Zdravá výživa

KOMBUCHA

zachranarka - fotkazachranarka, 15. júna 2012

Milé varecháčky,
dopočula som sa o úžastných "vlastnostiach" kombuchy...veď čítajte sami..." Všeobecne predpokladané účinky nápoja z kombuchy sú: posilňuje imunitný systém, má antibiotické účinky proti baktériam a vírusom, očisťuje organizmus od škodlivých látok, podporuje trávenie, harmonizuje činnosť tenkého a hrubého čreva, posilňuje pečeň a obličky, povzbudzuje látkovú výmenu, zlepšuje fyzickú výkonnosť, posilňuje aktivitu mozgu, regeneruje nervový systém, znižuje telesnú únavu, zbavuje napätia a dodáva energiu a vitalitu."
" Nepestuje" ju náhodou niekto doma a nedal by mi kúsok na ďalšie rozmnožovanie?...:-)....

@zareaguj


Diskusia k téme

kuchticka
Pokial viem, kombucha je caj pripraveny fermentovanim morskej rastliny (travy). Pochybujem, ze niekto na Slovensku vie vypestovat takuto travu ked tam nie je ocean, alebo aspon more. Prajem ti uspech v najdeni. Ja som tiez taka "zelinarka", jem vsetko co najdem vonku rast na nasom.
medulienka122
kombucha je huba, ktorá sa dá veľmi ľahko rozmnožiť, kolegyňa mi raz dáávno dala zo svojej kúsok, mala som ju v takej 4 litrovej fľaši v nejakom náleve, potom ja som rozdávala, kto chcel. Pije sa myslím ten nálev, viem, že mal príjemnú kyslastú chuť ako biele vínko. Aj ja by som chcela
zachranarka
Ano babenky..dá sa doviesť,kúpiť zo zahraničia..no,hľadám niekoho,kto si ju takto pestuje a dal by kúsok..a takto by sme ju mnozili a mnozili..:-)..
1x yvett
sladkacokolada
moja sestra ju kedysi dávno kúpila v Senici v čajovni . Bola zabalená aj so šálkou, ale to už bolo fakt dávno a už ju nemáme. Vyskúšaj niekde v čajovniach, možno budeš mať šťastie.
evanaaa
Kedysi, dobrých pár rokov dozadu prišla kombucha a jej rozmnožovanie do "módy", každý každému dával tú hubu, ale ako prišlo, tak aj odišlo, začali sa šíriť fámy, že nie je dobré piť ju, môže dokonca pôsobiť nepríjemnosti, ba aj smrť. Ale takí Gruzínci sa dožívajú vysokého veku a zdravia práve vďaka jej pitiu ( okrem iného). Takže terba zistiť ako ju správne spraviť a ako užívať, možno nie v jednom ťahu ale s prestávkami a určite má kladné účinky na zdravie.
tiginko
ja už mám rozmnoženú pre jedného záujemcu Tibetskú hubu, keby mal niekto záujem (v Bratislave)...sorry že sa sem s tým vtieram :-)
nadia56
pridavam zaujimave linky  www.tibi-kombucha.szm.com
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.tibi-kombucha.szm.com
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.tibi-kombucha.szm.com
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.tibi-kombucha.szm.com


 www.tibi-kombucha.szm.com
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.tibi-kombucha.szm.com
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.tibi-kombucha.szm.com
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.tibi-kombucha.szm.com

tu si mozes objednat, okrem kombuchy aj velmi dobry a chutny vodny kefir tibi,  www.tibi-kombucha.szm.com
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.tibi-kombucha.szm.com
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.tibi-kombucha.szm.com
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.tibi-kombucha.szm.com

ale aj mliecny
 www.tibi-kombucha.szm.com
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.tibi-kombucha.szm.com
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.tibi-kombucha.szm.com
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.tibi-kombucha.szm.com


mozno sa niekomu hodia tieto informacie a zaujmu:-)



