Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou fotorecept
Foto: pusta
Ked som prišla k môjmu najlepšiemu priateľovi, zabil doma kukuricou vykŕmenú kačku z jeho dvora, ošklbal za tepla a odložil do chladničky. Potom som Zobraziť celý popisKed som prišla k môjmu najlepšiemu priateľovi, zabil doma kukuricou vykŕmenú kačku z jeho dvora, ošklbal za tepla a odložil do chladničky. Potom som ju ja vypitvala, dočistila, odrezala som hlavu, krk, krídla a spolu s drobami som ich odložila do mrazáku, bude výborná polievka a ešte nejaká dobrota. Kačku som nasolila, na 24 hodín odložila do chladničky, vložila som do nej jablko,upiekla pomaly do chrumkava a túto úžasnú pochúťku som podávala s červenou kapustou a žemľovou knedľou bola to bašta.
porcia
príprava
na 160 °C
Suroviny
2500 g vykŕmená kukuricou vo vypitvanom stave |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
50 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Kačku som vložila do pekáča, na koži som spravila ostrým nožom šikmé zárezy, ale nie až do mäsa, poriadne som ju nasolila z vonka i z vnútra, soľ som riadne vmasírovala rukami i do zárezov, aby sa ochutilo mäsíčko skrz naskrz, odložila som ju odpočívať na 24 hodín do chladničky. V deň pečenia som ju opláchla pod prúdom tečúcej studenej vody, aby sa zbavila nadbytočnej soli, vrátila som ju do pekáča a osušila som ju papierovou kuchynskou utierkou.
-
2
Jablko som umyla, prekrojila na polovicu, zbavila som ho stopky a vykrojila som jadrinec, neošúpala som ho.
-
3
Jablko som vložila do brušnej dutiny a kačku som posypala celou rascou.
-
4
Kačku som otočila v pekáči prsiami nadol a posypala som ju rascou aj na chrbte, podliala som ju asi 100 ml studenej vody a vložila som ju piecť do trúby vyhriatej na 160 stupňov na 4 hodiny.
-
5
Kačku som počas pečenia priebežne podlievala výpekom a ked bola na chrbte do červena, opatrne som ju obrátila tak, aby bola prsiami nahor a dopiekla.
-
6
Asi 15 minút pred koncom som ju každých 5 minút potierala mašľovačkou so sladkou smotanou, aby bola kožička vypečená pekne do červena a do chrumkava a po 4 hodinách pečenia sa nám kačka takto "zbehla". :D
-
7
Môj priateľ a ani ja sme to nevydržali a ešte za horúca sme si odlúpili kúsok tej úžasnej krásne vypečenej kožičky a kým upečená kačka chladla, tak sme si na nej pochutnávali na krajci čerstvo upečeného chlebíka :D Kačku som nechala chladnúť asi 20 minút a potom som ju naporcovala, masť som zliala a odložila do zváraninového pohára - bude vynikajúca na dobrý chlebík.
-
8
Priateľ má rád stehno, dala som mu ho na tanier i s čerstvo uvarenými žemľovými knedľami, ktoré som bohato preliala výpekom z kačky a...
-
9
...priložila som misu práve dokončenej mojej dusenej červenej kapusty na sladko-kyslo, aby si mohol sám nabrať podľa seba, koľko mu len bude chutiť. Lepšiu prílohu si nemohol ani vybrať :-)))) náležite ocenil i pochválil všetko jednoznačne :-) odmenou mi bola dupľa a prázdny tanier :D Pečené jablko sme si spravodlivo rozdelili - milujeme ho obaja :-)
-
10
Pre seba som vybrala horné krídlo s prsom, to mám ja najradšej :-) Takto pomaly pečená kačka má šťavnaté úžasne chutné mäsíčko, ktoré je mäkkučké, samo sa oddeľuje od kosti a kožička je krásne vypečená do červena a do chrumkava. Prakticky s tým nie je žiadna práca, pečie sa samo a za ten čas sa ľahko pripravia obe prílohy. Bola to úžasná bašta, pochutnali sme si a kvalitné červené vínečko Cabernet Sauvignon Rose sa k tejto kačke lahodne šmýkalo :-) Po tejto fantastickej dobrote sme len spokojne odfukovali.
dakujem.
dakujem.
dakujem ti :-)
dakujem za úžasné hodnotenie i uloženie.
dakujem.
