Rôzne

Domáca šunka v sklenenej fľaši

danielas - bez fotkydanielas, 24. marca 2012

Ahojte Varecháči,prosím Vás o radu:
chceme urobiť domácu šunku. Mäsko mám posolené a naložené v
chladničke na 48 hod. V minulosti sme ho dávali do sklených fliaš.
Rôsol ostal vo fľaši dookola mäsa a šunka sa dala aj pomerne ľahko
vybrať,aj krájať. Prevárali sme ju určite dvakrát, druhý raz vari po
24 hod.Šunka bola takto dobre zakonzervovaná a mohla sa
konzumovať aj hodne neskôr.Takto sme to robievali často a chutila
nám viac ako zo stroja,lebo v stroji nám zvykol rôsol vytiecť a
šunka bola suchá. Tak sme "šunkovač" na veľkú radosť
obdarovaného darovali a robili sme ako som už písala. Roky
ubiehali,aj desaťročia a na šunku vo fľaši sa zabudlo. Recept sa
zamozrejmä niekde podel...a neviem sa dopátrať ...
Chcem sa vyhnúť vareniu mäsa v igelitových vreckách. Už ale
neviem na koľko stupňov a ako dlho to mäso robiť. Plánujem ho
dať do 7 deciek
Vie mi niekto poradiť? Robievate týmto spôsobom? Ako dlho variť a
na koľko stupňov? Veľmi by som sa potešila
Nikde som nenašla takýto spôsob prípravy

