Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob fotorecept
Foto: pusta
Mali sme s mojim najlepším priateľom pečenú domácu kačku z jeho dvora, vykŕmenú kukuricou, žiadalo si to klasickú prílohu. Recept na žemľovú knedľu som Zobraziť celý popisMali sme s mojim najlepším priateľom pečenú domácu kačku z jeho dvora, vykŕmenú kukuricou, žiadalo si to klasickú prílohu. Recept na žemľovú knedľu som už pridala a spravila som k nej moju červenú kapustu na sladkokyslý spôsob, veľmi ju pochválil, vynikajúco chutila. Vopred sa ospravedlňujem za nekvalitné fotografie, nemala som potrebné svetlo a fotila som mobilom.
porcie
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
800 g pokrájaná na rezance |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
2 - 3 PL alebo olej |
|
1 -2 PL |
|
podľa chuti |
|
10 guličiek |
|
3 - 4 guličky |
|
2 guličky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
1 ks |
|
1 ks kyslejšie |
|
Postup
-
1
Do suchého horúceho hrnca som dala 3 PL kryštálového cukru a...
-
2
..za stáleho miešania som ho nechala rozpustiť na karamel, pozor - nespáliť!!! - asi 4 - 5 minút.
-
3
Priliala som asi 100 ml studenej vody a rýchlymi krúživými pohybmi som ho rozmiešala do hladka, aby neboli žiadne hrčky, treba dať pozor, aby ste sa v tejto fáze pri miešaní neobarili, karamel vrie a je nesmierne horúci!!!
-
4
Pridala som rozpustenú domácu bravčovú masť a na kocky pokrájanú cibuľu a...
-
5
...za stáleho miešania som ju orestovala do svetlo - hneda - asi 4 - 5 minút.
-
6
Pridala som červenú hlávkovú kapustu, pokrájanú na jemné prúžky. Ak nemáte čerstvú hlávkovú červenú kapustu, môžete použiť aj sterilizovanú, musíte ju však správne dochutiť.
-
7
Kapustu sam podliala asi 100 ml studenej vody,..
-
8
...pridala som celú rascu,...
-
9
...celé čierne korenie, celé nové korenie, celé borievky, soľ...
-
10
...a jeden bobkový list, 1 postrúhané kyslejšie jablko /zabudla som odfotiť/,potom som kapustu za občasného premiešania dusila pod pokrievkou na strednom plameni - asi 10 minút. Nesmie byť rozvarená na nechutné blato, má zostať pekne chrumkavá - al dente.
-
11
Zaprášila som ju hladkou múkou - hovorím tomu "zaštábovanie" = zahustenie a ešte za stáleho miešania dusila asi 10 minút. Celková doba dusenia nemá presiahnuť 20 minút.
-
12
Vypla som plameň, nechala chvíľku odstáť a dochutila som kapustu octom na príjemnú sladko- kyslú chuť.
-
13
Horúcu kapustu som nabrala do misy a podávala som ku kačke zvlášť, aby si každý mohol nabrať podľa seba, koľko mu chutí. Na druhý deň bola kapusta ešte lepšia a chutnejšia :-))))) Takto upravená kapusta sa vynikajúco hodí k pečenej kačke, k pečenej husi, k pečenému inému mäsu.
na druhý deň chutila ešte lepšie :D
joooj, teba by som vždy rada pohostila :-))))))
dakujem za úžasnú a výstižnú pochvalu.
najbližšie vyskúšam pridať aj kvasenú bielu kapustu k červenej sladkej čerstvej kapuste podľa teba - to musí byť úžasne chutná kombinácia :P
áno, ku kačke je to výborná voľba.
dakujem ti za pochvalu a 5*****
aj ja ju mám veľmi rada i "len tak sólo" ako aj ty :P určite by si si na tomto variante pochutnal rovnako ako môj najlepší priateľ aj ty -
a & katshka by bola samozrejme k tomu, ako ináč, nie? :D
dakujem ti, môj vzácny priateľ, za úžasné hodnotenie.
vážim si to od teba, viem, že je úprimné ako vždy - ešte raz vďaka ti.
tiež vyjedáš na druhý deň ako ja? no priznám sa, my aj studenú :D
môj priateľ i ja svorne tvrdíme, že čím staršia, tým lepšia :D samozrejeme, že aj tá kapusta :D
vyzerá to byť úžasná lahôdka :-)
slovo "zaštábovať" je odvodené z nemeckého "stauben"/čítaj štauben/, znamená zaprášiť - v tomto prípade sa myslí múkou.
nezahusťuje sa klasickou zápražkou, ale len zaprášením múkou.
zaštábovať je slengový výraz prešpurákov=starých rodených bratislavčanov a používa sa v domácnostiach v kuchyni neďaleko Viedne, t. j. v ba a v okolí , ale aj v Maďarsku blízko Vedne, ale aj v Budapešti.
tento výraz je známy okrem toho i v Čechách, na Morave a najmä vo .všetkých nemecky hovoriacich krajinách.
dakujem ti za pochvalu :-) od teba vždy poteší.
prajem ti krásny deň :-)
dakujem ti srdečne, si veľmi milý :-)
prajem ti pekný deň
nech sa ti darí
ved skús...
dakujem ti za zastavenie.
nech ti dobre chutí :-))))))
som rada, že práve môj recept považuješ za ten "Super" :-)))))
dakujem ti.
ne tú knedľu si len spokojne trúfni, už som ju robila viackrát,lebo tak úžasne chutí môjmu najlepšiemu priateľovi, nevie si ju vynachváliť :-)
ver mi, že je s ňou menej práce, ako so "Serviettenknödeln",:-)
posledne som skúsila pridať opražené žemľové kocky už na začiatku do cesta a videlo sa mi to ešte ľahšie.
tak mech vám doma chutí, dakujem za úžasnú správu.
prajem ti peknú nedeľu.
teda aspoň do druhého dňa?.!
však aj na tú žemľovú kysnutú knedľu iste príde rad, o to sa nebojím.
ty si veľmi šikovná :-)
dakujem ti.
dakujem za skvelú správu.