoxiduje a nekazí sa, inak robím rozne druhy zeleniny ako na pikles sposob pokrajane podla tvrdosti druhu, napr. uhorky večšie ako kapustu ,
lacquer
Vdaka furdica, vyborny napad s tym sackom.
A zalievas zeleninu aj vodou, alebo iba posolis?