Varenie

Ako varíme?

evusik - fotkaevusik, 6. februára 2011

Sú rôzne druhy receptov, niektoré sú celkom nové, niektoré cudzokrajné, niektoré poznáme, niektoré nás prekvapia zaujímavým spojením ingrediencií, nezvyčajnou úpravou, krásnym servírovaním. Ja mám, okrem iných, najradšej recepty inšpiratívne.
Ako príklad by som tu uviedla jeden recept, ktorý je podľa mňa nádherný, inšpiratívny a dovoľuje mi stavať sa k receptu s určitou benevolenciu.
O čo ide? V recepte je rozpis na kysnuté cesto, ale vzápätí napísané : "alebo vlastný recept na kysnuté cesto" a pod tým plnka: orechová, maková.... žiadny rozpis ingrediencií, len v recepte napísané čo ide do orechovej, makovej plnky... žiadne miery a váhy... čiže podľa niekoho úplne zle :-)
V prípade tohto receptu ale ide o ten nápad, o to že aj obyčajný závin s kysnutého cesta sa dá spraviť ináč. Skúsená kuchárka si poradí aj podľa obrázka a tá neskúsená ktorá nevie ako sa robí maková plnka- veď si to nájde v iných receptoch. Že je to práca navyše? No a čo !
Koľko som sa ja nasedávala nad kuchárskymi knihami a hľadala recept na nedeľný obed. Niekedy som hľadala niečo celkom konkrétne a niekedy som len hľadala inšpiráciu. A niekedy som natrafila na recept ktorý som vôbec nehľadala.
Mám rada inšpiratívne recepty, také pri ktorých si poviem: to je výborný nápad... a možno upečiem, uvarím presne podľa receptu a možno niečo vymením, nahradím, prerobím tak, že vznikne iný recept. Skrátka mám tú možnosť. (Aj keď samozrejme sú recepty kde sa postup musí striktne dodržiavať). Ako ste na tom vy?

A tu je recept o ktorom som písala, vopred sa ospravedlňujem všetkým ktorých som neuviedla, pretože tých inšpiratívnych je tu chvalabohu veľa :-)  varecha.pravda.sk/recepty/kysnuty-kolac-babky-milky-fotor...


