Varenie

Grilovačka-poraďte.

tinca - fotkatinca, 26. mája 2010

Ja činžiaková varecháčka nemám bohvieaké znalosti o grilovaní, ale viem že veľa z vás máte na to podmienky, tak sa chcem poradiť o nejakých marinádach na grilovanie kuraciny. Taktiež mám otázku čo zo zleniny sa najviac hodí grilovať, mám rada aj zeleninku. Máme totiž v júni párty u jednej bývalej kolegyni a chcem aj ja prekvapiť nejakou dobrotou, ktorú prinesiem namarinovanú. Mám totiž už dosť kolegýň, ktoré sú na dôchodku a dali sme si záväzok, že sa budeme stretávať vždy u druhej. Ja som robila prvú párty,ktorá dopadla výborne /hoci nie pri grile/, no a teraz to bude na záhrade a pri ňom. Verím, že mi skvelo poradíte.

@zareaguj


Diskusia k téme

stefanm
tinca - ja sa vopred ospravedlňujem za to čo ti teraz poradím.Viem čo ma čaká po tejto rade od píšucej komunity.....Ku kvalitnej grilovačke patrí chlap.Vy,bývale kolegyňky-dôchodkyne si pozvite nejakého bývalého kolegu-dôchodcu,sadnite si pod dáždniček,trkotajte a celú grilovačku aj s marinádami nechajte na neho!!!Ver mi na taký "chuťový" zážitok nezabudne žiadna z vás....Toto som si dovolil navrhnúť len preto lebo viem,že tu momentálne "nehrozí" jezibabka.Tá by mi dalaaa!!!
tinca
no, tak stefanm v tom kolektíve nebol ani jeden chlap len samé baby, ale my si vystačíme. Dve kolegyne /švagriné/bývajúce vedľa seba majú obe vážne chorých mužov, čiže ani tých nemôžeme použiť. Veľmi si mi nepomohol.
stefanm
tinca - ale dúfam,že aspoň troch pobavil!!...Ja verím,že do tej vašej júnovej párty dostaneš toľko rád na marinády a zeleninky,že si nebudeš vedieť ani vybrať.Ale aby si nepovedala tu je aj moja konkrétna rada : ja nie som zástancom rôznych medových,pivových,sojových a pod. marinad.Uprednostňujem jednoduchosť.Kuracie mäsko má chutiť ako kuracina,bravčové ako bravčovina.A pretože ani grilované veci veľmi neobľubujem tak si spomínam,že naposledy som nakladal kuracinku len do okoreneného oleja a pridal som na vrch mäska vetvičku rozmarínu a na hrubé kolečka nakrájanu cibuľu.A mali sme vykostené kuracie stehná bez kože a krídielka.No a čo sa týka zeleniny tak podľa mňa ku grilovanému mäsku patrí čerstvá zelenina.Uhorka,paradajka,papriky, cibuľka.Na gril asi len ako napísala michsamant cuketa,baklažán no a ešte,veď sme slováci , tak (u nás) bandurky teda zemiaky a na väčšie kúsky nakrájana cibuľa.Držím celému "babskému" kolektívu palce nech vám nepršíííí!!!
2010
tinca,
nechcem zniet negativne, ale zacat komplikovanymi marinovanymi jedlami pre neskusenych nie je velmi vhodne ( maju tendenciu zhoret zvonka a vo vnutri su surove), aj zeleninu spravit ked si to "netrenovala " + nepoznas aky grill maju, je pomerne zlozite plus treba stale pri tom stat a vy ste si prisli poklebetit a nebyt cele zaudene.V anglictine sa to povie "KISS " ( keep it simple and stupid)
v preklade sprav to az sproste jednoduche.
Takze slaninka , spekacky zaruceny uspech. Ja som dlho nebol na Slovensku cez leto vzdy pridem az na zimu, takze neviem ci dostat u masiara nevyudene surove klobasky.S tymi je absolutne garantovany uspech , u nas je maso ale vzdy je nadostac klobas co sa pojedia aj na druhy den.
Ked chces naozaj prekvapit, je velmi jednoducho pripravit falosnu zivansku v alobale napriklad bravcovu svieckovu oblozit cibulkou slaninkou plus marinada .
Zeleninu jedine ak tak zemiaky pecene v alobale.
A radsej dones dobry salat, alebo flasku.
zitar
Ja sa tiež prikláňam k názoru, že mäso si má zachovať svoju typickú chuť. Ja dávam len do hlbšej misy nakrájané mäso, posolím, pokorením čiernym korením a posypem mletou červenou paprikou, polejem olejom a zase ďalšiu vrstvu ochuteného mäsa.
