Varenie

Aký je rozdiel medzi letnou a zimnou kapustou?

mariana1982 - bez fotkymariana1982, 23. októbra 2016

Vie niekto? Lebo vyzeraju skoro rovnako. aby som zas nenalozila do suda letnu :D

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
Nic zlého by se nestalo, když by si naložila letnú kapustu. Naopak - byla by jemnější, méně "tuhá" a lahodnější. Můj tatínek od jisté doby nakladal letnú kapustu. Už je to delší dobu, co se k nám - aj k vám - dostávají semena i hotová narastená kapusta, která je vyšlechtěná za účelem nabytí hmoty - pevné hmoty. To zvýší váhu /tedy zisk/ a sníží ztrátovost při možném poškození manipulací a cestou. Struktura listů i hlávky jsou husté až běda. Dříve byla letní kapusta velmi jemná a zimní o trochu hutnější /staré odrůdy/. Teď, díky genetické úpravě nových odrůd se zimní kapusta podobá více vlnitému plechu skříženému s lisovanou dřevěnou deskou /hobra/. Podobné zkušenosti mám i s kelom - tuhost. Největší majstri na toto jsou Holanďani. Staré slovenské a české druhy kapusty aj kelu pomalu mizí.
Proto se neboj, když naložíš súčasnú letnú z obchodu, bude jemnější. Když naložíš zimnú kapustu, bude tužší. Můžeš naložit oba druhy, každý zvlášť, a výsledek porovnat. Přeji mnoho úspěchů a dobrou chuť!
frezia68
Letná kapusta skoro zmäkne,nie je chutná na nakladanie.Zimná býva tmavšia a dokonca trocha okraje do fialova ( možná je ti určitou odrodou ).Netvrdím,že ju vždy spoľahlivo rozpoznám,ale opýtaj sa a sleduj žienky,čo kupujú na nakladanie.Možná Ti odpovie niekto fundovanejšie.
haji
@Abdul (24.10.2016 15:19)
Odkud čerpám jsem napsala - tatínek letní kapustu nakladal /nebyl a není sám/. Určitě si své práci rozuměl. Jakmile byla kapustaí dokvašená /pozná každý kdo zelí nakladá/, my - ženy, jsme kapustu natlačily do sklenic, zavíčkovaly a zavařily /jen aby chytla víčka/. Vydrží v pohodě i několik let. Tatínek i maminka byli dobří hospodáři. Kdo nevěří, nemusí, nikoho nenutím.
@Frezia68 má stejnou zkušenost, jsem ráda, že přidala svůj koment, děkuji!
Milý @Abdul přeji krásný den!
haji
@Abdul (24.10.2016 17:53)
Aha, to je moje chyba, četla jsem špatně koment @Fr ézia68 - už jsem přečetla pozorněji, že nieje chutná. OK.
haji
Našla jsem diskuzi na stránkách zahrada.cz, kde lidé píší o nakládání i letního zelí - kapusty:
 www.zahrada.cz/forum/nakladani/muze-se-kysane-zeli-zka...

Shora jsem s vámi posdílela zkušenosti mého tatínka, ty, se kterými se mi svěřoval, když jsme spolu krouhali a nakladali kapustu. Nakladal okurky - kvašáky a kapustu více než 60 let, učil se od svého otce - ani jim se však nevyhnul neúspěch. Nikdo není stoprocentní. Jedině ON.

kuchticka
@haji - sleduji tvoji inteligentni diskuzi s @abdul. nechci se vyjadrovat kdo z vas ma pravdu. Muj tatinek - teda nase rodina nakladala zeli kazdy podzim a vzdy to zeli podzimni -asi proto, ze letni uz nebylo, nevim. Take mi jednou vydrhli nohy kartacem aZ PO KOLENa a ja slapala v sudu zeli. Na jare bylo VYBORNE i s temi jablky ktere tam taninek naskladal na dno sudu.
A ze neni nikdo stoprocentni jedine ON je pravda nede vsemi pravdami.
Preji pekny zbytek podzimu.
buchtabuchta
Nuž Stupavčania robia zelé len z neskorej kapusty a je to výborné zelé, ja by som im verila a neriskovala toľko práce a nenakladala letnú kapustu. Náš omyl s letnou kapustou veru tiež dopadol neslávne, bolo to mazľavé a smrdelo to myšinou a skončilo v bioodpade.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
My sme kedysi naložili kapustu a aj sme ju vyhodili, vyzerala ako zhnitá. Súdok sme darovali, lebo sme si mysleli, že to asi nevieme. Potom nám sused, ktorý rok čo rok nakladal kapustu povedal, že sme urobili chyby v tom, že sme naložili skorú kapustu a nie zimnú.
rulik
@Mariana19825 - Abdul má 100% pravdu, raz nám predali letnú kapustu(aby sme sa rozumeli všetci-zelí) ako zimnú a po naložení som väčší hnoj nevidel,
veronikkka
tak a teraz už viem, prečo mi v lete naložená kapusta do pohárov zhnila a musela som ju komplet vyhodiť. to sa mi stalo po prvýkrát, už si dám pozor!
jozka2
Letna kapusta sa da nakladat,ale na rychle kvasenie s korkou chleba a pridanim trosku cukru,aby podporil rychle kvasenie.Toto robila mamka a robim aj ja.Za 4 dni je hotova na konzumaciu a vyborny je z nej aj rosol/stava/na pitie.
jozka2
Veronikkka,kapusta ti zhnije-ci zmakne ak pridas jodidovanu sol.
1x haji
veronikkka
@jozka2 , mám len jodovanú soľ, v soli to určite nebude. nikdy predtým mi nakladaná kapusta nezhnila, je však pravda, že som ju robila predtým až na jeseň. tento rok som sa zbytočne poponáhľala, takže na vine bude letná kapusta samotná.
v lete robievam rýchlokvasenú kapustu z letnej kapusty tak, ako popisuješ,tá bola vždy OK! skladovala som ju v chladničke až do spotrebovania, podobne ako kvašáky. pri oboch spôsoboch som použila jodovanú soľ, bežne ani inú nepredávajú, tie bez jodu len v špecializovaných obchodoch.
jozka2
Veronnnika,pisem preto,ze je to solou,lebo presne ako pises mi kapusta zmakla a vsetko som vyhodila.Bolo mi povedane nech davam sol nejodidovanu a nie morsku.Kupujem u ukrajincov a poliakov beznu sol ako pouzivame doma a od vtedy nemam problemy s kapustou.Mozna,ze bola letna a prave preto zmakla,lenze letnu bezne na rychle kvasenie nakladam a nemala som problemy.
1x haji
veronikkka
@jozka2 , áno, ja som ťa pochopila. lenže u nás nejodidovanú soľ nekúpiš v obchode. preto si myslím, že u mňa to nezapríčinila soľ, ale letná kapusta bola príčinou, že tá kapusta v pohároch naložená na skvasenie zhnila. ešte nikdy predtým sa mi to nestalo, len teraz v auguste. druhú várku som robila až koncom septembra a tá je OK, ako aj tie roky predtým.
na rýchly konzum som už robila tak ako Ty letnú rýchlokvasenú kapustu, za 4 dni bola hotová na konzum, mala som ju v chladničke až do spotrebovania bez ujmy, pričom v oboch prípadoch som použila jodidovanú soľ, iná nebola.
@jozka2 , ja ti to o soli verím a dakujem za upozornenie, že aj to môže byť príčina. vieš človeka strašne mrzí tá kopa námahy, ktorú vynaložil zbytočne :-(