Rôzne

Kapustový šalát s mrkvou.

fiby - fotkafiby, 29. októbra 2011

Poraďte mi ako sa robí hlávková kapusta biela a mrkva na spôsob šalátu-prílohy k mäsu. Tú kapustu a mrkvu mám tvrdú. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

sonulienka
Neviem iste ale určite sa ešte niekto pridá.Takýto šalátik sa zalieva prevareným nálevom ako si robila?
2010
Nebude uplne makka, ale ked sa nastruha a poriadne nasoli a silno postlaca rukou ako keby sme nakladali kyslu kapustu a odlozi aspon na hodiny marinovat a potom sa sol zmyje -preplachne a spravime si nalev aky chceme, robime takto cervenu .


motuzik29
ten šalátik je príma vec...nastrúhaj si kapustu na jemné prúžky ,trošku ju nasoľ a naolejuj...pridaj postúhanú mrkvu ,ocot cukor podľa chuti a dolej studenou vodou klasika vodovod ,zamiešaj a už len dobrú chuť...môžeš ho spraviť aj bez vody ,bude stále dobrý
viera1
Nakrájam na tenko kapustu,mrkvu nastrúham,posolím,pridám cukor,citr. šťavu,premiešam a zalejem vriacim olejom.Natlačím do fľaše a po vychladnutí uložím do chladničky.Pripravujem deň vopred.
Cibuľu nedávam.Môže sa pridať mleté čierne korenie.
mata3636
@2010 - kapustu netreba poriadne nasoliť, stačí normálne, potom poriadne postískať, aby pustila šťavu, nechať postáť a netreba vymývať soľ. ved ked tú odstátu kapustu premyješ, tak z nej zmyješ aj šťavu, čo pustila a to je potom o ničom. a ked dám do šalátu z 1kg kapusty a 3-4 mrkiev 2 lyžice oleja, tak si myslím, že to nie je nezdravé
hubata
Ja súhlasím s @mata3636 : načo robíte zvlášť nálev z vody? Ak normálne osolíte kapustu, vystískate ju v rukách v tej istej mise a do tej istej misy zarobíte aj nálev, tak spapkáte všetko aj so šťavou. Takto robím so všetkými šalátmi: pustená šťava je základ nálevu.
2010
@mata3636 , @hubata , sorry ,pozeram ale len polka mojej odpovede je vytlacena, otazka bola ako spravit aby kapusta bola rychlo makksia?
nasolit ,pomagat marinovat a potovat zliat ( pouzit cast stavy lebo je slana) ale bude rychlo makksia....
Uplne suhlasim, ale ja to tak nerobim , nam nevadi ze kapusta je chrumkava, robime ako pisete nic nezlievame.
@mata3636 precitaj si recept z minibazaru 200ml majoneza +2 lyzice cukru. To je priblizne 3400 kj ? a to je len" zdravy "salat bez jedla....
pachola
a majolku tam vôbec netreba ,len kapustu treba spariť aby zmäkla
aroooo
ja nastrúham kapustu, mrkvu, dám si zovrieť trochu vody s octom, do nej odsypem trochu deka, prevrie, cez sitko horúce scedim na kapustu, premiešam, nechám vychladiť a hotovo.
fiby
Ja Vám veľmi pekne ďakujem za rady. Ja ho robím tak, že si nastrúham na tenko kapustu bielu do toho mrkvu dám zvrieť vodu kde dám pochutiny(soľ, cukor) a nechám postáť. Vždy som ho robila na rýchlo tak asi hodinku stál. Ale keď sme ho jedli vždy bol skoro surový. Ja keď som ho niekde jedla bol akurát. Ja ho síce nechcem mäkký ako vecheť, ale nikdy sa mi nepodarí taký ako inde. Nechcem s majonézou ani s ničím iným. Uvažujem aj nad olejom, ale no neviem skúsim si niektorý od Vás vybrať. Ďakujem dámy.
evanaaa
Len z mrkvy a kapusty šalát nerobím, ja dávam aj uhorku a čínsku kapustu, niekedy nastrúham reďkovku, je jedno akú a ptom nasolím tak akurát, nechám postáť, prisladím, okyselím, nedávam žiadnu vodu, nebudem riediť to dobré, čo si zeleninka vypotí. No a pridám trošku oleja - olivového, lebo vitamín A ho potrebuje, ináč z neho nie je úžitok,( to isté pletí aj pri vit. D),žiadne majonézy a pod., to už by som si urobila iný šalát ( zemiakový) s ňou.
mata3636
@fiby - ked dáš do šalátu olej - naozaj stačí 1-2lyžice - tak kapusta akoby zmäkne, zvláčnie. a kapustu treba poctivo postískať so soľou.
@2010 - máš pravdu. ja do kapustového šalátu nedávam ani majonézu ani kyslú smotanu. to už je potom niečo iné, tak ako hovorí evanaaa
fiby
Díky díky. Skúsim! Ja ten šalát chcem ako prílohu k mäsu a ryži. Myslím resp. viem, že ho nechcem s majonézou. Ja chcem len kapustu mrkvu (cukor, soľ a citr. šťavu). Ale ak ho nezabarím bude zase tvrdý. No skúsim ho urobiť deň pred tým, len či nevyschne, alebo skúsim ho ponoriť do nejakého nálevu.
siskam
Tiež sa mi dlho nedaril tento šalát, kapusta mi bola vždy tvrdá, kamoška mi poradila ako to robia u nich v reštaurácii. Kapustu najemno nakrájam, prelejem vriacou vodou v cedníku, posolím, až potom do nej nastrúham mrkvu a zalejem octovým sladkokyslým nálevom, Ja cibuľu nedávam.
viera1
@fiby ,neboj,vplyvom soli ti kapusta pustí šťavu a šťavy bude dosť.
fiby
Dnes som robila tú kapustu, ale som dala viac soli. Ináč sa to už približuje k tej dobrej, ale stále to nie je ono. Nezabarila som ju. Skúsim ešte to.
2010
@viera1 , snazim sa nedavat olej , aj ine ochutiny ako cukor ci majonezu, lebo takto sa zo salatu stava "skryta kaloricka bomba".
@fiby , ked ti vadi ta "surovost" tak sprav ako robia v Azii pouzi cinsku kapustu namiesto hlavkovej je jemnejsia v surovom stave.


