Bryndzové halušky

usacek - fotkausacek 23. októbra 2009 o 11:47

Toto jedlo naozaj zbožňujem, ale už som jedla toľko rôznych typov (a niektoré boli fakt
zlé), že som si ešte sama na bryndzáky netrúfla..
Moja mama občas robí, ale tiež to nie je ktoviečo :-(

Mám rada také "liptovské" - že tá bryndza je takmer tekutá, jemnej chuti (moja polovička
neznáša silnú bryndzovú chuť) - ako na to?

A ešte - halušky zemiakové alebo múkové?

ďakujem ;)

@zareaguj


20 odpovedí:
  • verka1 - fotkaverka1 23. októbra 2009 o 15:14

    ja som dnes robila. Niečo ti pošuškám, ale nikomu nevrav, ja som začínala na slovenských haluškách v prášku a pristrúhala pár zemiakov. Vodu podľa receptu a múku tak akurát aby neboli ani husté ani riedke. No a bryndzu rozrieď smotanou alebo mliekom
    a jedine zemiakove, múkové su k perkeltu u nás
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarreiko 23. októbra 2009 o 16:18

    čaute, ja dávam do halušiek jedno vajce, soľ, zemiaky a polohrubú múku dosýpam pokiaľ nie je cesto tak husté, že sa ledva mieša. (Nemáme radi mazľavé halušky.)Do 250 g bryndze pridám 1 kyslú smotanu, opražená domáca slaninka a už sa mi zbiehajú slinky.
    @zareaguj
  • digi - fotkadigi 24. októbra 2009 o 21:35

    Jeden stredný zemiak na hlavu. Múka aj hladká aj polo. Zásadne bez vajca. Cesto má byť tak akurát, nie moc tuhé. Málo soli, viac posolím vodu keď sa varia. Nepremývať a riedim trochou mlieka, zjemní štipľavú chuť bryndze.
    @zareaguj
  • usacek - fotkausacek 25. októbra 2009 o 14:22

    dakujem, najma ma zaujimalo, ako urobit dobru bryndzu.. Takze mlieko alebo smotna, a nic viac?
    @zareaguj
  • digi - fotkadigi 25. októbra 2009 o 20:40

    Ja som za mlieko, kyslú smotanu dávam na bryndzové pirohy.
    Na vylepšenie bryndze sa môže pridať aj syrokrém.
    @zareaguj
  • verka1 - fotkaverka1 26. októbra 2009 o 10:24

    ak si nerobila ešte halušky, skús si tú konzistenciu z práškových. A Vajce v žiadnom prípade, tvrdé budú.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarolimata 26. októbra 2009 o 17:32

    Čo je to za nápad "vylepšovať" bryndzu? K väčšine z vás by som na halušky neišiel. Reiko, najmä k tebe nie.
    @zareaguj
  • digi - fotkadigi 26. októbra 2009 o 21:29

    olimata, keď je pravá z ovčieho syru, tak ju nemusíš "vylepšovať".
    Ale keď niekde skladujú syr (ovčí+kravský ) ktovie ako dlho a potom z neho miešajú tvz. bryndzu, tak je štipľavá a chuť bryndze len pripomína. Už ani tá májová, čo má byť najlepšia nie je ono.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarolimata 26. októbra 2009 o 22:14

    digi, kto si nevie(!) kúpiť bryndzu, nech nevarí "bryndzové" halušky. Náhradné riešenie: halušky s tvarohom, kapustou alebo kyslou kapustou, vajcom.
    @zareaguj
     1x purinka
  • verka1 - fotkaverka1 27. októbra 2009 o 07:14

    Mňa tiež napadlo, že akú to bryndzu kupujú, lebo tá, čo dostať v reťazcoch je úplne bez chuti. Normálne im závidím. Ale keď je suchá dá sa rozriediť, nie?
    @zareaguj
  • villam301 - fotkavillam301 28. októbra 2009 o 14:10

