Rôzne

Halušky alebo halušky?

morenajea - fotkamorenajea, 18. februára 2013

Halušky sú jedlo, ktoré zbožňujem ale zatiaľ sa mi nikdy nepodarili na 100%. Vždy boli buď rozvarené, alebo gumové, alebo chytili nepeknú farbu. Preto od Vás potrebujem radu. Nedávno som si tu všimla pár receptov, ku ktorým idú halušky ako príloha ale do cesta sa nedávajú zemiaky. Ako tieto "nezemiakové" halušky chutia? Sú to vlastne cestoviny? Chcela by som ich skúsiť podávať ako bryndzové, ale nie som si istá.
Ďakujem za radu

@zareaguj


Diskusia k téme

marikafil
bryndzové halušky sú so zemiakmi, ale prílohové sú rozhodne bez zemiakov - môžeš ich nájsť aj tu na vareche ako "maslové halušky". nám teraz veľmi chutia špenátové halušky - namiesto zemiakov špenát.
radost
@morenajea
to chce iba prax...vydržať...nezemiakové halušky sú vlastne cestoviny-no nám chutia lepšie ako napr.kúpené kolienka-ked chcem prílohu napr.k perkeltu a pod.už som ich urobila aj s bryndzou-ale-popravde-zemiakové nám s bryndzou chutia lepšie...želám trpezlivosť do skúšania..raz sa všetko vydarí...a niekedy-aj-zas-nepodarí...tak je to...:-))
anina6
moja dcéra ich minule robila s tvarohom a podľa nich boli dobré, ja však radšej s tvarohom alebo bryndzou robím zemiakové. tak neviem, skús a uvidíš. urob len v menšom množstve a ochutnaj.
ailuj82
skús dať miesto zemiakov kupované zemiakové cesto v prášku. Alebo zalej nastrúhané zemiaky teplým mliekom, vtedy nezčernejú. A var ich len kým vyplávajú na vrch.
egreska
nie je to zložité,chce to len prax..zemiakové cesto ti nikdy nesmie dlho stát ,lebo sčernie..ja si očistím 4-5 zemiakov ked idem robit halušky s bryndzou,zalejem studenou vodou a nechám tak, až kým nie je obed.Potom nastruham (už sa mi varí voda v hrnci) ,lebo to ide rýchlo..šupnem vajce,soli a polohrubej muky pridávam postupne až kým nie je cesto dostatočne husté..vždy do vriacej vody hodím zopár aby som videla či sa naozaj nerozváraju,ak nie tak nahádžem všetky.nechám chvílu povarit a hned vytahujem rovno z hrnca do misy s bryndzou.Premiešam,posypem pažítkou,škvarkami a polejem rozpraženým maslom.Chce to len prax..tak skušaj.
marika9
Záleží na múke. Ja som robievala z hrubej a vtedy sa skôr rozvarili a ani farbu nemali peknú. Teraz kombinujem hladkú a polohrubú, samozrejme do bryndzových nastúham aj zemiaky a som spokojná. Aj rodina chváli, že od určitej doby robím aké dobré bryndzáky.
matata1
ja zase robím tak, že si zemiaky nastrúham a jemnúčko posypem hladkou múkou. Keď mi už vrie voda, pokračujem podobne ako @egreska , s tým rozdielom, že nedávam vajíčko, len soľ a postupne pridávam múku a skúšam. Ja mám radšej mäkšie halušky, takže sa mi prvá várka trošku rozvarí, ale pri druhej je už vo vode dostatok škrobu a nerozvárajú sa tak.Je to len na metóde pokus-omyl. Niekto má rád jemnejšie, niekto tvrdšie halušky a niekto také, že sa odrážajú od steny. Ja ich napríklad ani neodciedzam od vody úplne dosucha.
soncya
majster Chudík onoho času dával v telke recept na bryndzové halušky, robím ich už X rokov podľa neho a sú stále super.
Do misky postrúham zemiaky, pridám vajíčko, soľ a pridávam rovným dielom polohrubú a hladkú múku, kým nedocielim konzistenciu (a teraz tá finta), že mi po zapichnutí do cesta ostane vareška stáť a neváľa sa z boka na bok. Vtedy sú akurát, ani blatové, ani tvrdé. Varím v osolenej vode, keď vyplávu na povrch tak ich nechám ešte 2 minútky a scedím. Nech sa ti milá @morenajea vydaria! :)
ajuschka
mna moj milovany kysucan na halusky riadne cepoval :). dokonca som bola na "skoleni" u jeho babky aby som sa naucila robit dobre. chcelo to ale roky praxe. Zakladom su vzdy zemiaky, podla mnozstva pouzitych zemiakov ti vyjde aj mnozstvo halusiek. my sme dvaja a robim tak z pol az 3/4 kila zemiakov. tie sa samozrejme ocistia a postruhaju, ale nie na tom trlku ako na syr, ale tom skrabavom. ked su potrete, treba z nich vytlacit vodu, nie nasilne, len zliat z misky to co sa da. troska vzdy ostane. potom posolim, a pridavam POLOHRUBU muku. nikdy nepridavam presnu mieru, velmi zavisi na zemiakoch.
Treba odskusat zopar hodit do slanej vody ci sa nerozvaria. akonahle drzia pokope, cesto je dobre a mozes vari. zvyknem hadzat tak 3 kopcove lyzice cesta naraz, uvarit a vybrat do misky bokom. varim v riadnom hrnci, asi 6 litrov. ked su vsetky halusky uvarene, vodu cez sito zlejem a v tom istom hrnci uprazim slaninku na skvarky, ak sa mi zda byt primalo masti tak este pridam. ked je slaninka oprazena, vysypem naspat halusky, poriadne pomiesam a podavam. u nas si bryndzu dava kazdy sam az na tanier, takze ju podavam len rozmiesanu s trochou mlieka v miske na stol :)
arasidka
Ale iste, halušky sa dajú robiť aj tak, aj tak. Ak si si nie istá, či si hustotu cesta vymákla na stopro, urob to tak, že dáš variť vodu, zarobíš cesto, ja najradšej robím z polohrubej múky - hovorím o tých bez strúhaných zemiakov -cesto nech je hustejšie, zober "trhančárku" - ak vieš, čo to je a cez tie dierky pekne cesto vareškou prešmýkaj do vody, skús len trošku cesta, ak halušky - u nás zv. trhance - vyplávajú hore a nerozvárajú sa, vyhrala si, pekne ich vyber, nalož cesto do "trhančárky" a idemeeee- zase jednu várku do vody nasádzaj. Nemušíš ich, ak v tom nemáš prax -sádzať do vody nožíkom z došťičky. Ja to tak nerobím, ja mám rada moju osvedčenú "trhančárku".

