Rôzne

Když se něco po..re nejen v kuchyni

haji - bez fotkyhaji, 31. januára 2022

Tak to chodí, když se něco hodně pokazí.... pak je člověk v problému a musí "hasit". Nebo vysušovat. A nebo oboje. Otevírám novou diskusi, ve které spolu posdílíme různé náročné, vypjaté a nebo jenom úsměvné, veselé příběhy z našich kuchyní, domovů.

@zareaguj


Diskusia k téme

zolik
@haji
Otvaram 😊
Chcela som Ti odpisat na CDV 13, ale ked si uz otvorila specialnu rubriku dam tuto moju prihodu sem. Pocas tohorocneho predvianocneho pecenia mi zostavali bielky ako asi kazdemu, tak som ich zbierala do pohara. Vyssieho tak trojdecoveho ikeackeho. Uz bol skoro plny a uz som aj mala po ruke recept na orieskove bielkove suchare. Vytesovala som sa ako prekvapim synov, ktori mali prist na posledny adventny tyzden ku mne do Svajcu. Tri dni pred ich prichodom rano. Ze vyberiem tie bielky nech sa trochu prisposobia izbovej teplote. Otvorim chladnicku a skoro ma j..lo. Pohar prevrateny a prazdny. Jasne ze stal na hornej polici. Smerom nadol az po supliky so zeleninou sa vytvoril ususeny zlty vodopad a ca 60% obsahu chladnicky bola zasr..a. To by jeden neveril co za skazu dokazu urobit 3 dcl bielkov. Takato rozzurena hned po ranu volam mojej mame na SK, ze co sa mi stalo. Jej odpoved mi dala este Bonus navyse. „Mala si si ich dat do zavaracieho pohara.“ hovorim jej „Mami a to si mi nemohla povedat skor?“ Ona na to: „No vies, ked ja to robim odvtedy co sa mi to prednedavnom tiez stalo.“
Takze, poucenie z tohto pribehu je, ze bielky zbieram do pohara s vieckom. A kludne sa moze aj prekoprcnut 😂
cesminaz
Perfektná téma milá @haji 😉 To budeš mať zas čo odpisovať😅 Inak v poslednom čase som aj ja myslela na to, že by sa zišla takáto diskusia. Či už nepodarky v kuchyni, v domácnosti, alebo dokonca aj na to som myslela, že by sme sa mohli podeliť aj o príhody s detmi.. Moje toho naparatili viac než dosť, ked boli malý😊 Fakt super téma @haji 👍 aspon bude trocha zábava tu na Vareche!
2x haji a zolik
haji
@cesminaz (31.1.2022 21:42)
Jojo, usychající bílky jsou do žluta, kapku tam hraje i světle zelená. A hezky to drží, něco jako vteřiňák. Uf
haji
@zolik (31.1.2022 20:35)
Moje nervy, to je fakt dílo zkázy, když se něco vyleje v lednici a bílky jsou super lepidlo. Nezávidím to mytí lednice a všeho v ní. Ještě k tomu před Vánoci a čekajíc vzácnou návštěvu. Většinou se věci dějí na hromadu. Díky za první příspěvek, nezklamala jsi!
mijaita
Tak já začnu take vajíčkama. Kdyz jsem mivala na zemi v kuchyni, kterou mam do "U" a na zemi byla rohoz, predstavujte si, jak jsem zurila, kdyz mi spadlo na zem vajicko!! A jasne hned proteklo..... no comment.
A nejhorsi, kdyz jsem v kufru maleho peugota 205 mela takovou plastovou jakoby rohozku v podobe trávy a na ni a nejen na ni, se mi rozflakalo cele plato vajec!! A nebyla tam jen ta vejce! Nezapomenutelné a puch? To by jeden nerekl, jak cerstva vajicka umí páchnout :-) Další excesy po kapkách ..... a nekdy i s fotkou :-)
haji
Letošní leden mám opravdu úrodný. Před pár dny jsem rozbila 13 vajec. Batoh při sundávání ze zad mi vzal faleš a dopadl na tašku s platem 30-ti vajec. Naštěstí se toto událo v tlusté pogumované tašce a dalo se to uklidit vcelku rychle a dobře. Část vajec zachráněna. 17 přeživších jsem nechala jenom oschnout a uložila do lednice. To tak, aby se mi mokré přilepily do papírové krabice na vajíčka!!
Včera večer mi z lednice vyskotačila nádoba s polévkou /umělohmotná s poklopem/ - taková když letí, tak se vyleje. Nablilo do lednice, oblilo dveře mrazničky, nateklo pod lednici a zbytek skočil po hlavě dolů a rozstříkl se po polovině kuchyňského koberce a na moje nohy. Pórková polévka, mixovaná, tmavě zelená s nastrouhanou mrkví a jemně nakrájeným stopkovým celerem. Pásky celeru a strouhance mrkve mokré smetat z koberce by v klidu nezvládla ani Popelka. Část tekutiny šla vysát ručním vysavačem určeným i pro mokré vysávání. To celé se stalo hodně pozdě večer. Oprala jsem papuče a potupně jsem šla spát. Ráno moudřejší večera. Ono se to sukuje i dnes dál celý den a ještě bude. Tyjo, nový rok a jaký fičák...
zolik
@cesminaz (31.1.2022 21:42)
Vyskusaj a uvidis ak spochybnujes moj opis. Je to nazltle a vyzera to ako zaschla/zaschnuta/zamrznuta mocovka. Cele sa to lupe. Jednu jedinu vec po takomto utoku bielkami v chladnicke mozes aj 3x umyt a stale mas pocit, ze to fakt neni ono.
Musela som vyhodil hlavku ladoveho salatu zo zeleninoveho suplika. Ani zubnou kefkou namocenou v octovom roztoku to vazne, ver mi, neslo zbavit toho bielkoveho povlaku
zolik
@cesminaz (31.1.2022 21:42)
Vinnik sa do dnes nepriznal. V podozreni je hrniec s kapustnicou a hrniec so zemiakovym salatom. Obaja ale tvrdia, ze do chladnicky boli ulozeni/zasunuti nespravnym/protipravnym sposobom este pred danou katastrofou, z coho vyplyva, ze za to nemozu a na vine je chladnickovy zakonodarca. Tak cele resume je: „Skutok sa nestal“.

