Kuchyňa a vybavenie

Jogurtovač

martinis - fotkamartinis, 12. augusta 2013

Zdravím vás priatelia,

v rámci snahy vyrábať si čo najviac potravín doma prišiel rad aj na
jogurty, keďže biely jogurt je hádam najzákladnejšou surovinou,
ktorú používam veľmi často. Preto sa s vami, skúsenými chcem
poradiť : myslíte, že sa oplatí investovať do jogurtovača ? Je mi
jasné, že sa to dá aj bez neho, ale zdá sa mi pohodlnejšie si len rozliať
mlieko do pohárov a stlačiť gombík. Neviem sa rozhodnúť.

Ak áno, akú značku odporúčate, s ktorými máte dobrú skúsenosť ?

Vopred ďakujem za vaše cenné rady ;)

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
jogurtovac nemam a jogurty robim po kazdom peceni, ked mi ostane tepla rura - staci to az az, lebo peciem minimalne raz tyzdenne
ak pecies pravidelne a casto, mozno to nebude najnutnejsia investicia
martinis
to je hádam naideálnejšie riešenie, robiť si ho v zbytkovom teple po pečení, ja však mám rúru zapnutú možno raz za dva týždne, niekedy menej :(
smejkad
neviem ako sa rozhodnes,ale na tvojom mieste by som kupila par dobre uzatvaratelnych nadobiek, ktore sa daju ukladat na seba - ja som to spravila preto, ze niekedy robim cisty, niekedy osladeny, niekedy s lekvarom- podla toho mam farebne vrchnaciky, no a co mam odskusane, dva tyzdne vydrzi - dalej neviem, lebo sa vzdy minulo :-)
ailuj82
ja tiež robím jogurt v rúre - Poháre s jogurtovým mliekom dám na plech, vopchám do rúry, zohrejem na 50°C, ked svetielko na rure zhasne, rúru vypnem a nechám pracovať jogurtové kultury ešte asi 2 hod.
elena100
Ja ho mam, ale je dost nevyuzity, je to asi fakt rychlejsie v tej rure
ariela6
ja mam jogurtovač a som s ním spokojna je to jednoduche a jogurty su pekne huste
marianna76
vieš, aj rúru zapneš len na chvíľku , aby sa vyhriala na 50 stupňov a o chvíľku vypneš, keď tam vložíš pripravené poháriky malé na zaváranie. myslím, že aj elektriky minieš menej. Nekupuj si jogurtovač - ja ho nemám a jogurty mám tiež pekne husté... záleží od jogurtu, ktorý pridáš do mlieka a tiež od mlieka. Ja dávam mlieko z automatu a jogurt len actíviu bielu. Dala som aj actíviu bez tuku, ale okolo jogurtu bola voda - no zjedol sa i tak. Iné jogurty, aj keď majú tie dobré baktérie, sa mi neosvedčili, akosi sa naťahoval jogurt.
a práve včera som robila , robím , že na 0,7 l mlieka dám jednu actíviu. Mlieko ohrejem po bod varu, nechám vychladnúť, trochu pod 40 stupňov , to je tak, že je to na prst trošku vrelé. Potom zamiešam metličkou activiu, nalejem do pohárikov a dám do rúry, ktorú som si predhriala na tých 50 stupňov. Vypnem rúru a nechám takých 6 hodín v pokoji. robievam tak na večer a ráno pozatváram poháriky a uložím do chladničky....
najprv takto skús .... nemusíš mať jogurtovač....
2x tinu a iiwi
marianne
oplati,ja ho vyuzivam casto...davam jogurt aj do plackovych chlebov,kolacov...stal asi 12 v akcii eur ,vydaril sa
honestka
najlepsi zaklad ak dostanes kupit je grecky biely yogurt.
Stroj nemusis kupovat ako radia rura, alebo hrniec s teplou vodou ti postaci na kvalitny domaci vyrobok.
Len mlieko nesmies prehriat!
Skus niekedy vyskusat v tvojich krasnych receptoch kefir. Je este viacej vyzivnejsi a ak dostanes zaklad ktory ma v nazve: "kaukazky" ten je snad u mna najoblubenjsich pocas rokov co ho pripravujem. Robievam z neho aj syr.
Si velmi sikovny kuchtik!
samanka
jogurt robím len doma už minimálne trištvrte roka, jogurtovač je úplne zbytočný, takú službu urobí aj deka, alebo rúra. záleží na tom, aký kúpiš jogurt. používam len Hollandiu, alebo Tami (zrejúci v kelímku), sú síce drahšie od bežných bielych, ale jogurt je dostatočne hustý....a k tomu prehriatiu mlieka....bežne zahrejem na 80 °C, potom vychladím-jedni píšu rýchlo vychladiť, ja chladím, ako mám čas.......no a minule sa mi stalo, že som sa nejako pozabudla a mlieko mi takmer "ušlo" z kastróla....tak som to riskla, mlieko som nechala vychladiť na 50 °C, dala som rozmiešaný jogurt, šup pod deku, v týchto teplách veru rúru netreba....a ráno že dám do chladničky....až v práci som si naň spomenula...takže bol 24 hodín pod tou dekou....bol dokonca hustejší ako obyčajne a vôbec nič mu nebolo. Bežne robím z litra mlieka + 250 ml smotana....
micanela
vazeni, ja viem ze sprosta otazka ale neda mi to ... je to potom jogurt alebo /s prepacenim/ zgrcnute mlieko ?
marianne
@micanela no v jogurtovaci je tuhy ako remen,naozaj lyzica v nom stoji..az ho urobim pridam obrazok,nozom sa da krajat.. ked som ho robievala v rure bol redsi a tahal sa...mne sa z jogurtovaca vidi ovela kvalitnejsi...ale kupujem smotanovy zvolensky jogurt ako zivu kulturu 10%.Viem,ze vela, ale je vyborny a niekedy dam,ak mam aj 1CL kyslej smotany na zaockovanie,nie vzdy......