A ak by si ich spravila s bryndzou, nebudú zlé, ale to videš - originál halušky so zemiakového cesta sú len JEDNY. Píšeš, že ti niekedy halušky očerňajú. Ľahká pomoc, ak nastrúhaš surové zemiaky, daj si variť trošku vody, na nastrúhané zemiaky v miske pomaličky nalej vriacu vodu tak, aby si to aj rýchlo zamiešala. potom rob haluškové cesto, a nikdy ti nestmavnú. Takto to robím aj pri zemiakových plackách, na nastrúhané zemiaky - ešte skôr než začnú hnednúť, nalejem asi 2 deci vriacej vody, zamiešam a zemiaky už nikdy nesčernejú.
milad
Nečítala som dôkladne komentáre predo mnou, možno to tu už niekto dal. -tiež som sa trápila s černením atď a tá robota okolo toho...ufff, ...od istého času, ak mi treba narýchlo : zmiešam polohrubú múku, vajce a acidofilné mlieko a soľ do cesta, ktoré nie je ani veľmi liate, riedke, ale ani priveľmi tuhé, aby prešlo haluškárom pohodlne, bez námahy. Zavarím do osolenej vody- keď vyplávajú na povrch, ešte chvíľu povarím, precedím, zamiešam bryndzu, syr, - kto čo ľúbi a slaninku!( vyškvarenú s cibuľkou aj s masťou) Skúste, neoľutujete. Námaha takmer žiadna, efekt eňo ňuňo. Acidofilné mlieko možno nahradiť kyslým mliekom, alebo kyslou smotanou.
aroooo
ja keď idem variť bryndzové halušky, ako prvé postavím hrniec s vodou a osolím,kým voda zovrie, očistím a postrúham na tej drapľavej časti strúhadla zemiaky, voda už vrie, ukradnem z nej 1-2 dcl a zalejem ňou zemiaky za stáleho miešania pridávam múku/do zemiakových hladkú alebo polohrubú a hladkou a trochu soli/nie tvrdé cesto cez haluškáreň pretlačím za občasného pomiešania vody a keď vyplávajú po 1-2 min.vyberám, alebo scedím a dám do misy, v ktorej mám na spodku trochu oleja a bryndzu, horúce halušky zmäknú bryndzu, prípadne dám k tomu trochu kyslej smotany a do toho, alebo navrch na tanier opraženú slaninku-masť do halušiek.Miesto bryndzi na zem.halušky je dobrá aj riedka praženica + mčk, k tomu hlávkový šalát, mňam, alebo udusená kyslá kapusta.Na bezzemiakové /na prílohu/ dávam polohrubú a hrubú múku.No radím tu a v sobotu som robila bryndzáky,ponáhľala som sa, cesto som spravila dosť riedke a skoro som nemala čo jesť, dosť sa mi ich rozvarilo.
babidka
@morenajea , halusky mozu byt aj bez zemiakov . Vlastne tie povodne halusky s brynzou - alebo s roznymi druhmi syra ake sa na Slovensku robia - boli bez zemiakov iba z muky a vody. Bohatsi pridali aj vajicko .Ved zemiaky sa u nas zacali pestovat az v 17.storoci - teda skor v 18.storoci . Takze kludne urob halusky iba z muky , vody a vajicka a zamiesaj do nich bryndzu a ak mas , tak aj udenu slaninku .Ak slaninku nemas , daj prazenu cibulu . Budes mat klasicke halusky ako sa robievali niekedy :-) Taketo halusky chutia tiez vyborne - je to sice skor taka cestovinova chut , ale mne chutia aj taketo . Tie halusky pouzivam aj ako prilohu k dusenym masam a dokonca som ich uz pouzila aj do cestovinoveho salatu aj do grenadiru :-)
Ak to mozem poradit - cesto si vymiesaj cerstve tesne pred zavarenim . Ak ho urobis skor a postoji 20-30 minut , tak sa tazsie "hadze" je lepkavejsie , gumovitejsie . Ja pouzivam najradsej polohrubu muku , ale moja mamicka davala vzdy hladku .
helica
Milá @morenajea , ak som dobre pochopila, chcela si recept na klasické halušky - bez zemiakov.. Ja ich robím často manželovi ako prílohu ku perkeltu, alebo jednoducho, ako vajcové halušky.
Zober stredne väčšiu misu, nasyp hrubú múku, cca 1/2 kg, trochu soli, premiešaj, pridaj 1 vajce a priliehaj studenú vodu za stáleho miešania, až pokiaľ nevznikne hustejšie cesto ( aby netieklo, ale aby nebolo husté, ako kyjo). Tak, ako tu ktosi písal, že vložená varecha by sa mala udržať v strede. V žiadnom prípade cesto nevytrepávaj, boli by halušky mazľavé, len varechou zamiešať, aby sa múka s vodou spojila. Nechám cesto odpočívať, pokiaľ mi nezovrie voda , tak asi 5-10 minút. Do vriacej vody pomocou haluškára,( taký, akoby obrátený struhák so štvorcovým rámom) ktorý dám na hrniec a pohybom hore-dole padajú halušky do vody. Treba ich varechou pomiešať, ak vyplávajú na povrch, veľkou naberačkou ich vyberiem , nechám dobre odtiecť a vložím do vajdlínka, sem tam pomiešam, aby vyšla para, potom ich polejem olejom a dobre premiešam a hotovo. P.s. Vody musí byť veľa a dobre posolená. Moje babky ich volali "nokerle". Pokiaľ si ale chceš pochutiť na haluškách (strapačky) bryndzových, sprav radšej cesto zemiakové. Tieto sa môžu podávať aj s kvasenou kapustou podusenou na cibuľke. Možno sa Ti to zdá byť komplikované, ale je to otázka nejakých 15 minút. Treba len skúsiť, hoci z polovice dávky, vajce nie je podmienka.
lucylee
@pusta ma perfektne recepty, vzdy sa mi od nej vsetky jedla vydaria. My volame tieto halusky bezzemiakov nokerle a zemiakove halusky. Ja som robila nokerle aj s bryndzou, boli velmi chutne.
Posielam linky:
 varecha.pravda.sk/recepty/obycajne-halusky-s-udenou-slani...

