Rôzne

Kulinárske predsavzatia na rok 2018

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 14. januára 2018

Milí Varecháči, sviatky pominuli, prežili sme aj prechod do nového roka, eufória zo sviatkovania už iste opadla. Tradíciou je pre mnohých dať si novoročné predsavzatia. Navrhujem ich aj tu, na tomto mieste. Som zvedavá, koľkí a aké máte kuchárske-cukrárske plány, výzvy a méty pred sebou. Či už to bude pre niekoho upečenie prvých vydarených palaciniek, či torty, príprava aspiku, steaku či kváskového chleba...náročnosť závisí len od nás samých. A budem rada, ak sa potom s výsledkom aj pochválime a pripíšeme, na základe ktorého receptu sa nám výzvu podarilo priviesť do zdarného konca. Prajem veľa úspechov!

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
Jednu metu - pečenie dobrého kváskového chlebíka - jsem dosáhla. A mám v plánu jít dál, k sladkému kváskovému pečení. Věřím, že i této mety dosáhnu.
Novoročné predsevzatia si už dávno nedávám. Nejsem naivní. Celý rok je třeba být otevřený, přijímající a expandující. Někdy jsou mety, ideje a cíle na odlehlé straně a natolik vzdálené, že u běhu na dlouhou trať je třeba výdrže, harmonie a ne novoročních předsevzetí. Čím větší očekávání, tím větší zklamání. Harmonický postup bez zbytečných výkyvů je mi bližší.
Hezké nedělní odpoledne, milá @Kukulienka ! Ty to máš jak, jestli se mohu zeptat?
kukulienka71
@Haji (14.1.2018 14:12)

novoročné predsavzatie som si dávala naposledy niekedy pred 15 rokmi, že prestanem fajčiť;-) to sa mi aj podarilo a preto si myslím, že nik, kto chce prekonať sám seba, nemusí byť naivný. Kulinárskych mét mám viacero, nechám na osud, v ktorom roku sa mi podarí dosiahnuť tú-ktorú. Vlani bolo viac takých výziev, ktoré mi celkom vyšli, ako napr. snehová torta, tak som optimista aj toho roku:-) Chcem popracovať najmä na tom, aby som svoj čas strávený v kuchyni využila naozaj efektívne, to znamená niečo v štýle "za málo peňazí (času či energie) veľa muziky". A rada sa nechám inšpirovať aj vašimi nápadmi. Pekný večer aj tebe!
haji
@Kukulienka71 (14.1.2018 17:27)
Děkuji za odpověď. Nenapsala jsem, že každý kdo chce překonat sám sebe je naivní. Otočené to vzalo úplně jiný náboj. Slovo naivní jsem použila ve významu ke své osobě.
kukulienka71
@Haji (14.1.2018 18:10)

