Rôzne

Kupujte slovenské výrobky - ani za svet!

vcelka - fotkavcelka, 2. mája 2012

Veľmi sme sa potešili, keď v bratislavskom Kauflande otvoril predajňu výrpbca syrov - Kozí vŕšok. Veď sme sa o ňom dočítali samé chválospevy... Kúpili sme si kus ovčej hrudky a doma si ju pekne narezali, naaranžovali. Chuťovo sa jej nedalo nič vytknúť (aspoň teda konzument-amatér, čo neovláda degustačné ňuansy, nerozozná správnosť a poctivosť výroby), ale zarazila nás konzistenia viac podobná tvrdšiemu tavenému alebo polomäkkému syru. Farbu to malo krémovú, chýbali trhlinky aj vŕzgavý zvuk, ktorým sa ovčí syr zvykne brániť voči ľudským zubom :-) . Pri najbližšej príležitosti sme sa predavačke v tom syrovom raji posťažovali a ona nás prekvapila informáciou, že v Kozom vŕšku sa vraj celá várka syra nepodarila. Ale nedali jej k tomuto priznaniu žiadne pokyny, aby predaj zastavila, aby ponúkla zľavu a sťažujúcim sa spotrebiteľom dodatočne nejakú satisfakciu... A že keď tam nabudúce bude predávať ona, tak nám dá osobnú satisfakciu - kúštik ochutnať. Žiadne nabudúce sa konať nebude. Slovenský výrobok - 12 € za kilogram ma vyliečil z choroby uprednostňovať naše výrobky. Myslím, že rakúsky alebo francúzsky výrobca by si takto klamať domáceho zákazníka nedovolili...

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
Vidím,že si sa poriadne rozčertila...Medzi nami,výrobca nemá výstupnú kontrolu ? Teraz si musí zákazník robiť kontrolu sám a nielen pri potravinách,kupuješ tričko,treba skontrolovať švy,pozrieť proti svetlu kvalitu úpletu (diery) a vycálovať 15 €.A vytáčať ťa budú v médiách,aby si kupovala slovenské výrobky.Po takýchto skúsenostiach si to veľmi rozmyslíš.A to ešte nehovoríme o kvalite mäsa a mäsových výrobkoch !Včera som kúpila vajcia (SK) označené "L",čiže veľké 63-73gr.Tejto hmotnosti zodpovedali 3ks !Zvyšné mali do 58gr.Tak chodím na nákupy s lístkom a vajcia označené SK LV 1-6 už nekúpim.A tak je to so všetkým na Slovensku.Predýchaj to.
sovka62
Mám otázku pre jednu i druhú: reklamovali ste tie výrobky? Asi nie. Myslím si, že to je zásadná chyba nás spotrebiteľov, že necháme aby to nepoctivým výrobcom prešlo. Preto si to môžu dovoliť.
A nehádzala by som do jedného vreca všetky slovenské výrobky, aj keď niektorých by som sa ani ja nedotkla ani dvojmetrovou palicou, ale sú aj dobré a tie by sme tu mohli propagovať a radiť jedna druhej. Lebo inak budeme z našich mizerných miezd platiť vysoké platy tých, ktorí výrobky spracovávajú v zahraničí a nikdy sa to nezmení.
vcelka
Potraviny reklamuješ veľmi zriedkavo - kvôli 400 g syra mám znovu sadnúť do auta, platiť benzín, tráviť jalovo čas... Výrobcovia s tým počítajú, predovšetkým v hlavnom meste, že sa väčšina zákazníkov nemá čas a chuť vrátiť s výrobkom naspäť. A neviem ako by vierka1 vôbec dokázala, že ide o vajcia od toho konkrétneho výrobcu, kúpené v konkrétnom obchode. Ja som raz veru reklamovala kravskú hrudku, pretože som to mala pešo asi 500 metrov. Jasné, že nehádžem všetkých do jedného vreca (ešte nikdy ma nesklamalo Sabi a jeho jogurty) - ale žiadne všeobjímajúce Kupujme slovenské výrobky! nám nesmie zatemniť mozog. Zástancovia tohto hesla kričia, že tak to beží aj v iných krajinách. Ale v iných krajinách je aj zvykom iná kultúra vzťahu výrobca - obchod - konzument. Jednoducho si to tam voči svojmu domácemu zákazníkovi nik nedovolí. Ty brďo, dovolil by si to nemecký výrobca voči nemeckému zákazníkovi ?????????
