Rôzne

Cesnak

bubaya - fotkabubaya, 19. januára 2013

Milé múdre varecháčky. Ako uskladňujete v panelákovom byte cesnak? Určite budete mať nejaký tajný tip. Nemôžem mať doma viac ako dve hlavičky. V chladničke mi splesnie, v špajzi zas vyschne, potvora. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

lorak40
Hlávku rozoberiem na strúčiky a po 5-6 kusov dám mikro.sáčkov a do mrazničky.
turistka
Zdravím@bubaya , mám dobrú "špajzu", ale i tak si mnoho strúčikov očistím, nakrájam a dám usušiť. /Dobrý je mažiarik, po vysušení môžeš úplne na prášok rozmeľniť/ Pri príprave jedla tak odoka usúdim, koľko sušeného pridať, či do polievky, fašírky, babky, lebo i keď máš dobrú špajzu nezabrániš vysýchaniu a v chladničke, to máš pravdu.
sneica
ja si cesnak ocistim do nadobky a zmrazim...


rulik
ja kupujem naraz tak -2-3 hlávky,mám ich v takej otvorenej miske v chladničke a ešte mi vnikdy nesplesneli,teplotu v chladničke mám nastavenú okolo 6-8°C
hubata
Z vlastnej úrody som očistený pomrazila, teraz keď kupujem tak kupujem taký ktorý "žije". Na špičke vidno klíčok a teda nič sa nestane ak mi začne klíčiť, ale naopak: položím ho na misku s vodou a mám na chlebík alebo do polievky čerstvú cesnakovú vňať aj v zime. To isté robím aj s cibuľou.
bubaya
Ďakujem za rady a tipy, všetky použijem, budem sušiť, klíčiť, mraziť. A dám si na vaše zdravie krajec chleba s olivovým olejom a kopcom cesnaku.
mracik9
Mne môj zaťko, Chef poradil,posekať na kúsky,dať do fľaštičky a zaliať olivovým olejom.Držím to v chladničke,trochu to ozelenie,ale na chuti to netratí.
helica
Ak máš možnosť, kúp si cesnak na trhu a pýtaj si "jarný", má trošku menšie hlavičky, ale o to je trvácnejší ( nie paličák)! Ja ho takto kupujem už niekedy v septembri, dám do pláteného vrecka a zavesím na balkón. Mrazy mu neškodia a v pohode vydrží až do nového. Keď sa oteplí, preložím to, čo mi ostalo do chladničky, do misky na zeleninu.
bubaya
Milá helica, na ten balkón som aj ja myslela, len som sa bála mrazu, a vidím, že sa nemusím. Nechce sa mi veľmi mraziť, alebo nakladať, taký čerstvo nakrájaný, alebo utrený na doštičke, si myslím, že je najlepší.
Ďakujem všetkým za rady.