viera1
Ide o to,že telo vitamíny A,D,E ,K nespracuje,lebo sú rozpustné len v tukoch,takže neriešim kalórie,ale zužitkovanie vitamínov zo zeleniny.
hubata
Prečo stále zabárate horúcou vodou?
Stačí jemne nasoliť, nechať postáť, kapustu vystískam do tej istej misy kde vystískanú šťavu aj dochucujem: trošku cukru, pár kvapiek oleja, ocot, kôpor.
Ak chcem s mrkvou, tak nastrúham mrkvu na strúhadle, ak chcem s cibuľou, tak nadrobno pokrájam cibuľu.
Dá sa samozrejme obmeniť aj s uhorkami, s paprikou, s cviklou, s jablkom (aj zaváranými).

Do červenej kapusty dávam nastrúhaný chren. Červená kapusta je ešte tvrdšia ako biela, preto treba s tým počítať a viackrát ju vytlačiť a ani nepustí toľko šťavy.
2010
@viera1 ,nerozumiem tvojej odpovedi ? takze vitamy v kapuste su take mudre a nerozpustia sa v hlavnom jedle ktore ktore obsahuje tuky ?
Ked neriesis kalorie jednotlivych zloziek skoncis presne ako som pridal vyssie kde McDonald salat ma viac kalorii ako ich hamburger.(Preto hovorim o skrytych kaloriach).
2010
@hubata mas pravdu, zbytocne komentovat, ked nemaju radi chrumkavu kapustu , tak nech ju robia ako moja mama, dusit 1 hodinu na kolomaz a potom si dat vitamy zo skatule a cudovat sa ze nemaju imunitu.
fiby
Ale, ale hubata ,nie že nemáme chrumkavú kapustu radi, ale nie až surovú. Dnes sa mi skoro, skoro vydarila, ale stále to nie je ono a basta. Nie som s ňou spokojná. Chcela som len radu a vybrala som si čo sa mi páčilo, ale niekde robím stále chybu. Mám dosť náročného manžela na jedlo. Čo mám s ním robiť? Ale v podstate niekedy má pravdu.
hubata
@fiby - veď o tom vyžmýkaní jemne nasolenej kapusty hovoríme aby stratila tú "surovú chuť" a pritom ju netreba zabárať horúcou vodou, nálevom. Jemne ju nakrájaš, ako ste zvyknutí osolíš a necháš postáť. Sama uvidíš ako od spodu začne mäknúť, tak ju premiešaš aby aj ostatná zmäkla. Potom ju vyžmýkaš ale tú šťavu z nej nevyleješ ale ju ochutíš tak ako ľúbite: cukor, za lyžičku oleja, ocot + pridávaš to čo ľúbite (kôpor, alebo cibuľu, len rascu, majoránku, nastrúhanú mrkvu, uhorky, papriku, aťď...). O hodinu podávaš a dostaneš veľkú kapustovú pusu plnú vitamínov od celej rodiny. Niektoré dievčatá robia aj uhorkový šalát tak, že postrúhané uhorky nasolia, šťavu vylejú a urobia nový, bezcenný nálev - z vody. Veď všetko čo obsahuje tá zelenina je v tej šťave!
rimini
skúste takto:kapustu fialovú alebo bielu najemno postrúhať.pridať mrkvu,cibuľu,zeler,zelené jablčko,spolu premiešať,jemne nasoliť,zaliať prevarenou vodou z rýchlovarnej konvice do cca.3.dcl hrnčeka:tam pridáme ocot,cukor podľa chuti,zmiešame s kapustou,odložíme do chladničky,je výborný a chutí všetkým)olej netreba
ama2
CHCEM KOMENTOVAT HAMBURGERY A SALATY Z McDonaldu.
netreba pocitat kalorie pokial zo seba nerobim "krmnu hus" a nezerem od rana do vecera. a co sa tyka salat versus hamburger - zo salatu budem mat kopec energie lebo mam zivu stravu (nik nevravi, ze musim tam mat mäso, ci majonezu...) a po hamburgeri si mozem ist pospat....
ide o zle vnimanie stravy ako takej. kolko musite zjest takych hamburgerov aby ste sa citili syty ako po zjedeni salatu?
okrem toho aj ked sa najjete do prasknutia, telo ma neustale deficit a pocit hladu. kdez to pri cerstvej a zivej potravine toto odpada!!!
TROSKU PATRAT A NIE OBMEDZENE VNIMAT STRAVU.
----------------------------------------------------------------------
A ZO ZELENINY URCITE NEPRIBERIETE!!!! ale pozrite sa kolko prijmate cukrov!!! ci jednoduchych alebo zlozitych!!! a skrytych!!!
zuzuliak
@ ama plné s tebou súhlasím, takisto olivový olej lisovany za studená sa nedá prirovnať k prepalenemu fritovaciemu oleju