Kuchyňa a vybavenie

Kávovar

martasi - bez fotkymartasi, 18. marca 2013

Prosím poradíte mi nejaký dobrý kávovar z  www.darcekovy-raj.sk/produkty-darceky-vychytavky/espressa-a-...
? Mám tam aj zlavový kupón a rada by som ho využila na kúpu kávovaru...
Moc sa nevyznám v týchto veciach, prosím o radu.

Ďakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
Byť tebou, vybrala by som si tam niečo iné, tie kávovary, čo majú, sú len kapsulové, káva z toho nie je žiadna sláva a stojí veľa.
zuzla
Ja mám dolce-gusto a som veľmi spokojná ,káva nám veľmi chutí je na výber veľa druhov je pravda že kapsule sú síce drahšie ,ale sú aj akcia.
Ja tiež robím zásobu vždy keď sú akcie .
tetuska
ja mám DeLonghi a aj Tassimo, využívame obidva, už keby som si mala kúpiť tak investujem viac do kávovaru a kúpim si taký, ktorý má aj nádobu s mliekom a urobíš tam aj capuccino, aj latté... tá investícia určite za to stojí...
tetuska
kapsule kupujem v akcii a tiež sa dajú objednať cez internet...
violeta
Dolce-gusto nie je zle, ale cena kapsul je vysoka, ja si zohrejem mlieko a spenim, kupujem len cisto kavove kapsule. Mrzi ma aj ten plastovy odpad, ale kde ten dnes nie je?!
martasi
A tie kapsulové nie sú dobré? nemáte s nimi dobré skúsenosti? :(
honestka
Po rocnych skusenostiach mozem povedat ze tiez sa mi nepaci tento typ kavovaru, hoci ako novinka to bolo nieco speci. Je vhodny pre ludi, ktori nepiju vela kavy a maju takto vzdy svoju porciu cerstvu a kava nestoji hodiny tak ako v tom co sa len prekvapkava.

Avsak Do kapsulovych sa dnes da kupit vlozka /podobna tej ako bol filter niekedy do prekvapacovych tesne po tom ako sa prestali pouzivat papierove filtre/.
Takto si mozes dat svoju oblubenu a pomletu kavu na aku si zvyknuta.
tiez nekupujeme tie "prestate kapsule" /nielen preto ze su drahe/ a od vtedy je kava u nas doma dobra. Mame Keurig single.
nekup si vsak iba ten, co predavaju samotny ako REFILIBLE filter!

Potrebujes cely komplet ako napr.:  www.keurig.ca/accessories/my-k-cup...

