Žijem v severnej Kanade. Za poslednych 35 rokov som našiel jedneho (!) smrza, majovku. Prosim pomoc - kde ich nájdem - ake stromy, aka zem, kde?
@zareagujDiskusie
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 758 najnovší komentár dnes 00:08
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Rasto147: Šípkové víno 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 758 najnovší komentár dnes 00:08
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 13 najnovší komentár 8. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 1079 najnovší komentár 1. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 586 najnovší komentár dnes 00:08
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 2 najnovší komentár 8. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 2 najnovší komentár 12. decembra 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Štedrák z lineckého cesta, bohatý vianočný koláč plný chutí VIDEO -
Trojfarebné šuhajdy plné čokolády a orechov VIDEO -
Zabudnite na hubky a kefky. S týmto trikom bude ponorný mixér čistý za pár sekúnd VIDEO -
Slané krekry z pár surovín, ktoré zvládne upiecť aj začiatočník VIDEO -
Jednoduché triky, efektný výsledok. Takto zdobiť koláčiky ste ešte určite neskúšali! VIDEO -
Mramorovaná poleva na sušienky a koláčiky. Jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť wau efekt VIDEO -
Vianočné pečivo pre lenivé gazdinky. Rýchlo hotové a bez vykrajovania! VIDEO
-
Orechové Vianoce: 14 receptov na sviatočné drobné pečivo z vlašských orechov -
Sladké topky: 15 najlepších novembrových receptov. Tu hľadajte inšpiráciu na vianočné pečenie -
Vianočná klasika: 13 receptov na vanilkové rožky. Máme tip aj pre lenivé gazdinky, ako ich urobiť raz-dva! -
Popraskané sušienky: 11x crinkles, jednoduché, ale efektné, hodné aj vianočného stola -
Pre celú rodinu: Lenivá kapusta, pečený bôčik aj perkelt. 14 tipov, čo variť tento týždeň -
Jemné a krehké: 11 receptov na strojčekové pečivo. Toto vám vydrží až do Silvestra -
Použite tie správne: Tieto zemiaky sú najlepšie na zemiakový šalát. Prečo nie všetky druhy fungujú?
to mu v Kanade iste bude uzitocne
Kdyby sis tu stránku "nahuby.sk" otevřela, zjistila bys, že se tam dají najít i informace, na které se @Joevinohrad ptal, kupříkladu taky kde rostou smrže:
"Smrčok jedlý rastie v apríli a máji v svetlých listnatých lesoch, na lesných trávnatých čistinách, v parkoch a záhradách. Najhojnejší býva v teplých vlhkých lužných lesoch."
Víc na www.nahuby.sk/atlas-hub/Morchella-esculenta/smrcok-je...
Pokud vím, tak v severní Kanadě jsou spíšelesy javorové než lužní, alespoň se to tak kdysi učilo ve škole, není tedy divu, že tam za 35 našel pouze jediného smrže.
ahj
ja zijem 2 hodiny na sever z edmontonu
nehladam frajerku vermi mam zenu
ale jej spominam smrze a tak myslim ze ona mysli ze ju oblbujem? no tak sa hambym!
ale dakujem za tvoju odpoved,
jozef
oops
mame tu topoly a vrby
a moc jilovu zem, sem tam pisek
dakujem na vasu odpoved
pepko
cokolvek je lepsie ako nic!
tu na severe je to len o 1.5 mesiaca neskorsie
tu rastna sezona je kratka ale zima moze byt aj 8 mesiacov sneh...
a potom jul a august aspon jedna noc dava mraz to mi rajcata zmrznu
(::::
Querry : Foraging morels around Edmonton?
Ujo poradil na facebooku je mikologicka poradna
www.facebook.com/AlbertaMycologicalSociety/...
Plus tu kde sa nachadzaju
www.tastereport.com/TasteReport.com/food/Entries/2007/5/4_I...
Zaujímavé, „mikologickú“ poradňu nepoznám, iba mykologickú. (Ne)znalosť slovenčiny niečo o tebe vypovedá. Ak by si sa náhodou chcel vyhovárať na zabúdanie rodnej reči, angličtina to má rovnako „mycological“.
Mal by som si dat este like sam sebe za svoj kometar a potom dosiahnem tvoj level.
Diki za upozornenie, ale nastastie este ujo Google ignoruje preklepy a algoritmus sa koncentruje na pointu.
po slovensky kozák.
Kozák osikový rastie pod osikami, najčastejšie v jeseni, má pekné červené hlavičky/plodnice/ preto sa ľudovo nazýva aj červeňák. Kozák brezový rastie pod brezami. Sú to veľmi chutné huby. Kozákov je viacej druhov. Stačí sa pozrieť do atlasu húb.
www.nahuby.sk/atlas-hub/Leccinum-versipelle/kozak-zlt...