haha, slová sú hračky niekedy. Ani ty ani ja sme nepísali, že každý;-) je vlastne jedno, či na nový rok, či inokedy, ty si si tiež predsavzatie splnila a ešte si splníš aj tie ostatné, som si istá. Otvoreným treba byť celý rok, to je pravda, ale práve koniec roka je ideálny k bilancovaniu a začiatok nového zasa k plánovaniu svojich cieľov...
babkaancika
hm.........tak že jak začat, dzifčence a chlapci? Já myslým, že spomenem váhu ... enem furt premýšlam, jestly by sem sa mala prestat vážit, alebo prejst na "lachčé " jedlá, ha ha - keré tolko neváža.Neskaj zme sceli byt velyce len porádny, že nejakú tu gratinovanú zelenynu jako prílohu ge kúsku kuraceho masa. Ale kuknem na šporhelt a tam stojí hrnec aj s vývarem z brafčového kolenka, ze fčerajška. Na teda - vylej to len tak !!!! Tak sem kukla na dzedka, reku očúvaj - mosíme néčo zrobit! Tak sa nejako kukol na mna divne, že bapko, čo ca to porád zrána napadá...........a f tvojem veku! Hnet sem ho vvédla z omylu, stačilo zahrkotat ze škridlu na hrnci - reku, dzedko, len ty chlýpaj kávu dáleči, ukludny hormóny, já sa ca pýtam, čo s tým vývarem. Jejdanenky, hnet sem na nem vidzela, jak sa mu ulavilo! :) A tak sem tak dala za kilo kyselej kapusty, dzedko odšuchotal do komory a donésel hríbiky f sáčku, a uš aj ochotne krájal klobásečku jemne pikantnú , za nejakú chvilku to už vonalo jak na vánoce. A tak sme sa schuci najedly , šak aj zajtra je den, diéta je furt f pozore. Ale sem si sama pre seba pocichu zahundrala, že "odzajtra" budem kukat častejší aj na dietnejšé jedzivo , asnaj tu recepty také budú. A aj sem si spoenula na moju maminu, jak mi ždycky hovorila, že si mosím vymenyt tanýrky za menšé a naložit si enem raz.No a čo zajtra budem varit??? Naprogramovali sme si gratinovanú zelenynu aj skúskem kuracého maska. Držte palce, nech nám program vynde :)))
kukulienka71
@Babkaancika (14.1.2018 22:42)

:-))), ja som si hneď na začiatku tvojho úsmevného príspevku musela zmeniť program na čítanie aj pochopenie nárečia:-D a jak tak čítam, napadla mi Katarína Kolníková...
Hlavne, že ste sa vynašli a dobre najedli. S tými menšími trenírkami by som asi ešte počkala:-)) ale držím palce, to určite!!!
sovka62
@Babkancicka , načo by ste sa trápili? Navarte si podľa chuti, ale na tanier si naložte len polovicu toho, čo zvyčajne. A pekne zo päť ráz denne, ale naozaj detské porcie. Prvých pár dní to síce bude chcieť trochu sebazaprenia, ale zrazu zistíš, že malé porcie stačia a po jednom - dvoch mesiacoch sa budeš čudovať, že sa ti nežiada zjesť viac ako máš na tanieri. Ak aj dostaneš poriadne plný tanier, napr. v reštaurácii, nedokážeš tú porciu zjesť, ani keby si chcela. Už ti to bude priveľa.
Takto síce nebudeš chudnúť päť kíl za týždeň, ale veď to ani netreba, pekne pomaličky sa zbavíš nadváhy úplne a hlavne, nehrozí žiadny jojo efekt. A pokojne si daj aj to prerastené varené koleno, ale tak ako som už napísala, malý kúsok........
babkaancika
Takže, nebudem písať teraz po našom, ale ako som sa učila v škole :
To, čo som napísala "po našom", to bola tak trochu "nadsádzka", hmotnosť celej našej rodiny je skutočne i navidomoči taká, že sme "akurátne stavaní", pri našich výškach a dlhých nohách sa niekoľko tých "kileček kolem rovníka" stráca. Ale príde taký moment "života těžkého", jak hovoril Jožino Švejk, že nás čosi osvieti, asi to bude tou váhou na ktorú šlapeme pravidelne denne, že graf hmotnosti sa ťahá po troške hore a hneď sa chceme zušľachťovať. I to je napísane nadľahčene, je tu viac tých príčin - náš vek, znížená schopnosť pohybu ... atď. Teraz píšem o sebe - narodila som sa velice len maškrtná - milujem od makových,orechovýtvarohových slížov šecko, čo je sladučké. Ale viem sa i v tom brzdiť, ale najhoršie je, že keď prídu kritické momenty, niečo, čo sa dá zvládnuť, ako vravieval môj dzedeček " totok sa dá prežit len mírne pripitý...", tak to platí u mňa s čokoládou .
Pé - ES - a jak to dopadlo dneskaj na obed? Kurátenko sa teší, že ešče u nás hoscuje , a zelenyna je ráda, že je furt u nás na náščive, ale šak dočkajte ................. zajtra ....:)))). Neskaj sme dojedli kapustnycu, za tanýrek, nyšt vácej . Any chleba zme nemali k temu.
babkaancika
@Sovka62 (15.1.2018 11:57) Sovička moja, je to tak ako ty píšeš, celkove sa u nás musí prihliadať na stravu, ale niekedy potvrdzujeme pravidlo tým, že ho porušíme - poznáš to, byť chvíľočku takým neporiadnym deckom, ktoré vie, že nerobí dobre, ale predsa si nevie povedať nie.

