Varenie

Hľadám recept

adonada - bez fotkyadonada, 7. septembra 2010

Hľadám recept na pomazánku, ktorú som jedla naposledy v Červenom Kláštore v škole v prírodepred 36 rokmi. Neviem na ňu zabudnúť, ako dieťa som ju milovala.
Pametám si, že bola tmavo hnedá a mala akoby vlásky, predpokladám že mohla byť z mäsa.Vie mi niekto poradiť? Možno nejaká kuchárka ktorá pracovala v škôlke, alebo školskej jedálni.

@zareaguj


Diskusia k téme

jody
Ale no tak, mozno sa pod jej nickom prihlasila mama, alebo sestra. Ale veru, mna by tiez zaujimalo, co to mohlo byt za tmavohnedy vlasaty zazrak...
janadelfi
Raz "dávno" mi zostalo pečené mäso myslím, že to bol bôčik a krkovička, tak som to nakrájala, rozmixovala, pridala koreniny, horčicu, cesnak, cibuľu a nátierka bola na svete. Zjedla sa všetka a chutila. Mala hnedú farbu a sem tam vlásočky mäsa......
furdica
alebo to možno bolo z vareneho hovedzieho masa to sa vtedy dost preferovalo ,a bolo fajne tvrde-stare kravy sa zabijali ,ani uvarene sa nedalo jest .a varit sa muselo hodiny a hodiny.prvy den bola hovedzia polievka , druhy den sa s toho isteho masa varila zeleninova, a treti den sa urobila pomazanka na chlebik. A deti rastli ako z vody ,a tu sme a rodičia zaplatili za stravu na den 1 sk A nevysmievajte sa starym nie každy je hlupy aj ked sa vam tak zdaME
janazjarku
@furdica ale však tu sa nikto starším neposmieva :-) Neboj aj my sme tak rástli. V nedeľu hovädzia polievka a na druhý deň hovädzie mäsko s omáčkami ..paradajkovou, kôprovou, chrenovou, horčicovou a prílohy knedla, cestoviny, alebo len tak krumple :-) Som presvedčená, že to funguje aj dnes napriek tomu, že tá hovädzinka je omnoha drahšia ako onehdá !!
janazjarku
Ja si myslím, že tá spomínaná pomazánka mohla byť ozaj z hovädzinky a mäso bolo rozmixované /preto vlásky/ prevdepodobne v tej dobe s bravčovou masťou, korením, červenou paprikou, vajíčkom a horčicou :-) Moja mamka jednu dobu pracovala v "studenej kuchyni" kde sa vyrábali všelijaké šaláty, obložené chlebíčky, ruské vajcia, vajco v aspiku, zemiakové lupienky, pražené mandle a samozrejme pomazánky z toho čo ostalo pri výrobe. Nuž čo vám budem vravieť mala som chutné detstvo, lebo to čo sa mamka naučila to nám robievala aj doma a pri spomienke na každoročnú obloženú vianočnú misu ruských vajec mi nutne tečie slinka :-)
frezia68
@adonada :Kde si ? Snáď si to brala odomňa ako žart,veď sa tam na Teba usmievam? A @caj íky má tiež zmysel pre humor....tuná sa navzájom nikdy neurážame,ale humor máme radi,tak to dúfam berieš?A tiež si myslím,že pomazánka z hovädziny,ale už sú pridané recepty.
zitar
@adonada , tá pomazánka bola určite z hovädzieho mäsa, ja mám takú napísanú v receptoch " z roku 2" a veru som ju voľakedy robievala, dávala som do mäsa majonézu a koreniny.
evasik
Prepáčte, ale neviem ako si zadať tému: Hľadám recept na langoše. Preto píšem sem. Vedel by niekto poradiť, ako sa robia tie ľahučké, nadýchané a pritom chrumkavé, ktoré občas dostať kúpiť v bufetíkoch? Ďakujem.
dobizu
Aj my sme takú robievali z hovädzieho mäsa (na oleji alebo masti opražiť cibuľku, pridať nadrobno nakrájanú uvarenú hovädzinu, soľ, korenie, trochu vegety, mletej rasce, červenej papriky a pridať dve vajíčka - ako do praženice, odstaviť, a keď vychladne, zmixovať) a aj u nás sa bežne hovädzina z vývaru podávala s omáčkou a knedľou alebo zemiakmi. A robili sme takú pomazánku aj zo slepačieho uvareného mäska a z toho sa tiež na druhý deň robievalo rizoto. Ale mohla to byť aj drožďová pomazánka - tiež je hnedá a z vajíčok tam zostanú niekedy také akoby vlásky - neviem, možno... :-)
cajiky
@adonada : Ak máš pocit, že som to prepískla, veľmi a so všetkou vážnosťou sa ospravedlňujem...žiaľ, recept, ktorým by som toto "zmazala", nepoznám...a navyše, najskôr by som tam zakomponovala vlasy tety kuchárky, ktorá nemohla za nič na svete nájsť pracovnú šatku :-)))) prepáč, prepáč, prepáč
1x haji
aroooo
evasik-dajte si do vyhľadávača-je ich tam fúra,aj ja som pridala lángoš do mikrotel.sáčku
zdezda
:-)))))) veľmi som sa zabavila, dievčatá,janazjarku, cajiky,...i ja si pamätám na nejakú takto opísanú a fakt chutnú pomazánku, no nepamätám si na to, že by sme pred 36 rokmi mixovali mäso. U nás, aj v školskej jedálni sa mlelo a preto tam asi boli aj tie "vlasy:-)z mäsa", však by sa ten mixér aj mohol pokaziť, zamotať, pri tom mixovaní hovädzieho, dvakrát uvareného a stále tvdého mäska :-))))
babi
Inak pomazánky keď sa pomixujú zbytky vareného mäsa pečeného bravčového alebo kuracieho, pridá sa horčica ,maslo cibiľka , prípadne varené vajíčko , alebo syr , sú vždy vynikajúce a spotrebujú sa zvyšky
m0nika
Kočky, ste úžasné! Nikdy som neskúšala robiť pomazánky zo zvyškov mäsa, ale ako to tu čítam už viem čo urobím s tým zvyškom pečeného bôčika čo mám v chladničke, vďaka!!!
adonada
Ďakujem za komentáre, ešte sa necítim taká stará. Zdenka má pravdu, kedysi mixery neboli, a dnes zas niesu tak chutne potraviny.Na tú pomazánku neviem zabudnúť,a na iné chutné jedlá. Myslím že každý má nejaké pekné spomienky z detstva.
Keby sa našiel recept, bola by som rada.
Ďakujem
zuzaniatko
Ja robievam podobnú "hnedú" nátierku zo zvyšného pečeného alebo vareného mäsa. Pridala som ju aj do receptov ale pripomeniem ju: varené alebo pečené mäso pomelieme, pridáme nadrobno pokrájané kyslé uhorky(2 ks), nadrobno pokrájané uvarené vajíčka (2 ks), lyžicu plnotučnej horčice a tatarskú omáčku(250 ml), zamiešame a podľa chuti osolíme a okoreníme. U nás sa spapká rýchlosťou blesku. Vyskúšaj.
1x motyka