tomeska
Aj ja viem byt' v kuchyni velmi šikovná. Nedávno behom dvoch týždňov som rozbila 3 hrnčeky a jeden tanierik. Kúpila som si v lídli ako odmenu ,že som tam stálý zákazník. 2 hrnčeky za 49.90 Kč. povodná cena 399 Kč. No nekup to , to, som mala náhradu za 2 rozbité. Druhý deň som si uvarila kávu - velikú - hrnček umyla, odložila a odkladala i niečo iné. No, zavadila som rukávom, a už som len pozerala kam spadne. Samozrejme na tanierik a bolo po oboch. Kúpit' za povodnú cenu(399Kč) , tak i steny v kuchyni by sa hanbily ako by som nadávala. A do chladničky vždy všetko uzavreté, lebo moja chladnička je ešte z roku raz dva a má police drátové s mezerami asi 3 cm. takže tam všetko balancuje.
bugout
Hmmmm tých príbehov by bolo. Jeden z obľúbených je keď som si ako asi šiestak možno siedmak na základnej škole išiel robiť karamel. Celý recept bol banán už neviem s čím a preliaty horúcim karamelom. Keďže sa dezert podaril a karamel ma očaril rozhodol som sa urobiť si len tak karamel. To sa tiež podarilo. Háčik nastal keď som sa ho rozhodol uskladniť. Horúci karamel som prelial do plastovej misky (takej do akej sa balia šaláty).... Horúci karamel zapríčinil, že miska sa v podstate roztopila a karamel sa roztiekol po stole a až na zem....
haji
@tomeska (1.2.2022 00:32)
Děkuji za milý koment, sdílení. Na rozbíjení jsem též expert. Vždy se rozbije to ono - oblíbené, potřebné a pod.
Mno, já mám v ledničce skleněné police, ale když je někdo ..... a postaví na malou hranatou krabičku obdobu hrnce z plastu, pak se není čemu divit, že vyskočí. Chtělo to jen trochu pozornosti a dát to naopak, nikdo by nevyskakoval.... @zolik nikoho jsem nevyslýchala, ani sebe. Bylo to jasné jako facoun! Mea pulpa!
haji
@stefanm (1.2.2022 13:58)
Děkuji za koment a odkaz na černé uhlí, moc pěkná diskusia pod receptom, aj recept nemá chybu. Mno, moje černé uhlí bylo hovězí srdce na špeku v tlakáči. Usnula jsem. A byl zázrak, že jsem se v noci vzbudila. Smrad se dal krájet, světlo v kuchyni po rozsvícení bylo jako bludička někde za horizontem tmy, na sporáku rozžhavený červený flek.... všude visely černé pavučiny... pak zvonil soused: Nevíš? Někde hoří... Uf Tlakáč jsem drhla několik týdnů vším čím se dalo a co kdo poradil. Vypucovala jsem ho, ale byl na nic - roztavená pojistka /nešla koupit/.Tlakáč zářící čistotou letěl do konťasu. Asi tak... Nezdokumentované, bo to bylo v době, kdy i foťák hned tak někdo neměl.
beatacsontosova
Joooj toho by bolo…posledne som chcela spravit tahanu strudlu…cesto ani za nic na svete neslo vytiahnut, skoncilo v kosi. Reku spravim teda netahany zavin xkrat odskusane cesto…letelo do kosa,co sposobilo ze bolo jak kamen, doteraz netusim. Tak reku spravim liate cesto…jablkova plnka uz davno nachystana, cesto tentokrat podla receptu ze z 3vajec, malo ist rozdelit na dve casti, hm to by som musela byt kuzelnik, tak som spravila z 3na spodnu cast, dala plnku a dorobila z 2 vajec dalsie na vrch. Keby sa bolo cele prepieklo, tak ma kolac nekonecny uspech, kedze sa tak nestalo, polovica (cely stred) sla do kosa. Ale drahy zahlasil ze mu chutil viac ako pite, tak ho este vycibrim :) zvycajne sa mi v kuchyni dari no ale ze co som to mala tentokrat za den ;)
chorvatka
Boli sme pozvani k susedom na aperitiv v nedelu pred obedom. Povedala som si je to najviac hodinova zalezitost a strcila som do mierne vyhriatej rury kacicu, ktoru som vytiahla zo sadla.
Aperitiv sa pretiahol, vsetko bolo velmi chutné , ba dokonca sused vytiahol aj druhu flasu "Krivajuceho diabla" (sumivé vino zo stredu Francie a ten krivajuci diabol bol vlastne Taleyrand, napadal na jednu nohu, on podpisoval Presburgsky mier v Bratislave po bitve troch cisarov). Domov sme prisli az o dve hodiny. Nebudem popisovat co ma cakalo (dym zapach a cistenie pekaca na ktorom lezala cierna mumia) . Nic som uz nepripravovala, kedze aperitiv doplnalo slané pohostenie. Ale ta spomienka mi pretrvala az dodnes, hlavne ked vytiahnem ten vycisteny pekac z pred 30 rokov. Pri cisteni pomohla hruba vrstva sody bikarbony s troskou vody a niekolkodnové macanie pekaca !
sovka62
@zolik (31.1.2022 20:35)