zvoncek
dávam za pravdu sovke, treba podporiť našich malovýrobcov, ale treba byť aj kritickí, ale ako u našich, tak aj tých zahraničných. Je to asi v našej povahe, že , čo je zo zahraničia, to je kvalitnejšie. Myslím si, že to iste tak nie je, napr. je obdobie, kedy sa zbiera špargľa, tu na Záhorí sa pestuje roky špargľa, ktorou sa zásobuje aj horné Rakúsko, ale u nás v obchode- v jednom zahr, reťazci- ponúkajú ako čerstvú špargľu z Peru., načo sa dováža to, čo sa u nás dopestuje? ako môže byť tá špargľa lacnejšia a čím oíšetrená, aby tú cestu vydržala, radšeju končím.
viera1
@sovka62 ,ťažko by som dokazovala na tých vajciach,že boli v krabičke s veľkosťou "L" a najbližšie to poriešim s vedúcim;vezmem priamo v obchode vajcia a nech ich po jednom preváži.Ja určite nie som z tých,čo to nechajú tak,ja sa svojich práv viem domôcť.Pravdu máš v tom,že mohli by sme si tu odovzdávať skúsenosti s kvalitnými výrobcami.
@vcelka ,pozdravíme spoločne pána Konštiaka,nech si urobí poriadok.
vcelka
@zvoncek ; nie všetko zahraničné je lepšie! Ale zahraniční výrobcovia sa nedomáhajú ochrany v mene "národovstva" tak ako to vyžadujú domáci. A tu ani nejde o spor zahraniční proti slovenským. Mňa rozčuluje to, že domáci ide klamať domácich. Vedeli, že sa im to nevydarilo a predávajú to aj tak. Pochopiteľne, že takto to bolo aj s "vierkinými vajcami" či inými domácimi šmejdami...
rybarkuchar
Rozčuľuje ma, keď nájdem v obchode zahranočné potraviny, ktoré vytlačili slovenské výrobky. Ešte viac ma rozčúli, keď si kúpim niečo čo mi nechutí a zistím, že je to slovenský výrobok. Riešim to jednoducho - kupujem bez okuliarov ( bez nich nevidím na tie úžasné malé informácie) Doma ochutnám a buď to zaradím medzi jedlé výrobky alebo to už v živote nekúpim a je mi jedno či je to z Gurunu alebo Očovej.
nazarboncuk
nemému dieťaťu ani vlastná mať nerozumie. ak sa nebudeme sťažovať nič sa nezmení. bohvie kedy to pochopíme ;)
marianne69
..pokial je to mozne uprednostnim slovenske vyrobky,specialne ak sa mi podari kupit z farmy,mame Radolske druzstvo chovaju kravky aj ovce. chodim tam na domace mlieko,(uzasny tvaroh je z neho)bryndzu,spominany vrzgavy ovci syr,korbace...kupovala som aj slovensku hydinu,ale tiez som sa uz vypiekla,cela kuchyna mi smrdela penicilinom z kurky na polievku,tak som ju vyliala a sla kupit tu europsku a bola dobra,som to uz spominala...vajicka sa mi zatial dari kupovat domace...aj zdroj ryb uz mam,dcera chodi s vasnivym rybarom:-)) tak to tak kombinujem,na zeleninu som zatial odkazana z obchodu,lebo sak ja by som musela mat sklenik na paradajky a je mi jedno ci su umele alebo nie,musim mat...ale tesim sa na leto chodia k nam na Kysuce dolniaci,predavat paradajky,papriku,orechy,melony,marhule...