kimlo
@micanela je to jogurt, a urcite lepsi ako tie co predavaju v umelohmotnych kelimkoch v obchodoch...
renulienka
...mne sa osvedcil jogurtovac, v rure boli jogurty riedke a ,,tahave,,...skor to bolo jogurtove mlieko. S jogurtovacom su naozaj huste a tiez pridavam na 1 l mlieka 1 smotanovy jogurt a lyzicu suseneho mlieka ;-)
marianne
presne rak @renulienka.To ,ze je z rury redsi este ako-tak,ale vadi mi ,ze je tahavy..v jogurtovaci to nehrozi...ja ho necham v nom tak 6-7 hodin,necham ho aj tam vychladnut.Potom ho prelozim do chladnicky a je perfektny.Ani z obchodu nie je taky husty,ked zacriem don lyzicou a zoberiem ho,ostane v nom jama:-))....
mariana33
aj ja robievam v jogurtovači...1l mlieka sáčkového, alebo z automatu, trochu mlieka zohrejem s 1ČL cukru a všetko spolu zmiešam s jogurtom so živou kultúrou....z jogurtovača je hustejší ako to tu už bolo písané...mám doma min 15ročný jogurtovač ETA, mame naň len prach sadal:o)
babidka
Urcite mas @martinis z toho poriadny mis-mas, pretoze - co clovek , to ina skusenost :-)Mne sa urobil "tahavy" jogurt aj v jogurtovaci aj v rure ! A inokedy bol vyborny v jogurtovaci aj v rure :-) Vyskusala som nesmierne mnozstvo receptov ktore som nasla tu na Vareche , recepty z internetu aj od priateliek . Azda vsetky "zive" jogurty ktore su v obchodch , mlieko od farmara aj z mliekomatu ...Vzdy pouzivam teplomer na meranie teploty aby som si ustrazila teplotu mlieka .A predsa - vzdy som ho mala iny :-) Takze teraz sa podla mna musis iba rozhodnut ci jogurtovac chces alebo nie ? Ak mas malu kuchynu a nemas komoru - nekupuj ho . Ak ho mozes mat dost blizko po ruke - vyuzijes ho . Ak ho vsak musis odkladat na nejake menej viditelne ci dokonca tazsie pristupne miesto casom ho prestanes pouzivat . Zapadne prachom ako vsetky tie prepotrebne veci ktore niekto MUSI mat v kuchyni :-)
sovka62
Skúsila som v zime na radiátore (hádam pred dvadsiatimi rokmi, keď sa nikomu o jogurtovači nesnívalo), skúsila som v rúre. Vždy tak dva-tri razy, jogurt sa mi zdal riedky a čo mi vadilo najviac, ťahal sa.
Potom som na Vareche videla kooopcom naplnenú lyžičku hustého jogurtu z jagurtovača a to nakoplo. Cez internet som ihneď objednala jogurtovač Bravo za 22 EUR. Jogurt robím vždy, keď minieme posledný pohárik, ešte ani jeden deň sme neboli bez neho a je naozaj výborný. Jogurtovač sa zaplatil už niekoľko razy a to neočkujem svojím, na očkovanie vždy kupujem čerstvý.
marianne
no @martinis ...a fčuľ mudruj:-)) ale mňa na neho natiahla @sovka62 ,písala tu takéto ódy na neho a neodolala som ani ja:-)) čím jej ďakujem,lebo ani u nás naň prach nepadá,nemá kedy. ...u nás idú jogurty denne,buď z neho vyrábam nátierky,alebo na pečenie alebo namiesto tatarky a majonezy alebo s džemom na sladko...u nás frčí od poharika do pohárika a takisto ako @sovka62 očkujem vždy novým a osvedčila sa mi aj ta cajova lyzicka kyslej smotany....
pusta
nemám síce jogurtovač, ale jogurt si vyrábam vlastný a veľmi jednoducho, zmiešam 4 PL sušeného mlieka s malým množstvom čerstvého mlieka, asi 1 liter čerstvého mlieka s tým zmiešam, zohrejem asi na 80 stupňov C, pridám 150 ml bieleho jogurtu, zmiešam, naplním do pohárov, uzavriem, odložím na noc naplnené poháre do deky a ráno mám hotový ten najhustejší a najlepší jogurt na svete. na prvýkrát som použila kupovaný a potom už svoj vlastný jogurt. než sa minie, spravím nový a používam ako @mariannne :-)))
elena
Ja som mala jogurtovač nevyužitý v pivničke, ešte stará česká značka na 6 ks - teraz ho využívam. Pridávam doňho na 1 liter plnotučného mlieka ešte aj 2 - 3 PL sušeného mlieka - aby bol trochu tuhší - viacej sušiny. A trochu cukru, aby bol sladší, ale to nemusí byť. Je dobrý, vydrží hádam aj mesiac. Skúšala som robiť jogurt aj z kozieho mlieka, a ejhle, nebolo to ono, kozie mlieko má iné zloženie - zaočkovala som to s mikrokultúrou kravskou ...ony sa asi nekamarátia....takže tak....
tetuska
máme jogurtovač a často ho využívame, odporúčam kúpiť, ked som robila jogurt v rúre tak sa ťahal, taký už nechceme...
martinis
no teda, úprimne som nečakal toľko reakcií - netušil som, že toľko varecháčov je plne samozásobovaných jogurtami :)) ja som však samozrejme veľmi rád, že som dostal toľko reakcií, dokonca rôznorodých a vyhodnotil som to tak, že najprv asi skúsim nejakú várku urobiť v rúre a uvidím. kúpu jogurtovača však vidím reálne, ako vravím, očakávam jeho časté využitie a miesta naň mám až-až.