Pre mňa je novinkou to potieranie kože smotanou. A neposýpam rascou, bo tú by chlapi reklamovali... ale inak robievam podobne... Krásna červenučká, na pohľad chrumkavá, voňavá, chutná... mňam, obed par excellence :) Nedá sa inak ako 5* :)
nie cena je dôležitá, ale tá úžasná chuť dokonale harmonizovala s domácou kačkou od neho :-)))))
dakujem za úžasné hodnotenie a 5***** za tú kačku :D
lokše - to je k pečenej kaťčke samozrejmosť - leen teraz som ju piekla môjmu najlepšiemu priateľovi, tak preto knedľa :-)
nuž a zásadne úžasne kvalitné víno k nej popíjať, nie vínom podlievať a nikdy neprzniiť pivom!!! :D ...však mi rozumieš :-)))))
dakujem ti za uznanie.
v ba takú síce kúpiš na Miletičovej na Centrálnom trhovisku, lacná práve nie je, ale raz za čas. hádam v okolitých dedinách sa aj tebe pošťastí - držím ti všetky palce (y)
toto bol vlastný chov môjho priateľa, tteraz v novembri budeme zabíjať husi - on zabije, ja ošklbem a vypitvem.
už sa tešíííím.:-))))
áno, je to úžasný recept.
dakujem za krásne hodnotenie.
dakujem za cennú a užitočnú pripomienku i peknú pochvalu :-)
"špecialita, ktorá sa nikdy nekazí údenou slaninou, nedusí sa prikrytá aj ked vo víne, ale zásadne pečie, a ked tak kapusta s karamelom a žremľové knedle s opraženými žemľami na masle, nie z mikrovlnjky, ale klasicky kysnutá a varená :-)))"
@pusta ty si absolútna jednička, kde sa ja na teba spolu s tvojimi najlepšími priateľmi a priateľmi čo chovajú kačice a šéfkuchármi ktorí zbožňujú tvoje jedlá, hrabem :-)))
varecha.pravda.sk/recepty/kacica-s-jablkami-cervenou-kapu...
inak nie je mi známe, že by som tebe čokoľvek pod tvojimi receptami komentovala, ja ich neotváram, komentáre k nim nečítam :-)
nepísala som ten koment tebe pokiaľ viem, napísala som konkrétne komu a nikomu inému som ho nepísala. nemáš dôvod sa do toho montovať.
nechápem, prečo si vzťahovačná. :-)
som rada, že táto kombinácia, vrátane mojej červenej kapusty na sladko-kyslý spôsob, páči viac.
vieš, ja a môj najlepší priateľ radi varíme, je to naša vášeň a skúsenosti si radi vymeníme a aj sa o ne radi podelíme s ostatnými.
príjemne ma prekvapilo, že preberáš všetky 3 moje recepty. nečakala som taký úspech a úprimne ma to teší :-)))))
dakujem a vážim si to.
Prajem aj ja tebe krásny deň do Zürichu :-)))))
dakujem za 5***** a nech sa ti darí :-)
recept Koláč s medvedím cesnakom
@pusta , 23. apríla 2013 o 15:50
pekný receptík. chválim. keby som mala medvedí cesnak, veru hned ho spravím.
recept Losos s krémom z medvedieho cesnaku
@pusta , 19. apríla 2013 o 10:41
krásne - úžasná fotografia. dielo hodné profesionála.
recept Jogurtový dezert
pusta, 13. marca 2013 o 14:09
vynikajúci recept, si veľmi šikovná.
mám pokračovať ďalej ???
čo sa týka prezentácie, to mi môj priateľ už vytkol a nebolo to príjemné, to mi ver. aj fotografovanie mi nedaroval.
to mi akosi neide, okrem toho nefotím fotoaparátom, ale mobilom.
nechápem, prečo teba to vzrušuje....každý sme dobrí v niečom inom :-))))
okrem toho by som rada videla tvoje vlastné recepty a ich prezentáciu. nielen ten jeden jediný a trapný recept a nielen tvoje jedovaté komentáre smerom ku mne :-)))
nemám dôvod byť nijako proti tebe, nakoniec raz si mi múdro poradila s pc - konkrétne s klávesnicou. dobre si to pamätám a to oceňujem veľmi.
dakujem, ti.
ale od istého času určite nie, môžeš na to jed zobrať, spoľahni sa, že ani v budúcnosti už nie.
teší ma, že som ťa inšpirovala. neboj, aj tvoja kačka bude po upečení šťavnatá sa mäkkučká, ak ju budeš piecť odokrytú a nebudeš ju dusiť :-)
verím, že sa ti vydarí a budeš spokojná - potom poprosím pekne, keby si mi dala vedieť aj výslledok:-)
dakujem ti.
dakujem ti.
kiež by to došlo aj iným...:D
pečená kačka je pečená kačka :-))))))
dakujem ti.
boli to milé a krásne časy, nehovoriac o tom, že aj ja som bola ešte mladá.
vtedy ešte nepredávali stehná zvlášť :-)
napokon je výborná aj za studena - ak vôbec zostane aj na studeno :D
dakujem.
