Rôzne

Babo, poraď sporák!

vcelka - fotkavcelka, 4. marca 2011

Najlepší je kolektívny rozum - vravelo sa na mojom prvom pracovisku a ja dodnes vyznávam túto zásadu. Preto som si aj minulý rok pýtala radu ohľadne pekáčov, prišli mi desiatky super odpovedí, návrhov a skúseností. Dnes ich už mám (podarilo sa mi kúpiť na vianočných trhoch, boli "za babku" a zatiaľ som s nimi veľmi spokojná - kúpila som väčší, menší a veľký okrúhly, lepšie som v živote nemala). Teraz by tie pekáče potrebovali novú elektrickú rúru a novú plynovú varnú dosku. Po dnešnom bezradnom blúdení medzi obchodmi zvučného "domáconáraďového" mena sa opäť idem spoľahnúť na kolektívny rozum. Aké máte skúsenosti so sklenou doskou? Je to dobré, nerozbije sa to pri najmenšom buchnutí, alebo vsadiť radšej na klasický smalt (nerez nechcem, ten sa mi do dreveno-bielej kuchyne nehodí)? A čo horák na wok - je to k niečomu? Čudlíky vpredu alebo zboku...?S akou značkou máte dobré skúsenosti a s akou cenou, ktorá je taká rozumná? To isté platí pre trúbu...