vidím, že jogurt môže byť podarený aj v rúre, rovnako sa nemusí podariť, ale podľa vašich skúseností sa v jogurtovači podarí vždy. samozrejme pred investíciou vyskúšam aj tú rúru, vďaka za všetky názory, aj doplnkové informácie, na to mlieko si dám pozor, aby som ho neprehrial, tiež sa zídu tipy so sušeným mliekom, cukrom, množstvom surovín atď ... ušetrili ste mi množstvo práce :))

ak by sa v najbližšej dobe objavil v lidli, bolo by to super, tam mávajú kuchynské spotrebiče za dobré ceny ... a pokiaľ nie, potom skúsim nejaký do 30 eur, napríklad severin. uvidíme. pekný večer všetkým a ešte raz vďaka za vašu pomoc :))
janger
Ja to zatial skusam bez jogurtovaca. Mam na to taku nadobu, akoby termosku. Skusala som uz aj v rure. Zakazdym mam jogurt trosku iny. Uplne husty nie je nikdy. Neviem, cim to je. Uz som to aj chcela vzdat, lebo sa mi casto spravil taky slizky, tahavy...Vyskusala som uz robit z viacerych jogurtov, (ako zaklad). Ten zaklad nikdy nedavam do mlieka, ktore je teplejsie ako 50 stupnov, docitala som sa, ze po 50st. sa jogurtova kultura nici. V poslednej dobe pridavam trosku praskoveho mlieka, jogurt sa potom netaha. Ci je to tym praskom, neviem... A este sa mi zda, ze cim dam viac toho zakladneho jogurtu, tym je potom vysledny jogurt kyslejsi. Robim aj z kozieho mlieka, aj ten mi moc chuti.
honestka
AK sa yogurt spravi slizkym a tahavym, na pricine byva obycajne ako spomina @janger :
= 1/ teplota mlieka - radsej podchladit ako prehriat!
= 2/ hustota /%-plnotucnost/ mlieka.
ti ktori pridavaju praskove mlieko ho vlastne vylepsuju /vsak nie je to potrebne/ pretoze napr. aj z 1% mlieka sa sice yogurt urobit da, ale chutit, alebo hustotu nikdy nedosiahnete bez toho, aby sa nepridavali zahustovadla v podobe pudingov a zelatin.