Ten záver nemá chybu, rozosmial ma. Asi stále platí, že najviac sa naučíš na vlastných vhzbách.
1x haji
sovka62
Nuž, aj ja som som sa usilovala, aj keď to, čo som varila nebolo určené na jedenie.
Boli sme mladí manželia, manžel pracoval na týždňovky (asi 60 km od Bratislavy), naše dvojčatá mali tri mesiace a bývali sme u mojich rodičov v dvojizbovom byte. Manžel chodil domov vždy v sobotu pred večerom a rodičia, aby dopriali kľud sebe i nám, odchádzali na víkend do záhradnej chatky. Keď odišli, upratala som, opatrila deti, pripravila večeru a manžel akosi meškal. Tak som sa rozhodla, že kým príde vyvarím tých 5-6 plienok čo ostali po kúpaní, Hrniec bol hádam 40 litrový, tak som dala len trochu vody a zapálila plyn. Sadla som si k TV a čakala. A zaspala, ako inak. Niečo ma prebralo. Zdalo sa mi, že svitá a počula som niečo praskať. Zvuk aj svetlo prichádzali z kuchyne. Ľudia moji, to bol pohľad.... Z hrnca šľahali plamene ako drakovi z papule a práve začala horieť kuchynská linka, ktorú oblizovali.
Doteraz neviem ako som to uhasila.
A manžel prišiel na požičanej motorke nadránom. V robote musel riešiť mimoriadnu udalosť.
nephilim
@haji a nielen hajimrška.