A o tom, že by sa kačka "prznila pivom " ako píšeš, som ešte nepočula, zaujímavé, že sa tak vyznáš a nevieš, že aj lekári odporúčajú po kačke pohár piva, pre lepšie trávenie !
to je tvoj názor, ja ti ho neberiem.
ukáž mi toho lekára :D
ked tebe chutí pivo , tak prosím. to je výsostne tvoja vec :-))))))
mne chutí Cabernet Sauvihnon Rosé ku kačke, to je zas výsostne moja vec :-)))))
a čo ťa tak škre?i, čo ťa tak zaujíma môj priateľ a nie práve tvoj? resp. niekoho iného?
nie som povinná nikomu skladať účty a tebe už vôbec nie :-))))
ja sa do tvojho súkromia nestarám, tvoji priatelia ma nezaujímajú, ne a teba do môjho vonkoncom nič nie je.
toto nie je fakt tvoj problém :-)))))
ani mňa nezaujímajú takéto veci....netrápi ma, kto má koho za priateľa :D
som veľmi rada, že sa ti recept na kačku páči :-)
dakujem ti za pochvalu i za 5*****
ak ti niečo chýba, nájdi si...doprajem ti ho :D
P.S.: @pusta mne to cesto na lenivy chlieb v chladnicke uz kysne (uz je 1/2 misy, pri vlozeni to nebola ani 1/3), nie ze budem mat do zajtra kysnutu chladnicku ;-)
no tak to je úžasné, že tak fantasticky kysne ten Lenivý chlieb :D
prekysnúť určite neprekysne, môže byť v chladničke až 14 dní, len musíš mať dostatočne veľkú nádobu :-)
chladničku budeš mať isto v poriadku, neboj :D
dakujem ti.
mala som ťa vždy za múdrejšiu... :D :D :D
ja nechodím k takým, čo z nich vyžaruje strašne negatívna energia, ale len k takým, čo z nich vyžaruje úžasne pozitívna energia.:-)))
mne totiž za povšimnutie nestojíš /te/, preto ani pod vaše recepty nechodím.
je pozoruhodné, ako ste sa tu, ty a spol., zase zišli, zrejme nemáte nič múdrejšie na práci...zametaj/te/ a poriadne pred svojimi dvermi na svojom prahu!!!
čo všetko už len teba a spol. netrápi???......ale ak ti /vám/ to robí dobre, tak prosím :D :D :D
dobre dúfaš, nezabudla som zo dve "kôpky" kačacích škvariek odložiť, lebo sa totiž chystáme tento rok s mojim najlepším priateľom spolu stráviť a osláviť celú židovskú Chanuku i celé kresťanské Vianoce. :-)))
dakujem ti za krásne želanie za nás oboch i za také úžasné hodnotenie mojej práce, môj vzácny priateľ.
tvoj pepik vie o čom spieva :-) a zaslúžene.
som rada, že moja kačka vyzerá vierohodne a konečne sa mu splní sen, kačku určite zoženie a pochutnáte si na tejto lahôdke aj vy...krásne si to nazvala: " KACKA @alapusta " :-)))))
dakujem ti.
@pusta , ale mám problém ....veľký problém... tá KAčKa je živšia ako JA!!!!a ja šalena východniarka neviem ako na ňu...,v živote som ne.... Živé stvorenie....KAčKe sme dali meno Ica...po maďarský Helena ..,. Tradíciám sa medze nekladú .... A ten môj pepik si na kačku musí počkať ...
nezostane nič iné, len ju vykŕmiť kukuricou a bude bars šumna žltučká kačena z nej i foie gras - do Vianoc by sa to dalo aj stihnúť. len dúfam, že máš pre Ica-kačku rodinný dom s dvorom, krmivo i krmič sa už nájde :-)
tradície sú tradície - určite nebudete ľutovať :-)
zdravím ťa srdečne, i tvojho pepíka a držím palce!!!
ked kúpiš napr. kačku na trhu, tiež nájdeš aj nepitvanú a dočistíš doma, aj si ju vypitveš sama. a čo myslíš, tie kofy, čo takúto kačku predávajú, kým ju prinesú na trh, kde ju dovtedy držia, ak nie v chladničke? predsa nebežia s čerstvo zabitou kačkou hned na trh :-)
je známe, že ešte čerstvá a teplá kačka sa veľmi zle pitve, preto išla na chvíľu do chladničky, nie do mrazáku.
aj v obchode kúpiš nepitvanú chladenú kačku :-)
nemám dôvod upozorniť na napr. pretrhnutý žlčník a iné maléry , recept nie je daný ako návod na podrobný postup na pitvanie kačky a možné úskalia, na ktoré môžeš pri pitve naraziť :-)
len som spomenula, čo som s kačkou spravila, ale nedávala som návod na pitvu!!!
ak sa pozorne pozrieš a prečítaš si, tak zistíš, že recept je na "Pomaly pečenú domácu kačku..."
to ja sa čudujem tebe, že si vôbec niečo také napísala. ešte si nikdy nepitvala čerstvo zabitú kačku:
nikdy si nemala chladenú nepitvanú kačku?
a pokiaľ sa naozaj nemýlim, nevypitvanú kúpiš aj na farmách, ktoré posielajú na objednávku domov - pozri inzeráty
avšak na trhu dostaneš aj nevypitvanú ato napriek zákazu.
a pokiaľ ide o tú doma, tá chvíľka v chladničke jej naozaj neuškodí :-)
nakoniec tento recept neznie "Pitvanie kačky - presný návod".
presne tak!!!
dakujem ti.