A ked sa vam urobi prvy krat k spokojnosti, nemusite ho nahradzat znova kupenskym ale kludne pouzit na novu davku.
kvasinky z neho su rovnakej akosti, hlavne ak nejaky ten poharik je v chladnicke par dni.
honestka
aj ked sa to tu moc nehodi, podobny problem prehriatia mlieka je aj pri vyrobe tvarohu.
Tu to sposobuje jeho sypkost, nedosiahnete krasne hrckave tvarozkovanie.
janger
Este chcem poznamenat, ze pouzivam len pasterizovane, krabicove mlieko. Nemam moznost kupit cerstve mlieko v blizkom okoli. Mozno aj to ma vplyv na hustotu jogurtu.
renulienka
@janger , ja som podobne ako @elena skusala s kozim mliekom, ale vysledok nebol dobry.Kupujem domace kozie mlieko a neviem kde robim chybu.Z kravskeho je perfektny tuhy a z kozieho riedky.Nevie mi niekto poradit , cim to moze byt?
samanka
@martinis tak takýto je môj jogurt, len liter mlieka a 250 ml smotana, robený tak, ako som popísala, už som vyskúšala takmer všetky biele jogurty, osvedčili sa mi tie dva....A @micanela mlieko sa zrazí alebo "sadne" ale rozhodne "nezgrcne". Váž si potraviny....
 lh5.googleusercontent.com/-1VsFd7UnffI/UgvsNNrCyPE/AAAAAAAAAoA/rg...

A nerobím s tým žiadne orácie, len jogurt prešľahám metličkou, dolejem 2-3 naberačky mlieka, premiešam a nalievam do pohárov....nie, že by som bola proti jogurtovaču, len si myslím, že je to zbytočnosť, ktorá spotrebúva energiu (elektrickú)
janger
@renulienka , ja ziadny jogurt nemam moc husty. Ten z kozieho mlieka tiez nie. Je to vlastne taky jogurtovy napoj, ale ja ho mam moc rada, taky fajn studeny, z chladnicky, hlavne ked je horuco...Vlastne je to taky krizenec s kravskym jogurtom. Do kupeneho kozieho mlieka (z obchodu v krabici) dam 2 PL suseneho mlieka (kravskeho) a asi 2-3PL jogurtu z kravskeho mlieka. Inak ta ista priprava ako kravsky jogurt...Ale zdoraznujem, husty ho nemam. Neviem preco sa mi nedari spravit uplne husty jogurt. Nuz ale hlavne, ze nie je slizky, to sa mi strasne nepaci.
renulienka
@janger , tiez som kozie mlieko ,,ockovala,, kravskym jogurtom, asi este raz skusim a kupim jogurt kozi, mozno to bude ono a bude hustejsi ;-)
micanela
@samanka - nechcela som nikoho urazit, u nas sa ten vyraz bezne pouzival /nie ako nadavka!/. aj ked babka robila domaci tvaroh tak sa cakalo kym sa mlieko "zgrcne".
addo22
Ja som si nedávno kúpil jogurtovač Ariette a je fakt super...domáce jogurty sa nedajú porovnať stými z obchodu :) našiel som ho tu aj s nejakými radami  jogurtovace.sk
katka78
@Jarka66 (23.8.2017 10:11) ach, tieto "nenápadné" Vitarian propagácie čas od času, kde-tu :-) Inak vďaka tomu som sa teraz výborne pobavila, pozrela som si jednu reklamu na ten prístroj (Jak používat fermentor Kuvings) a tak šťastnú ženu v kuchyni som dávno nevidela (to som si myslela, že najšťastnejšia žena v kuchyni som ja!). Navyše k tomu to šťastné usmievavé dieťa.. hotový Stepford :-) ale keď som prišla po cca 1:43 min. idylka sa na sekundu pokazila pri ochutnávke cream cheese a ja sa neviem prestať smiať. Dievčatko zlaté úprimné.. vďaka! ツ
katka78
@Afataga (23.8.2017 12:47) nezaručujem, že to bude smiešne aj inému, ja som tak trochu neštandardná, ale prosím



Príjemnú zábavu ツ

jujoska
@Katka78 (23.8.2017 11:52)

haha, si velmi vsimava Katka, to bola hadam len desatina sekundy, zle to vystrihli :-D
afataga
@Katka78 (23.8.2017 13:22)

Aspon snaha sa neda decku upriet :-), pobavilo a aj ta biela bluzka je naramne prakticka ku praci s cucoriedkami :-)
alinkapaj
Já jsem se také pobavila :-D Ale třeba můj syn sýry prostě nejí a takhle by se taky zatvářil. Natož já sýry prostě zbožňuju a taky jsem si koupila tenhle fermentor. A spokojenost, mě i manželovi chutná, se synem je to hroší. :-D