Keď sa Vám podarí prísť na Slovensko, lebo ste očkovaní zo všetkých svetových strán...

Svojho španielskeho muža nechajte kurizovať mame. Historicky prvej slovenskej švagrinej //=HPSŠ//. Ukradnite bratovi auto. Aj tak bude s vaším chlapom, mamou a HPSŠ hrať biliard. Vraj si tak zlepšujú jazykové schopnosti. Jasné. Poznáme. Auto mu chýbať nebude. Je v povinnom home office.

Odfrčte na požičanom aute do snehom zapadnutej dedinky. Na severe Kysúc. Nebudem ju menovať. Konkrétne Horný Vadičov. Sisina najkamoška tam má mamu. Najkamoška mi je ako sis. Ako sestra. Nechajte sa od jej mamy nacpávať ako prasacko. Lebo biedna si, chudá si, Támarka moja. Klobásku ti upečiem, bôčik si nedáš? Aj cesnačik mám, bohuvďaka sa urodilo. Tee (=ja) by si dala. Hrianku na staromamkovskej peci pečenú. Masťou z bucoláku potrenú. Cesnačikom sypanú. Ibaže to by ma už viezli v sanitke na najbližšiu JIS. Transplantovaná pečeň nepustí. Ja len bohabojne jogurt. Kozie mlieko od ich suseda ja rada. Vrhol sa na kozy. //Ako perverzne to znie.//

S nemenovanou kamoškou dajte o štvrtej ráno pyžamovú párty. Našťastie netrvajú na tom, že na Trikrále = stromek dole. Takže párty aj so stromčekom. Servíroval sa horúci bylinkový čaj. Od ich starkého. Pozdravujem, starý otec. Do neba. Váš med priam páli na jazyku. Vonia ako hrom. Úle nemenovaná kamoška alias Janečka statočne opatruje.

Dievky si vysúkali rukávy. Chalupa má sedemdesiat rokov. Nuž pucovali sme. Staré montérky natiahli. Komín čistili. Muškáty oštipávali. Však ženy činu. Pod hrubými duchnami sme sa v noci rehotali. Plakali. Pri spomienkach. Sis mi nikdy neprestane chýbať. Ale v Janečke ju vidím. Obe sú držky papuľnaté.

Pri lození v podkroví sme našli iné poklady. Prastaré kalendáre. Janečkina mama to zabila. Že sýkorečky moje. Len si berte tie recepty. Učte sa. Variť, piecť. Teraz sa poďkajte najesť. Kruci. Asi som pribrala za tri dni na Kysuciach viac, než v nemocnici na nutričnom oddelení v Španielsku.