@zareaguj


Diskusia k téme

jatanika
tento inšpiratívny recept veľmi oslovil aj mňa... a vôbec nevadí, že je taký nepresný... jednotlivé súčasti pospájam z tých pre mňa známych ...ak by som niečo nevedela, tak budem hľadať... joj, ako sa ja rada prehrabávam receptami... a vôbec...ja vlastne úplne dodržiavam recepty len veľmi zriedka... na varení a pečení mám rada práve možnosť experimentovať a byť kreatívny ...
vcelka
To je presne moja predstava kulinárskych kníh - inšpirácia. Nikdy sa nestarám, koľko čoho... dôležitý je nápad a ten zase pomôže na svet inému nápadu atď... Ano, neznáme cukrárske výtvory sa musia - aspoň zo začiatku - držať nejakých mierok, ale potom je to už zase vecou fantázie a vlastného uváženia. Aj preto som ešte nikdy na Varechu nepridala vlastný recept. Ja neviem, koľko tam toho dávam, je to vždy od oka. Tak to kvôli Vareche nebudem predsa vážiť a ešte aby mi pol Slovenska vypisovalo, že to asi nebolo presne a tamto som prehnala, a hento podhodnotila...
jerica
@evusik "také pri ktorých si poviem: .výborný nápad, ten je bomba, že ma to nenapadlo, je toho toľko , len sa opakujem po Tebe , naposledy Tvoja palacinka , neuveríš ale pri tom pohľade a postupu aký si zvolila , som sa k nemu viac krát vrátila, to s tým kysnutým je presne ako opisuješ , ale máme dlhoročných rodinných prieteľov kde mi povedali že oni majú radšej keď sú uvedené presné množstvá , pritom obidvaja sú zdatní vo varení. Nedá sa každému ulahodiť.
honestka
suhlasim @Evusik , pre mna tiez staci inspiracia, pretoze zaklady sme si vydreli niekedy davno ako spominas sama - tak ako sa ich naucia aj tieto nove a zacinajuce kucharky. Dnes je to velmi lahucke, kedze na web sa najde kazda informacia a ked chce podrobne, klikne na Wikipediu.
Aj ja MAm preto problem pridavat sem recepty, pretoze vsetko potrebujem vazit a merat, na co som nie zvyknuta ako hovori @vcelka.
= Velakrat recept nepracuje kvoli roznych strukturam surovin. vela mladych dievcat sa naucila prave to, nedrzat sa predpisov, je potrebne citit rukami ako ma vyzerat trebarz kysnute cesto; Pri mase trebarz dochucovat jedla podla toho co sa do receptu hodi prave nam a ked uz raz urobia presne - druhykrat uz vedia co sa tam ziada. Pri zakuskoch to je tiez dost jednoduche, pokial mame zaruceny piskot a niekolko druhov plniek, nepouzivam presne zlozenia novych receptov, pretoze sa vsetko opakuje.
julica
Úplne s vami súhlasím, tiež sa teším viac nápadu ako postupu, veď aj tak ho nikdy nedodržím (nie som veľmi na pravidlá :). Donedávna som vážila aspoň pri pečení, no už to nerobím - dávam podľa uváženia. Na druhej strane mám kamoša, odborníka na chlieb, a ten mi posiela recepty, kde počíta hydratáciu múky, hydratáciu zemiaka a výslednú hydratáciu, používa pojmy ako autolýza a väzivosť lepku... neviem byť taká precízna, varím skôr s vášňou
enerrgizer
súhlasím...na varení je krásna práve improvizácia a možnosť dotvoriť jedlo podľa seba. Niekedy ma inšpiruje pekná fotka, niekedy názov jedla v jedálnom lístku a niekedy pekne napísaný recept...
2010
Ked sme spolu zacinali isli sme hned do afriky, ziaden telefon, ziaden internet, a zena mala staru kucharsku knihu od jej mamy , ktora bola velmi strucna ," spravime cesto a upecieme".
( moja zena v tedy by asi aj caj pripalila). No co prezili sme a bola to perfektna skola zivota.Asi preto elektronicke vahy nikdy nekupim.
babav
@evusik , suhlasim s tvojim nazorom ,ale na druhej strane som velmi vdacna ,ze som nasla Varechu a vdaka nej som si dala zalezat na mierach a vahach.Moje deti konecne vedia presne kolko ingrediencii treba pri vareni ich oblubenych jedal pouzit a ako postupovat.Inac ,az na zakusky, varim a peciem od ruky ,alebo ako sa to inac hovori "z brucha".
egreska
ani ja sa nedržím presných postupov a gramáží,stačí inšpirácia ...ale zase pre novomanželky -začiatočníčky je podrobný postup asi velké +
bambitka
ked varim masove jedla,tak sa tiez nedrzim gramaze,ale pri zakuskoch urcite ano, aspon ked ich robim prvy krat.Potom si uz dotvaram podla seba,hlavne plnky
babidka
v mnohom mate vsetci pravdu - recept ako inspiracia je uzasna vec pre dalsiu "vlastnu " tvorbu . Ale velakrat som v situacii , ked som doslova nutena presne vazit a merat :-)))) A to pri novych receptoch napr.aj od @michsamant ci prave od @2010 :-)))))))))))) Niektore koreniny alebo omacky ci suroviny su doslova zakerne a ked sa s nimi hoci iba trochu prezenie - nie som to schopna zjest :-) Neskor , ked to jedlo zjem a vychutnam si - viem sama zhodnotit ci je to pre mna "prilis" alebo tak akurat . mam samozrejem aj ja svoje oblubene cesto kysnute ci piskotove .Ale niekolkokrat sa mi stalo , ze prave to "ine" ktore som skusila podla receptu bolo lepsie , viac mi chutilo prave v spojeni s plnkou ci polevou, kremom . Rada varim od detstva a myslim , ze aj celkom dobre a napadito . Ale som ochotna si nechat poradit .Recept ktory je pre mna uplna novinka dodrzujem presne podla autora a aj preto mam rada jasne a zrozumitelne navody :-)
marianne69
....ja ako -kedy,na kysnute cesta,bublaniny,rozne placky,rezance,masa a stavy,gulase davam podla oka,ale ked skusam nieco uplne nove radsej sa pridrzim receptu, na dalsie razy uz viem, co to chce a potrebuje,ale aj tak si zvyknem upravit podla seba...
