Rôzne

Bobule bazy čiernej

jozka2 - bez fotkyjozka2, 13. augusta 2022

Dobry vecer, chcela by som sa spytat ci ma niekto skusenost pripravit bazu ciernu fermentaciou,ci len varenim , aby sa jedovaty samburigin stratil. Nikde som sa nedocitala ci sa stracaju jedovate latky aj fermentaciou. Robim mnohe bylinky i ovocie fermentaciou, ale bazu nemam odvahu. Ak ma niekto skusenosti ci vedomosti mi poradit co sa tyka fermentacie bobul, ci urobit iba varenim. Velka vdaka za kazdu radu

@zareaguj


Diskusia k téme

tomeska
Prečítala som pár receptov s bazou, a všade bola reč o varení. Spomínam si , niekde som čítala ,že by baza mala byt' viac druhov. """ divá aj zahradná. """ či je to pravda či nie, neviem. Jedna viac a druhá menej "" jedovatá"" . No ale skús. a potom hladaj nejakú známost' ,ktorá má prístup do laborky , kde sa zist'uje "" jedovatost'"". Krásna rada, že???? Ešte si matne spomínam, že sme doma robili bazové víno(z bobúl), ale to je už cez 50 rokov, tak neviem či sa tam niečo varilo ,či nie. Ja som robila kompot i sirup ,ale to všetko prešlo varom.
A dobre si spomínam?? ako dopadla kyslá kapusta.
adjunkt
....pri spracovávaní dozretých bobúl bazy čiernej je dôležité ich riadne prevariť, aby sa odbúral jed sambunigrín. Podobne to platí aj o kvetoch - nesmú sa konzumovať surové. Každý rok robievam z plodov bazy čiernej likér a lekvár. Vždy je to o dôkladnom prevarení. Ja osobne by som fermentáciu neriskovala.
Pre "tomesku" ....áno, baza má viac druhov....je baza čierna (o ktorej je reč), baza červená, baza chabzda (z nej sa páli chabzovica), baza kanadská....aspoň čo ja viem :)