babkaancika
@Kukulienka71 (15.1.2018 11:47) Kukulénka, cérus....
Trenýrky nééééé, dost sem sa ich nanosila ve škole, ket sme moseli cvičit spartakijádu. A moja mama mi ich šila z plátna ftedy pravého, žádna umelyna.Mala sem ich aj pekné zelené,aj modré, aj červené. Jak mala nejaký fléček po ruke, uš aj zme mali nazbíranú suknu do gumy, alebo letné dzifčenské , ona to vedzela prvotrídne. Tanýrky, tanýýýýrky - menšé, najlepší by bolo také, jaké majú ve školkách , aj užičky k temu menšé. No, tanýrky sa u nás používajú málokedy, na poléfku máme najraci keramické misečky, any velké, any malé, tak akurát.

babkaancika
@Kukulienka71 (15.1.2018 11:47) Katka Kolníková !!! Moja láska, dnes už nebeská. A nielen ona, milujem aj pána Štepku, jeho reč je pre mňa ako balzam, z týchto dvoch ľudí vždy prýštila dobrota a pohladila dušu každého.

motyka
@Babkaancika - prečítala som si pár Tvojich komentárov k receptom aj v rámci diskusií. Myslím, že by si sa mala dzetka naučiť variť a sama by si mala začať písať beletriu, alebo romány. A v tom Vašom jazyku. Je to nádhera. Už som sa dávno tak z chuti nezasmiala. Aj v slovenčine Ti to ide, ale v tom Vašom - je to lepšie, ako to, na čo myslel dzetko. Tak pouvažuj....
aroooo
@Babkaancika (14.1.2018 22:42)
Ój, ale som sa potešila, že po dlhej dobe čítam Tvoj príspevok v nárečí, veľmi sa mi páči!!!!!!
a aj dedkov alebo Tvoj recept na prežitie ..... Minule som v rádiu počula ohľadne týchto záväzkov na začiatku roka: Zobral papier a naň si napísal záväzok: Od zajtra prestanem piť! Záväzok číta pravidelne každý deň, no veď až od z a j t r a.....
babkaancika
Na šak dzekujem.... očuvajte, uš ale dva týdne rozmýšlam, že jaký recept bych sem nahodzila, uš sem písala jako Arašidka o hulárovej omáčke, omáčke ze šošky, šecko jedlá našich predkú, čo vedzely navarit ze šeckého néčo. A nyšt, ani len nejaká tá poléfka ma nenapadá. Ale šak dočkajte, mna raz nečo napadne, jak ten snech, dlho nyšt , aš budú stromy kvitnút potom začne snech kydat jak naschvál.
Aroooo, očúvaj, fčuleky ma napadlo nečo, ale recept to neny.... Mám jedného kamaráda a ten napísal knyšku , kerú pomenoval, že Výkladový slovník pezinčiny. A tak sem si povedzela, že dokád ma nenapadne nyšt čo by sa dalo navarit a stálo by za to sem to nahodzit, tak načnem novú dyskusiju, dze vás budem zeznamovat s našu rečú , vyberem z tej knyžky nečo, čo jednak štymuje ge kuchyne , alebo sa mi lúbi jak to napísal on.
A keby sa vám scelo, tak si otvorte mój málem zabudnutý blog :usmevneivazne.blogspot.com, dze sem sa snažila jednak nečo napísat a ukazat, že vím nelen z varechu šermuvat, ale aj trochu aj z ihlu a barvičkama. aj sem scela dohonyt, čo sem tam nedala, ale to víte - že prihlás sa, aj sem sa scela, ale heslo mi uš vyšumelo z hlavy a tak sem to nehala tak, asnaj začnem nanovo.

