Rôzne

Gápeľský koláč

mimina - bez fotkymimina, 16. mája 2014

Má niekto z Vás recept na Gápeľský koláč? Nemôžem ho vôbec nájsť na internet, len ponuky na kúpu. Dnes som ho jedla a chcem ho skúsiť urobiť doma. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

vlasatka
Nikdy som o takom nepočula. Znamená, že pochádza z Gápla? To je obec pri Ilave. Pochádzam blízko odtiaľ, viem kde je Gápel, ale o koláči som nepočula. Skúsim sa spýtať kolegýň.
sovka62
Hehe, ja ako správny poľnohospodár pod slovom gápeľ vnímam len sečkovicu, ani som netušila, že existuje obec rovnakého mena a dokonca i koláč. Varecha má jednoznačne i vzdelávaciu funkciu.
vlasatka
hm, zaujímavé. viem, čo je sečkovica, ale že je to aj gápeľ? :-)
bubaya
Ja zas poznám Veľký Gápeľ a Malý Gápeľ, tam som s tatom chodila na čučoriedky.
nadia56
@mimina , podla zlozenia na vyrobku to snad nebude problem pre sikovnu kucharku upiest,snad bude treba pouzit system pokus-omyl, mozno sa niekto odhodla tento kolac upiect, pravdepodobne je to len kysnute cesto, potrete slivkovym lekvarom ochutenym skoricou, nieco podobne ako slimaky/lekvarovo-skoricove/
 www.zivotpo.sk/e-obchod/produkt/160/gapelsky-kolac-110...

a ked ho uz tak moc chces upiect, zakladna skola fintice ho ma zaradeny v jedalnom listku, skus zatelefonovat do skolskej jedalne, mozno sa s tebou kucharky o recept podelia, za pokus to stoji, krasny vikend ti zelam:-)
rulik
@vlasatka typujem okolie Prešova, lebo ked som si vygooglil "Život Prešova" vyskočila mi pekáreň Marianna v St.Ľubovni, tým smerom by bolo dobré sa zamerať
hubata
Nie je to reklama, zdá sa mi dosť neobvyklé aby po prečítaní zloženia gápeľského koláča som až tak po ňom túžila, že by som si lepší neupiekla .........
mimina
Do piatku som ani nevedela, že taký koláč existuje, kúpila som ho v Prievidzi a predavačka mi vravela že jedla taký v Gápli a že nemá chybu. Je pravda, že je to slivkový koláč navrchu so škoricou, ale niekedy aj pomer surovín zmení chuť, preto som chcela, či neviete recept. Gápel je obec, vôbec nemusíte o ňom tušiť, veď obcí je na Slovensku veľa, ani ja o niektorých vôbec neviem. A názov koláča je zrejme, že bol tam prvýkrát robený.
zabkams
Ahojte, Gápel je môj druhý domov, býva mi tam babka a môžem povedať, že naozaj Gápelské koláče sú veľmi chutné, ale každá gazdinka ich trošku inak upečie. Zoberiem si od babky recept a pridám ho sem, keď tam pôjdem.
mafyanka
Gápel (bez ľ) je dedina teda skôr už len osada patriaca dnes už pod Valaskú Belú, okres Prievidza. Kedysi tam bola známa skláreň a štreka. Z tejto nádhernej dediny pochádzajú moji predkovia... recept vám neviem napísať hmotnostne ale je to obyčajné kysnuté cesto, trochu redšie (nie moc), po vykysnutí vyvaľkané asi na hrubku 0,5cm, cesto sa potrie slivkovým lekvárom (nie iným) a preloží sa napoly (v obchodoch som videla aj fake Gápelák a ten je prekladaný 2x) originál sa prekladá iba raz! Vrch sa potrie trochou masla a posype sa kryštálovým cukrom čo najväčšej zrnitosti a posype sa škoricou (čím viac tým lepšie) a dá sa upiecť. Gápelák musí mať správne chrumkavý spodok. Tento týždeň idem k babke a prisľúbila mi ho upiecť a potom sa pokúsim pridať nejako foto (ak sa to tu dá)
zabkams
cesto: 375g polohrubej muky, 125 ml vlazneho mlieka, 50g cukru, 20g drozdia, 20 g masla, 2 vajcia, 1/2 lyzicky soli
ostatne: povidla (slivkovy lekvar v horsom pripade), škorica, cukor, olej
recept: zo surovin urobime kvasok, vypracujeme cesto a nechame vykysnut. vyvalkame na tenko (menej ako 1/2 cm ale aby sa netrhal) a natrieme povidlami polovičku, druhú prehodíme cez prvú polovičku aby sa prekryl. vrch potrieme olejom (mozeme aj masielkom) posypeme hrubsie skoricou a cukrom (krystalovym). kolac sa nakraja na pasiky (5 cm)a pouklada na vymasteny a mukou vysypany plech. nechame este trosku pokysnut na plechu (10 minút) a dáme upiecť.