Zdravá výživa

Chlieb s celým zrnom.

trencanka - bez fotkytrencanka, 31. júla 2012

Čitala som, že sa dá upiecť chlieb s pridaním celého zrna do múky. Ja si to neviem predstaviť, že ako. Keď by som dala len tak celé zrno pšenice do vykysnutého cesta, upečie sa to, nebude to surové? Alebo ho predvariť? Milí Varecháči, poraďte mi prosim.

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
Celé zrno mi zostalo po upečení v chlebe tvrdé, aj keď som ho večer sparila horúcou vodou a nechala do rána stáť. Konkrétne to bolo ražné zrno, neviem, či iné druhy sú mäkšie. Už som to viac neskúšala, zrno buď uvarím vo vode do mäkka alebo naparím v sitku. Niekedy ho v mixéri zošrotujem na sucho, niekedy uvarené, niekedy ho zomeliem na mäsovom mlynčeku. Varievam viac naraz a zamrazím. Potom je jednoduchšie pečenie. A zíde sa aj inde, keď už je pripravené. Jeden chlieb s ražným zrnom pre inšpiráciu:  varecha.pravda.sk/recepty/tmavy-celorazny-kvaskovy-chlieb...
Držím palce :-)
kuchticka
@irenaw - si skutocny odbornik na zdravy chlieb. Velmi sa mi paci i tento celozrnny razny, ale pre mna je to velmi pracne, mozna vyskusam v zime. Vdaka za recept.
irenaw
@kuchticka ďakujem a držím palce, nech sa ti chlieb vydarí. kdeže som ja odborník, iba laik-nadšenec :-)
trencanka
Dakujem za odpovede. Tak ja to zrno naparim a ciastocne rozmixujem, uvidim ako to dopadne. Treba skusat.
Prave som sa nastvala. Vyhodila som asi 3kg muky - rôzne, celozrnne. Boli v nich mole. Kupila som si nedavno v jednom bio obchode a uz tam museli byt. Ja som mole nikdy nemala a zrazu toto. Cela spajza vypratat, umyvat, povyhadzovat kde by sa mohli eventuelne dostat :( Skoda muky ale aj ta robota.....! Na biele muky mam nadoby plastove, budem musiet kupit aj na celozrnne a davat to do toho.
irenaw
@trencanka nedávno tu bolo  varecha.pravda.sk/diskusie/kde-kupujete-celozrnne-muky-/3...
ak máš možnosť, radšej choď inde, ako som uviedla v komentároch mám podobnú skúsenosť, bio až v núdzi a radšej 500 g vrecko. väčšinou hneď pred obchodom pozriem, keby niečo idem nazad. nezávidím ti tú robotu, 2x stačilo, po druhom raze mám všetko, nielen múku, zatvorené v dózach s klipovým uzáverom.
jokin
Ahoj trenčanka ja som pár krát upiekol chleba aj s celím zrnom, vždy som ho dopredu uvaril a vodu ktorá zostala som použil na rozrábanie cesta. Mole rozčulujú aj mňa, v panelákoch je to nekonečný boj. My už pomaly všetko dávame do sklenných pohárov a stále od niekal vyliezajú.
kuchticka
@trencanka , @jokin a @ostatni VARECHACI. Mam skutocne osvedceny recept ako zabranit molom v muke a obilovinach (ovesne vlocky a ostatne). Vsetko vzdy presypem do sklennych poharov alebo do plastovych k tomu urcenych nadob a do kazdej tej nadoby dam jeden bobkovy list. Nikdy nemam ziadne potvorky v muke alebo kdekolvek inde. Spajza cista, bez problemov.
irenaw
@kuchticka takže mole, čo boli v krupici, by do iného nenaliezli? to som mala vtedy vedieť :-( našťastie boli len v tej jednej skrinke, takže som sa ich zbavila. ale to vyhadzovanie a umývanie ma máta ešte dnes. poučila som sa, kontrolujem, zatváram.