Pé -es : Motyka, nebudeš mi verit, ale varit ma učil mój dzedko, mala sem také ščascí, že sa mi prikomítol pred skoro padesátymi rokmi do života. Ale ket negdo verí na osud, tak vám povím, že já sem nanho kukala ešče skoreči, neš si všimol, že oprociva ich domu bývame a že sa mi ten malem patnástročný hačapír celkom lúbi, lebo sem si fšimla, že je dobrý športovec, lýta jak netopýr po ihrisku... No a potom sa mi stracil ... a nebudeš mi verit, došlo k temu, že si ma našel sám , ale to je velyce len zaujímavé vyprávaný , aš by jeden neveril ... A to sem any netušila, že mal dzedka kuchára a masára v jednem tele a že v ich rodzine šeci chlapa lúba varit jak on. Šak mu dzedko aj hovoríval:"Vladko , ty jednou budeš kuchařem..." No, výučný lyst kuchára nemá, ale kuchyna je prenho vác ja inšé na svece.
motyka
Babkaancika - keď je to tak, tak to máš vyhraté. Začni písať. Určite by si svojimi príbehmi očarila a rozveselila mnohých ľudí. A keď sa Ti nechce písať, alebo nemôžeš, tak to niekomu diktuj. V dnešnej dobe by to bolo ako "korenie a soľ" do polievky. Držím všetkých desať......
babkaancika
@Motyka (15.1.2018 20:47)
..................hm, a vieš, že už jedna knižka je napísaná? Nie, nevyšla, napísala som ju mamine k jej vtedy 80. narodeninám, a keď mama odišla, knižku som si uložila medzi veci, ktoré mi zostali po nej na pamiatku. Aaaaale, moje príbehy v mojom blogu: navraty.blogspot.com si všimla jedna osoba a povedala, že sa ide do toho a že knižka uzrie svetlo sveta. A zase smutné hm............, mala som lehotu jeden rok, ale vtedy som prežívala ťažké obdobie , musela som sa všetkého vzdať a venovať sa dvom ťažko chorým ľuďom , a bolo to na mňa moc. Musela som prerušiť všetky moje plány , zaťať zuby , lebo okrem tých dvoch, ktorí potrebovali moju pomoc , som bola i ja na tom zle - o čom hovorí moja totálka pravého kolena a musela som odmietnuť ďalšie dva termíny, lebo......... Aaaaaale, až mi urobia ešte jeden "vejbrus", odložím aj druhú palicu. No ale či bude čas na písanie --- hm-------------, len aby som nezabehávala zameškané kilometre vo vetre :)))))
1x motyka
motyka
@Babkaancika - si obdivuhodná, že si sa dokázala obetovať pre dobro určite Tvojich blízkych ľudí. Určite to dostaneš v dobrom vrátené. Dnes to už mnohí riešia inak, aj keď to tí starkí nechcú. V živote je to tak, raz si hore a raz dole, ale časom sa všetko dostane do normálu. A keď máš knižku napísanú, tak sa len treba obrátiť na správnych ľudí, určite Ti pomôžu. Bola by to veľká škoda, aby to zapadlo prachom. Posnaž sa, aby to uzrelo svetlo - sveta..... Budem medzi prvými, kto si to s radosťou kúpi.
wera1
ja som si vravela,že nebudem piecť každý víkend. zatial sa mi to nedarí. Mám novu kuchynsku vahu,tak ju vždy využijem. Lenže mam novu aj osobnu vahu,na tej som od Vianoc nestala-radšej.