Mily Varechaci mam zopar otazociek dnes som konecne kupila kacku v celku uz nasolena odpociva v chladnicke na zajtrajsiu veceru :-) len rozmyslam ako ju spravne upiect. Kedze tu je receptov tisic a jeden plus a kazdy ma inu teplotu, cas pecenie, prikryte - odkryte, v takej miske specialnej, podliat vodou ... nepodliat no proste dilema. Nechcem pridavat,ziadne ine korenia okrem tej soli. Momentalne je ulozena na takomto pekaci a do neho sa da vlozit aj specialna mriezka na ktoru sa moze kacka ulozit a tuk stekat dole alebo radsej ju nechat tak ako je alebo dat do keramickej zapekacej misky? Budem rada za kazdu odpoved :-) fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34.0-12/10151630_102...
z velkochovu /teda kupovane v beznom obchode / maju kacky maso maksie , rychlejsie sa upecu ale aj rychlejsie doslova "prepecu" a potom maju masko suche . Tie som vzdy podlievala aj trochou vody aby sa "nezasusili" a peciem ich tak na 180°C asi 90-100 minut - podla velkosti .Nezvyknu vazit viac ako 2 kg , tak to staci .
Kacky z domaceho chovu /ak teda behaju vonku a nie su zatvorene v chlieviku/ maju maso tuhsie a v jeseni uz aj pekne poprerastane tukom ...co niekomu vadi :-) Ta kacka na tom tvojom obrazku vyzera , ze nie je z obchodu .
Ja kacku vzdy zakryvam - peciem v keramickom hrnci s prikryvkou . No a aj stehienka im na zaciatku balim do alobalu , niekedy sa pripecu a vysusia az prilis .Tiez nepouzivam ziadne koreniny , iba obcas pouzivam drveny kmin.Konce tych kridelok co mas na svojej kacke odrezem a aj krk skratim a pouzijem do polievky - tak je z nich vacsi uzitok :-) Domacu kacku peciem na zaciatku na nizsej teplote - asi tak 120°C priblizne 2 hodiny , neskor teplotu zvysim na 150°C / vtedy uz obcas popolievam vypecenou stavou a tukom/a ked uz je maso makke /pichnem tenku ihlu do prs a citim , ci je to este tuhe alebo nie /, alobal z noziciek davam dole a zvysim teplotu aj na 200°C a casto polievam vypecenou mastou aby chytila kacka peknu farbu . Cim vacsia kacka , tym dlhsie peciem na tych nizsich teplotach . Mriezku sice uz nedavam/davala som tiez / ale kacku otacam pocas pecenia raz hore bruchom a raz dole aby sa pekne poopekala cela a aj stehna mali rovnomernu farbu . Ak chces docielit velmi chrumkavu korku /ja mam taku najradsej/tak daj kacke do bruch asi v polovici pecenia mensie jablcko - stava bude mat vybornu chut a cukor v nej trochu skaramelizuje na kozi , ktora bude chrumkavejsia .Aj my mame radi kacku s cervenou kapustou a zemiakovymi knedlami , niekedy vsak pridam ku koncu pecenia ku kacke polovicky jablk/alebo duly/ aj hrusiek a podavam so zemiakovou kasou .
Pridala som ti link podla ktoreho som piekla kacku viac krat. Je jednoduchy a hlavne velmi chutny plus pridany recept na cervenu kapustu s tym, ze mame radi lokse tak to bolo s loksami. Sestre sa recept tak zapacil a zachutil, ze podla neho piekla aj bravcovy bocik a bol tiez chutny. Tak ti pridavam tento odskusany recept pre inspiraciu.
varecha.pravda.sk/recepty/pecena-kacica-ako-ju-pripravuje...
ak sa ti páči :-)
varecha.pravda.sk/recepty/pomaly-pecena-domaca-kacka-s-ce...
a túto moju červenú kapustu ,robila som Moshemu a veľmi mu chutilo oboje s domácou žemľovou knedľou :-)
varecha.pravda.sk/recepty/moja-cervena-kapusta-na-sladko-...
fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/v/t34.0-12/10013896_102...