@zareaguj


Diskusia k téme

sandratamer
Ja len v skratke, plyn wok určite hej, čudlíky mám na boky kvôli malému montérovi čo furt montuje čo mu pod ruku príde, a je to super. Môj tip na nákup, vyber si v obchode, kde ti poradia, ale kupuj cez internet, kde máš o 30 aj viac percent výhodnejšie ceny. Ja som to urobila naopak, a v obchode sa mi vysmiali, že nemôžem porovnávať ceny na internete a v obchode. Vytri im aspoň ty kocúra.
ursula4
ja nemám dobrú skúsenosť so smaltovaným sporákom,mám ho len 2 roky a celý bok/akurát ten,čo vidieť/je úplne zoškvrčaný a žltý,nejde to ničím vyčistiť,tak idem kúpiť nerezový zn.Bosch-varna doska plynová,rúra multifunkčná.cena cca 500 €,má ho moja suseda 6 rokov a je s ním veľmi spokojná
vcelka
@sandratamer ; ja vždy kupujem cez internet, len musím vedieť, čo chcem. A to práve neviem. Malá montérka už takéto veci nemontuje, je ešte nejaké "pre" pre bočné čudlíky? @ursula , my máme vždy iba smaltovaný (zatiaľ) a som s tým spokojná - aj moji rodičia, vôbec si tú zoškvrčanosť neviem predstaviť. Len by som už možno radšej mala trochu modernejsí dizajn - preto sa pýtam na sklenú dosku.
marianne69
....skus mrknut aj na moju diskusiu Varne dosky,je tam vela aj o rurach,mozno pomoze....
alenka0901
Ja mám sklokeramický s mullitifunkočnou rúrou už tretí rok. Kúpila som ho v NAY, nie je nerezový, je bielej farby, dotiaľ mi nežltne. Som s ním spokojná. Značka INDESIT.
alexdidi
@vcelka , moja dcéra má plynový sporák so sklennou doskou a je s ňou veľmi spokojná. Dobre sa udržuje, určite lepšie ako smalt a nerez je najhorší. To viem od kolegyne, ktorá veľmi nadávala na nerez. Ja, keby som sa teraz rozhodovala, tak určite indukčnú dosku, ale na túto tému už tu bola veľmi rozsiahla diskusia. A ešte k tým plynovým čudlíkom, dcéra ich má v predu a nie je to dobré, na boku určite lepšie.
vcelka
Máš vstavaný, alebo samostatný sporák? Lebo ja potrebujem vstavaný a nič som v NAy takého nevidela. Sklokeramiku máš elektrickú? Lebo ja chcem určite plyn, ale horáky dávajú aj na tvrdené sklo.
vcelka
To bolo ešte k alenke a jej Indesitu... Vždy teraz, keď pridám komentár, tak naskočí, že sa stránka nemôže zobraziť a zožerie mi celý príspevok...!!!! @alexdidi , dlho má dcéra tú sklenú dosku? A nič jej tam nikdy nespadlo? Ľahko sa to čistí, keď vykypí (ktosi písal, že nie...) A prečo čudlíky radšej zboku? Nevieš, akú má značku? Indukciu nechcem, keď vypadne prúd, tak si plyn neviem vynachváliť...
baculata
Dcéra má sklokeramicku dosku elektricku, tá prvá vydržala asi 5 rokov, šmykla sa jej sklenená doza, bolo po doske, rozbila sa .Znova kupila to isté, v akcii cez internet a po pol roku vidí na nej praskliny.Dalšia známa má už tretiu, lebo jej niečo vykypelo a podtieklo pod dosku a celá doska jej vyhorela.Ked som varila na jej keramickej doske nedelny obed a mala som zapnuté všetky 4 platne, prehriala sa a asi z bezpečnostných dovodov sa celá o 11,30 vypla.Trvalo 10 minut, kym ožila. Ovláda sa dotykom.Ja by som nechcela, dcéra aj napriek tomuto tvrdí, že chce len toto. Ja mám plyn smaltovanu dosku bez problemov.Aj ja zvažujem kupu novej rury a platne.So sučasnou el.rurou mám taku skusenost že je znacky Nardi a rýchlo sa vypálili spirály.Opravár mi povedal, že keby som mala inu znacku, tak by stáli spirály 600 SK, ale na tuto potvoru 2000 Sk, aj na to dám už pozor.Plynový so sklom nemám skusenosti.
tetadena
ja mám na spodu sklokeramickú dosku a päť horákov a nevymenila by som ju za nič na svete. super sa udržiava a vôbec sa nemusíš báť, že sa rozbije ak ti na ňu niečo padne. ja mám WHIRLPOOL a padlo mi na ňu dosť ťažkých vecí a chváal Pánu Bohu drží a nič sa jej nestalo. na čistenie dávajú k tomu takú čudnú žiletkovú škrabku, ale tá sa mi rozpadla. jednoducho som si kúpila murársku špachtlu a tou to ide dolu perfektne, od vykypeného mlieka až po zapečené všeličo po bokoch horákov. neboj sa, že budeš potrebovať veľa peňazí na špeciálne čistiace prostriedky - mne sa najlepšie osvedčilo TORO za pár centov a vôbec to nepoškriabe povrch. keď ideš kupovať nový sporák -určite si kúp s 5 horákmi a uvidíš, že ten wok horák bude najvyužívanejší. držím palce pri výbere
vcelka
Ďakujem zatiaľ za všetky dobré tipy, niektoré sa rozchádzajú... fakt to závisí asi aj od šťastia. @tetadena si ju nerozbila, @baculata - teda dcéra ju rozbila a obila... ktovie akú mala značku... Píšte ešte ďalej, prosím...
milan2
Pozri sa na tú diskusiu o varných doskách od @marianne69 práve som tam vložil ódu na indukčné šporheľty.
baculata
naša značka je WHIRPOOL aj pri prvej aj druhej keramickej dosky, možno mojej dcére padlo nejak neštastne a tatadena mala viac štastia, to neviem, ale proste nie je problém ju rozbit.
milan2
Sklokeramickú dosku len tak ľahko nerozbiješ, musela by si sa veľmi snažiť. Mimochodom, to nie je sklo, to je sklo-KERAMIKA, pórivitý materiál. A udržuje sa perfektne a ľahko - necháš vychladnúť! a zľahla poutieraš. Ak by sa Ti náhodou niečo pripálilo, zoškrabeš škrabkou a potrieš špeciálnou pastou.
trencanka
Ja mam uz druhy rok tuto ruru  www.electrolux.sk/Products/Varenie/Zabudova...
ťelné_rúry/Inteligentná_rúra/EOC69400X Je to spickova vec, ale banujem, ze som si nekupila aj s funkciou varenia, pecenia v pare. Kupila som ju v Polsku, v normalnou kamennom obchode. Bola vtedy lacnejsia tam cca o 400 eur! Ale odvtedy aj u nas zlacneli o nieco, tak uz sa asi moc neoplati tam cestovat za takymto nakupom. Treba si to prezistit. Potom mam plynovu nerezovu varnu dosku Electrolux. Z priestorovych dovodov mam len 4-horakovu. Ale privitala by som vacsiu aj so stredovym vacsim horakom, napr. na wook alebo elipsovite hrnce.