Toto boli Vianoce. Som za ne vďačná.


stefanm
@nephilim (2.2.2022 23:19)

...alias @padly anjel(?)...tvoj "status" som si pozorne prečítal a v podstate aj pochopil...len mi, prosím, keď si nájdeš chvíľku v tomto uponáhľanom živote, vysvetli čo alebo kto to je "bucolak"!!!...bo ani Google nenašiel 🙂...a bez toho sa v tom tvojom milom opise sladko-trpkej výpovede stracam
haji
@stefanm (3.2.2022 11:14)
Se vloudím. Počítám, že bucolák je kameninová nebo pálená hliněná nádoba buclatého tvaru v tomto případě určená na masť. Například: "bucláč" je v Česku používaný název pro tvar hrnku - buclatý, baculatý tvar. Uvidíme, co řekně Tamar.
stefanm
@haji (3.2.2022 11:57)

...to dáva zmysel!... človek sa učí celý život
...nie nadarmo sa hovorí, že "škola ťa vzdeláva ale učí ťa život"!
...ak to. Tee (=ona🙂) potvrdí asi si zájdem kúpiť nejaký "buclač" na "šmalec"...ja ho mám v sedembecovom skle a to je také...neromanticke!!😄
1x haji
stefanm
@haji (3.2.2022 13:56)

...teraz som si spomenul!🤦...šak my podobné máme, le sa nám na ňom rozbyl vrchnák tak ho nepoužívam
... oplatí sa čítať na varecha. sk komentáre!!


1x haji
haji
@stefanm (3.2.2022 14:20)
Vida jak si to sedlo. Pokud je vrchnák nefunkční, kaput, prošla bych vrchnáky, pokrievky v dome. Když bude některý pasovat a přivřeš oko, máš vyhraté!
haji
@nephilim (2.2.2022 23:19)
Děkuji za milý koment, který vyvažuje trampoty, je plný lásky, citu a života v pospolitosti, takový jaký je, obyčejně neobyčejný! Fotečky sice maličké, ale jestli vidím správně, tak tie kalendáre mám doma tiež... moje hobby dávné. Škoda nevyužit, sýkorečky!
Krásné pozdravení a váhu si drž, žádné chudnutie, áno?! Pevné zdraví ať ti slouží!!
haji
@sovka62 (2.2.2022 09:42)
Děkuji za koment, to teda byl zážitek! Musíš mít moc dobrého anděla strážného, bo to mohlo dopadnout jinak. Raději ani nemyslet. Vyvařování plínek pamatuju, ale už je to hodně dávno. Pak nastoupily automatické pračky, které byly ženám velkou pomocí. Člověk ani není tak starý, jako už cosi pamatuje. Ty máš dvojčata? To muselo být plno veselých historek, jejda!
Hezký den přeji a díky za sdílení!
haji
@chorvatka (1.2.2022 21:04)
Děkuji za koment. Potvorka kačka, kdyby byla co k čemu, sníží teplotu a nebo vypne troubu. Nerada odcházím od pečení, vaření, ale někdy se zadaří! Hlavně že to dobře dopadlo. A máš pravdu, pekáč pamětník je věčnou připomínkou. Ano, jedlá soda s trochou vody, jedlá sůl s trochou vody - vytvořit kašičku, drátěnka a "jedeme". Obě kašičky jdou smíchat.... A k tomu bobřík trpělivosti!!
haji
@beatacsontosova (1.2.2022 20:47)
Děkuji za koment. Boženky, to byl den D! Nebo den T, jako těsto?! Uf Asi byly erupce na slnku či co?! Já bych možná ještě došla k druhému těstu. Ale do třetího bych nešla ani omylem. To už je jasné, že to nejde! A když něco nejde, tak člověk má jít od toho. Ráno moudřejší večera. Jde na to napasovat okřídlenou větu mého přítele: "Tie energie!!"
Máš velkou trpělivost, o tom žádná! Tyjo, že vycibrit .... srandista haha
Hezký den a díky za sdílení!
siuuu
@bugout (1.2.2022 09:53)

