Ahojte Varecháči,prosím Vás o radu:
chceme urobiť domácu šunku. Mäsko mám posolené a naložené v
chladničke na 48 hod. V minulosti sme ho dávali do sklených fliaš.
Rôsol ostal vo fľaši dookola mäsa a šunka sa dala aj pomerne ľahko
vybrať,aj krájať. Prevárali sme ju určite dvakrát, druhý raz vari po
24 hod.Šunka bola takto dobre zakonzervovaná a mohla sa
konzumovať aj hodne neskôr.Takto sme to robievali často a chutila
nám viac ako zo stroja,lebo v stroji nám zvykol rôsol vytiecť a
šunka bola suchá. Tak sme "šunkovač" na veľkú radosť
obdarovaného darovali a robili sme ako som už písala. Roky
ubiehali,aj desaťročia a na šunku vo fľaši sa zabudlo. Recept sa
zamozrejmä niekde podel...a neviem sa dopátrať ...
Chcem sa vyhnúť vareniu mäsa v igelitových vreckách. Už ale
neviem na koľko stupňov a ako dlho to mäso robiť. Plánujem ho
dať do 7 deciek
Vie mi niekto poradiť? Robievate týmto spôsobom? Ako dlho variť a
na koľko stupňov? Veľmi by som sa potešila
Nikde som nenašla takýto spôsob prípravy
@babidka-klob ásky sme tiež podobne zavárali do fliaš, to bývali už vyúdené z vlastnej výroby. Nemali chybu
Recept je len "od oka", koľko mäsa som mala, toľko som nakrájala na dlhé cca 2 cm slíže, osolila, pridala za pol kávovej lyžičky rýchlosoli (alebo aj maizeny) a nechála postáť aspoň 1 deň v chladničke. Dôležité bolo však dobre nakrájané mäso premasírovať, aby soľ prešla aj dovnútra. Potom sa mäso cez hrdlo nastrkalo do octovej fľaše, dobre vždy utlačilo rúčkou hrubej varešky (cca vo veľkosti otvoru fľaše), potom sa chlapcom dovolilo s fľašou pohrať futbal, aby mäso naozaj dobre sadlo vo fľaši. Znova sa doplnilo mäso, to čo sa utriaslo až po hrdlo. Potom sa fľaša prepichla ihlou cca na 5-6 miestach a varilo sa opatrne za občasného otočenia fľaše len na miernom ohni tak cca 2-3 hodiny. Šunka sa nechala vychladiť vo vode, potom sa ešte dala stuhnúť do chladničky. Octová fľaša sa rozrezala a vykotúľala sa krásna guľatá šunka.