Zdravím vás priatelia,
v rámci snahy vyrábať si čo najviac potravín doma prišiel rad aj na
jogurty, keďže biely jogurt je hádam najzákladnejšou surovinou,
ktorú používam veľmi často. Preto sa s vami, skúsenými chcem
poradiť : myslíte, že sa oplatí investovať do jogurtovača ? Je mi
jasné, že sa to dá aj bez neho, ale zdá sa mi pohodlnejšie si len rozliať
mlieko do pohárov a stlačiť gombík. Neviem sa rozhodnúť.
Ak áno, akú značku odporúčate, s ktorými máte dobrú skúsenosť ?
Vopred ďakujem za vaše cenné rady ;)
ak pecies pravidelne a casto, mozno to nebude najnutnejsia investicia
a práve včera som robila , robím , že na 0,7 l mlieka dám jednu actíviu. Mlieko ohrejem po bod varu, nechám vychladnúť, trochu pod 40 stupňov , to je tak, že je to na prst trošku vrelé. Potom zamiešam metličkou activiu, nalejem do pohárikov a dám do rúry, ktorú som si predhriala na tých 50 stupňov. Vypnem rúru a nechám takých 6 hodín v pokoji. robievam tak na večer a ráno pozatváram poháriky a uložím do chladničky....
najprv takto skús .... nemusíš mať jogurtovač....
Stroj nemusis kupovat ako radia rura, alebo hrniec s teplou vodou ti postaci na kvalitny domaci vyrobok.
Len mlieko nesmies prehriat!
Skus niekedy vyskusat v tvojich krasnych receptoch kefir. Je este viacej vyzivnejsi a ak dostanes zaklad ktory ma v nazve: "kaukazky" ten je snad u mna najoblubenjsich pocas rokov co ho pripravujem. Robievam z neho aj syr.
Si velmi sikovny kuchtik!
snad sa ti hodi.
môžem ti ho len odporučiť, ja ho mám už dávno, ale určite ho dostať v obchodoch s bielou technikou, vraj podobný mali asi pred 3 týždňami v Lídli. :-)
Potom som na Vareche videla kooopcom naplnenú lyžičku hustého jogurtu z jagurtovača a to nakoplo. Cez internet som ihneď objednala jogurtovač Bravo za 22 EUR. Jogurt robím vždy, keď minieme posledný pohárik, ešte ani jeden deň sme neboli bez neho a je naozaj výborný. Jogurtovač sa zaplatil už niekoľko razy a to neočkujem svojím, na očkovanie vždy kupujem čerstvý.
vidím, že jogurt môže byť podarený aj v rúre, rovnako sa nemusí podariť, ale podľa vašich skúseností sa v jogurtovači podarí vždy. samozrejme pred investíciou vyskúšam aj tú rúru, vďaka za všetky názory, aj doplnkové informácie, na to mlieko si dám pozor, aby som ho neprehrial, tiež sa zídu tipy so sušeným mliekom, cukrom, množstvom surovín atď ... ušetrili ste mi množstvo práce :))
ak by sa v najbližšej dobe objavil v lidli, bolo by to super, tam mávajú kuchynské spotrebiče za dobré ceny ... a pokiaľ nie, potom skúsim nejaký do 30 eur, napríklad severin. uvidíme. pekný večer všetkým a ešte raz vďaka za vašu pomoc :))
= 1/ teplota mlieka - radsej podchladit ako prehriat!
= 2/ hustota /%-plnotucnost/ mlieka.
ti ktori pridavaju praskove mlieko ho vlastne vylepsuju /vsak nie je to potrebne/ pretoze napr. aj z 1% mlieka sa sice yogurt urobit da, ale chutit, alebo hustotu nikdy nedosiahnete bez toho, aby sa nepridavali zahustovadla v podobe pudingov a zelatin.
A ked sa vam urobi prvy krat k spokojnosti, nemusite ho nahradzat znova kupenskym ale kludne pouzit na novu davku.
kvasinky z neho su rovnakej akosti, hlavne ak nejaky ten poharik je v chladnicke par dni.
Tu to sposobuje jeho sypkost, nedosiahnete krasne hrckave tvarozkovanie.
lh5.googleusercontent.com/-1VsFd7UnffI/UgvsNNrCyPE/AAAAAAAAAoA/rg...
A nerobím s tým žiadne orácie, len jogurt prešľahám metličkou, dolejem 2-3 naberačky mlieka, premiešam a nalievam do pohárov....nie, že by som bola proti jogurtovaču, len si myslím, že je to zbytočnosť, ktorá spotrebúva energiu (elektrickú)
lh6.googleusercontent.com/GyxOf78e5SlrQQ-zzZx5xvEo_8Oj3gV4pcAaM8o...
nebud sukromnik, daj link, nech sa my pobavime
Príjemnú zábavu ツ
haha, si velmi vsimava Katka, to bola hadam len desatina sekundy, zle to vystrihli :-D
Aspon snaha sa neda decku upriet :-), pobavilo a aj ta biela bluzka je naramne prakticka ku praci s cucoriedkami :-)