Nech sa grilovačka a posedenie vydarí, veď baby sa vedia zabaviť a pokecať aj bez chlapov, no nie?
tinca
2010 klobásky na gril čerstvé dostať aj jaterničky, slaninku,špekačky máš pravdu asi z toho niečo zoberiem.. Aby si rozumel,tá kolegyňa oni grilujú vlete stále, ona má skúsenosť, ide o to, že ja nechcem prísť s prázdnou rukou. Neboj aj dobré vínko zoberiem aj dobrý chrumkavý ľanový chlebík. Koláče nepečiem, lebo ja som piekla,keď boli u mňa a navyše ona pečie výnimočne, už sa teším čím nás prekvapí. Aj stefanm máš pravdu spravíme si šalát čerstvý a keď na gril hodíme zopár zemiakov a tú cibuľu. Díky vám.
tinca
@stefanm už som to videla, ale ja za jednu grilovačku nebudem kupovať marinovač.
sjuz
priklanam sa k 2010 . U nás som hlavný grilovač už roky, aj chlapi to nechávajú na mňa:) a taktiež ma pri čítaní tvojej otázky, tinca, napadli také čerstvé klobásky plnené takým mletým mäsom - mávajú ich v Carrefoure - tri druhy - také dlhé tenké zatočené, a sú VEĽMI dobré :)!!!!
tinca
@sjuz my kerfur nemáme, ale videla som ich u mäsiara, pozriem a budem to mať jednoduchšie nemusím behať s misou po autobuse,lebo ona býva 15 km od PD. Díky.
babidka
tak aby si neobisla celkom naprazdno , ja pridam svoje "neklobasove " skusenosti . maso marinujem iba s bylinkami v oleji a potom ho po snati z grilu potriem maslom/kuracie , bravcove/ . ale grilujeme aj polovice kurciat - iba osolene a pocas pecenia ich potieram olejom .toto vsak treba vediet/odskusat si / aby to bolo akurat .Cukiny, tekvice mlade , baklazany/nakrajane na 1 cm platky / , paradajky, papriky, cibulu -opeciem na grile na sucho a a na zaver ich potriem rozpustenym maslom do ktoreho som dala par strucikov roztlaceneho cesnaku - su neskutocne dobre :-) Zemiaky iba dobre umyjem a povarim ich cele asi 10-15 minut vo vode/ vacsie dlhsie , mensie kratko/ , prekrojim na polovicu a tiez davam grilovat k zelenine . tym ze su predvarene , sa urobia naraz so zeleninou . Tiez potieram cesnakovym maslom. no a ako dezert robievam pecene jablcka - pred pecenim mozes do nich ponapichovat cele klinceky alebo kusky badianu a napichnut ich na spajlu.potom ich opekam na grile az zacne koza trochu praskat a vidno , ze duzina pod kozou makne .upecene "povalam" v skoricovom alebo vanilkovom cukre .koncom juna uz byvaju skore jablcka , tie su ugrilovane najrychlejsie . na tvojom mieste by som to skusila aspon s tou zeleninou - ku klobaske bude chutit ...:-)))))
sjuz
alebo špecialitka - nakrájaš ananás na kolieska - hrubšie - posypeš hnedým cukrom zmiešaným so škoricovým a do zlata na špajli ugriluješ z oboch strán :)
stefani11
No tu sa človek všeličomu priučí.Ja už len ktomu všetkému,poprajem dobrú grilovačku ,dobrú náladu a ktomu ešte pekné počasie,lebo teraz je to slniečko na nás veru skúpe.
chorvatka
Ja by som vam poradila specialitu, co môzete pripravit aj tyzden dopredu. 1 kg malych rajciniek rozkrajat na mesiaciky (6 z jednej rajciny) poukladat na plech supkou dolu na stojato, posypat tymianom, solou, ciernym korenim a pieskovym cukrom; dat do rury na 100 °C na dve hodiny. Potom vsetko zhrnut aj so stavou do pripraveného pohara, zaliat olivovym olejom, ak ste zabudli tymian, posypat provensalskymi bylinkami, dat na pohar 1-2 PL dobrého octa a nechat vychladit a odstat 4-5 dni v chladnicke. Da sa to jest ku vsetkemu : grilovanému masu ci rybam, do salatov s cestovinami a navyse olej co zostane, je vyborne ochuteny na dalsie varenie ci na dresing do salatov.
bozulka
