Varenie

Kuracia polievka- kde robím chybu?

kristinamia - fotkakristinamia, 12. októbra 2014

Prosím Vás poraďte, kde robím chybu, pri varení kuracej polievky? Nech robím, čo robím, vždy sa mi zakalí... varím ju pomaličky a dostatočne dlho, šuminy vyberám a vždy ju mám zakalenú...a ešte mám otázku, ako vyberáte šuminy? a kedy?
Ďakujem za všetky odpovede...Kristína

@zareaguj


Diskusia k téme

marika9
Šuminy sa vyberajú , keď začína polievka vrieť. Ja vyberám polievkovou lyžicou, moja mama takou tou deravou, ale tiež máva kalnú polievku. Nie je problém v lyžici? Zakalená býva, ak veľmi vrie, alebo je krátko varená. Ale píšeš, že to dodržiavaš. Tak veru neviem. Polievka je čírejšia, ak v nej varíš časť kostí, nie len mäso.
marikahr
Ja zvyknem kuracie trupy spolu so zeleninou najskôr piecť (20 minút na 200stupnov) a potom dám do hrnca s vodou a varím pomalým varom; vývar je silnejší a nikdy sa nezakali
Tento postup som odkukala od V. Morochovica
Takto robím aj hovädzí vývar
evafrieda
ja pridám celú cibuľu aj so šupou,nikdy nemám zakalenú,vraj kvôli tej cibuli,tak neviem či je to pravda,mám to od babky,ale ja varím len slepačiu,nie kuraciu.Kupuje v Kauflande,je z čiech bez drobkou.
radox1
spravne pise marikahr,zeleninu v celku a neprevarat ju,cibula v supe,sol na koniec,osvedcilo sa mi varit hovädziu-slepaciu polievku v rure-120° na 4 hodiny.
viera1
Aby som vedela kvalifikovane poradiť,musela by si dať celý postup; ale skúsim takto:všetko vkladám do studenej vody (mäso,mrkva,petržlen,cibuľa s jednou šupkou,cesnak,kaleráb,zeler,celé čierne korenie,zelerová a petržlenová vňať).Po zavretí znížim na minimum,má to len prebublávať,penu nezbieram,pokiaľ mäso umyješ pod studenou vodou,vyplavíš krv,nemá sa tam veľa čo zrážať,nikdy som ešte penu nezbierala.Po cca 1/2 hod vyberiem mrkvu,petržlen,trošku neskôr kaleráb a zeler a varím ďalej.Ja nedávam cestoviny,len mäso a zeleninu do polievky,takže varím jedno celé stehno,ktoré vyberiem cca po hodine varenia a zvyšok ešte varím asi 1hod.Takže spolu 2 hod aj viac.Sporák vypnem a vyberiem zvyšok mäsa,nechám ustáliť a veľkou naberačkou opatrne vyberám vývar a cedím do druhého hrnca tak,aby som nerozvírila usadeniny na dne (čiže neprelievam z hrnca do hrnca).Potom už len dosolím,dochutím,vložím nadrobno nakrájanú zeleninu a mäso a pridám petržlenovú vňať.Ak dávaš cestoviny,uvar si zvlášť,nie vo vývare.Osobne si myslím,že máš prudký oheň,preto ju máš zakalenú.Na plynovom sporáku na najmenšom horáku a na minimum.Ten var je takmer nepostrehnuteľný.
tothka
Všetky mäsové polievky varím v tlakovom hrnci. Naložím mäso, očistenú nepokrájanú zeleninu, pridám soľ aj korenie, zalejem studenou vodou. Varím spočiatku, kým nezačne hrniec fučať na vyššej teplote, potom na minimálnej asi 1/2 hod. hovädziu možno 3/4 hod. a vypnem. S otváraním hrnca treba počkať kým sa tlak dostane do normálu a ešte nikdy nebola zakalená .
zdenka1009
Ja, keď varím hovädziu i kuraciu polievku, mäso dávam do studenej vody,nesolím, varím pomaly, keď sa objavia šuminy zbieram ich sitkom na čaj asi po 45min. aj 2krát, potom pridám zeleninu,korenie a varím aj tri hod. pomaličky. Hovädzia pol. je najlepšia z rebierka alebo hrudky nech má aj oká a kuracia tá sa varí kratšie. Cestovinu varím samostatne.
babidka
Myslim , ze hoci kazdy vari polievku inak -zaklad je , aby polievka prudko nezovrela a "nebublala" . Ja varievam "masovu s rezancami" polievku kazdu nedelu - lebo moj manzel to ma tak rad :-) Maso /domacu sliepku , morku, hovadzie, kacku, hus / davam do studenej vody, pridam sol a cierne korenie a uplne pomalicky zacnem varit .Kym zacne uplne jemne po okrajoch bublinkovat , tak to niekedy trva aj hodinu . Takto pomalicky sa variacu polievku nechavam aj 2 hodiny , potom pridam zeleninu a vnate a necham varit este aspon hodinu . Takze to sice vyzera , ze stravim pri vareni polievky kopu casu - ale v skutocnosti iba obcas dozriem aby mi ani nahodou nezovrela prisilno :-) Rezance si samozrejme uvarim osobitne , ale to vie azda kazdy .Skusala som 1-2x uvarit polievku z kupeneho kurata ...ale -skoda prace aj surovin .To nebola polievka...