@zareaguj


Diskusia k téme

jozefj
Variť 120- 150 minut Pri teplote 80-85 stupňov Celsia
danielas
@jozefj ďakujem Ti za promptnú a jasnú odpoveď. Doplň prosím ešte, po akom čase druhýkrát variť a či rovnako dlho :))
mata3636
zaujímavé. ja som ešte o šunke vo fľaši nepočula. @danielas - rozpíš, prosím ťa, podrobne, recept. alebo stačí, ak si nájdem rcp na šunku v stroji, len ju nedám do stroja, ale do fľaše? dosť ma to zaujalo. už veľmi dlho rozmýšľam nad domácou šunkou, vždy na Veľkú noc ma to láka a toto je perfektný nápad, do fľaše. ďakujem za odpoveď
ancicka
ako píše jozefj,tak by to malo stačiť.Mäsko sa v pohode uvarí,ved sa 2,5 hodiny.Ja som v minulosti takto varievala,ale v plechovkách.Potom sme plechovky dávali do studenej vody,ale ked je v skleniciach tak by som to nechala vychladiť vo vode v ktorej sa varili.Len nedavaj mäsko až do vrchu,len asi 5 cm pod vičko a na vrch a spodok daj asi 5 cm kúsok kože.Vtedy budeš mať výborny aspik.
babidka
no teda ! ved takto to mamicka robila ked som bola dieta a ja som na to uplne zabudla!!! Mali sme na to dokonca take specialne flase so sklenenym vieckom a zavarali sme do nich aj klobasy:-)) Dakujem za pripomenutie . Myslis, ze sa da pouzit aj maso z mraznicky ? Skusala si to ? Ja som totiz vsetko maso zo zabijacky naporcovala - na kocky a platky .Nechala som si iba krkovicku v takych asi 500g kusoch na pecenie .
evanaaa
Toto by zaujímalo aj mňa, len by som potrebovala presnejší postup " výroby" šunky do pohára ( nie do fľaše, už som rozmýšľala, ako sa tam to mäso napchalo, hihi). Ako nasoliť, čím, atď. Vidím, že sa namusí dvakrát variť-streilizovať(?), stačí raz? Proste, ako to robiť, aby to nebolo len varené mäso, ale s chuťou šunky, prosííím.
danielas
Veď práve to je,že rp. nemám,len si spomínam,že sme to robievali ... My sme urobili tak "skusmo" tri kg mäsa. Včera sme nakrájali čerstvo kúpené bravčové mäso zo stehna, dobre je pridať aj pliecko. Ja by som nepoužila zmrazené mäso.Nakrájali sme ho na tenšie pásiky,ale tiež na kúsok hrubšie kocky a asi štvrtinu sme pomleli na mlynci. Na lkg mäsa sme dali 25g soli. Neskôr som sa dočítala,že dávajú aj len 20g. Jednu tretinu sme dali rýchlosoľ, len kvôli farbe/ 25g/, zbytok u nás 50g-kuchynskú sol a trošku aj morskej. Ešte treba pridať na kilo mäsa 1dl studenej vody. Všetko dôkladne premiešať,poctivo,aj 20 min ručne. Dať do chladničky a dvakrát denne zopakovať miesenie-aby sa dobre prepojilo mäso . Nechcem Vám to dávať ako osvedčený recept s gramážou, nechcem Vás zavádzať,lebo presný nemám,len pevne dúfam,že bude dobrá.:-) Veľmi sa už na ňu tešíme. Zajtra ju naložíme do zaváracích pohárov z čo najširším hrdlom, zaviečkujeme a šups na dve,dve a pol hoďky do zaváracieho hrnca. Pre môj pokoj v duši,po 24 hod. zavarím opäť.
@babidka-klob ásky sme tiež podobne zavárali do fliaš, to bývali už vyúdené z vlastnej výroby. Nemali chybu
mery8658
My sme to robievali takto: na 1kg vykosteného mäsa 2Dkg rýchlosoli a necha sa to 24 hod soliť, na druhý deň sa to vložilo do fliaš a sterilizovalo 2,5 hod. /len 1 krát/ rýchlo soľ sa dáva kvôli tomu, že mäso si udrží peknú farbu. Mäso si pusti vlastnú šťavu s ktorej po vychladení sa vytvorí aspík.
hubata
Na rýchlu spotrebu ako napr. už k tej spomínanej Veľkej noci som varievala šunku v octovej fľaši, neviem či je ešte dostať kúpiť v takej ocot: bola z toho tvrdšieho materiálu, nie ako býva teraz ocot predávaný v mäkkej žltej fľaši.
Recept je len "od oka", koľko mäsa som mala, toľko som nakrájala na dlhé cca 2 cm slíže, osolila, pridala za pol kávovej lyžičky rýchlosoli (alebo aj maizeny) a nechála postáť aspoň 1 deň v chladničke. Dôležité bolo však dobre nakrájané mäso premasírovať, aby soľ prešla aj dovnútra. Potom sa mäso cez hrdlo nastrkalo do octovej fľaše, dobre vždy utlačilo rúčkou hrubej varešky (cca vo veľkosti otvoru fľaše), potom sa chlapcom dovolilo s fľašou pohrať futbal, aby mäso naozaj dobre sadlo vo fľaši. Znova sa doplnilo mäso, to čo sa utriaslo až po hrdlo. Potom sa fľaša prepichla ihlou cca na 5-6 miestach a varilo sa opatrne za občasného otočenia fľaše len na miernom ohni tak cca 2-3 hodiny. Šunka sa nechala vychladiť vo vode, potom sa ešte dala stuhnúť do chladničky. Octová fľaša sa rozrezala a vykotúľala sa krásna guľatá šunka.
jozefj
Kvalitne mäso sa pokrája na kusy veľké ako ženská päsť( cca 5x5cm) ostatne menej kvalitne pomelieme.Dáme do nádoby .Na 1 KG zmesi pridáme 100 ML vody, 20-25 Gr rychlosoli.Všetko dobre premiešame a necháme na chladnom mieste odležať 24 hod. Potom naplníme do fliaš a pokračujeme ako som napísal na začiatku.Je veľmí dôležite dodržať teplotu!
gittka
ja robím šunku aj z mrazeného mäsa...napr.som robila aj z morčacieho a na chuti to nebolo poznať,takže sa dá aj z mäsa z mrazáka.
olinka12
danielas ja robievam domácu šunku už tridsať rokov a vždy sa vydarí. Niekedy som robievala do plastových fliaš od octu (také čo boli so závitom) potom sa vrch odrezal teraz robievam do šunkovača recept na 110 dkg mäsa ide 2,5dkg rýchlosoľ,2 KL práškový cukor a 100 ml voda mäso dobre rozklepem a nakrájam na širšie rezance zamiešam a 24 hod maso stojí v chladničke vo vodnom kúpeli varím pri 75°C 2,15hod.Zatiaľ sa vždy vydarila keď ju vyberiem z formy opaprikujem a zabalím do potravinárskej fólie.
bedomedo60
ja robievam šumku ako píše jozefj a robil i zo zmrazeného ktoré nechal volne rozmraziť nie rozmrazovať v mikrovlnke dal do vrecák na tlačenku varil dve a pol hod na 80°C je dobrá a vždy sa vydarila no mňamková.
používateľ nemá avatar
mb
mb
tema je uz asi neaktualna, ale velmi ma zaujima, ako sunku z tej flase vytiahnem?