Rôzne

Biele fľaky na lístkoch mäty priepornej

elixir - fotkaelixir, 18. marca 2013

Milé varecháčky a varecháči,
opäť vás chcem poprosiť o radu.

Mäta sa mi donedávna krásne, do zelena rozrastala, no dnes som na nej našla malé biele fľaky. Dočítala som sa, že je to spôsobené malými chrobákmi, ktorí vysávajú živiny z listov mäty.

Takisto som sa dočítala, že sa to dá ošetriť zmesou chemického prípravku a vody... Ale keďže tú mätu chcem používať v jedle, chemikálie sa mi nepáčia.

Chcem sa preto poradiť, viete o nejakom prírodnom spôsobe, ako sa malých potvôr zbaviť?

Je mi ľúto nechať rastlinku uhynúť, len preto, že ju navštívilo zopár chrobákov. No s pestovaním a ošetrovaním čohokoľvek skúsenosti nemám.

Budem vďačná za každú radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

vini55
Skús zotrieť vatou namočenou v soľnom roztoku a potom postriekať rastlinu rozprašovačom s obyčajnom vodou. Ono je to ťažké posudzovať situáciu, keď nevidíš... Ale držím palce
irenaw
skús napísať, ako sa volajú tie chrobáky, možno v knihe niečo o tom nájdem
afataga
ak su to take male biele co robia take lepkave chuchvalceky, tu pomoze len ich pracne nechanicky odstranit, alebo ak ich nemas moc, tak tie postihnute listky odstrihni a zahod ako najdalej vies :-) a potom rastlinu poriadne vysprchovat, oni sa radi mnozia, ak je rastlina moc polievana
elixir
@irenaw to som práve nevedela zistiť, ale už sa mi podarilo čosi nájsť. Pridám sem obrázok, čo som našla na internete. Je to obrázok vpravo. Vyzerá, že to bude třásněnka (na wiki som nenašla slovenské meno pre tento hmyz).



elixir
Akurát som si prečítala, že samice kladú vajíčka priamo do rastlinky, do zelených častí... :/
sovka62
Odstráň toľko napadnutých listov, koľko sa dá. Zvyšok postriekaj prípravkom NATURE ROCK EFFECT. Je to špeciálny prírodný olej z rastliny, čiže žiadna chémia. Používa sa aj na ošetrenie ovocných krov, ktorých plody sa tiež konzumujú.
honestka
mozes si rozrobit lekarensky lieh s troskou vody a listy v nom umyvat pomocou Q-tip niekolkokrat.
Musis presadit do novej zeminy tak, ze korienky rastliny dobre premyjes v niekolkych vodach a nechas odstat par hodin vo vode, ktora tiez obsahuje lahky liehovy roztok. Kludne pouzivam na taketo ucely Vodku-neboj, kvet sa neopije.

A za cas drz crepnik osobitne, lebo choroba ma tendenciu prejst na ine rastlinky okolo alebo daj do vacsieho igelitoveho sacku a nechaj otvoreny!
niekedy ozaj nepomoze nic, iba kvietok vyhodit ak nechces nakazit celu perepetovu zahradku.
ajuschka
noo ja vsetky vosky a tomu podobne hydy umyvam v mydlovej vode. pouzivam mydlo na pranie, postruhane a rozpustene v teplej vode. tym rastlinku postriekam / umyjem. po 2 dnoch ju osprchujem cistou vodou. zatial to funguje prakticky na vsetko okrem americkych zaskodnikov na zemiakoch
elixir
Len malý update - mätu sa mi podarilo zachrániť, žiadne fľaky už na nej nie sú, opäť sa krásne rozrastá (akurát dnes som ju obdivovala), zdá sa, že to naozaj boli tie strapky :)
lily371
@Elixir (21.4.2013 16:32)

A ako sa vám to podarilo? Ktorú radu ste použila? Vyzerá to tak, že mám na mate to isté.
lily371
@Elixir (3.10.2016 17:41)

Jee, ďakujem za odpoveď. Keď som videla ako stará je diskusia, tak som trochu počítala aj s tým, že už sa na ňu zabudlo, tak sa teším a ďakujem. Ale odvtedy som si poriadne rastlinku obzrela a aj som niečo "gúglila" a už som úplne zmätená a netuším, čo za potvorky by moja mäta mohla mať. Jej dokonca na niektorých stonkoch žĺtnu listy a jeden dva už aj opadli. Potom na listoch kde su biele škvrny vidím zo spodu miniatúrne čierne bodky akoby chrobáčkovia, alebo niečo na ten spôsob. Potom som našla na pár listoch aj také škvrny tmavé akoby vypálene. Dokonca som mala pocit, že vidím aj také tri nite akoby od pavučiny tak 1cm nad pôdou. No naozaj neviem, ale podľa googlu to má asi všetky možne choroby, začínam byť z nej nešťastná. Ale teraz som ju trochu poumývala s mydlovou vodou, tak dúfam, že sa z toho dostane. A pritom, keď sa na ňu normalne pozriem zo stola, tak vyzerá pekne zelene, len tie bilie škvrny som si najprv všimla.... tak uvidím.
elixir
@lily371 mne veru tiez hned napadli viaceri skodci, ked tak citam co si napisala... tak prajem vela stastia, nech sa Ti ju podari zachranit