Halušky sú jedlo, ktoré zbožňujem ale zatiaľ sa mi nikdy nepodarili na 100%. Vždy boli buď rozvarené, alebo gumové, alebo chytili nepeknú farbu. Preto od Vás potrebujem radu. Nedávno som si tu všimla pár receptov, ku ktorým idú halušky ako príloha ale do cesta sa nedávajú zemiaky. Ako tieto "nezemiakové" halušky chutia? Sú to vlastne cestoviny? Chcela by som ich skúsiť podávať ako bryndzové, ale nie som si istá.
Ďakujem za radu
to chce iba prax...vydržať...nezemiakové halušky sú vlastne cestoviny-no nám chutia lepšie ako napr.kúpené kolienka-ked chcem prílohu napr.k perkeltu a pod.už som ich urobila aj s bryndzou-ale-popravde-zemiakové nám s bryndzou chutia lepšie...želám trpezlivosť do skúšania..raz sa všetko vydarí...a niekedy-aj-zas-nepodarí...tak je to...:-))
Do misky postrúham zemiaky, pridám vajíčko, soľ a pridávam rovným dielom polohrubú a hladkú múku, kým nedocielim konzistenciu (a teraz tá finta), že mi po zapichnutí do cesta ostane vareška stáť a neváľa sa z boka na bok. Vtedy sú akurát, ani blatové, ani tvrdé. Varím v osolenej vode, keď vyplávu na povrch tak ich nechám ešte 2 minútky a scedím. Nech sa ti milá @morenajea vydaria! :)
Treba odskusat zopar hodit do slanej vody ci sa nerozvaria. akonahle drzia pokope, cesto je dobre a mozes vari. zvyknem hadzat tak 3 kopcove lyzice cesta naraz, uvarit a vybrat do misky bokom. varim v riadnom hrnci, asi 6 litrov. ked su vsetky halusky uvarene, vodu cez sito zlejem a v tom istom hrnci uprazim slaninku na skvarky, ak sa mi zda byt primalo masti tak este pridam. ked je slaninka oprazena, vysypem naspat halusky, poriadne pomiesam a podavam. u nas si bryndzu dava kazdy sam az na tanier, takze ju podavam len rozmiesanu s trochou mlieka v miske na stol :)
A ak by si ich spravila s bryndzou, nebudú zlé, ale to videš - originál halušky so zemiakového cesta sú len JEDNY. Píšeš, že ti niekedy halušky očerňajú. Ľahká pomoc, ak nastrúhaš surové zemiaky, daj si variť trošku vody, na nastrúhané zemiaky v miske pomaličky nalej vriacu vodu tak, aby si to aj rýchlo zamiešala. potom rob haluškové cesto, a nikdy ti nestmavnú. Takto to robím aj pri zemiakových plackách, na nastrúhané zemiaky - ešte skôr než začnú hnednúť, nalejem asi 2 deci vriacej vody, zamiešam a zemiaky už nikdy nesčernejú.
Ak to mozem poradit - cesto si vymiesaj cerstve tesne pred zavarenim . Ak ho urobis skor a postoji 20-30 minut , tak sa tazsie "hadze" je lepkavejsie , gumovitejsie . Ja pouzivam najradsej polohrubu muku , ale moja mamicka davala vzdy hladku .
Zober stredne väčšiu misu, nasyp hrubú múku, cca 1/2 kg, trochu soli, premiešaj, pridaj 1 vajce a priliehaj studenú vodu za stáleho miešania, až pokiaľ nevznikne hustejšie cesto ( aby netieklo, ale aby nebolo husté, ako kyjo). Tak, ako tu ktosi písal, že vložená varecha by sa mala udržať v strede. V žiadnom prípade cesto nevytrepávaj, boli by halušky mazľavé, len varechou zamiešať, aby sa múka s vodou spojila. Nechám cesto odpočívať, pokiaľ mi nezovrie voda , tak asi 5-10 minút. Do vriacej vody pomocou haluškára,( taký, akoby obrátený struhák so štvorcovým rámom) ktorý dám na hrniec a pohybom hore-dole padajú halušky do vody. Treba ich varechou pomiešať, ak vyplávajú na povrch, veľkou naberačkou ich vyberiem , nechám dobre odtiecť a vložím do vajdlínka, sem tam pomiešam, aby vyšla para, potom ich polejem olejom a dobre premiešam a hotovo. P.s. Vody musí byť veľa a dobre posolená. Moje babky ich volali "nokerle". Pokiaľ si ale chceš pochutiť na haluškách (strapačky) bryndzových, sprav radšej cesto zemiakové. Tieto sa môžu podávať aj s kvasenou kapustou podusenou na cibuľke. Možno sa Ti to zdá byť komplikované, ale je to otázka nejakých 15 minút. Treba len skúsiť, hoci z polovice dávky, vajce nie je podmienka.
Posielam linky:
varecha.pravda.sk/recepty/obycajne-halusky-s-udenou-slani...
varecha.pravda.sk/recepty/madarske-halusky-ako-priloha-fo...
varecha.pravda.sk/recepty/halusky-s-vajcom/15314-recept.h...
varecha.pravda.sk/recepty/halusky-s-vajcom-a-hribami-foto...
varecha.pravda.sk/recepty/madarske-tvarohove-halusky/1458...
A tu je jeden od @hviezdickaz
varecha.pravda.sk/recepty/halusky-ako-priloha/36720-recep...
Zemiakove robim iba podla tohto receptu:
povvi.com/halushki/...
A nie ze ma budete hresit, ze robim reklamu na Zuzanin blog, len chcem pomoct @morenajea !
varecha.pravda.sk/diskusie/halusky-ako-priloha/336-forum....
tak teraz som prvýkrát urobila halušky :polohrubá + kyslé mlieko-mám hubky a robím z mlieka z farmy-vajíčko..trošku vody-lebo mlieka bolo málo...a som veľmi spokojná-sú akurát mäkučké..dobré...posypala som tvarohom plus slaninka...čakám manžela s večerou-či pochváli...ja chválim...dobrý večer všetkým...:-))))
aj manžel bol veľmi spokojný...:-))pochvaľoval -že:" sa ti dnes akosi chutne vydarili..."..
"No, Mariška moja, dobre že si prišla, odvar halušky, Števko ich má tak rád, ja aspoň pôjdem do kostolíka."
A to bola tá najťažšia vec na svete - oni halušky doma nevarievali a tak veru hotové, odvarené na lopáriku prekrajovala, vraj z jednej halušky vyšli sem-tam aj tri.