Varenie

Ako na tu kacku

lusinkab - fotkalusinkab, 22. marca 2014

Mily Varechaci mam zopar otazociek dnes som konecne kupila kacku v celku uz nasolena odpociva v chladnicke na zajtrajsiu veceru :-) len rozmyslam ako ju spravne upiect. Kedze tu je receptov tisic a jeden plus a kazdy ma inu teplotu, cas pecenie, prikryte - odkryte, v takej miske specialnej, podliat vodou ... nepodliat no proste dilema. Nechcem pridavat,ziadne ine korenia okrem tej soli. Momentalne je ulozena na takomto pekaci a do neho sa da vlozit aj specialna mriezka na ktoru sa moze kacka ulozit a tuk stekat dole alebo radsej ju nechat tak ako je alebo dat do keramickej zapekacej misky? Budem rada za kazdu odpoved :-)  fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34.0-12/10151630_102...

@zareaguj


Diskusia k téme

elantra
ahoj @lusinkab , ja mam skusenosti z pecenia kacky jednorazove, ale vydarila sa vyborne. lustrovala som rozne recepty, ale nakoniec to nie je ziadna veda. mala som ju dva dni pred pecenim celu poriadne potretu solou zvnutra aj zvonku (ale urcite staci aj jeden den) pred pecenim som ju umyla, utrela, uz len jemne posolila a zakrytu piekla cca 3 hodiny, bola jemna a vyborne upecena. V priebehu pecenia som parkrat poliala stecenym tukom. Poslednych 15 minut som ju piekla odkrytu, akurat sa zapiekla. Podavala som s cervenou kapustou a loksami...uz koncim lebo mi tecu slinky! :)
rulik
ja mám na to keramický pekáč z Pukanca, ale nie je podmienkou, len by som odrezal krídla a krk, lebo sa veľmi spečú, ten krk by možno stačilo prehnúť dovnútra, niekedy dávam dovnútra 1 celé jablko, nepoužívam žiadne iné koreniny, len soľ, podlievam, pred dopečením keď odkrývam aj trochu zlejem masť aby sa zbytočne neprepekala, dobrú chuť
babidka
Kacky pekavam pravidelne a mam skusenost aj s kupovanymi z obchodu aj s domacimi .Pri peceni je to dost podstatny rozdiel :
z velkochovu /teda kupovane v beznom obchode / maju kacky maso maksie , rychlejsie sa upecu ale aj rychlejsie doslova "prepecu" a potom maju masko suche . Tie som vzdy podlievala aj trochou vody aby sa "nezasusili" a peciem ich tak na 180°C asi 90-100 minut - podla velkosti .Nezvyknu vazit viac ako 2 kg , tak to staci .
Kacky z domaceho chovu /ak teda behaju vonku a nie su zatvorene v chlieviku/ maju maso tuhsie a v jeseni uz aj pekne poprerastane tukom ...co niekomu vadi :-) Ta kacka na tom tvojom obrazku vyzera , ze nie je z obchodu .
Ja kacku vzdy zakryvam - peciem v keramickom hrnci s prikryvkou . No a aj stehienka im na zaciatku balim do alobalu , niekedy sa pripecu a vysusia az prilis .Tiez nepouzivam ziadne koreniny , iba obcas pouzivam drveny kmin.Konce tych kridelok co mas na svojej kacke odrezem a aj krk skratim a pouzijem do polievky - tak je z nich vacsi uzitok :-) Domacu kacku peciem na zaciatku na nizsej teplote - asi tak 120°C priblizne 2 hodiny , neskor teplotu zvysim na 150°C / vtedy uz obcas popolievam vypecenou stavou a tukom/a ked uz je maso makke /pichnem tenku ihlu do prs a citim , ci je to este tuhe alebo nie /, alobal z noziciek davam dole a zvysim teplotu aj na 200°C a casto polievam vypecenou mastou aby chytila kacka peknu farbu . Cim vacsia kacka , tym dlhsie peciem na tych nizsich teplotach . Mriezku sice uz nedavam/davala som tiez / ale kacku otacam pocas pecenia raz hore bruchom a raz dole aby sa pekne poopekala cela a aj stehna mali rovnomernu farbu . Ak chces docielit velmi chrumkavu korku /ja mam taku najradsej/tak daj kacke do bruch asi v polovici pecenia mensie jablcko - stava bude mat vybornu chut a cukor v nej trochu skaramelizuje na kozi , ktora bude chrumkavejsia .Aj my mame radi kacku s cervenou kapustou a zemiakovymi knedlami , niekedy vsak pridam ku koncu pecenia ku kacke polovicky jablk/alebo duly/ aj hrusiek a podavam so zemiakovou kasou .