baculata
Ešte pripomínam, že dcéra je pozorná , v žiadnom prípade nie oplašo, ktoré to zas rozbilo.Proste mala smolu.
milan2
@baculata presne ako píšeš, mala smolu. Veď nikde nie je napísané, že sa aj mne nepodarí zajtra rozbiť môj. Treba dávať pozor, ale aj tak sa to môže stať. Ja len tvrdí, že nie je až taký háklivý, ako si niektorí myslia - brnkneš, klepneš a hneď sa rozbije.
vcelka
No dobre, beriem biele sklo, plynové. Teraz ešte čo s rúrou...? Tam je výber ešte horší, teda myslím lepší... :-))
baculata
JA SOM ROZMýšLALA NAD RUROU TAKY ZLATY STRED, ZASA ZNAMI SI KUPILI DO NOVOSTAVBY VELMI DRAHU,S VELA FUNKCIAMI PRED PAR ROKMI BOLO VSETKO DRAHSIE,TERAZ PRED VIANOCAMI SA IM POKAZILA A ZA OPRAVU BY SI DNES KUPILI NOVU V STREDNEJ CENOVEJ KATEGORII.
2010
To je propaganda ze to sklo sa da umyt , staci odist na dovolenku a mat pubertakov doma co varia.....Mozes to zahodit alebo zobrat brusku ani tou to nejde dole.Posledny raz pred Vianocami isla druha do kybla.
vcelka
Nuž, keď je niekto taký odvážny, že nechá doma pubertiakov, čo dokážu pokaziť viac než len jednu sklenú dosku... Predpokladám, že smalt by bolo treba obrieskať až po plech... :-))
alenka0901
Mne padol na sklokeramickú dosku digestor - nerozbila sa, a ani nepraskla. S umývaním nemám žiadne problémy, obyčajný tekutý CIF a spongia. Keď niečo vykypí, nechám to trochu vychladnúť a potom to utriem špongiou, poprípade použijem CIF. Škrabku som doterazl ani razl nemusela použiť. V Lidli som si raz kúpila drahý čistiaci prostriedok na sklokeramickú dosku, párkrát som ho použila a odložila do zabudnutia. Nie je nad obyčajný CIF. Sporák nemám vstavaný, gombíky mám vpredu, nie na doske. Ja som s ním veľmi spokojná. Nie raz mi vykypeli zemiaky, fazuľu keď som varila alebo cícer. Nezatieklo a ani nepopraskalo. Sestra si nedávno kúpila plynovú varnú dosku, ale teraz ľutuje, že radšej mohla si kúpiť sklokeramickú. Každý má svoje skúsenosti. Niekto dobré, niekto zlé. Ja som doterazl neoľutovala. Predtým som mala plynový sporák.
2010
Ja som to uz raz pisal , kdo vari tradicne europske jedla ,je to super a nema pubertakov co varia.Ale ked chce robit originalne rychle azijske jedla pri vysokej teplote ,bezna doska nie je schopna dat teplotu.
honestka
neviem preco, canadania pouzivali v minulosti radsej lelektricke sporaky a rury na pecenie ako plyn.
Ja som si elektriku vzdy dala prerobit na plyn.
Nic ine mi nevyhovuje a to som mala asi vsetky typy sporadkov, pretoze tu sme sa casto stahovali. odkedy je vsak na TV plno relacii s varenim, uz veria aj plynovym...
vcelka
@2010 , ty ale píšeš o elektrickej sklokeramike, ja určite chcem plyn. Lenže ten sa robí aj v smalte, aj na tvrdenom skle. (nerez nepočítam). Tak o tom tá dilema. Oba typy majú aj horák na wok. Ešte kam tie čudlíky a akú rúru k tomu...
2010
Sorry, Ja o koze a ty o voze...
vcelka
No, tak som si dnes nohy po kolená zodrala a varnú dosku nemám. Gorenje vraj má sklené biele plynové absolútne nespoľahlivé, z 10 že 6 vybuchlo - tvrdia v TPD, takže také Gorenje už ani nepredávajú. Samotné Gorenje má vo svojom showroome absolútnu srandu - žiaden výber, varnú dosku jednu. Baumatic by síce jednu mal, ale s liatinovými držiakmi na kastróle ako päsť na okno, pritom vôbec nie stabilnými pre väčšie hrnce.. odhliadnuc od toho, že naživo sa nikde taká varná doska nedá vidieť, len si to objednať ako mačku vo vreci. Jediný dobrý dojem sme mali v NAY - že nás všetci predavači zdravili, ale asi z 25 varných dosiek ani jedna nebola biela - teda sklená, jedna bola smaltovaná, dtto rúry... stáli tam ako vojaci v rade a ani jedna biela. Ostávam zatiaľ pri starej, hádam sa niektorý výrobca spamätá a začne počúvať dizajnérov, že do módy ide biela... :-))
matka07
Zdravím, ja mám zabudovanú sklokeramickú dosku (Plynovú) zn. Zanussi, mám ju už 6rokov a som spokojná, už mi na ňu aj popadali sklenené fľaštičky-arómy a prežila to. Vyzerá podobne ako Zanussi ZGG 646. A bielu som ešte nevidela, môže byť pekná.
vcelka
No veď to, bielych niet (resp. na jednej ruke spočítaš a každá má nejakú dosť podstatnú nedokonalosť)...
jeka
@vcelka dakuje mti za otvorenie diskusie,lebo i my sme sa rozhodli prerábať kuchyňu a tiež sa obzeráme po nejakých spotrebičoch.Prave včera sme na internete pozerali varné dosky a rozhodli sme sa pre plynovú s gombíkmi na boku a platňou wok,myslím ,že je značky Gorenie,a tak isto pre elektrické rúry tejto značky/chcem totiš dve rúry/,lenže ja by som chcela tmavej farby.Prajem ti ,aby si si dobre vybrala a bola s nimi spokojná.
vcelka
Tmavých je veľa, až Ti závidím. Ale ja mám kuchyňu svetlé drevo-bielu, takže potrebujem bielu, aby "zapadla". Takže to mám komplikované a budem čakať, kým sa niečo nové neobjaví na trhu.
vcelka
A nemá niekto skúsenosti so značkou BEKO ?
alenka0901
Milan, s tým digestorom sa mi to tak podarilo, že sme dávali nové obkladačky do kuchyne, vystali nám. Tak som navrhla, že by sme mohli digestor oblepiť tými obkladačkami a tvorilo by to 1 celok. Videla som to v jednom časopise. Digestor a obkladačky to vydržali, ale hmoždenky, na kt. bol digestor upevnený, sa vytrhli zo steny a digestor skončil na sporáku.