Kvasená cvikla - pickles

sjuz - fotkasjuz, 29. júla 2010

Niečo zdravé a chutné do zásoby na jeseň a zimu... Takto pripravená cvikla posilňuje imunitu, krvotvorbu, a má očisťujúce účinky.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Cviklu očistíme, a nakrájame na plátky. Nastrúhame chren.

  2. 2

    Do nádoby naukladáme na dno vrstvu cvikly, nasypeme jemne chrenu ( nie veĺa - počas kvasenia sa jeho štiľavá chuť zjemní a skoro stratí) a jemne posolíme. Soli by malo byť 2% z objemu cvikly. Vrstvy striedame. Nakoniec jemne popritláčame, a zaťažíme. Treba dávať ale pozor, aby navrchu bola stále šťava, ktorá sa uvoľní z cvikly, a ktorá po pár dňoch zhustne ako sirup. Ak je jej málo, stačí doliať trochu prevarenej vody. Táto chráni cviklu pred stykom so vzduchom a znehodnotením.

  3. 3

    Ak nie je súdok, dá sa dať aj do 5 litrového pohára, ktorý sa obalí alobalom, aby nebol na svetle. Treba dávať pozor, aby pohár bol plný len cca do dvoch tretín. Po cca 2 dňoch sa urobí navrchu pena - čo znamená, že cvikla začala kvasiť. Asi o 5-6 dní sa dá cvikla konzumovať. Skladujeme najlepšie v tmavom ale teplejšom priestore. Treba dodržať čistotu pri vyberaní cvikly, aby sme nezaniesli baktérie - potom by sa začala kaziť. Možeme podávať ako prílohu, alebo z nej pripravovať šaláty.

Diskusia k receptu

sjuz
alžbetka2 - každá takto kvasená zelenina je zdravá, obsahuje baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sú prospešné nám, okrem toho tým, že zelenina nie je tepelne upravená, zostávajú v nej dôležité živé látky - hlavne enzýmy. ak ťa to zaujalo, pozri tu, je tam o tom viac:  varecha.pravda.sk/diskusie/pickles-kvasena-zelenina/278-f...

frezia68
@sjuz ,vďaka ze recept,podobne som robila čalamádu-zmes zeleniny,kvasená je zdravá,ako kapusta.Ale cviklu s chrenom len bežne zaváram-nekvasila som,ale urobím,lebo máme radi.
pekarik
doteraz som cviklu uskladňoval na zimu v pivnici,mám posadenú v tomto roku celý záhon tak skúsim aj tento recept,ďakujem
oblizprst
Dnes idem zavárať uhorky, tak si naložím zopár do pohára na "kvasáky". Už sa teším.
stefani11
Cvikla mi na záhradke rastie,tak to určite vyskúšam.Ďakujem za receptík.Ja cviklu varím a potom ošúpem a postrúham,premiešam s postrúhaným chrenom a dám sladkokyslý nálev /môže byť aj fenikel,kto má rad/nesterilizujem,lebo potom chren stráca na sile.Urobím toľko,aby sa to v krátkej dobe pojedlo.
marienka44
Stefani, aj ja tak robim, nesterilizujem, ved chren aj konzervuje. Urobim viac a porozdavam pribuznym. Nalev robim tak, ze povarim celu rascu vo vode a pridam cukor kryst., sol, ocot podla chuti a vriacim nalevom zalejem postr. cviklu s chrenom. Zacala som pridavat aj trochu cerstvo mlete korenie. Kamaratka vravi, ze ona nevie tak dobre ochutit cviklu ako ja.
hannah22
@marienka44 cviklu mám rada tak ako ju robíš, ale pridávam do nálevu k rasci štipku fenyklu, je to trošku iné ale dobré... :))
hombrero
urobil som to presne podla receptu a mozem povedat ze je to dobre, vdaka za recept
alena45
bože, mám pripravenú cviklu aj cukinu aj patizony, že si spravím dva druhy, ale v takej zime... aj kvašáky sa mi akosi nevedia vykvasiť a už sú vo fľaši týždeň ...
dusty60
no ja som to vcera zalozila podla receptu, len neviem ze ci ju uzavriet vieckom, no bojim sa aby to nahodou nestrelilo, alebo prekryt gazou. Pretoze co recept, to iny postup. Tak teraz neviem.. kto to uz robil, nech prosim poradi , ci uzavriet alebo nie. dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia