Foto: evusik
Trochu recept, trochu spomínanie, na leto, ktoré už pomaly končí....
Postup
-
1
Príbeh o jablčnom želé začal tu, v starom sade, pod starou jabloňou. Sad, zanedbaný až hrúza, sa nám tohto roku, po dvojročnom klčovaní odmenil skromnou úrodou. Deti by najradšej pobrali píly a sekery a všetko povytínali, porúbali, popálili... ale nám je ľúto starých stromov, úžitok z nich síce nie je veľký, ale ako príjemne sa pod nimi leží :-) počúvate vtáčikov, občas vám padne jablko na hlavu, vedľa pod lipou to hučí ako v úli a vy ste pekne v chládku a po vláčení krhiel s vodou na vyprahlú zeleninu si lebedíte a lebedíte...
-
2
a tu sú naše jabĺčka, také padavčatá, po zemi pozbierané, keď do nich zahryznete šťava vám tečie po brade a sladké sú ako med... už sú doma na balkóne a ja dumám čo s nimi....
-
3
i spomenula som si na mimoriadne vydarený článok o zaváraní, kto nečítal, kukne tu a poďho robiť jablčné želé. Jablká umyjeme, poprekrajujeme, vykrojíme tie časti ktoré sú blé-blé ale inak necháme všetko, aj jadrince
-
4
jabĺčka dáme na mierny oheň, pre začiatok aby sa nepripálili dáme za šálku vody, prikryjeme a necháme rozvariť. Pomocou ponorného mixéra rozmašírujeme na cimpr-campr až nám vznikne takáto nie príliš vábna hmota.
-
5
stoličku, alebo stolček obrátime hore nohami, na nohy priviažeme plachetu, podložíme hrniec, do plachetky vylejeme našu rozmašírovanú jablčnú zmes a necháme tak, pre dnešok máme odrobené. Šťava z jabĺk bude odkvapkávať do hrnca a my si na ňu spomenieme až na druhý deň.
-
6
ráno zložíme plachetku aj z obsahom zo stoličky a zhíkneme nad tou krásou, ktorá na nás kuká z hrnca, z odšťavených jabĺčok sme získali šťavu krásnej jantárovej farby a sladkej ako med :-)
-
7
dáme ju na oheň a zabudneme na ňu asi na dve hodiny, za ten čas sa zredukuje jej obsah cca o dve tretiny... prípadnú penu zozbierame a ešte horúce plníme do pohárov
-
8
uvarené želé má hustotu a farbu medu, všetko to slniečko, ktoré v lete pálilo na naše hlavy je schované v tej nádhere, je tak neuveriteľne sladké, že keby som ho vlastnoručne nepripravovala, neverila by som, že v ňom nie je ani zrniečko cukru... len čistá príroda .-)
-
9
.... a svoju starú jabloň si nedám, ešte zopár rôčkov budem pod ňou sedávať, hodíme spolu reč, len tak o živote a ona sa mi určite odvďačí, keď inak nie, tak aspoň takými vydarenými padavčiatkami ako tohto roku :-)
-
10
želé som dnes použila na prípravu výborných muffiniek, želé ide do cesta, ale môže sa použiť aj na ozdobu
ale čo urobím, ak nemám také dobré, šťavnaté a sladké jablká ... my máme len jonatánky a tie sú kyslejšie ... asi pridám trochu cukru ...
-Evusik netreba to sterilizovať a ako dlho to vydrží ? Pozdravujem Ťa.
a teraz odpovede:
toto želé som robila prvý krát, preto netuším ako dlho vydrží, ale predpokladám, že ako džem alebo detská výživa, ja mám v komore aj trojročné a nič im nie je... a nesterilizuje sa, horúce naplniť do pohárov, otočiť aby chytilo viečko...
využitie ako nátierka na maslový chlieb, potrieť alebo ozdobiť nejaký koláčik, použiť asi všade kde sa používa jemný džem... a ešte mám jeden recept na využitie ale ten musím najskôr urobiť a ak sa podarí tak ho sem pridám...
všetkých zdravím a prajem krásny deň :-)
Nedá mi , možno si to vyskúšam,sladké ale aj dobre mastné to je moje.
@marta5 ja som z dúl ešte nič nerobila, ale čítala som, že dule majú obrovské množstvo pektínu, čiže na džem alebo lekvár sú ako stvorené.. tu som našla nejaké recepty, možno ti pomôžu :-)
somktosom.blogspot.sk/2011/11/dulovy-dzem-lekvar-kompot.html...
aj si mi pripomenula môj recept, tento rok som robila hruškové želé, musím ho odfotiť a pridať foto pre inšpiráciu, pretože to huruškové je absolútna bomba, hádam ešte lepšie ako toto jabĺčkové...
@eviana teší ma, že som ťa potešila :)
Mala som očistené jablká asi 4kg , rozvarila som na kašu, pridala vanilkový puding, cukor, zasterilizovala. Je výborná. Dcéra ju z lyžičkou vyjedala z pohára. Chutila jej. Ešte mám jablká obraté. Uvarím z nich ešte výživu. Skúsim na rok aj toto želé. Recept sa mi páči. *****
@evusik jablká keby som odšťavila s odšťavovačom a hneď spracovala? Išlo by to.? Urýchlila by som to.