Zdravá výživa

Detox skúsenosti

paploska - fotkapaploska, 22. februára 2013

Milí Varecháči,
dnes som po roku a pol začala detoxikovať, nie z dôvodu chudnutia
ale z dôvodu regenerácie a nutnosti. Presne tento detox
( www.biospotrebitel.sk/clanok/771-detoxikacia-=-ocista.htm)...

som absolvovala pred viac ako rokom. Po prvý krát to bolo náročné
a pre silné bolesti hlavy som vydržala namiesto plánovaných 5 dní
len 3. Telo sa čistilo od jedov a to spôsobovalo malátnosť a
neznesiteľné bolesti hlavy)
Po radikálnej úprave jedálnička by to tentokrát mohlo byť
znesiteľnejšie. Zaujímavú ma vaše osobné skúsenosti s čistením
organizmu a možno niekto priamo vyskúšal podobný systém
postupného čistenia :-) ...tak a tento víkend sa u nás nevarí , budem
sa len kochať vašimi receptami.

@zareaguj


Diskusia k téme

kimlo
Na prečistenie je najlepšia Šaratica.
spetkasoli
ja si dávam každý piatok len pitný režim. Celý deň pijem iba vodu, alebo vymačkanú čistú šťávu buď z ovocia alebo zeleniny. Velmi to pomáha, cítim sa dobre a aj nejaké deko ide dole. Pocit hladu nemám.
1x vera29
marianne
@spetkasoli toto by som ja chcela raz dokazat:-)) ale ked ja som taky pazravec,nevydrziiiiiiim,furt som hladna,ale budem skusat....kolko,tolko....:-)
1x vera29
huck
Absolvovala som detoksikaciu organizmu nedávno - potom, ako sa mi do rúk dostala kniha "Pôstom k zdraviu" od nemeckého autora Arnolda Ehreta. Pre začiatočníka, na doporučenie autora, celý proces očisty trval 5 dní. V priebehu týchto piatich dní človek nesmie byť hladný, no konzumovať môže len bylinné čaje, ovocné a zeleninové šťavy a čerstvo pripravené zeleninové vývary. (Nie umelé bujony, nie mlieko, nie káva a čierny, zelený a pod.čaj, nie jogurty, nie strukoviny, ). Skratka celý čas tekutá strava- nič na hryzenie. Na zažiatku detoxu, dôležité je očistiť črevá - najlepšie prírodným prostriedkom, ako napr. vypiť vodu kyslej kapusty (1,25 - 1,5 dl) a potom už len čakať reakciu cca za hodinu - takže sa radšej zdržujeme doma. Tretí deň nezabudneme na ešte jedno čistenie čriev klystírom. V priebehu očisty doporučuje sa vyhnúť ťažkej fyzickej práci, ale praktitovať rôzne rekreačné aktivity, prechádzky na čerstvom vzduchu atd. Piaty deň prechádzame na ovocné a zeleninové kaše, či už surové, alebo varené ako pre bábätká. Postupne, 6. deň, pomaly normalizujeme stravu.... S mäsom, škrobovitými potravinami a čerstvým mliekom opatrne. Dá sa to, verte! Doporučujem, urobíte pre seba a svoje zdravie veľkú vec.Nemala som žiadne ťažkosti, to je však individualne. Vôbec som nepociťovala hlad. Stále som pila čo mi momentálne z povolených tekutín chutilo a hlavne - každý deň som sa tešila na obed a večeru, teda na vždy inú polievku (iná chuť , iná farba) Zelená- brolulica, červená-paradajky, biela-karfiol, žltá-tekvica, fialová-cvikla, oranžová-mrkva.... Cítim sa vynikajúco! Skúste aj vy- držím palce!
