Kuchyňa a vybavenie

Keramický hrniec

milad - bez fotkymilad, 14. októbra 2013

Potrebujem poradiť. Mám nový keramický hrniec. Nie ten s keramickým povlakom, ale celokeramický, ako od starkej- tuším to volajú selský, vidiecky. Má ho niekto doma a používa ho? Ako sa vám osvedčil a čo v ňom varíte. Na čo si treba dať pozor. Niečo z materiálu logicky vyplýva - teplotné šoky a tak, ale možno máte nejaké finty, triky...a hádam aj recepty...Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
Ja mám taký z Pukanca, sú vešmi dobré na pečenie hydiny, kačka alebo hus sa v ňom upečú vynikajúco, ale robím v ňom aj krkovičky, predtým som mal väčší s deklom, ale teraz mám menšiu rúru tak mi urobili menší bez dekla, ale aj tak mäso upečešné v ňom nemá chybu, je rovnomernejšie upečené, na začiatku je dobré použiť alobal na zakrytie
rulik
v popise píšu, že je vhodný aj do rúry, ale tento je skôr na nejaké kusové jedlá(kúsky mäsa a pod.) ale aj polievky ,guľáše a podobne
milad
ďakujem, @rulik , mám popis naštudovaný, a na nete som toho veľa nenašla. Skôr by som uvítala osobné skúsenosti. @silvia1 , to je rímsky pekáč, hrniec, ten mám tiež, pečie sa v ňom dobre, treba ho máčať do vody, ale je to do rúry. Ja by som rada tento hrniec naozaj používala ako hrniec. Budem musieť naňho metódou pokus-omyl. Aj tak vám všetkým ďakujem. Keď niečo uvarím a podarí sa, pochválim sa.
havino
@milad ja mám tri také, na ktorý si link pridala, selské, dva maľované, jeden červený, varím v ňom podľa veľkosti, od kapustnice, zeleninovej polievky a omáčky na sklokeramickej doske, ja neriešim žiadne teplotné šoky, postavím na platňu a varím
irenaw
mám tento  www.rimskyhrniec.sk/rimsky-hrniec-gulas...
používam v rúre alebo na sporáku na liatinovej platni na mäsá na šťave, plnený kapustný list, husté polievky a podobne. výborný je na pomalé varenie, len to tam naskladám a nemusím si to viac všímať.
hannah22
výborný na pečenie aj varenie , ale nie rovno na plyn, chce to liatinovú platnu alebo sklokeramický sporák.... :))
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Moja mamka varí toľko iba v hrncoch keramickych,ja doma tiež.podstatná vec je@mila ď,aby ste horúci hrniec neodlozili na studenýkov,toľko drevená podlozenie,ked v hrncoch varite nemôže sa vziať studená voda na horúci masť.Keramicky hrniec na varenie nie má také funkciu ako rímsky hrniec,ktorý má iný materiál a hodí sa do rúry,vopred namoceny do vody,a potom je glazurovany,netreba macat vo vode.
Milad varite potom ako v kvalitnom inom hrnci:-)cistite ponorene v teplej vode sa saponatom.
milad
@Iba , ďakujem za rady, posnažím sa ich dodržať, a keď sa vám bude chcieť, napíšte mi aj niekoľko osvedčených receptov, budem veľmi rada.