Rôzne

Červená cvikla

marianna76 - fotkamarianna76, 2. septembra 2012

Tak ja už neviem ako je to s tou zaváranou... čítala som, že má toľko vitamínov, že ešte aj v zaváranej ich je mnoho... potom zas, že nie... Tak? ako sa v tom vyznať? prosím...

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Nemáš dobrú pivnicu? Pokiaľ som mala záhradu tak na celú jeseň som mala cviklu uskladnenú v pivnici. Nezavárala som ju v lete (aj kvôli tomu že som už nemala poháre) ale čerstvú z pivnice uvarila, pridala kopec chrenu (dá sa kopať kým nie je zamrznutá zem). Ak nemáš pivnicu môžeš si na záhrade urobiť hrobľu: vykopeš jamku, dáš na spodok igelit, aby nebolo v nej mokro, vrstvu sena, potom cviklu (mrkvu, zemiaky, petržlen, zeler) a prikryješ zeminou. Takáto hrobľa sa dá urobiť aj do väčších krabíc (prepraviek) s pieskom.
marianna76
@hubata hm... keby som mala toľko cvikle koľko som zasiala... popásli sa srnky. A dík, aspoň dám do pivnice... trochu zo záhradky. Na zaváranú som sa pýtala. lebo je to rýchlejšie vytiahnuť...
sovka62
Presne ako píše @hubat á. Po zbere sme ju odložili do pivnice a raz za čas z nej spravili šalát. Keďže je s chrenom, vydrží nesterilizovaný v chladničke aj mesiac. Teda ak ho skôr nezjete, haha.
sovka62
A ešte k tomu, či surová, či varená. Cvikla obsahuje málo vitamínu C, takže varom veľmi nemáš čo zničiť. Ale obsahuje napr. pektíny, stopové prvky, vlákninu a má schopnosť viazať na seba rakovinotvorné látky a tieto vlastnosti si zachová aj uvarená. Takže neváhaj, pokojne ju uvar (ak nie pre iné, tak pre chuť, skúšala som piť šťavu zo surovej, pridávala všeličo, ale to sa mi jednoducho nedá).
evanaaa
A ešte, je dobrá na červené krvinky, pri chudokrvnosti........
honestka
je vynikajuca pri robeni dzusov a pomelu sa aj listy.
=mlade listky su vynikajuce urobene na sposob spenatu na panvicni ako priloha.
kuchticka
Ja dam celu cviklu i s mladymi listy do rury na vyssiu teplotu na 15 minut a papkam tak ako je -- VYBORNA pochutka -- ale musi byt mlada, take mensie. Ked mam uz velku, umyjem, zabalim do kuska alobalu a ked peciem nieco v rure pridam na bok a upeciem, potom iba stiahnem velmi snadno supu, dam na tanier ako prilohu, nemusim ju ani solit. Vsetky mladsie listy z nej pridavam do "styr-frye" zeleniny. Milujem cviklu. Salat s chrenom tak isto.
rea1
kedysi, ale to bolo uz naozaj davno, ked vypuklo obdobie zberu cukrovej repy, vzdy sme sa vybrali autom na vylet. len tak, bez vyssieho ciela cesty, proste smerom niekam "na maďare". skor ci neskor sme nasli niekde pri ceste sa povalovat z nakladiaku vypadnuvsiu repu ci dve a tie sme okamzite schramstli ako poklad najvacsi, lebo oni boli povodnym cielom nasej potulky. potom sme doma zavarali cviklu a miesto cukru do nalevu sme k nej pridavali nastruhanu cukrovu repu. mnam. bolo to vynikajuce. lenze neskor uz nezodpovedni druzstevnici zacali korby aut prehadzovat sietami majucimi za ulohu zabranit vypadnutiu repy a este neskor sa uz cukrova repa snad uplne prestala pestovat. takze mam sice stale vynikajuci recept na zavaranu cviklu ale s tou cukrovkou to bola špica nebeská.
a ja osobne si robievam aj salat: surovu cviklu postruham na tenke platky (ako uhorku na salat) a capnem na nu biely jogurt ochuteny na sladko-kyslo. trosku chrumkave, zaujimava chut ale dobre.
iwet20
aj ja milujem cviklu a ďakujem za rady:-)
nejedla22
Hm, ale cvikla, ako všetky zelenina a ovocie, obsahuje aj niečo, o čom sa nehovorí, "rádioaktivitu." To nie je tá z elektrárne, ale znamená sviežosť zeleniny - a tá sa varom, ako aj dlhým skladovaním, ničí...