najdi si vsak info k tomu stroju ktory kupujes, neviem ci ich robia do vsetkych typov.
radox1
kto si raz doma zomelie kvalitnu cerstvu kavu a vlozi do kvalitneho pakoveho kavovaru,tak nebude chciet ani automat,nedajboze stroj na kapsule.
malusa
Plne suhlasim s radox1,nie je nad cerstvo zomletu kavu!!!
violeta
Tak, to je iste pravda @radox1 , ale malokto si koli 1 kave denne kupi kvalitny kavovar, pretoze tie domace su vacsinou vsetko smejdy, ktore sa stale kazia, kvalita aj stoji.
radost
a my sme si vyprosili na Vianoce ručný mlynček na kávu-tá vôňa!!
a potom klasicky zalievanú...alebo v koťogo ...:-)
1x bubaya
njdevil
@radost , to mas teda pravdu, niet nad kotogo, ja som vyskusala vsetky mozne a nemozne kavovary, a nakoniec som skoncila pri kotogo, okrem toho, ze som mu spalila rucku ( a ze vraj silikon nehori...) niet na nom co pokazit a kava je bez chyby... meliem si ju kazde rano...
silvia68
tak už viem,presne to chcem, nech žije google, ten vie všetko a vždy je doma
evanaaa
A koťogo ešte aj niekde dostať, nevidela som. Kedysi, v robote si ženy zvykli tak variť kávu, myslela som, že je to starý vynález, ale iste je k zohnaniu aj dnes. Aj by som si ho kúpila, ale kde?
ariela6
evanaaa predavaju ho aj v domacich potrebach aj v tescu som ho videla ja mam doma presovač a som spokojna krasne napení kavu aj mliečko našlaha a ked použivam kvalitnu kavu ja mava popradcku ale vždy si kupujem len to menšie vrecuško aby mi nevyprchala
tricia
Mame vselijake kavovary doma - ale tusim, ze ten kotyogo vyhrava :)
Skoda, ze ten moj je malicky...
irenaw
originál maďarské koťogo dostať v Maďarsku stále, najlepšie si pohľadať obchod cez internet, kým sa tam vyberieš. sú aj také s porcelánovou konvičkou a káva nateká vonkajškom takým zobáčikom. u nás moka kávovary dostať tiež. mám oboje, jedno je prastaré, druhé novšie, podľa mňa vydržia neobmedzene, len tesnenia po čase treba nové. napríklad  www.bialetti.sk/?idpr=3...
bubaya
Kávovary talianske aj lacné hliníkové, aj nerezové sú napríklad na  www.bialetti.sk/?idpr=3pid=315&cid=4....
Alebo v Bratislave na autobusovej stanici na Nivách hore oproti chodiacim schodom. Pravé koťogo asi len v Budapešti, ale tie talianske pracujú na tom istom princípe. Mala som aj také, aj onaké, aj prekvapkávač, ale najlepšie je espresso mašinka Kenwood ES 024. už ju máme vyše 2 rokov a denne 2 -3 krát robím kávu, príprava jednoduchá, zatiaľ bez porúch - klopklop aby som neporiekla.
eraserhead
@martasi dobrý kávovar za 104,99 € nekúpiš, to je ako keby si chcela šampanské za 3€, na druhej strane ale keď ľudia dávajú na "pizzu" vegetu a čvachtajú si možno aj tebe bude táto šmakuláda z robotka chutiť
@irenaw to je čo "originál maďarské koťogo" ? nebodaj nemáš na mysli to čo si pastla v tom linku?
že by si súdruhovia v maďarsku privlastnili vynález pána
 en.wikipedia.org/wiki/Alfonso_Bialetti...
irenaw
ani náhodou. link patrí k talianskym moka kávovarom, ktoré som spomenula ako druhé. maďarské koťogo myslím ťažké, hranaté, hliníkové, s bezpečnostným uzáverom, ktorého názov si napamätám a s ventilom na vrchu rúrky, ktorá privádza kávu. lepšie to opísať neviem, ale môžem odfotiť.
irenaw
ešte som mala napísať, že netuším, či autorstvo patrí maďarom, ale ich kávovar sa líši od talianskeho.
tiginko
preto je "maďarské" , lebo za socializmu sa dali kúpiť pre nás dostupnom Maďarsku, tam boli veľmi rozšírené. U nás ich tuším nebolo veľmi vidieť. A do Talianska sa za nákupmi necestovalo :-)
tiginko
ja si tiež myslím, že kapsulová káva sa nedá s poriadne urobenou kávou vôbec porovnať. To sú len také kávové dezerty. Ale každému chutí niečo iné, ja by som čiernu kávu z čerstvo namletej kávy, urobenej v poriadnom kávovare nevymenila za žiadnu napodobeninu....a stojí mi veru za to kúpiť si kvalitný kávovar aj kvôli jednej káve denne. Sme na ňu doma traja...a dokonca som vydupala kvalitný kávovar aj do práce, kto tam mal piť tie patoky...:-)
irenaw
ok, prečítané. vyrástla som v tom, že ten tlakový ventilček je maďarský vynález. aspoň tak mi to babka posunula a ona si toto presvedčenie aj odniesla so sebou. ospravedlňujem sa @evanaaa za zavádzanie. zas som sa niečo dozvedela. vďaka.
irenaw
toto s porcelánovou konvičkou sa mi náramne páči :-)
frezia68
Kúpila som si "koťogó" na adrese : www.cafepoint.sk výber podľa farieb.Dostať síce u nás kdekoľvek,ale strieborný hliník.Ponuka perfektná,pre 2-3, 4 osôb,poradia,je taliansky.Kávu meliem doma a z čerstvej výborná.Dá sa kúpiť napeňovač mlieka a som spokojná.Kapsuliam nedôverujem a drahé na dôchodok.Túžila som po kvalitnom pákovom,ale na 2-3 kávy denne a pri troche skromnosti postačí.Teda podľa peňaženky :-)
tetuska
chcela som povedať, že ja som s delonghi spokojná, káva má bohatú penu, hlavne ked urobíš nescafé alebo velvet a mliečko sa tiež dá krásne našľahať, vyzerá ako doplnok kuchyne, ale je aj kvalitný...
pecko007
@tiginko : presne tak. niet nad spravne pripravene prave talianske espresso. treba mat vsak kvalitnu kavu (popradska zarucene kvalitna nie je) a kvalitny kavovar. ja mam na stole tento  espressoshop.sk/for-demanding/1-rancilio-silvia-v3.html...
+ mlyncek a este nejake ine potrebne veci. toto je skutocna spicka v domacom segmente. never tym bachorkam delonfhi a pod. oni si spicka len hovoria, ale maju od nej neskutocne daleko