@tinca keď nebudeš chcieť stáť u grilu urob si malé živánky zabalené do alobalu alebo balíčky, ja ich robievam keď sa chcem zúčastniť debaty.Do hrubšieho alebo dvojitého alobalu dáš na plátky pokrájané zemiaky,osolíš,okoreníš,na zemiaky dáš ochutené mäso /kuracie,bravčové/ na mäso na plátky pokrájanú cibuľu,papriku,slaninku,pokvapkáš olejom,ale ani nemusíš keď bude slaninka.Dobre zabalíš a dáš na gril.Pečieš asi 10-15 min.potom otočíš a a pečieš ešte 10-15 min.Záleží na veľkosti balíčkov a od teploty.Podávam s čerstvým zeleninovým šalátom.
Rada grilujem cukety s omáčkou zaziky.Ako dezert je výborný ananás ako písala @sjuz.Ale ak môžem-prosím nerob vonku na grile jaterničky,ale klobásky sú výborné.Dobré je aj kostelecké cigáro,ale pozor je rýchlo urobené.Tiež máme radi podávať opečený chlieb a hotový potrieť s cesnakovým maslom.
@stefanm ,musím ti oponovať u nás už ani neviem spočítať roky čo grilujem ja a sú spokojní aj "chlapi a radi ma obslúžia s dobrým vínkom/pivkom/.Manžel pripravý gril a zapáli o ostatné sa už starám ja a muži debatujú o dôležitých problémoch,čakajúc na moje pochúťky.
tinca
@bozulka vitaaaj! Ďakujem ti pekne za rady, tie živánky robievam aj ja doma v rúre, to je vôňa, keď sa to robí, takže klobásky,slaninka, živánka, zeleninka alebo ovocie a jedálny lístok bude hotový. Len neviem či sa grilovačka nepreloží skrz mňa, lebo stále som PN, našli mi v krku baktériu a angína sa ma drží ako kliešťa. Ale som na internete vičítala, že jedinečný je propolis už mi ho kamarát /včelár/ dnes doniesol a začínam sa cítiť lepšie. Je to svinstvo už mám 4-té ATB anevedeli sa mi trafiť, až teraz po kultivácii. Ešte raz díky.
bozulka
Tinca,vieš ja som mala stále problémy tiež s angínou aj 2-3x za mesiac,bola tak ťažká,že som sa nedokázala posadiť a koľko krát musel ostať starší syn doma zo školy aby ma mohol ošetriť a podať ATB/manžel vtedy chodil na služobky/.Potom mi suseda poradila každý deň ráno alebo večer stopečku slivovice,dobrej domácej 52%Pokial som to praktizovala bolo dobre,dokonca som aj synom dávala kloktať,angína vždy druhý deň ušla.Potom som na to pozabudla a občas bývalo zase horšie.Aj teraz v kúpeloch ma začalo bolieť v krku tak som si spomenula na slivovičku,ktorú nosievame vždy na cesty a do rána bolo po škriabaní v krku.U mňa je len jeden problém -mám denne 20-23 tablieť.Musela som si nájsť medzičas aby ma netrafilo.Dokonca to teraz praktikuje aj manžel hoci on býva málokedy chorý,ale neznášal nielen slivovicu,ale tvrdý alkohol vôbec.Vidíš a nikto z nás sa alkoholikom nestal a synovia si dajú len výnimočne,mladší skôr vinko a starší konzumoval kofolu,ale začal naberať na bruško tak sa dal na čaje,ale už asi neskoro...No a máš zase čo čítať.
tinca
@bozulka ja domovinu nemôžem ani cítiť a ani nemôžem, lebo mám ťažké ATB a kopec ich mám v sebe. Ale ten propolis dnes bohovsky zabral /aby som neprechválila/. Hádam je to na dobrej ceste v PIA idem na stery, tak potom sa ukáže. E-coli je potvorská, ale aj tak srdečná vďaka za radu.
jezibabka1
@tinca mrkni aj na moju diskusiu o grilovačke (plánovanej a doteraz kvôli počasiu neuskutočnenej:(((((( ) je tam tiež hodne dobrých nápadov
jezibabka1
@stefanm ja chúďatko trpím bez PC a Ty takto ?!!!!!! Ale dávam Ti za pravdu, ja tiež marinovanie a dochucovanie prenechávam tomu môjmu, viac mi to chutí:)
tinca
@jezibabka našla som ju, ale či z toho niečo bude máme to plánované na 19.6. neviem, lebo za prvé som stále PN a za druhé to počasie.
tinca
@enerrgizer ďakujem za radu, ale asi z toho nič nebude, lebo manžel tej kamošky kde sa to malo konať, tak je pomzgovej hemiparéze a sa mu pohoršilo, tak pôjdeme asi len niekam na kafé a dobré jedlo.