marianne
@huck kedysi sme sa na anatomii uclli,ze mozgova bunka neprezije bez glukozy a kyslika (jednoducheho cukru,tzv.monosacharid-hroznovy cukor) bez toho neprezije,odumiera.... a na mna to ma asi nejaky vplyv,lebo ked sa pokusam o detox dostanem prisernu chut na polysacharidy(zlozene cukry-ryzu,cestoviny,chlieb) a na tom vzdy skrachujem...:-)) natlacim sa chlebom,mozog odmieta spolupracu:-)))
huck
@marianne viem, sme rôzny. Ale, ako povedal niekto múdry, všetko je v hlave! Motív je najdôležitejší. Nemôžem nespomenúť osobnú skúsenosť z davnej minulosti. V krátkosti - po vážnej, ťažkej operácii nastalo obdobie rekonvalescencie, pod dozorom mojej mamičky. Z útlej a neskôr chorobou vychudnutej dievčiny sa vdaka maminmu jedálničku so mňa narýchlo stal veľký, okrúhly pampúšik. Bez chleba, ryže, zemiakov a cestovín bol pre mňa život nepredstaviteľný. No a výsledok? Kdekoľvek som sa objavila, bola som predmetom otvoreného, alebo prikrytého výsmechu. Boli to citlivé roky maturantky gympla...Moje priateľky-krásne, štíhle spokojné a ja - ako pampúšik na vandrovke! Rozhodla som! Prestala som jesť všetko to, bez čoho som dovtedy jednoducho nemohla a nechcela! Odrazu sa chlieb,cestoviny, knedle, pečivo, zemiaky, ryža a sladkosti stali mojou minulosťou. Prestali pre mňa existovať. Mama sa chytala za hlavu, babička zalamovala rukami, otec sa len zmohol na to, aby ma nechali na pokoji, vraj viem čo robím... Naozaj, v priebehu roka som zdravo schudla 11 kg a zaradila sa (vtedy) medzi krásne, štíhle a nadmieru spokojné vrstovníčky :) Opakujem - motív bol dôležitý! S ním je všetko ľahšie :)
marianne
@huck ved toto ja na Vas dievcata obdivujem..uz som upustila od kolacov,bieleho peciva,od rafinovaneho cukru,cestoviny si robim spaldove,ryzu celozrnu,snazim sa zdravo stravovat,len to hovorim,ze ked skusam detox mam nenornalnu chut na cukry v akejkolvek forme...Vam to zavidim,ze sa viete tak ovladat,aj ja by som chcela..:-) ....aj ked clovek uz nevie co je miera pre zdrave stravovanie: v nejakej odbornej diskusii som pocula,ze vyvazena strava tvori 45-50% polysacharidov(chlieb,ryza,cestoviny,obilniny...) vynechat cukor,15-20% tukov a 25-30 % biekolovin denneho prijmu...tak babo rad...ale to nechcem riesit,iba hovorim musim si najst silnejsi motiv,tie detoxikacky mi nejdu..
huck
milá @marianne , vieš ako ťa dobre chápem? Si na správnej ceste ! Teoriu máš v malíčku :) Moja rada... tie dni volaj nejako inak!. Možno práve meno detox v tebe vyvoláva opačný efekt. Nájdi pre ne nejaké iné meno, ktoré tvoje podvedomie uvíta s pozitívnym efektom. Napríklad rastlinné dni, farebné , tekuté... Nazvi ich hocijako, len v ich mene nesmieš cítiť zákazy, nariadenie, nútenie .