1x uvex
mariamka
@lusinkab minulu nedelu som piekla, ako vravis iba nasolenu, nemusim tam nic ine, akurat domacu, zakrytu na 150 - 4 hodiny, stehnami hore, nepodlievala som, neodlievala som, nepolievala som,, iba na poslednu cca pol hodinu som odkryla, popichala mastnejsie miesta, nech sa este lepsie vypecu a nechala dopiect asi na 200 do cervena, takato kacena sa uplne rozpadava od kosti, masko stavnate, nevysusene, krasna, cira mast, ktoru este vies vyuzit, nech uz si zvolis ktorykolvek postup, verim, ze sa podari a ze si pochutite, ja ako prilohu jedine parenu knedlu a karamelovu kapustu, proste tradicia :)
mariamka
ano, a krk odsvacni aj tie predlzene kridla, ako pise @babidka a ak mas aj drobky, z toho bude vyborna polievka,, este na margo mojho prispeku vyssie, nemam ziadny specialny riad, obycajny smaltovy pekac s vrchnakom
evanaaa
Aj ja pečiem kačku či hus tak, ako sa popísalo, nasoliť večer, ale nič sa nestane, ak ju nasolíš aj pred pečením, ak by si zabudla, ale lepšie skôr, len nezabudni ráno opláchnuť a znovu len trocha posoliť, podliať troškou vody a POPICHAŤ ju na miestach, kde je mastnejšia, nech z nej masť vytečie, piecť na väčšej teplote ( 200st.) a potom znížiť ( 170-180 st.), občas ju poliať, najprv piecť na bruchu, v polovici otočiť, prikryť a neskôr dopiecť odkrytú a na konci POLIAŤ MLIEKOM trochu, aby pekne zčervenela a dostala aj vôňu. To je tak asi všetko......
evanaaa
Ešte: na začiatku podliať trochou teplej vody, ona sa neskôr vyparí a bude už len v masti ( kačka).
silvi
ja som minule piekla hus hodiny, bola tvrda jak mrtvola
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@babitka , ja jablko nedávam. Neviem, či to jablko urobí kačku chrumkavou.
lusinkab
Dievcence ste vsetky velmi zlate :) tak kacicka uz sa pecie.Poriadne som si vsetko precitala.Kacka je z obchodu aj to ju malo kedy maju ale nebola zmrazena ale cerstva a vyzera, ze je pekne vykrmena vraj bio ako sa tomu hovori :) tak som sizobrala rady z kazdeho rozku trosku a pecie sa podla @mariamka ale ako @babidka poradila tak somjej obalila nozky aj krk a mam aj jablcko prichystane :) drobky bohuzial dnu neboli co je velka skoda ale nevadi.Robim s cervenou kapustou a s loksami :) zavolala som aj kamaratku na veceru ona je povodom z indonezie a mame take vymenne vecere takze uz sa velmi tesi kedze takto kacku este nejedla :) dam vam potom vediet ako chutilo a pripojim aj nejaku fotku :) este raz @vsetkym velmi pekne Dakujem ste velmi velmi zlate na vas sa da stale spolahnut
lusinkab
@jerica dakujem asi aj ten med nakoniec vyskusam :) a bude to taky mix receptov a skusenosti akurat mi volal priatel, ze zavolal aj kamarata tak sa musi pekne podarit nech urobim dalsiu dobru reklamu slovenskej kuchyni :)
lusinkab
:-) trosku oneskorene ale predsa mam toho teraz vela na hlave a potrebovala by som aby den mal este o niekolko hodin naviac :-) ale nevadi konecne trosku casu tak som si sadla k pocitacu a dobehujem. @Vsetkym velmi dakujem za vase a rady a musim povedat,ze kacka a lokse sa vydarili neskutocne dobre. Kamarati aj priatel sa zalizovali ako sa hovori, kamaratku som zapriahla do valkania loksi a ta s tym mala velku srandu. Velmi im vsetkym chutila kombinacia lokse,cervena kapusta a kacka a tom som si myslela,ze este nieco zostane ale sa len po vsetkom zaprasilo, takze este raz velmi pekne dakujem a pridavam oneskorene zopar fotiek co som na rychlo stihla kedze uz vsetci boli nedockavi. Kamaratka este priniesla kokosovu ryzu a ta k tomu tiez velmi pasovala  fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34.0-12/10011440_102...


 fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/v/t34.0-12/10013896_102...