@tetuska : delonghi tu penu umelo vyraba. nie je to prava crema, aka ma na espresse byt. pravu cremu na lacnych kavovaroch nevyrobite, pretoze tie su pretlakovane a kavu navyse prepaluju. nieco o spravnom tlaku v kavovare (alebo ak vas kava skutocne zaujima, o comkolvek inom) si mozete precitat tu  mojakava.sk/naozaj-aspon-15-bar/?utm_source=varecha...
pusta
mám doma dva kávovary značky Krups.
jeden ručný pákový, vyrábal neskutočne dobré espresso - používala som Lavazza Crema e Gusto - mletú kávu
a plnoautomatický kávovar Krups, v ktorom som používala zrnkovú kávu Lavazza Piennaroma modrú, tiež vynikajúce esspresso.
všetci si obe kávy neskutočne pochvaľovali.
kávy sú síce drahé, ale vynikajúce.
teraz mám len jeden problém, dať opraviť v servise, asi pred rokom došlo k poruche mletia
pecko007
@pusa : plnoautomat ma jednu obrovsku nevyhodu (okrem inych nie tak velkych). mlyncek je velmi blizko zdroju tepla. kava, aby si zachovala vsetko to vonave a chutne, musi byt skladovana na suchom, chladnom a tmavom mieste. mlyncek plnoautomatu je to najhorsie, co mozete kave spravit. zarucene si ju znicite. preto odporucam samostatny kvalitny kavovar a samostatny kvalitny mlyncek...
pusta
@pecko007 , v pohode :D od srdca si ma rozosmial.
ja kávu neskladujem v mlynčeku, dávam len toľko, čo práve aktuálne čerstvo spotrebujem. skladujem tak, ako píšeš. inak kávovar vôbec nebol lacný takmer 400E, bola som s ním veľmi spokojná. nemenila by som ho. a som kávičkár - fajnšmeker, ja si kávu labužnícky vychutnávam :-). len musím našetriť na opravu.
len by som dodala, že nestačí dobrý kávovar, ale treba vedieť vybrať aj kvalitbú kávu. podľa toho, či uprednostňuješ arabicu, robustu, zmes a podľa toho, kde je dopestovaná - napr. Etiopia, Brazília...alebo inde.
pusta
čo sa týka čerstvo zomletej kávy, niet nad pákový kávovar. absolútne súhlasím s @radox1 v príspevku 18. marca 2013 o 19,41
tiež však platí, akú kvalitnú kávu použijete. vid môj predchádzajúci príspevok.
pecko007
@pusta : (uff, napisal som to dobre) kvalita kavovaru nespociva v jeho cene. ak tvoj plnoautomat stal 400, nebol vobec drahy. kavovar a mlyncek za 400? to nie je vela. kvalita kavovaru spociva v materialoch, z akych je vyrobeny, v inych technickych parametroch a pod.

priprava kavy je mechanicka zalezitost. trabant, nech je akokolvek postacujuci a popularny, sa urcite svojou pevnostou a kvalitou nevyrovna mercedesu. ale ten mercedes aj tolko stoji. poprosim rypalov, aby sa ukludnili:) bol to priklad len cisto pre lepsie pochopenie rozdielov v kriteriach, podla ktorych sa hodnoti, ci je nieco viac alebo menej kvalitne.

urcite zalezi aj na kave. ale povedzme si uprimne, zle zomleta a vyextrahovana blue mountain je taka ista pohroma, ako cokolvek ine, ked to nie je spravne pripravene. cize lacnym smejdom ani z tej najlepsej kavy nevytiahnes to, co treba.

samozrejme, ani ten najlepsi kavovar ti z popradskej kavy neurobi pitelny napoj. to skor zvyrazni jej nekvalitu. ale to neni chyba kavovaru, to je chyba kavy:)

este k tej kave... pokial je kvalitna, nezalezi, ci je z etiopie, brazilie, jamajky a pod, lebo stale je kvalitna. to je uz potom iba o preferenciach, ktora ti viac chuti. ale jej kvalita tym ostava nedotknuta. cize akakolvek kvalitna kava + kvalitny kavovar = gurmansky zazitok