 varecha.pravda.sk/recepty/madarske-halusky-ako-priloha-fo...

 varecha.pravda.sk/recepty/halusky-s-vajcom/15314-recept.h...

 varecha.pravda.sk/recepty/halusky-s-vajcom-a-hribami-foto...

 varecha.pravda.sk/recepty/madarske-tvarohove-halusky/1458...

A tu je jeden od @hviezdickaz
 varecha.pravda.sk/recepty/halusky-ako-priloha/36720-recep...

Zemiakove robim iba podla tohto receptu:
 povvi.com/halushki/...

A nie ze ma budete hresit, ze robim reklamu na Zuzanin blog, len chcem pomoct @morenajea !
radost
@milad
tak teraz som prvýkrát urobila halušky :polohrubá + kyslé mlieko-mám hubky a robím z mlieka z farmy-vajíčko..trošku vody-lebo mlieka bolo málo...a som veľmi spokojná-sú akurát mäkučké..dobré...posypala som tvarohom plus slaninka...čakám manžela s večerou-či pochváli...ja chválim...dobrý večer všetkým...:-))))
milad
...jéj, radost, to mám radosť, že si skúsila. Napíš, ako chutilo polovičke:-)))
radost
@milad
aj manžel bol veľmi spokojný...:-))pochvaľoval -že:" sa ti dnes akosi chutne vydarili..."..
fialka49
Spomínam si na kolegyňu, ktorá zaspomínala na čas, keď raz prišla ku svojej budúcej svokre. Tá ako na potvoru pripravila cesto na halušky práve krátko predtým, ako mala ísť do kostola a pekne jej zanôtila:
"No, Mariška moja, dobre že si prišla, odvar halušky, Števko ich má tak rád, ja aspoň pôjdem do kostolíka."
A to bola tá najťažšia vec na svete - oni halušky doma nevarievali a tak veru hotové, odvarené na lopáriku prekrajovala, vraj z jednej halušky vyšli sem-tam aj tri.