sovka62
@evusik , pre nás, skpsené gazdinky, stačí inšpirácia. Ale pamätám si svoje začiatky, keď ma recepty v kochárskych knihách privádzali do zúrivosti. Keď som čítala napr. "pridáme mlieko podľa potreby a vymiesime polotuhé cesto" išlo ma natiahnuť! Keď budem vedieť ako má vyzerať polotuhé cesto, nepotrebujem kuchársku knihu. Preto som kvôli receptom pridaným na Varechu vážila a merala vždy aj to, čo inak spravím od oka, podľa citu, aby recept vyhovoval aj menej skúseným gazdinkám (tým nemyslím mladším, poriadne kysnuté cesto som sa naučila po štyridsiatke). Ale ten recept, ktorý inšpiroval teba, očaril aj mňa, výborný nápad. Asi prestanem piecť klasický štedrák.
evusik
@sovka hovoríš mi z duše, mňa zas privádzala to šialenstva veta: Upečieme v mierne vyhriatej rúre. Čo to bolo mierne vyhriata rúra to som nepochopila do dnes. Alebo stredne vyhriata rúra. Na rúre je maximum 250°C, stred je 125 tak som svoju prvú tortu piekla na 125°C. Dopadlo to tak, že som upiekla 3 korpusy, prvý úplne zle, druhý v strede neprepečený, tretí zvrchu zhorený. Niečo som orezala, niečo vyhodila a vzniklo s toho nejaké čudo, ale dcérka mala tortu a na nej 3 sviečky tak bola spokojná. Dnes ma už mierne vyhriata rúra nerozhádže, ale viem si predstaviť, že mladé kuchárky v tom môžu mať zmätok. A to s tým štedrákom napadlo aj mňa :-)
julica
inak asi varechu navštevujú menej skúsené kuchárky alebo zaťažené na klasiku, lebo keď si pozriem najobľúbenejšie recepty dňa, týždňa, mesiaca, sú tam samé kysnuté recepty, nejaké rýchle zákusky a dačo zabalené v kuracom prse. (nič pre mňa :)
evusik
@julica najobľúbenejšie recepty je len obyčajná klikačka, ktorá mne nič nehovorí, pretože sa mi dosť často stáva, že klikám na recept, ktorý sa mi vôbec nepači len som zvedavá čo naň budú ostatní hovoriť a tým mu vlastne pridávam "body" pre mňa to nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Aj keď samozrejme občas sa tam nájdu dobré recepty :-)
julica
veď to áno, ja takisto, ale myslím si, že predsa len to má istú výpovednú hodnotu :) inak evusik, chcela som ti napísať, že máš v poslednom čase vymakané fotky a v jedlách rukopis skoro ako tiziancat, víš, co tim chci říct :)
jatanika
@julica , ja by som to videla aj v inom než v obľube... najlacnejší koláč je kysnutý a najlacnejšie mäso je kuracie...
julica
@jatanika , nesúhlasím, vegetariánske recepty sú omnoho lacnejšie, ani orechy či mak nie sú trikrát lacné... to sa asi len tak traduje u nás, že sa nedá variť lacnejšie a pritom aj zdravšie... potom to tu snami tak aj vyzerá
julica
ved si pozri tie recepty: zákusky, šišky, torty a syrom a šunkou a praženicou plnené mäsá... slovensko naďalej vedie v počte mŕtvych na kardiovaskulárne choroby
jatanika
myslela som najlacnejšie v rámci tých skupín... jasne, že varenie zo zeleniny je najlacnejšie... ja sama mám zeleninu rada, varím ju najčastejšie zo všetkého, moje deti sú na to zvyknuté... ale bolo tu obdobie, keď bola mäsová strava veľmi preferovaná (napr. mrkni na vzorové jedálne lístky v kalendároch gazdinka zo 70 - tych, 80 - tych rokov, ak máš možnosť) a stále sa to v spoločnosti odráža...
evusik
@julica ja verím, že sa to zase zlepší na jar, paradoxne v zime jeme kalorickejšie jedlá aj keď máme omnoho menej pohybu. No a na jar keď zasvieti slniečko dostaneme chuť na mrkvičku a kalerábik a určite aj recepty sa ohľahčia. Ja, aj keď som mäsožrút sa na to veľmi teším, pretože v lete celkom kľudne vydržím (a rada) len na šalátoch aj celý týždeň a mäso mi nechýba a keď dostanem zas chuť na mäso tak si kľudne doprajem :-) ..... ale celkom som sa pobavila na tom "syrom a šunkou a praženicou plnené mäsá" mne to občas pripadá, že u nás keď sa nedá do jedla syr a šunka tak to ani nie je dobré jedlo.... občas je to také patlámo patlámo :-) nič v zlom
evanaaa
Ve´d záleží aj oid iných faktorov, kto ako vcarí. Stane sa, že žena by aj prijala zdravšie jedlo, ale má muža, ktorý ťažšie pracuje a tomu misa so šalátom alebo niečo, čo je uprostred taniera naaranžované, nestačí. Potrebuje naložený tanier " kopcom ", aby sa poriadne najedol a nahradil stratenú energiu. Kedysi sa varilo všeličo, napr. otec chodil na týždňovky ako izolatér, robil aj vo výškach, či skoro pod zemou, mama varila jedlá dnes nazvané klasikou, nehľadela vtedy ( a nielen ona) na kalórie a na to, čo sa smie, či nesmie, ako je to dnes, pritom, jediná vc rodine silnejšia bola len jedny sestra, aj tá bola vychovávaná na dedine u starých rodičov, možno to bolo tým. Ostratní, vrátane rodičov sme boli skôr takí " normálni ". Takže tak.
julica
@evusik , to som rada, ze nie som sama :)) ved ja tiez jem mäso a včera som si od milovaného vypýtala pečienky, ale som krytá, ja ich nevarím :) @evanaaa , ved jasne, ale skor to bude zvykom, resp. zlozvykom, kuchyna sa prisposobuje pomalsie, ako sa menia nase zivotne styly. moj otec je tiez taky masozrut, ale pomalicky sa mi dari preonacovat ho, t. j. zmensovat podiel masa. Moj brat to do neho odkukal, az mu raz lekarka povedala huups, mame tu zvysenu kyselinu mocovu, tak dietuje. maminka sa im snazi ulahodit chuti, ale zvysuju sa im tlaky, potom brat... pomaly na to sami prichadzaju a hlavne sa tesim, ze im chutia aj "tie moje" recepty - trosku zdravsie.