@2010 : nie celkom som pochopil tvoj prispevok:))
mariamka
@pecko007 vy mi tu moju nescu celkom "zhnusite" :)) ci je aj nejaka, ktoru dokazete tolerovat? ked je rec o kave..
pecko007
@mariamka ale samozrejme. ja to ale nemyslim zle:) len sa snazim trosku podporit sirenie kavovej kultury, lebo este stale su slovaci velmi pozadu.

tolerujem vsetky kvalitne kavy pripravene akoukolvek spravnou metodou. iba ja osobne sam pre seba uprednostnujem espresso napoje, pretoze to je ta spicka.

urcite by som ale nepohrdol kvalitnou kavou pripravenou v chemexe. alebo by som v pohode ochutnal tradicnu turecku kavu (pozor, nie "turka")

najradsej mam ale espresso. pomozem si, ked je to napoj, v ktorom su prave vone a chute kavy naintenzivnejsie?:))
mariamka
dakujem @pecko007 :) v pohode, myslim, ze tu dostojne sirite kavovu kulturu, aj ked trosku financne narocnu ;-) ale jasne sme v teme kavovar, takze cela diskusia je k veci.. napriklad teraz ma zaujal ten chemex, neviem ci som nasla zrovna spravne video... ale je to zaujimavy postup, doslova "laboratorny" :)


pusta
@pecko007 , tento je celokovový, pre mňa bol veru drahý, to vieš, saom už dôchodkyňa. osvedčiul sa mi. netvrdím, že dosahuje tvoje parametre. som naozaj za kvalitu, ale nemôžem si ju dovoliť tak, ako požaduješ.
naprosto s tebou vo všetkom súhlasím.
nuž a čo sa kvality týka, každý má svoje osobné preferencie chute. mne čistá 100%-ná arabica nevyhovovala, ani prevaha robusty, ale práve Lavazza Pienaroma.
trocha som sa pomýlila v cene, vlastne dosť veľa. kúpila som ju pred 6 rokmi.
budem rada, ked mi ho ako znalec posúdiš a podľa toho ppuvažujwem, či investujem do jeho opravy.

 www.obchodny-dom.sk/espresso-krups-espresseria-automatic-ea...
pecko007
@mariamka video je ok:)

jasne, kavovar je trosku drahsia zalezitost, ale vysledok stoji za to. ja vypijem okolo 6 espress denne. keby si mam kazde kupit v kaviarni, za rok by som tam "prepil" cely svoj kavovar aj s mlyncekom. a to neratam strateny cas navstevami kaviarne.

cize vdaka kvalitnemu kavovaru sa mi investicia za rok vrati a nestratim cas. pritom mi nic nebrani si obcas do kaviarne vybehnut.

takto mam ale taku kaviaren na stole:)

@pusta tazko mi ho hodnotit, pretoze ako pises, viac si dovolit nemozes a po dalsie, nedokazem posudit mieru tvojej zanietenosti pre kavu.

ja osobne by som si ho urcite nekupil, pretoze ja preferujem prave a spravne pripravene espresso, prave a spravne pripravene cappuccino.

tento krups to podla vsetkeho nedokaze. uz len ked vidim ten spenovac mlieka, mi je jasne, ze nim nedokazes mlieko napenit spravne.

je to ale samozrejme o preferenciach. su ludia, kotri by aj mali na kvalitny kavovar, ale radsej si kupia hracku. lebo to krajsie vyzera, lebo stlacia jeden gombik a nestaraju sa, a pod.

ja mam rad cely ten proces pripravy. bavi ma to. skusam, skumam, trenujem. mne je kava hobby. preto by som si ja kavovar, ktory sa pokusa byt chytrejsi ako stovky ludi-baristov, nikdy nekupil:)
pusta
@pecko007 , dakujem za tvoj názor, veľmi si mi pomohol. našetrím a investujem podľa teba, nedám tento do opravy.
pecko007
@pusta , pocitaj ale s tym, ze ak pojdes do kvalitneho kavovaru, nejaky cas ti zaberie sa s nim naucit robit. kvalitny kavovar neznamena, ze sam robi kvalitne espresso.

ani ta najkvalitnejsia zrkadlovka nespravi kvalitne fotky bez kvalifikovanej obsluhy.

