Rôzne

Domaca vyroba kozieho syra

helenka2307 - bez fotkyhelenka2307, 8. mája 2012

prosim vas kto mi vie poradit nieco o domacej vyrobe kozieho syra dodrzujem postup paserizaciu ale nikdy mi to nezosyrovatie syridlo mam z internetu od vyrobcu prosim poradte mam jednu kozu vzdy na konci tyzdna chcem robit syr ale este sa nepodaril!mleka je tak okolo 5litrov lebo nico sa pouzie!za radu dakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

slavnicanka
My to robíme takto:Dám si do hrnca 5-6l.mlieka,pomaly zohriievam na 30-35 stupňovú teplotu,pridám syridlo,trištvrte kávovej lyžičky pomiešam,a odložím odpočívať tak na 1hod.Keď vidím,že je to také padnuté dolu,drevenou varechou,to pokrájam hore dole,ešte chvíľu nechám postáť a potom si dám na sitko čo cedím slíže gázu a jednoducho to tam vylejem.Trošku gázu aj so syrom vystískam,nie moc,aby syr nebol suchý,a nechám to vyzrieť do rána.Potom vyklopím na tanier a môžeš podávať.Je to veeeeeľmi dobré.
marcy
@slavnicanka ,presne tak to robím,no privítala by som košíčky ako doniesol hospodár tým darebákom na Farmu.....
bobo1
helenka2307 mlieko nepasterizuj vyhrej ho tak na35-40 stupnov a zaklagaj syridlom na 5l len par kvapiek potom bude fajn.
slavnicanka
Nepozerám farmu,je tam toľko stupídnosti že ma to vytáča.S farmarčením to má veeeeeeeľmi málo.:(((((
helenka2307
ale ja to tak robim ale mi to neshustne moze to byt ze je to syridlom?ale to mam cerstve tak neviem prestava ma to bavit!tie kosicky na syr posilaju ked si obiednate cez internet!zadajte si kosicky na odkvapavanie syra a tam vam to ukaze!inac dakujem za poradenie!!
ancicka
@helenka ,ja mám kozičku len krátko,ale syr som už robila.Syridlo som si obiednala s tejto stránky, www.syridlo-predaj.sk/index.php/recepty-na-vyrobu-syra-a21,sa...
aj s teplomerom,a tam je aj návod.
Návod je asi na výrobu s kravského mlieka.Ja som robila podľa návodu,kde ide 2 ml na 5 l mlieka.
Ked som prvý raz robila,tak mi to tiež nestuhlo za 45 min.tak som asi 3 hodiny študovala na internete všetký stránky čo písali o výrobe syra.Natrafila som aj na takú odpoved /postrech/,že niekedy to trvá aj 3 hodiny.Ja som to tak nechala a asi po 2,5 hodine bolo mliečko stuhnuté,ako puding. Potom som postupovala podľa návodu a aj podľa toho čo som sa dočítala.
@slavnicanka ,tie košíčky majú na tejto stránke,ale srdiečka sú maličké a sú vyobrazené od najmenšieho.
marcy
@ancicka , palec hore za skvelý link .....už som robila aj kozí syr,čím je odležanejší tým je lepší :))
palokuchki
Ja mam skusenosti so syridlom; nesadlo sa mi ked som teplotu pri pasterizacii dobre nesledovala a mlieko som zahriala nad 70C. Tiez ked som syridlo zamiesala do teplejsieho mlieka ako 35C. Ak sa ti mlieko nesadne do 45 minut, kludne to nechaj dlhsie, aj tie dve hodiny. Citala som, ze kozacie mlieko sa niekedy tazsie sadne. Ak mas domace mlieko a robis obycajnu syrovu hrudku mlieko ani nemusis pasterizovat. @ancicka , ta linka na vyrobu syra co si pridala je velmi dobra.
ancicka
Ja som hovorila s jednou paniou,čo má kozičky a tá mi potvrdila,že kozie mlieko sa zráža dlhšie,tak asi ako píše @palokuchki ,treba nechať dlhšie postať.Ja Nepasterizujem mlieko.Zaočkujem syridlom a nechám stáť,ked sa zrazí,tak za dve hod.tak to potom robím už to ani veľmi nesledujem dobu.
lg1711
ahojte ja tiez robim syr ....ale ako citam tak......nejako vela syridla davam.......na 3 l ..davam......necele 2 cajove lyzicky....tak ale vzdy sa mi urobi syr....ale zda sa mi to vela poradte...ci to robim spravne....ci?
ancicka
Ked prosíš o radu,tak je slušnosťou,aspoň sa podakovať tým,ktorý si dali námahu a chuť Ti pomôcť!!!