irenaw
snažím sa tiež vyberať slovenské výrobky, samozrejme okrem krajiny pôvodu rovnako dôležitá je kvalita. zahraničný výrobok môže byť predsa tiež kvalitný alebo nekvalitný. asi týždeň dozadu som videla reláciu práve o potravinách, čo všetko musí na obale uviesť slovenský výrobca, ale zahraničný túto povinnosť nemá. potom je niekedy zloženie zahraničného výrobku naozaj veľká neznáma. potraviny reklamujem, nemám to tak ďaleko a zatiaľ mi vždy vrátili peniaze, hoci niekedy to išlo ťažko. väčšinou nechcú budiť rozruch, aby si to nevšimli ostatní nakupujúci. raz mi panáčik na reklamáciách tvrdil, že to chladené kurča nesmrdí. povedala som, že ak z 10 ľudí väčšina povie, že nesmrdí, tak si ho vezmem domov. nechal si kurča a dal mi peniaze a už nič nehovoril. treba sa ozývať, treba hovoriť kamarátom a známym, na čo si dať pozor. v obchode, ktorý mám najbližšie, už nekupujem naváženú bryndzu, dvakrát bola skysnutá a to ešte mala hodne času do uplynutia dátumu spotreby. teraz sa dožadujem bryndze priamo z geletky. veľmi sa im to nepáči, vždy mi tvrdia, že je to tá istá, len pobalená vo fólii, už im nenaletím. načo ju balia popredu, nikdy tam nie je taký nátresk, že by nestíhali. ďalšia nepekná vec, v zahraničí si kvalitu nechajú pre seba u nás presne naopak, domácim stačí odpad a to dobré všetko von. neznášam argument, že domácim by to bolo drahé. ako vedia, že by sa to nekupovalo, keď to ani na pultoch nebolo? ach, to je na dlho... treba byť stále v strehu a nič im nedarovať :-)
ewitka
myslím, že všetky slovenské výrobky nie sú zlé, tak ako aj všetky zahraničné nie sú dobré. Treba si len vedieť vybrať. Súhlasím aj s irenaw, že naše kvalitné výrobky idú na vývoz a nám zostáva len odpad. Minule som čítala, že rušia veľké skleníky v Bešeňovej lebo sú nerentabilné. Pestovali sa v nich rajčiny bez chémie, ale žiaľ na vývoz a my tu kupujeme španielské a ktovie aké. Namiesto skleníkov tam idú stavať tobogány a tie budú rentabilnejšie. Ale asi len pre niekoho.
tinca
tak tu totálne zlyhala nielen výstupná, ale medzioperačná kontrola. Vo firme kde som pracovala sa to nemohlo stať, lebo každá zarobená šarža sa musela uvariť, porovnať so štandardom a až potom bola uvoľnená k plneniu. V prípade rozdielov nebola uvoľnená, hľadala sa chyba ale aj vinník!
sovka62
Veď to, @tinca , kedysi u nás platili československé normy a beda tomu, komu kontrola zistila ich porušenie! Tak nás vlastne chránil štát. ČSN sa zrušili skoro ihneď po revolúcii a nikto ma nepresvedčí, že to nebolo preto, aby sa sem mohol dovážať šmejd.
A zahraniční výrobcovia si k nám dovolia to, čo by im doma neprešlo. Veď sa pre nás osobitne vyrábajú čokolády, pracie prášky a bohvie čo ešte, samozrejme sa pri výrobe ušetria drahšie suroviny, vraj by sme to nezaplatili, ale cena u nás nie je nižšia ako v okolitých štátoch za kvalitné výrobky, niekdy je dokonca vyššia. Kto neverí, nech skúsi prať v napr. v Persile alebo Arieli kúpenom u nás a v Rakúsku, rozdiel je viditeľný voľným okom.
hubata
Súhlasím o tých československých normách so @sovka62 : videli ste že by v nejakej predajni bola kontrola kvality, cien, váhy? Súkromníci by kontrolu nepustili ani cez dvere. Nechápem ako môže niekto predávať mäsové výrobky bez mäsa s názvom "špekáčik", "smotanu na šľahanie" bez smotany vyrobenú z margarínu. To ako budeme nakupovať s notbukom v ruke a počítať % tuku, mäsa, múky, robiť chemické rozbory v predajni?

My starší si pamätáme naše kvalitné potraviny: mlieko, smotana, jogurty, miláčiky, ale aj mäso, salámy, zelenina, ovocie - to sa rozvážalo denne! Jeden čas som bývala pri Mliekárňach v Ružovej doline v Bratislave a večer už zvážali kanvy s mliekom z večerného dojenia kráv z dedín. Ráno z raňajšieho a vyrábalo sa 24 hodín denne. A to bola len Bratislava, kde boli ostatné väčšie mestá????
Vidíte niekde že by sa u nás pásli kravy, ovce, kozy, chovali prasatá, teľatá? Tak odkiaľ tie výrobky máme? Veď nemáme ani jednej prosperujúcej mliekárne, mäsokombinátu, plantáže s jablkami. Tak odkiaľ do čerta máme tie potraviny? Žereme asi odpad pozvážaný z celej EÚ, pretože ak si všimnete v obchodných registroch kto sedí v správnych radách veľkých hyperbordelov? No predsa tí, ktorí sedia aj na najvyšších miestach pretože veľmi dobre vedia, že jesť sa musí každý deň a preto je to výborný biznis. Kto by sa odvážil urobiť kontrolu?
