Foto: aroooo
Tento recept mám z knižky Mária Hajková:konzervujeme jednoducho a dobre.Víno som robila dávno,je tmavo červené,ťažké,ale chutné,ja som ho používala hlavne na podlievanie jedál pri Zobraziť celý popisTento recept mám z knižky Mária Hajková:konzervujeme jednoducho a dobre.Víno som robila dávno,je tmavo červené,ťažké,ale chutné,ja som ho používala hlavne na podlievanie jedál pri varení.
príprava
Suroviny
4 litre dozreté čierne bobule |
|
4 litre |
|
na 1 liter šťavy dáme: | |
250 g |
|
50 g |
|
kúsok |
|
trochu voňavý |
|
10 g/ja zázvor mletý trochu/ |
|
5 g (na 5 litrov dáme ) |
|
Postup
-
1
Bobule čiernej bazy rýchlo premyjeme vodou,oberieme zo stopiek, dáme do čistej nádoby,zalejeme vodou a varíme pol hodiny.Hneď precedíme cez husté plátno a necháme voľne odkvapkať. Šťavu odmeriame, pridáme cukor,hrozienka,celú škoricu,voňavé klinčeky,ďumbier a všetko spolu ešte prevaríme. K vychladnutému pridáme rozdrobené droždie, nalejeme do 5 litrového pohára, zaviažeme celofánom alebo pergamenovým papierom/ja som dala igelit.sáčok/, ktorý predierkujeme a necháme kvasiť na teplom mieste 7 dní. Keď pena zmizne a víno sa ustáli, opatrne ho stočíme do pollitrových fliaš a uložíme na chladné tmavé miesto.Takto pripravené víno má chuť ako "Malaga".Víno podľa receptu pripravila, degustovala a nafotila Alena 45.
Všade, kde sa v kuchyni používajú pravé kapary, môžeme použiť aj túto náhradu z nezrelých plodov bazy čiernej.
Príprava je jednoduchá. Nezrelé bobule zbierame, keď začínajú fialovieť. Vidličkou ich poodtŕhame od stopky a naplníme do malých fľaštičiek. Zaleje sa to sladkokyslým octovým nálevom. Nálev by nemal byť korenený, preto do neho nepridávame ani kôpor, ani cibuľu. Sterilizuje sa to pol hodiny.
Sorry, už neviem odkiaľ mám tento text, mám ho vo svojich dokumentoch už dosť dlho. Nerobila som práve kvôli tým jadierkam.
Foto príležitostne pošlem do mailu, aby mal recept nejaký obrázok.
a kukni, takto s jablkami sa tiež môže, aj tie sme nazbierali, tak keď mi vyjde , aj takýto budeme mať...
varecha.pravda.sk/recepty/dzem-s-ciernej-bazy-fotorecept/...
a ešte jeden recept: varecha.pravda.sk/recepty/bazovy-liker-/7121-recept.html...
ja mám vínovicu, možno tak pol litra tam prilejem - miesto rumu