Varenie

Ako docielit, aby boli pagace mäkke?

luma - fotkaluma, 8. januára 2012

Cesto vykyslo, po upeceni su nadherne nadychane.. nielen nadychane ale aj mäkkucke ako paperie. Akonahle vsak vychladnu mohla by som s nimi miesto futbalovej lopty rozbijat okna :(

Co udrzi pagace, ci uz skvarkove, kapustove alebo zemiakove lahucke a mäkkucke od upecenia az kym sa posledny zje?

Ani skladovanie v sacku, v dozach, v chlade nepomaha.

Napada vam nieco?

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
V snahe aby boli čo najlepšie dávaš asi veľa mastného do cesta, ktoré je potom ťažké. Skús nastrúhať aj do cesta a aj na pomleté oškvarky 1-2 uvarené zemiaky. Malo by to pomôcť. Neboj my sme tiež zapíjali inak chuťovo vynikajúce pagáčiky alebo medovníčky čajom - je to o praxi, nevzdávaj sa!
damisa
dá sa im pomôcť aj tak, že ich dáš do mikroténového sáčku trochu pokropíš vodou a na pár sekúnd do mikrovlnky alebo do rúry , ale vtedy ich treba hneď konzumovať kým sú teplé lebo potom zovu stvrdnú, napíš recept podla čoho robíš pagáče len tak môžeme posúdiť,/ alebo či ich nemáš dlho v rúre a vysušia sa/.
tinca
pravdou je že pagáče, kysnuté cesto je najlepšie teplé. Ja ich nikdy nemám tvrdé po vychladnutí. Nie je to už to čo horúce,ale ťažko posúdiť záleží od rcp ako píše @damisa
luma
Zienky, dakujem za komentare a rady.
Tie posledne som robila z tejto knizky:
 www.gorila.sk/product/346244...

Staci kliknut na obrazok knizky a prelistovat az na rezept Skvarkove pagace.

..takze ja skusam dalej a som zvedava ako mi dopadnu dalsie pagace! :)
frezia68
Vyskúšaj môj recept,nájdeš ho v mojich receptoch,žiaľ neviem sem preniesť.Ale sú aj na druhý deň výborné a ak chceš,aby boli ako čerstvé,stačí dať na chvíľu do teplej rúry,ale nie ich vysušiť :-)))
sovka62
Potvrdzujem, čo píše @frezia , robila som ich podľa jej receptu a boli výborné, sestra si hneď pýtala recept.
sovka62
A tu máš ďalší famózny recept, tie sú rovnako dobré aj na druhý deň (možno aj na tretí, ale u nás toľko nikdy nevydržali, ani z dvojnásobnej dávky).
varecha.pravda.sk/recepty/pagaciky-len-tak-k-vinecku-fotorecept/22376-recept.html
laurisia
Nuž, mne sa osvedčilo pridať do cesta zemiak. A v našich suchých bytoch ich nikdy nenechávať "vysušiť" na stole. Po vychladnutí ich ukladám do uzatvárateľnej nádoby.
babi
Aj ja doporučujem recept, ktorý odporúča @sovka - "Pagáčiky len tak k vínečku. Robila som ich už tri krát a vždy sa vydarili a boli výborné. Raz som tento recept robila ako tyčinky a veru tiež mali úspech.
damisa
práve som čítala recept na pagáče čo dnes pridala @Anaska a tam píše kedy sú pagáče tvrdé, že sa musia dať do vyhriatej rúry pozri tam
marienka44
@Luma , ja som posledne robila podla receptu sefkuchara Patrika Lednára /daj si jeho meno do vyhladavaca na Vareche a najdes jeho recept/ a tu je link na jeho recept. Tiez pridava polovicu oskvarkov do cesta a druhu polovicu natiera. Pomlete oskvarky som si zohriala v mikrovl. rure, lepsie sa natierali. A na rozdiel od neho, som nastruhala aj 1 uvareny zemiak na natrete oskvarky :
 varecha.pravda.sk/recepty/skvarkove-pagace/7441-recept.ht...
majamajo
vsetky rady som si opisala a dakujem zato,ze ste sa o ne podelili.
dolcetta
Zavisi to aj od toho, ci sa pouziva biela alebo celozrnna muka, ci hladka alebo polohruba - a samozrejme od jej kvality, cerstvosti.
Tie tradicne, povodne pagace sa nepiekli z bielej hladkej muky.

Radu so zemiakom povazujem za dobru -ale neprehanat s mnozstvom.

Existuje este jeden trik: 10 g muky zaliat s 100 ml mlieka, nechat kratko zovriet (miesat, miesat, aby neprihorelo) a v momente odstavit. Nechat na vlazno vychladnut a zapracovat do cesta (to ostatne mlieko prilat k tejto hustej zmesi, premiesat a to vsetko do muky s drozdim). Taketo cesto je potom mäksie. Moze sa aj mnozstvo zvysit, napr. 20 g muky a 200 ml mlieka.