Kuchyňa a vybavenie

Keramická forma na vianočku - čo s ňou?

afataga - fotkaafataga, 3. októbra 2012

Prosím o radu, zočila som v obchode keramicku formu na vianočku, takú, ako mali naše babky, je hrubá asi 1 cm a glazovaná zvnútra aj zvonku, čo s ňou mám robiť pred pečením? Namočiť? Vymazať a vysypať múkou? Ďakujem vopred.

@zareaguj


Diskusia k téme

veronika353
Já mám keramické formy na bábovky i vánočky,před pečením je vymažu,nejlépe sádlem nebo jiným tukem a vysypu hrubou moukou.Po upečení hned vyklopím.Z té nové formy se Ti to asi bude špatně vyklápět,chvíli to trvá,než se forma "vypeče".Hodně zdaru při pečení :-))))
irenaw
to bude asi taká, ako má moja mama, potierame maslom a vysypávame. celú glazovanú by si asi zbytočne namáčala. pečie sa v nej dlhšie, treba si zvyknúť, zväčša to vyklopím bledšie, ako som chcela, ale mama to má v oku. je to pekný kúsok, nech sa ti s ňou darí.
ubka
pamätám si, že keď som kúpila dávno keramickú formu na tržnici, poradila mi teta, že ju mám dať na sucho do rúry na 150st.C na jednu hodinu, nevyberať, nechať prirodzene vychladnúť a potom bežne ako píšu vyššie vymazať tukom, vysypať múkou a piecť, ja pri pečení bábovky vkladám do rúry misku s vodou, no " piekla" som už v keramickej forme bábovku aj v MVL podľa receptu od Olgy a bola výborná.
babidka
@ubka ma pravdu - novu formu treba najprv "vypiect" a nechat pomaly vychladnut . Na zaciatku ju mozes vymastit tukom/lepsie je bravcovym/ a vysypat mukou .Ale po niekolkych peceniach ju uz ani mazat netreba - dobre upecene kysnute cesto vypadne krasne samo . Iba keby si piekla vo forme nieco z piskotoveho cesta , tak je lepsie formu pred pecenim vymazat . @afataga -nech ti ta forma sluzi dobre a dlho !
afataga
dakujem aj tebe @babidka , uz som ju odskusala, vianocka z nej sama vyskocila :-) davam recept
marianne
Esteze som tu diskusiu nasla, mama mi dala nadhernu asi 30 rocnu Bohom zabudnutu keramicku formu kapra,je nadhernaa, nikdy v nej nepiekla, nasla som ju nahodou, aj zabudla,ze take nieco ma..:-) idem ju vypiect na sucho, na 150 stupnov hadam staci..
marianne
@afi Uz sa vypeka...., silikonovych som sa uz zbavila, mam par teflonovych este a postupne ich povymienam tiez, dik za link..ale ta moja rybkova, je fakt kusok, poslem foto potom, pamatam si ju ako decko, ale myslela som,ze uz je davno rozbita, no neskutocne som sa jej potesila, nasla som ju medzi starymi vianocnymi ozdobami, ani srnky netusia ako sa tam dostala...