vcelka
Všetko pravda. Ale najviac ma žerie ten rozdiel v zodpovednosti rakúskeho výrobcu voči rakúskemu spotrebiteľovi a slovenskému výrobcovi voči slovenskému spotrebiteľovi. Viete si vôbec predstaviť možnosť, že by výrobca roquefortu predával francúzskemu zákazníkovi kazový, nedokonalý syr? Povláčili by ho po všetkých médiách, po všetkých reťazcoch, jednoducho by dostal dištanc...
serpico
...teraz v sobotu si idem brať 2 "jarky" z domáceho chovu...vajíčka mám taktiež domáce...beriem morky, zajace, húsky i kačičky majúce výbehy ako v rozprávke, ak urobím polievku zo sliepky...uf...fantázia...aj mliečko je také, že keď z neho kýšku urobím, časy mladosti z horárne mi to pripomína....aj salaše sú tu....všetko sa dá...trošku viac pátrania, testovania....
na zlatom čarokrásnom štiavnicku veru všetko ide, veď i preto-ale nielen- som sa sem presťahoval !!!
 www.nahuby.sk/fotogalerie_autora.php?uzivatel_id=1572...
sovka62
Vieš, @serpico , úprimne ti závidím (ale nie že by som nedopriala) možnosti, ktoré máš vo svojom okolí. Ja mám len zdroj na domáce vajcia, pokúšala som sa i o mlieko z automatu, ale bol to odtučnený šmejd doliaty vodou, takže nakupujem v obchodoch. V okolí Trnavy už zmizli záhrady aj na dedinách (väčšinou), všade trávnik, tuje, bazény a po zeleninu sa chodí do "bordelmarketu", ako tieto inštitúcie trefne nazvala @hubata. Kedysi som kupovala domáce sliepky na polievku, pekinské kačice s úžasnou pečeňou, kapustu na kvasenie, uhorky na zaváranie a pod., dnes môžem zabudnúť.
marianne69
@sovka u nas tiez funguje druzstvo v pohode, ako som uviedla vyssie a dari sa im,vzdy musim nahlasit dopredu,kolko mliecka a vyrobkov z neho chcem,vzdy maju vypredane...
bobo1
Milá vcelka nie každý slovenský výrobca syrov je babrak stáva sa to len veľkovýrobcom, ja za 10 rokov čo vyrábam syry kozie, ovčie aj z kravského mlieka som ešte nemal ani jednu reklamáciu. Ak mas zaujem pozri si moju stránku  predajsyra.webnode.sk
tam najdeš na mňa kontakt.
majo51
my chodíme 2x do mesiaca na veľký nákup do rakúska a ako tu bolo spominané kvalitatívne sú na tom oveľa lepšie ako u nás a už aj lacnejšie.My tam nakupujeme už aj základné druhy potravín,majú nižšiu dph. Pred týždňom som tam kúpil červený melón za 62 centov kilo a môžem povedať že bol fantastický málo jadierkami. Čo sa týka našich výrobkov - stále mám dojem že ma chcú slušne povedané obabrať.Zoberte si tie tavené syry.Čím ďalej sú menšie a protivnejšie.U nás krabica 130g 1,2 € u susedou 1,9€ ale 400g. A tie tubové už to začína byť iba mlieko a je to drahé. A koho by zaujímalo práca farmárov v Čechách a v Rakúsku a debata medzi nimi hlavne o výrobe syrov veeeeľmi zaujímavé nech si vygoogli " co nového na kopci."
zsibrita
Zdravim Varechu! Je uz dost neskoro na debatu, ale po tom hokejovom dni sa mi akosi nechce spat. Precital som si prispevky a som smutny. Nezijem na Slovensku, ale travime tam s rodinou dovolenky. Casto. A pretoze zena pochadza z Polska, vela pobudneme aj tam. A zijeme v Nemecku. A vieme porovnavat... A to, co tu citam boli... Napr. mily Majo51 - to, ze chodis na nakupy do Rakuska je super, ale si dost stary na to, aby si vedel, ze o takomto case melony prirodzene nerastu. A to, co Ty kupujes za 62 centov(a dokonca bez jadierok) je len smejd, Europskou Uniou predpisovo dovezeny z niektorej silnej europskej krajiny... Nakupy na Slovensku - asi 90 % vyrobkov je zahranicnych - minule boli dokonca kapusta a maslo v Kauflande dovezene z Polska...(to som sa zasa doma od zeny napocuval :-D) A Tebe Bobo1 - klobuk dolu... Mat restauraciu na Slovensku, nakupujem syry len u Teba... Na Slovensku zije 5 000 0000 ludi - a my musime potraviny dovazat! A sme vlastne polnohospodarsky sebestacna krajina... U nas na Slovensku kurence nepotrebuju bydla z Ikei aby chutili na kurence a sviniam staci vybeh a nie 4-izbovy byt, aby rezen v nedelu vonal na mäso... Alebo? My momentalne pozname len kvantitu a nie kvalitu... Skusme to jednoducho ako s pivom - dam si radsej Bazanta ako Bitburger... Slovenske je slovenske...