babidka
Este som chcela dodat , ze dolezite je aj maso z ktoreho polievku budes robit . Ako spomenula @zdenka - z hovadzieho rebra / u nas aj z klizky a kosti / , trup z vykostenej domacej hydiny -kacky, husi, morky , starsie sliepky alebo kohut , kosti z vykosteneho kralika , bazant....Aby bola polievka chutna , davam asi 500-800 g masa/kosti a 500g zeleniny na 3 litre vody .
sovka62
Tiež si myslím, že príčinou je, že sa príliš silne varí. Spočiatku dávam o niečo menej vody a ak sa mi zdá, že by aj na slabom ohni začínala vrieť prirýchlo, šupnem do nej za pohár ľadovej vody. Hneď sa zľakne a ostane číra.
scharlott
Pekný nedeľný večer prajem.
Na plynový sporák existujú okrúhle železné platne, ktoré rozložia rovnomerne teplotu dna hrnca.
Inak ja varím kuraciu polievku bez zeleniny dávam do nej iba zelenú papriku. Od nej dostane iný ,,odtieň" chuti a zeleninu varím zvlášť a potom uvarenú pridám do polievky.
jozka2
Raz davno sme mali navstevu.Pan bol madar.Varila som kuraciu polievku/bola som zacinajuca mlada kucharka/,zhodou okolnosti pri mne stal ked som maso dala do polievky a on mi hovori daj tam cervenu paradajky naraz s masom nezamuti sa ti.Od vtedy skutocne pridavam/podla mnozstva mensiu vacsiu paradajku/ a nikdy nemam mutnu.Necham silnejsie zovriet aby sa vyzrazali bielkoviny,pozbieram pekne aj po okrajoch sitkom,polievka je mutna,penu zbieram kym neprestane sa tvorit,osolim dam cele korenie,necham varit,ked pridavam zeleninu davam cibulu s poslednou vrstvou supky.Jednak supka z cibuli je nenormalne lieciva a po druhe doda krasnu farbu I ked nepatrnu.Necham vriet na slabom ohni.Pocas varu polievka sa sama nadherne vyciri.Odkedy pridavam paradajku nemam problem ci zavrie silno,ci pomaly stale je krasna cista.
Skuste mozna aj vy budete tymto uneseni tak ako ja.Do hovadzej pridavam kavovu lyzicku okrem paradajky aj octu.Ma lepsiu chut a uvolni sa vapnik z kosti do polievky,ale az po zovreti ked vodu vymenim.
jozka2
ocot davam raw jablkovy.ocot pridavaju rumuni aj do kuracej polievky.
jozka2
Bola by som rada ak niekto vyskusal ako to dopadlo.Vdaka.
xanadu1955
Ja robievam tak tu väčšina opísala do studenej vody a pomalé varenie, varím tak 3 - 4 hodiny chutia nám silnejšie vývary, ale taktiež sa mi stávalo že niekedy bola zakalená ale väčšinou čistá, potom som raz pozerala "Bez servítky" a tam jeden pán varil mäsovú polievku a do väčšieho hrnca pridal čajovú lyžičku octu a hovoril že vtedy sa polievka nezakalí a ani nie je cítiť octom a tak keď sa mi najbližšie zakalila tak som pri najbližšom varení som pridala trošku octu a od vtedy pridávam stále a už sa mi nikdy nezakalila ani keď mi prudko zovrela. Dúfam že som pomohla
kristinamia
Vsetkym vam dakujem, polievocku uz mavam ciru a krasnu... Robila som chybu, ze som ju rychlo nechala rozvarit a potom stisila, teraz ju nechavam pomalicky rozvarit a este bujon som davala hned na zaciatku a to bola chyba a este chyba bola aj v nekvalitnom mase, zacala som kupovat kvalitnejsie slovenske kurence, uz je dobre...
maxdantes
@kristinamia

Kuracia pol. : Mäso po umytí dám do studenej vody pomaly zovrieť, a pri pomalom vare zberám peny, trvá to asi 40-50 minút. Potom pridám umytú zeleninu / mrkvu, petržlen, cibuľu, zeler, kaleráb, kel-1/6 hlávky, stopkový zeler a petržlenovú vňať / Dôležitá je rýchlosť varu, len slabé bublinky, a NIKDY neprikrývať pokrievkou. Mäso varím pred zeleninou okolo 70 minút, a zeleninu tiež tak / musí byť mäkká/. Mäso varím neosolené, osolím po pridaní zeleniny, ako i mleté korenie čierne a vegetu. Manželka niekedy, ked to nevidím, pridá i kocku kuracieho bujonu. Mäso : kuracie trupy 2x, krídla 3-4 x, pečienky kuracie 4 ks, srdiečka 5-6 ks.