jozka2
KOMBUCHA nie je huba z morskej travy v ziadnom pripade,chod na google a ta zadaj kombucha a vsetko sa dozvies,je pravda,ze sa nema pit denne,ale s prestavkami.Mozes si ju sikovne vypestovat sama /ja som takto urobila/,ze kupis v obchodoch na zdravu vyzivu napoj s kombuchy,pridaj asi tak na 3 dcl,flasu napoja urob asi z 1 l prevarenej vody,2-3 sacky zeleneho caju/urob caj beznym sposobom/asi po 5 minutach sacky vyber a pridaj cukor asi 3-4 pol.lyzice/aby bol sladky/z toho vlastne huba zije/a nalej tam flasu napoja z obchodu previaz riedkov uterkou alebo 2 krat zlozenou gazou,aby mohol unikat kysl.uhlicity,ale aby sa tam nedostali musky.Daj na tmavie miesto/nema rada svetlo/pri izbovej teplote a nechaj stat kym sa ti na povrchu neutvori povlak.TO rozoznas podla vzhladu.Davaj pozor aby tam nevznikla pliesen,este zakladom je pridat k caju 1-2 pol lyzice octu nemusi byt jablkovy ale obycajny nas z obchodu,potom postupuj podla informacii co sa docitas na google kombucha,je tam toho viac ako dost,keby si bola blizsie tak ti dam.Vsetkeho vela skodi ja ju pijem asi 1 dcl,ked ale zjem nieco tazke tak postupne nie naraz vypijem aj 2,5 dcl a problemi s travenim su zazehnane to normalne citis ako sa ti uvolnuje pijem asi 10 dni a potom prestavka na tyzden aby si organizmus nezvykol,inac sa znizi jej ucinok,je to podobne aj s kefirom.
1x hubata
kuchticka
Tak som zasa mudrejsia. Ja som citala na Google, ze je to caj z morskej rastliny, tak vlastne neviem ako je to skutocne.
hubata
Mňa by len zaujímalo či sa Gruzínci tak zháňajú po našej kyslej kapuste, chrene, šípkach alebo koprive ako vy po kombuche. Organizmus si predsa všetko potrebné berie z toho prostredia kde žije a preto naše ovocie a zelenina je v našom podnebí pre nás najlepšia. Eskimáci sa tiež nezháňajú na internete po kombuche ..........
Prešla móda ginko, produktov z Mŕtveho mora, prejde aj móda kombuchy. Akurát vy budete o pár euráčov ľahšie....
klekipetra
Preboha, Varešky, prečo nerozlišujete kombuchu ako hubu (pripravuje sa z nej výborný nápoj v strerdnej Európe približne 40 rokov) a výrobky z kombuchy (to sú napríklad čajíky všeliečiteľov).
isar
Pred časom som vyrábala doma kombuchový nápoj, ale zunoval sa nám. Bolo treba starať sa o násadu a asi som to vtedy nepreštudovala dostatočne. Na ostatok bol z kombuchy taký silný ocot... použila som ho na čistenie a kombuchu som spláchla. na príprave mi vadilo varenie a dosť silné osladenie toho čaju - ja totiž nepoužívam takmer cukor. Myslím, že v nejakej malej predajničke so zdravou výživou sa bude dať obstarať násada. Znova si to obstarám, lebo hlavne v lete je to veľmi osviežujúce. Tu je všetko o kombuche:  www.kombucha.wbs.cz/Uvod.html...
evanaaa
@isar , dobrý link, tak sa dozvedám, že je to niečo, čo vzniklo so symbiózou s morskými riasami, ale prispôsobilo sa to na prežitie na povrchu zemskom a je nie huba, ale akýsi druh lišajníka, ktorý rastie a rozmnožuje sa v sladkom čaji. Je tam toho dosť zaujímavého, treba si to prečítať a používali to pred tisíckami liet starí Číňania.
evanaaa
A ešte - k nám sa dostala z Ázie cez Rusko, sem, do Európy pred mnohými rokmi.
zachranarka
@hanee ďakujem, ale raz si môj kolega takto kúpil kombuchu a nevydržala mu...zhnila mu, či čo...preto zháňam dobrú dušu, kt.ju má a poskytne na rozmnoženie ďalej....
fericka
@zachranarka zhnila mu zrejme preto, lebo kombucha potrebuje uplne "sterilne" prostredie...vsetky nadoby (napr. kde budes varit caj, kde budes skladovat kombuchu, atď.) musia byt ciste. pred ich pouzitim ich treba vyplachnut vriacou vodou, v ziadnom pripade sa nemoze pouzivat jar a podobne cistiace prostriedky...a dalej aj tvoje ruky pri styku s kombuchou musia byt ciste, ale zase pozor na chemiu...
mariaklara
Ja som ju voľakedy, dávno možno pred 15 - 17 rokmi doma mala aj som ju pila, ale zunovala som ju, už je preč, zostala mi len knižka o kombuche.
lacquer
Pripravujem si ju hlavne v lete, lebo po dlhsom kvaseni je z nej vyborny ocot do salatov. Ked ma omrzi, dam ju lezat do chladnicky a potom zas dookola pripravujem. Odporucam kupit si svoju nasadu, lebo predsa len ziskat to od niekoho nie je velmi hygienicke a v dobrej viere si clovek zadovazi nieco, co sice pomaha mne, ale nemusi ostatnym, kedze moja huba je moja
annia99
Kombucha je velmi lieciva huba, nedam na nu dopustit. Nie je to modna zalezitost, ako to tu niektora pisala. To ze sa o nej nehovori, neznamena, ze nie je. Ten kto ju potrebuje sa o nej dozvie. Vieme svoje o reklamach :) vsakze :) A ktovie, mozno raz pomoze aj vam :)
V podstate si staci zohnat hubku a mozete ju doma pestovat. Avsak vyzaduje si riadnu starostlivost a az potom vas odmeni sladkokyslastym napojom. Kedze si vyzaduje stalu teplotu 22 stupnov a spravny caj, ktory tiez cosi stoji. Pre mna je vyhodnejsie si ju kupit.
Naviac v poslednych casoch coraz viac zaciname dbat o svoje zdravie. Uz rozmyslame co jeme. Neuspokojime sa len s nejakymi kurencami chovanymi na liekoch. Ja si radsej priplatim, ale viem, ze do tela dam zdravu vec. U nas sa da kombucha zohnat v lekarni, cajovni alebo v zdravej vyzive. Ja osobne ju nakupujem priamo od vyrobcov, tu nedaleko Martina. A vzdy som spokojna. Nakupim si ju lacnejsie ako z obchodu a viem, ze mam kvalitny napoj.

