Rôzne

Kde hľadať huby?

joevinohrad - bez fotkyjoevinohrad, 5. mája 2017

Žijem v severnej Kanade. Za poslednych 35 rokov som našiel jedneho (!) smrza, majovku. Prosim pomoc - kde ich nájdem - ake stromy, aka zem, kde?

@zareaguj


Diskusia k téme

evelynba
Myslím, že skôr než na Vareche získaš odborne založené informácie na stránke nahuby.sk
petrkluc
@Afataga (5.5.2017 10:37)

Kdyby sis tu stránku "nahuby.sk" otevřela, zjistila bys, že se tam dají najít i informace, na které se @Joevinohrad ptal, kupříkladu taky kde rostou smrže:

"Smrčok jedlý rastie v apríli a máji v svetlých listnatých lesoch, na lesných trávnatých čistinách, v parkoch a záhradách. Najhojnejší býva v teplých vlhkých lužných lesoch."

Víc na  www.nahuby.sk/atlas-hub/Morchella-esculenta/smrcok-je...


Pokud vím, tak v severní Kanadě jsou spíšelesy javorové než lužní, alespoň se to tak kdysi učilo ve škole, není tedy divu, že tam za 35 našel pouze jediného smrže.
petrkluc
Nějak mi vynechal mezerník, takže oprava, "jsou spíše lesy"
kecemis
@Joevinohrad ja zijem v Calgary a ak chcem najst huby, chodievam do okolia Sundre. Nie je to blizko ale cas od casu sa to da vydrzat. A vzdy sa nieco najde. Skus sa popytat na Polsky les. Je to ludove meno vzhladom k najcastejsim navstevnikom.
joevinohrad
@Kecemis (5.5.2017 15:24)

ahj
ja zijem 2 hodiny na sever z edmontonu
nehladam frajerku vermi mam zenu
ale jej spominam smrze a tak myslim ze ona mysli ze ju oblbujem? no tak sa hambym!
ale dakujem za tvoju odpoved,
jozef
joevinohrad
@Evelynba (5.5.2017 09:49)
cokolvek je lepsie ako nic!
tu na severe je to len o 1.5 mesiaca neskorsie
tu rastna sezona je kratka ale zima moze byt aj 8 mesiacov sneh...
a potom jul a august aspon jedna noc dava mraz to mi rajcata zmrznu
(::::
1x lianka
marika9
Môj muž hovorí, že v Kanade je na huby dosť chladno. Ak máš veľkú chuť, daj si zo Slovenska poslať sušené huby. Ale ak chceš zbierať, tak Ti žiaľ nevieme poradiť.
kecupicek
Načo chodiť na huby do lesa? Pred dvoma rokmi sme si robili novú výsadbu rastlín okolo domu. Predtým tam bol trávnik a nikto ho nechcel kosiť. Rozhodli sme sa plochy medzi rastlinami zasypať kôrou z ihličnatých stromov. Náš známy nám doviezol 20 vriec, krajina pôvodu Poľsko. Dva týždne nepretržite pršalo . Po ďalších dvoch týždňoch sa v kôre objavili stovky smrčkov, mohli sme ich kosiť. Usušili sme, zamrazili, dali susedom. Ešte minulú jar ich bolo dosť. Čakám či teraz v máji narastú zasa. Ak bude máj mokrý, tak určite. V lete zbierame v parku pri dome šampiňóny, v jeseni pôvabnicu fialovú a podpňovky. Pestovali sme v skleníku na slame hlivu ustricovú. Sadivo dostať v semenárstvach naočkované, stačí ho zmiešať so zaparenou sečkou a dať do plastových vriec. Keď sa začnú objavovať huby, treba poprepichovať vrece, aby sa dostali von. Všetky huby potrebujú vlhko a teplo. Darí sa im v skleníku aj v pivnici.
2010
Ja nemam ani sajnu ci su v Kanade ale aspon skusim poradit ako sa ja snazim najst daco ked som v cudzej krajine. Prve diki dozvedel som sa nove slovo na zber hribov - foraging mushrooms.Latinske meno Morchella esculenta = Morels. No a potom nas mudry ujo Google
Querry : Foraging morels around Edmonton?
Ujo poradil na facebooku je mikologicka poradna
 www.facebook.com/AlbertaMycologicalSociety/...

Plus tu kde sa nachadzaju
 www.tastereport.com/TasteReport.com/food/Entries/2007/5/4_I...

root
@2010 (6.5.2017 22:40)

Zaujímavé, „mikologickú“ poradňu nepoznám, iba mykologickú. (Ne)znalosť slovenčiny niečo o tebe vypovedá. Ak by si sa náhodou chcel vyhovárať na zabúdanie rodnej reči, angličtina to má rovnako „mycological“.
2010
No vidis, to je tak ked si nedas okuliare v lietadle a pises zo smartfonu kde y a i su vedla seba v jednom riadku.
Mal by som si dat este like sam sebe za svoj kometar a potom dosiahnem tvoj level.
Diki za upozornenie, ale nastastie este ujo Google ignoruje preklepy a algoritmus sa koncentruje na pointu.
katarina2511
Křemenáč březový (Leccinum versipelle) hrib ktory rastie v Edmontone, samozrejme nie v meste, ale aj tam sa najde... Rastie hojne v priekopach popri ceste medzi farmami v okoli Edmontonu. Da sa zbierat priamo z auta. Ist pomaly popri ceste, cervene ciapocky hribov je vidiet aj z dialky. Rastie tu aj Vatovec a tiez je ho dost.


kecupicek
@Radox1 (7.5.2017 09:18)

Kozák osikový rastie pod osikami, najčastejšie v jeseni, má pekné červené hlavičky/plodnice/ preto sa ľudovo nazýva aj červeňák. Kozák brezový rastie pod brezami. Sú to veľmi chutné huby. Kozákov je viacej druhov. Stačí sa pozrieť do atlasu húb.
kecupicek
Neviem čo vlastne riešime, napíš kde rastú a ideme. My na Slovensku čakáme na sviatok Petra a Pavla, hovorí sa, že vraj oni sú rozsievači húb. V dnešných klimatických zmenách rastú huby hocikedy a hocikde. V záhrade sme mali peň z orecha a na ňom nám pred Vianocami narástla hliva ustricová, bola do kapustnice.
rulik
@joevinohrad ja bývam častým hosťom na stránke:"nahuby,sk" takže mám skúsenosť. Nedá sa očakávať podľa popisu miesta výskytu, že ten , ktorý les je vhodný. Tak ako sa tam píše o výskyte trebárs Smrčka, by mohol rásť aj na južných svahoch Štiavnických vrchov, a nerastie, oproti tomu tu na Východe medzi KE a PO je pomerne bežný. Slovensko leží približne na 48 rovnobežke+-, Kanada je severne od nej, možno aj toto spôsobuje menší výskyt húb, ale v tej južnej časti by sa určite našli, a podľa popisu stromov a pôdy minimálne Suchohríby by mohli rásť. Treba nájsť nejakú domácu hubársku stránku, miesta znalú. Tam sa dočítaš.