Rôzne

Cesnak

brmbolka - bez fotkybrmbolka, 26. augusta 2012

Ako si vypestovať kvalitný, domáci cesnak? Ten kupovaný je na nič a chýba mu to, čo ten domáci má - SILU. A ešte aký druh a kde sa dá kúpiť. Ak niekto, vie ako na super cesnak, vopred veľmi pekne ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

vini55
Pokiaľ ho chceš len pre seba, tak odporúčam zasadiť na jeseň, /ako kde ale asi november/zopár dobrých odrôd majú teraz češi i maďari, holanďanov nekupuj /oni ho viac menej robia pod fóliou /. Francúzi robia vynikajúci, ale mne sa s ich odrodami nedarilo /asi pôda/. Až môžem poradiť, vopred si dobre priprav zem a neobanuješ. Držím palce a prajem aby si mala trojchlapový- dvaja držia tretieho, ktorý je.
marcy
investuj do dobrých hláv,ktoré rozdelíš a iba tie krajné ( bez stredných ) mesiačiky vykúpeš na jeseň ( morenie sadiva Sulkou 24 hod. ) a zasadíš koncom októbra hlbšie do zeme.A v lete zberáš úrodu kvalitného cesnaku,ktorý má síííílu ....odgrguje sa mi po klobáske a ja som večerala hrianky s masielkom a cesnačikom :o)))
evkalibka
ja cesnak nesadím, ale v jednej relácii na rádiu Regina doporučovali zasadiť cesnak do 20. októbra
klaura
táto téma ma tiež veľmi zaujíma ... vlastný cesnak si pestujem tretí rok, začala som pacibuľkami (neviem, či sa to tak volá - cibuľky z palice), z tých mi na druhý rok vyrástli väčšie nedelené cesnaky ... a tie som vlani zasadila a tento rok som už zberala pekný cesnak ... boli medzi nimi väčšie i menšie hlávky ... tie chcem teraz zasadiť ... chcem sa spýtať ... má význam sadiť aj menšie strúčky ? alebo len tie krásne veliké ...
marianna76
tiež ma to zaujíma, mám poznačené, že cesnak je dobré sadiť keď teploty nevystupujú nad 9 stupňov, vychádza to dakedy koncom októbra. a ešte, že je dobré ho sadiť po strukovinách alebo uhorkách , pravidelne ho okopávať
bahadur
Zagůgli-pěstování česneku-a vyber si článek od ing.Kozáka. Je to šlechtitel a jeho rady jsou k nezaplacení.Jináč přejí hodně hodně zdaru při pěstování.
marianne69
Kupila som madarsky cesnak a ten ma grady-silu ako sa patri.Uz sa mi davno nestalo aby ma stipali obe mandle z neho.Vyborny....
sovka62
@brmbolka , práve tento týždeň by sa cesnak na sadenie (uznaná sadba) mal začať predávať v záhradkárskych predajniach. Tak sa informuj telefonicky niekde vo svojom okolí, aby si nepremeškala, lebo každý rok ho býva málo a rýchlo sa vypredá.
brmbolka
Ďakujem Vám varecháči moji milí, vždy mi skvele poradíte
rulik
ja by som odporučil kúpiť kvalitnú sadbu v niektorej záhradkárskej predajni a využiť hlavne jesennú sadbu, jarný cesnak nebýva taký pekný veľký a ani silu nemá takú, v žizdnom prípade nepoužívať cesnak kúpiný v niektorom hypermarkete ako konzumný, väčšinou je to čínsky dovoz a aj tak chutí.
marcy
@klaura :-) mám overené,že ak vyberiem najkrajšie kúsky na sadenie ( týka sa to aj inej zeleniny ) som odmenená kvalitnejšou úrodou
jeka
Len sa nepomyľ,sad jesenný a nie jarný.