Varenie

Francúzky krémeš.

fiby - fotkafiby, 1. novembra 2011

Najnovšie moji vnuci bažia po francúzkom krémeši. Pred tým to boli zmrzlinky, ešte pred tým venčeky, veterníky atď. Priznám sa nevedela som ho robiť. Prečítala som si zopár receptov a urobila. Plnka pozostávala z mlieka, zlatého klasu, masla, vyšľahaných nad parou bielkov. Bola výborná až na to, že som ju musela držať v chladničke lebo sa roztekala. Dočítala som sa, že ide tam aj hrubá múka? Poradíte? Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

babidka
Moja mamicka nam pekavala kremese este v dobe ked nevedela co je zlaty klas . Nad parou varila zltka s mukou na krem , potom tam zaslahavala maslo a tiez nad parou slahane bielka .Bohuzial si na presne davkovanie nespominam a nie som prave doma aby som sa pozrela do svojho zosita kde ten recept mam . Ale "nizsie rocniky" varechcov si to mozno budu pamatat :-) Velmi kremese nepekavam, ja si vzdy pockam kym ho upecie sestra a potom si dam jeden kusok aby som nezabudla na jeho dobru chut :-))))))
babidka
Ach , zabudla som - samozrejme ze tam davala aj mlieko .
hubata
Fajn, asi nie som až taká stará keď si nepamätám krémeš len s múkou. Ja si pamätám maizenu, zlatý klas, pudingy
Do krémešov nejde maslo, ani bielky vyšľahané nad parou.
Tak ako každý puding (čo je v podstate zlatý klas) drží len vtedy keď je tuhý, tak si myslím že si jednoducho dala málo zlatého klasu v pomere k mlieku.
sovka62
Ak to má byť taký krémeš, aký sa kedysi predával, tak plnka je určite bez masla.
Ja ju robím takto: 1 l mlieka, 2,5 balíčka Zlatý klas (100g), cukor kryštál 200 g, 3 vajcia. V časti mlieka rozmiešať 3 žĺtky a Zlatý klas, zvyšok mlieka uvariť so 100g cukru a spolu uvariť. Hneď ako sa odstaví vmiešať sneh z troch bielkov a 100 g cukru. Puding zväčší objem dvojnásobne a hlavne, po vychladnutí sa dá krájať a drží. Rez je hladký a pevný.
pivonka
Krémeš som robila teraz cez sviatky. Krém je podľa mojej nebohej mamy a veľmi podobný, ako robí @sovka : 1 l mlieka, 200 g cukru, 1 vanilkový cukor, 2 Zlaté klasy, 90 g hrubej múky, 4 vajíčka. 3/4 l mlieka dáme variť s cukrom a vanilkovým cukrom. Zo zvyšku mlieka, múky, Zlatého klasu a žĺtkov spravíme zátrepku, pridáme do mlieka a uvaríme. Do teplého pridať tuhý sneh z bielkov. (Takže tam máš aj hrubú múku).
aroooo
a naša plnka:1 l mlieko,20 dkg pr.cukor, 4 vajcia,5 PL hr,múka, 1 bal.Zlatý klas, 15 dkg pr, cukor. Z mlieka oddeliť malé množstvo, rozmiešať v ňom 20 dkg cukru,žĺtky, múku a zl.klas.Zbytok mlieka varíme a pomaly prilievame zmiešanú masu, uvaríme hustý puding, do ktorého ešte horúceho vmiešame tuhý sneh vymiešaný zo 4 bielkov a 15 dkg pr. cukru. Masa zdvojnásobí objem a je na plát veľkosti normálneho plechu, keď francúzsky, tak ešte šľahačka, ale nám stačí bez.
matata1
@fiby aké mlieko si použila? My sme mali podobný problém. Plnka nakoniec tiež vytekala. Minula sme namiesto tetra-pakového mlieka v krabici použili plnotučné čerstvé mlieko (v plastovej fľaši-iné sme nezohnali), a plnka bola krásna, jemná a tuhá. Plnku sme robili podobne ako @sovka a @pivonka : 1 l mlieko, 2 Zlaté klasy, 2 polievkové lyžice hladkej múky, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 15 dkg práškový cukor a trocha um, polka masla. Postup je trocha odlišný: V celom mlieku rozmiešať Zlaté klasy, múku, žĺtky, vanilkáč a uvariť hustú kašu. Vyšľahaný sneh z bielkov zakryjeme horúcou kašou a necháme ho zabariť aspoň 10 min. (aby sa akože v tej horúcej kaši uvaril). Potom ľahko premiešať a letnú masu pridávať do masla vyšľahaného s cukrom. Nakoniec pridať um podľa chuti (2-3 lyžičky). Aj u nás sa krémeš kôli tomuto problému dlho nerobil. Dúfam, že chyba bola fakt v tom mlieku, a krémeš bude u nás častejšie.
evanaaa
P.S - ani maslo neterba dávať, je to zbytočne tukové, lebo tam ide ešte vrstva šľahačky nad ten krém.
fiby
Ďakujem za typy, recepty robila som presne tú dávku ako sovka. Možno naozaj záleží na mlieku. Dala som 1.5% z tetra-paku. Ale už budem robiť z mlieka, kt. viem kúpiť z dvora. Ešte raz ďakujem.
evanaaa
Vrátila som sa sem a vidím, že celý môj komentár zmizol, zostalo len to pod ním ( P.S....). Alebo sa mi to len zdá?
valeri
Robila som naposledy niekedy na jar, ale ja tiež nedávam do krému maslo, uvarím len hustý puding z mlieka Zlatých klasov, žĺtok a vanilkového cukru, používam normálne mlieko v krabici, aké je práve v obchode. Do horúceho pridávam tuhý sneh z bielkov. Môžu ísť aj 3 PL rumu (nemusia) a natriem na plát cesta, po vychladnutí dám tuhú šľahačku, ešte sa mi nestalo, že by krém tiekol, niekde bola zrada, druhýkrát sa určite podaria, nedaj sa odradiť.
vieraa
Ja robím krémeš pomerne často a robím ho ako @sovka. Nikdy nedávam maslo, ani múku.Krém je hustý a pekne sa dá krájat
norafa
ja mám rrplnku bez masla,ale moja švagriná dáva aj maslo aj je fajn