    No komu ako chutí.Ja nemám rada zemiakové,preto robím z múky,a pridám aj vajce,lebo robím veľmi riedku zmes,aby tieklo.Takto je ľahšie vyrobiť z nich halušky.Bryndzu netreba riediť,môžeš aj na tanieri pridať smotanu a opraženú slaninu.Ani môj manžel nemá rád bryndzu,preto preňho robím s tvarohom a kyslou smotanou+slanina,a je to aj tak chutné.
    @zareaguj
  • lilifa - fotkalilifa 29. októbra 2009 o 04:58

    U nás sa vždy robia strapačky-zo zemiakov, a halušky-z vajcom,a aj tie, aj tie sa dajú robiť zo všeličím, ale jednička sú strapačky z domácou bryndzou, dnes nie je problém kúpiť,/ale len na salašoch/ ovčí syr, ja si robím bryndzu len doma, nedá sa s kúpenou porovnať,vyzretý syr dvakrát zomeliem na najjemnejšie pridám soľ a poriadne miesim rukami musí sa spojiť do hladkej masy treba skúsiť aj z malým 1/2kg množstvom a taký šmirkas z doma robenej byndze to je iné kafé
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarolimata 29. októbra 2009 o 09:15

    lilifa, ty naozaj dokážeš urobiť zo syra kafé? : -)
    V našich častiach Slovenska a v starých slovenských kuchárskych knihách, keď sa povie strapačky, tak každý vie, že sú to zemiakové halušky s kyslou kapustou a kôpkou opraženej slaniky. Halušky (zemiakové) s "nevylepšenou" bryndzou sú bryndzové halušky alebo jednoducho halušky.
    Prečo sa niektoré "kuchárky" chválite, že robíte z tradičného slovenského jedla rôzny "maglajz"?? Tak veru, ta
    @zareaguj
  • usacek - fotkausacek 29. októbra 2009 o 09:30

    Fiha, lilifa, tak o podomacky vyrobenej bryndzi som este nepocula.. To radsej riskovat nebudem ;) Kazdopadne dakujem vam vsetkym za tipy, tazko sa mi bude rozhodovat najma ake halusky urobim, lebo to tu nastala riadna "prekaracka" :-D cudujte sa vsak, ja mam asi najradsej obycajne mukove.. Aj tak dik ;)
    @zareaguj
  • digi - fotkadigi 29. októbra 2009 o 22:25

    Obyčajné múkové.. nie sú to nokerle ?
    @zareaguj
  • sonal - fotkasonal 16. novembra 2009 o 00:31

    Naj halušky urobíte tak, že nastrúhate surové zemiaky môžete pridať jeden strúčik cesnaku pridáte múku a urobíte halušky.Ak mám bryndzu suchú,alebo bez chuti, pridám do nej acidko alebo kyslú smotanu. Dobrú chuť!!
    @zareaguj
  • michalson - fotkamichalson 21. novembra 2009 o 23:46

    ..úplne súhlasim s Olimatom. ..čo do halušiek..tak i tak..ak ma byť niečo bryndzové a strapačkové nech to tak je.. ostatne by sa mohlo pomenovať inak. ..napr.tak to robim ja.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avataralfieee 13. januára 2010 o 19:19

    mna by zaujimalo, ako pripravujete bryndzu s tou smotanou... ja som vzdy halusky chystala, ze som dala bryndzu do hrnca a na to som dala cerstvo urobene halusky a olej zo slaninky... lenze teraz ideme chystat veceru pre viacerych ludi a moji spolukuchari sa rozhodli, ze by vyzeralo lepsie, keby dame bryndzu len na vrch... a na to slaninku... cize mam vymiesat bryndzu s kyslou smotanou? za studena? alebo to mam aj trosku povarit?
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarekonom1 28. novembra 2010 o 19:05

    štiplavu bryndzu nekupujem,riedku tak isto nie,kupujem koncom
    mája cca 2,5 kg ,chutnej bryndze,dám do téglikov a šup do
    mrazáku,robím to roky,,,dobru chuť.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarmamkaa 10. septembra 2011 o 00:44

    ja tiež riedim bryndzu,ale sladkou smotanou a tiež aj smotanový syrečkom. Zajtra ich varím, a múku miešam hladkú, hrubú a polohrubú
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




TOPlist