PS: V predchádzajúcom komentáry, som v prvej vete urobila hrubú gramatickú chybu. Prídavné meno v 1. pade mn.čís. píšeme vždy s "i" teda - ... sme rôzni! Moja pani učiteľka, by mi to nikdy neodpustila... a predsa sa stalo :( Ospravedlňujem sa !
mariaklara
Ja som detox absolvovala pred šiestimi rokmi, zo zdravotných dôvodov, tento rok v lete si to určite zopakujem, lebo opäť sa hlásia tie horšie zdr. dôvody, chodím na takú dovolenku, ak by si chcela vedieť viac, môžeme si vymeniť mail alebo sa porozprávať cez fb.
marianne
Mila @huck to si teda trafila klinec po hlavicke, teroriu mam v malicku:-DDD to je teda fakt,len ta prax....:-)) a pravdu mozes mat aj v tom,ze to beriem ako zakaz a to ja nerada..nejako ma pridobre poznas:-)) ale dievcata,to nie je mozne, aby som to aspon jeden den nezvladla,...len teraz mam strasne vela ucenia a moj mozog potrebuje palivo... sa vyhovaram co? :-))).....zajtra idem pit vodu,uz som si ju natocila,aby z nej do rana vyprchal chlor a na obed si dam len trochu spaldovej kase od @irenaw..tak mi drz palce mila @huck ,poreferujem:-)
neposed
Tvoje telo to zvladne, nebooooj, ja bezne nejem, iba pijem v dnoch novu a splnu a telo sa v tieto dni sprava akosi inak. Ten hlad nepocitujem. Mam to odpozorovane takto: ak pri ranajsom vstavani padne moja prva myslienka na jedlo, tak viem, ze nevydrzim a vtedy ostanem na ovoci, ci zelenine, nanajvys na celozrnnom pecive, ak nie, viem, ze to zvladnem. A takyto den-spln mas hned v pondelok. A sacharidy telo potrebuje na svoje fungovanie, tak si pyta, mas pravdu
marianne
@neposed ked ja rano oci rozlepim a uz som hladna:-))) aaale dnes som zacala vlaznou cironovou vodou...uvidime co dalej,raz to vydrzat musim:-) a ani napriklad cigoria kava nie je povolena? to nie je kofein,ale prazeny a rozomlety koren z cakanky,obsahuje vela inulinu,ktory je nesmierne zdravy...je to horke,vyborne aj na travenie...a mna to zasyti....
zufalka
Hm.... Skusala som uz vselico a jedine co som zvladla a aj opakovane je podla knihy Antonie Macingovej: Prejedzte sa k stihlosti. Ide o odkyslenie organizmu, 28 dni s predpisanym jedalný listkom, ale velmi sikovne zostavenym. Zvladla som to aj v case kedy som bola pracovne osem hodin denne v aute. Funguje to, ziadne malatnosti, bolesti a podobne neprijemnosti som nepocitovala, ubytok na vahe je sice ako autorka pise iba vedlajsim ucinkom, ale nie je zanedbatelny a hlavne je viditelny. Odporucam kazdemu
paploska
waw, ďakujem za rady a komentáre. Ja ten detox súrne potrebujem kvôli pečeni a žlčníku. vždy som preferovala zdravú stravu, no po získaní jednej "milej" paskudky som musela jedálniček riadne prestaviť :-) vynechávam mlieko (a všetko čo sa z neho vyrába), pšenicu a chemické prísady. Samozrejme ešte veľa iného, ale toto je ten základ. Som však zástancom toho, že strava dokáže výrazne ovplyvňovať zdravotný stav a liečiť aj tie najťažšie choroby.
paploska
@huck ďakujem za radu, zoženiem si tú knihu :-) viem aké je pre milovníka dobrôt (ja som bola strašný) a dobrého jedla presedlať na zdravšiu stravu s minimom tukov a sacharidov. Žiaľ, oveľa ľahšie sa to podarí, ak máte silnú motiváciu - zdravie. Držím palce. Ja dnes detoxikujem II deň. ráno som cítila len bolesť v hlave a zvládam to neporovnateľne lepšie ako prvý krát. (ale už sa teším na niečo dobré ....)
huck
@marianne , určite to zvládneš! Samokritická osoba ako si ty môže dosiahnúť oveľa viac ako je pár dní očisty vlastného organizmu. Pred rozhodnutím reštartuj svoj mozog - vymaž pojmy ako je hlad, zákaz, zábrana a vôbec slovo nesmiem! Zameň ich slovami - chcem, môžem, dokážem! Pocítiš radosť, ľahkosť a nesmiernu spokojnosť sama so sebou. Tvoj mozog dostane kvalitné "palivo" s ovocia a zeleniny a bude fungovať ako švajčiarske hodinkya ostatné vitálné orgány odľahčíš- budú ako nové :) Držím palce tebe, ale aj všetkým,ktorí sa rozhodnú na očistu tela. Poreferuj :)
huck
@paploska , lepší a dôležitejší í motív od toho tvojho, naozaj netreba hľadať. Som na tom podobne ako ty.. Chcem povedať, že už vzhľad pampúšika , davno nie je u mňa dôvodom na očistu. Moja váha, vdaka metabolizmu je idealna. Strava u nás doma je mediteránskeho typu. ALE....zistila som, že mi nerobí dobre svieže mlieko - to som zamenila sojovým. Všeobecne známu pyramídu potravín som prispôsobila svojim potrebám....Olivový olej je u nás No.1 . Tieto jednodňove očisty sú určite dobré (odľahčenie) - ja mám pondelok, ale nedajú sa porovnať s vážnou pravou detoksikáciou - 1x ročne ktorá trvá minim. 5 dní.
Neviem či uvedená kniha už vyšla v slovenčine... Viem , že bola v príprave (v preklade)
zufalka
Na regeneraciu pecene je vyborny silymarin, bezne v lekarni dostat, pouzival to syn po mononukleoze....
paploska
@huck úplne s tebou súhlasím. ja som v priebehu roka a pol a vynechaním mlieka, pšenice, zemiakov, kuracieho mäsa a niektorých typov ovocia schudla 8 kg (nebolo to plánované). Samozrejme, diétu mi nastavil lekár nevybrala som si ju dobrovoľne :-). Ale aj tak som vždy preferovala kvalitnú a skôr zeleninovú stravu. Našla som preklad knihy, ktorú si spomínala, takže pre všetkých záujemcov  justdvl.blogspot.sk/2010/02/preklad-knihy.html...