Ja som tak naposledy zrušila plastové sitko - dala som si roztopiť maslo na základ cheesecaku, trocha som sa pozabudla pri telke, potom že precedím maslo, pretože už v ňom boli nejaké kúsky a rovno do pomixovaných keksov, veď načo špiniť ďalší kus riadu, takže sup plastové sitko nad keksy, šup doňho masloa a tradá zostal mi v ruke iba rám bývalého sitka ... vôbec ma nenapadlo, že je to také horúce že to zruší sieťku ...
haji
@siuuu (8.3.2022 12:19)
Děkuji za milý koment, ano sítka z plastu je zákeřná pomůcka. Vůbec plast je zákeřný. Také jsem pár sítek a krabiček zrušila horkým tukem. To je tak, když je hlava někde na výletě a ruky neklidné...
V těchto dnech se se mnou rozloučil můj ruční vysavač. Pravda je, že přesluhoval. Brácha ho už 2x opravoval, naposledy mu dokonce vyměnil baterii, zdaleka nevydržela tak dlouho jako ta původní. Jak na potvoru se v těchto dnech kočkuji s mravenci a tak za odměnu musím tahat těžký vysavač. Jo, jedno odejde, druhé přijde. Ale je to nepoměr. Ven vysavač a dovnitř mravenci. Uf
haji
Pořád se něco děje. V poslední době stojí obalový materiál "za kočku". Zákeřné jsou plastové kelímky. Speciálně smetana, u nás 200 ml Olma. Kelímek je už v regále takový nějaký prohnutý, vcuclý. A praskne za pokladnou, při překládání do vozíku, případně tašky. Nebezpečné jako ďas. Moje první zkušenost byla víc než adrenalinková. Kelímek praskl, vytekl pod vozík a já si při odchodu od pokladny po uskládání zboží a zaplacení namočila do vytečené tekutiny francouzskou hůl. A šla jsem k zemi rychlostí mach 1. Nebyla to sranda. Zvedala mě paní pokladní se zákazníkem co platil po mně. Pak utírání, umývání zboží ve vozíku, rukou a tak. Přijela úklidová služba s vozíkem, no bylo veselo. Naštěstí mám šikovného anděla strážného, nic se mi nestalo, jen naraženiny a pár modřin. Minulý týden praskla smetana paní, která si skládala zboží do tašky. Nepomohl ani igelitový pytlík, ve kterém smetanu měla zabalenou. Ostrá hrana pytlík rozřezala.
Další zážitek mám z pondělí z domu. Otevřela jsem si pytlík s rýží. Ustříhla vršek. Ještě jsem neměla obě dlaně položené kolem pytlíku a on praskl. Všechna! rýže se vystěhovala na linku a z linky na koberec. Jejda, to bylo... hlavně nehezkých slov. Posmetat z linky do misky, pak na čtyři a hezky jako Popelka posbírat zrnko za zrnkem.
Obalový hliníkový materiál čajových svíček je též dílo. Stejně jako plastové kelímky, pytlíky od rýže, i na hliníkovém obalu se šetří. Je to všechno tenčí, šetří se. Určitě je i složení vosku jiné. Obal se rozpálí do červena a co je okolo, se rozpálí. 15 let používaný svícen/podložka málem blafl. Chytila jsem to v poslední chvíli. Experiment - přesunutí vosku do původního/starého obalu další den - nepomohlo. Obal /byť původní síly/ opět rozpálený do červena. Skončila jsem s používáním čajových svíček doma. Musí stačit električáky.
Prosím, dávejte si pozor nejen na obaly zboží. Šetří se a bude šetřit všude. Výrobky/suroviny se chovají nestandardně. Buďte opatrní!
zolik
Práve teraz. Ide ma klepnúť! Mala to byt úhľadná, pekná slaná špenátovo-syrová štrúdľa ☹️
Je z toho rozpleštený vytečenec 😖