ak si vyberies kavovar tu  espressoshop.sk/8-for-demanding?utm_source=varecha&...
urcite dostanes aj nejaku vyhodnu ponuku:) len si ju potom pytaj:)
tiginko
@pusta ak máš problem s mlynčekom, môže to byť aj malý kamienok, ktorý sa tam zasekol. Niekedy sa zatúla do zrnkovej kávy. My sme mali tento problém 2x. Najprv sme odniesli kávovar do servisu (Hospol v Rači), že ho máme v záruke, tak nech opravia. Sú tam dosť seriózni, povedali, že to bol len kamienok, ktorý nám slávnostne odovzdali a neplatili sme nič. Kedže mám šikovného manžela, pri ďalšom zaseknutí mlynčeka už ho rozobral sám (nepýtaj sa ma ako), vyčistil, zložil a zase sme mali pokoj. Ak by sa ti podarilo zohnať nejakého šikovného človeka, ktorý by ti to dokázal rozobrať a samozrejme aj poskladať naspäť, tak by si to mala jednoduchšie. Prepáč, ale môjho ti nepožičiam :-) je veľmi zaneprázdnený a musím si ho šetriť :-) Inak túto radu už sme dali aj známemu, mal podobný problem a bol tiež šikovný :-)
pecko007
@tiginko : uff, kamienok v kave? no este stastie, ze v kave, ktoru mam k dispozicii, sa take nieco vyskytnut nemoze. holt, kvalita je kvalita:))))
pusta
@tiginko , vdaka za radu. neboj, nepožiadam ťa o manžela :D
predsa auto, manžel a peniaze sa nepožičiavajú :-) hoci dobrý domáci kutil by sa veru zišiel...
tiež si to myslím. bol v záručnej dobe práve v hospole, vtedy som nemala čas ho odskúšať, ked som ho chcela použiť, zistila som, že neide.
iste máš pravdu ty. potom mi ho nemal kto tam zobrať, ako aj teraz.
nuž ale musím mať najprv v rezerve peniaze, keby predsa boli treba.
tá káva mi fakt chýba.
dakujem ti.
tiginko
no ja som si tiež pôvodne myslela, že je to daň za to, že sme kupovali kávu od známej, ktorá mala kaviareň v BA a jej muž bol zo sicílskej rodiny, ktorá sa zaoberala pražením vlastnej značky kávy a nesmierne nám chutila. Takže možno tá kvalita balenia a kontroly bola trošku na nižšej úrovni. Ale potom sme si kúpili kávu u nás v Café Pointe, tiež taliansku (my sme na ne nejakí vysadení) a znovu kamienok! Asi sú tí Taliani nejakí šlendriánski...
pusta
@tiginko , ešte to môže byť úlomok nepomletého zrnka kávy, to asi najskôr. určite to nebude veľká porucha.
už nejakého dobrovoľníka iste nájdem :-)
pusta
@tiginko , niečo pravdy na tom bude, tiež som používala drahú taliansku zrnkovú kávu, ktorú som kupovala cez net.
tiginko
joj @pecko007 ale ty si zrejme vyšší level, my sme len taký kávoví polofajnšmekri. My sa kvôli káve a výbornému jedlu strašne radi vraciame do Talianska. Buď na juh k moru , alebo na sever do hôr. Milujem ich za všetky ich dobroty a odpúšťam všetky nedostatky :-)
pecko007
@tiginko , ale nikomu nic nebrani o nejaky ten stupienok poskocit. zaujem a nadsenie staci. vsetko ostatne pride samo:)
miroka
@Martasi

Ak sa v kávovaroch veľmi nevyznáte , doporučujem si prečítať aspoň základy , aké sú typy kávovarov , aké majú výhody a nevýhody a pod. Urobíte si tak prehľad . A možno si už vyberiete aký typ kávovaru by vám vyhovoval. Samozrejme potom si treba položiť zopár otázok ohľadom výberu. Dobre info nájdete tu  top-kavovary.sk/typy-kavovarov/...
mitzy
..ja mám koťogo Bialetti už zopár rokov, umývam ho len pod vodou, občas vymením tesniacu gumku a z toho je výborná káva :) kapsulové kávovary veľmi neuznávam, už len kvôli plastovému odpadu. vidím, že stará téma, ale vždy aktuálna.
maciatkokiki
ja by som napriklad bola rada za automaticky kavovar, sama moc vyrobe kavy nerozumiem ale samozrejme dobru kavu si vychutnavam- momentalne iba v kaviarni :-)