Videla som tu, ze par z vas tiez chcelo napoj alebo hubku no neviete, kde by ste zohnali. Neviem, ci tu mozem dat kontakt na ich webovu stranku alebo cislo. Ale mozete mi napisat na mail (a.raffajova8@gmail.com ) a kazdemu z vas ochotne rada dam cislo na tych vyrobcov. Dnes pomozem ja vam, zajtra mozno vy mne :)
poppynka
Tiez chcem pridat svoj nazor na kombuchu. To co tu pisete, ze je to morska trava... ci tibetska huba... Kvoli vam som sa tu registrovala! Kombucha si nezasluzi aby sa takto o nej rozpravalo. Kombucha je prastary ludovy cinsky liek. Tam kde konci medicina, pomoze Kombucha. O Kombuche by mali hovorit ti, ktori ju poznaju a pomohla im. Nie tarat o morskej trave a inych... To potom dakujem, za take "zelinkarky" co pojedli vsetku mudrost sveta, hlave, ze jedia vsetko co najdu vonku. Treba citat a studovat a az potom sa k niecomu vyjadrit!!!!
S uctou
tetelaco
kombucha sa da kupiť aj cez net ako som si ju objednal ja stala ma len 5 eur a prišla veľmi rychle navod na pripravu najdete na nete je jednoduchy ak niekto nebude vedieť rad poradim
1x yvett