haji
@zolik (27.5.2022 13:42)
Tyjo, slaný štrúdlík ve špenátovo sýrové kaluži. Někdy se to stává, že to co má být uvnitř - vykluše.... Dala jsi špenát živý, nepodušený? To by vysvětlovalo vela vody uvnitř a ta vzala s sebou i sýr. Jeden se pořád učí. Mno, už jsem také párkrát oškrabovala a olizovala pečící papír, abych plnku okoštovala... Nedávno mi spadla krabice se slaným nákypem na koberec - jasné, že z ní vypadl... A dalo by se pokračovat. Poslední dva týdny mám prostě "úrodné" na podivnosti. Od různých omylů, rozbitých věcí, přes úraz /praštil mě do hlavy letící flakón s parfémem/, přes technologické potíže /neodložení kvásku/ až po přehlédnutí místopisu. Slovem: nepozornost. Dá se to svést na květen. Máj, lásky čas... haha
haji
Vzpomněla jsem si na veselou příhodu z kuchyně, když jsem včera četla recept od @cesminaz na  varecha.pravda.sk/recepty/mrvenickovy-tvarohovy-kolacik-s...

Podobný, ne-li stejný koláč je u nás známý pod názvem Švédský koláč. Jednoho dne jsem se rozhodla, že ho upeču. Vše probíhalo klasicky. Mrvenička dolů, na to se naleje tekutá vrstva tvarohu, mrvenička, nahoru plátky másla. Dotuď dobrý. Koláč jsem dala do trouby, zapnula ohřev dole i nahoře, nastavila stupně. Po půl hodině jsem zjistila, že trouba ani neštěkla, natož aby pekla. Uf Po chvíli běhání - přívod elektřiny, pojistky, zásuvka - jsem došla k závěru, že trouba nefunguje. Co teď? Zvoním u sousedky vedle - že se k nim s koláčem nastěhuji do trouby. Ouha. Nemilé bylo zjištění, že se můj plech do její trouby nevleze - takže s plechcem plným tekutého tvarohu zpět domů. Běžela jsem do patra - teď už s rozměrem plechu na papíře. Jako veverka jsem poběhala několik pater, bez úspěchu. Prostě velký plech, malé trouby. V tomto případě dobré rady sousedek - dej si to na můj plech byly na nic. To prostě nedáš... Zničená jako Hirošima sedím v kuchyni a třepu se bezmocí... Další osvícení - kolegyně z práce má úplně stejný sporák, potažmo troubu. Vzala jsem nohy na ramena a frčela přes hřiště a trávu k nim domů. Hurá, byla doma. Tak zpět, popadla jsem plech - a to byl adrenalinový přesun s plechem plným tekuté náplně... dveře do vchodu, výtah - člověk touží být chobotnice. Šťastně jsem dorazila do 2. patra a šup s plechem do trouby. Uf Pak, po mírném ochladnutí zpět. To už šlo o poznání lépe. Doma jsem si utírala orosené čelo - cca tři hodiny adrenalinové starosti kam s koláčem a zpět. Nikdy bych neuvěřila, jak těžké je cestovat se šplouchajícím koláčem na delší trase. A takový jednoduchý a rychlý receptík to je.
janger
@haji (21.9.2022 06:54), no to si mala teda dobru rozcvicku! Uz si vopred aj kalorie spalila :-), tak si mohla potom s kludom maskrtit. Ale hlavne, ze to dobre skoncilo.

Ja som mala trosku podobne raz na Vianoce, ked som mala uz zapletenu vianocku na pekaci, a truba....nic! No skoro ma natiahlo. Vianocka bola potom prevezena k dcere a tam sa upiekla. Koniec dobry, vsetko dobre. Clovek potom na smolu zabudne.

A truba mi potom zase normalne fungovala. Asi mala pocarovane ;-).
1x haji
haji
@janger (22.9.2022 21:23)
Žeby vánoční skřítek/škriatok?! Filuta jeden...
1x janger