kuchticka
Moj nazor je, ze tie nekvalitne-nedokonale vyrobky za plnu cenu by spotrebitel skutocne mal ohlasit uradom, novinam, TV a vsade kde sa da, aby sa o tom dozvedela verejnost a ten podnik by potom prestal predavat vadny tovar za norm. cenu, inak by zbankrotoval. Ked budu vsetci ticho a zacnu kupovat tie cudzie vyrobky, tak sa nikdy nedockate napravy. Aspon u nas to funguje. Opravoval nam jeden podnik plynove kurenie. Neopravili to dobre, museli sme ich volat znovu. Ked som sa zmienila o tom, ze ak to nebude zasa fungovat idem hlasit do nasich novin, ze maju moznost napisat pekny clanok, alebo do TV, nech maju co zaujimave vysielat, okamzite ma uistovali, nikam nechod, vsetko bude dobre opravene. Kupila som v delikatesach kusok ovcieho syra dovezeneho z Holandska. Za tyzden otvorim a cely zacal plesniviet (bol vakuovo baleny). Vzala som iba obal z toho syra nazpat do predajne a hned mi vratili peniaze.
bobo1
mila kuchticka ovci syr ma trvanlivost max. 3 dni aj ked je vakuovo baleny a musi byt naozaj ovci.
kuchticka
@bobo , tak toto som nevedela, ale na obalu by to mali napisat, ze je to potreba skonzumovat do urcitej doby. Na vsetkych inych vyrobkoch to byva. Preto mi zrejme vratili peniaze nazpat a budu reklamovat tam kde bol vyrobok baleny. Vdaka za radu. Ale moj otecko kedysi davno robieval ovci syr a ten bol trvanlivy - teda vydrzal bez plesne velmi dlho a to bol najlepsi syr aky som kedy jedla.
bobo1
ano kuchticka ale ten syr bol naozaj ovci a dobre nasoleny preto dlho vydrzal na vzduchu a v chlade.V takychto podmienkach vydrzi ovela viac.
medusica
Mnohi mame taketo skusenosti so slovenskymi vyrobkami. Sovka ma pravdu. Keby v zahranici boli taki lahostajni a flegmaticki zakaznici, tiez by boli vztahy vyrobca - obchod - knozument rovnake ako u nas. Je to retaz - ak nebude dopyt po nekvalite, naopak staznosti voci vyrobku ci bohuzial velakrat aj spravaniu sa predavajuceho, tak budu mat len dve moznosti vyrobcovia. Skoncit s vyrobou, alebo vylepsit kvalitu. Je to bohuzial akysi nas nedostatok u podnikatelov - snahy rychlo zbohatnut. V Anglicku som bola 2 roky, v Kanade pol roka. To co vidite tam nie je nic ine, ako zdrava konkurencia a uvedomelost v otazka prav zakaznika - a ti si ich vymahaju aj pre par dkg syra! Jedine ale co tam maju fakt rozdielne je prisna kontrola a neskorumpovane sudnictvo. Preto radsej firmy ustupia ako sa sudia. Napriek vsetkemu je vela slovenskych vyrobkov, ktore su k nezaplateniu vsetkym slovakom v zahranici - to mi verte :)
michal52
Ja sa snažím kupovať slovenské výrobky ale v poslednom čase je na našom trhu zvláštny stav. Ako viete že kupujete slovenské výrobky? Je tu problém s prebaľovaním výrobkov. Kúpite si syr Koliba a ten je vyrobený v Poľsku. Významný, tradičný producent slovenských hydinárskych výrobkov nalepí na svoje výrobky nálepku : Výrobky z našich regiónov a čiarový kód je rakúsky. Takto chcú naši výrbcovia získať dôveru zákazníkov? Ja dôverujem v naše výrobky a nie napr. poľské.
jana66
Ja mám skúsenosť s oplesnetými jogurtami Kozí vŕšok - ovčí jogurt, kúpený v Tescu. Dnes som im písala a poslala foto, uvidím reakciu.
Veľké sklamanie, nestalo sa prvý raz, preto som reagovala.