a ešte jeden zaujímavý rozhovor o pôste  www.akv.sk/index.phpoption=com_content&task=vi...
pravdepodobne sa pridám k huck a začnem mať venovať jeden deň v týždni očiste.
pumbaa
A vám takéto radikálne detoxikácie nerobia tráviace ťažkosti? Pretože niektoré tie detoxy sú horšie ako diéta. Ja som raz skúšala len ovocnú diétu vs. detoxikáciu a nemohla som sa pár dní zbaviť hnačiek. Musela som si potom upravovať mikroflóru probiotikami premium. Objednávala som ich z netu, ešte že prišli tak skoro :)
ericka
Každé ráno začať vypitím vlažnej vody scitrónom a piť v priebehu dňa veľa bylinkových čajov a vody,to určite pomáha!
2010
Hmm. zaujmave a jedine miesto na svete kde sa to da detixikovat bez problemov ked clovek nesedi cely den v kancelarii je Singapore, ma mapu verejnych zachodov ( zadarmo ) ktore su ohodnotene hviezdickami ...plus fotky, mapa je vydavana organizaciou
Happy Toilet :-)))
 www.toilet.org.sg/loomapdirectory.html...
betkalin
pri mojom životnom štýle nemám šancu si určiť presný jedálniček, mať pravidelnú stravu a obmedzovať cukre, ja keď moje telo má málo cukrov je ako vymenené, malátne, bez energie...ja si musím každý deň dať niečo sladké ... možno je to aj o zvyku :) ja som čítala už dávnejšie, že chlorella je veľmi dobrá na detoxikáciu tela, tak berem tree3chlorellu z lekárne ako výživový doplnok a k tomu čajíky a zdravšie sa stravujem (aj keď je to niekedy ťažšie :P )
prelepsiezdravie
Ahojte :-) Mal by vyskúšať každý, produkt ParazitEx. Dobre funguje a je i na detox tela. Pocítil som celkovú úľavu a hlavne ma nebolí hlava, tak často ako doteraz :-)
milotka63
ja som mala Liver Rescue, je to prirodny produkt, napomaha detoxikovat pecen a celkovo cisti cely organizmus, podporuje travenie, maju ho na vitarian.sk
jarka66
dobry je aj zeolitovy il, zeoforce, tiez prirodny, a da sa aj ako maska na plet, krasne vycisti pri pravidelnom pouzivani