Škvarkové pagáče

Škvarkové pagáče
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Autor receptu

Patrik Lednár, šéfkuchár Alizé restaurant & club v Bratislave


Suroviny

30 ks
porcií
60
minút
príprava
15-20
minút
na 175 °C

Postup prípravy receptu

1

Kvasnice rozmrvíme, zasypeme kryštálovým cukrom a zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť. Do misky dáme múku, kyslú smotanu a vajíčko, polovicu oškvarkov, olej, soľ a korenie.

2

Vykysnutý kvások vlejeme do zmesi aj so zvyškom mlieka a zamiesime tuhé cesto. Cesto necháme vykysnúť, rozvaľkáme ho na hrúbku 1 cm a po celej ploche naň rozložíme zvyšok oškvarkov.

3

Cesto preložíme 2–krát na seba a necháme znovu vykysnúť, ešte raz cesto rozvaľkáme a preložíme a znovu rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky. Povrch potrieme vajíčkom.

4

NÁŠ TIP: Tradičná pochúťka našich babičiek k vínu či pivu. Najlepšie sú tie prekladané, v ktorých navyše chrumkajú kúsky škvariek.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 8 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • wevewe, 26. mája 2010 o 12:42
    preco sa mne nikdy nepodaria take pekne? :-(


  • tinca, 26. mája 2010 o 13:05
    len 0,25 g škvarkov?? To je asi haluz. Asi to má byť 25 dkg.


  • zdezda, 26. mája 2010 o 13:30
    :-) tinca tam je kg :-)


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 26. mája 2010 o 13:33
    Bolo tam g, už sme to opravili na kg, @tinca vďaka za upozornenie! :-)


  • zdezda, 26. mája 2010 o 13:40
    :-) prepáč tinca :-)))))


  • tinca, 26. mája 2010 o 14:22
    @zdezdula , ja ešte nemám bríle,len na diaľku /to myslím žartom/,ale bolo g.


  • vcelka, 27. mája 2010 o 08:50
    To sú fakt vážne veci, čo sa tu rozoberajô... :-))


  • hanina, 27. mája 2010 o 10:26
    Naozaj pochúťka našich starých mám. Bývali vždy - asi preto, že škvariek bolo vždy dosť po zabíjačke. A chutili fantasticky.


  • evanaaa, 27. mája 2010 o 17:56
    Tie pagáčky sú na zjedenie už len na obrázku, nieto ešte v skutočnosti. Keby som ich tak mala pred sebou......


  • skorpion74, 8. septembra 2010 o 17:16
    krásky prosím vás ako dlho to má kysnúť to cesto?
    ten bod č1 a č3,,,,dík ste zlaté ak poradíte


  • evinkab, 27. októbra 2010 o 14:22
    to by inak aj mňa zaujímalo že ako dlho to má kysnúť... ja totiž s varením ešte len začínam ... :(


  • garanco, 22. novembra 2010 o 16:46
    kysnúť to má - čas neviem/záleží od teploty prísad a prostredia/, ale dovtedy, kým nie je tá kôpka cesta pekne nadvihnutá, pekne zväčšila svoj objem, to isté je aj na plechu /tu je čas asi 20´ - kým sa nahreje rúra/.


  • myalab, 9. novembra 2011 o 11:10
    Tak tieto som si vybrala zo sirokej ponuky na vareche :) Uz kysnu... Cesto vyzera krasne, tak verim, ze sa mi vydaria. Maju ist na svadbu ako prekvapenie...


  • myalab, 9. novembra 2011 o 14:15
    Dobre som si vybrala, su fakt skveleeeee....


  • sabeenka, 12. novembra 2011 o 21:44
    Dnes som robila pagaciky, dopadlo to super len musim vytknut ten cukor.. cesto bolo mierne nasladle.. na buduce do kvasku nedam isto cukor.


  • marienka44, 7. januára 2012 o 11:56
    @Sabeenka ,vsak len kav. lyzicka cukru do kvasku. To nemoze osladit cesto z 500 g muky. :-) Inak bez cukru Ti kvasok nevzíde. Aj ja sa ich chystam robit. Dufam, ze budu dobre.


  • marienka44, 7. januára 2012 o 18:11
    Tak uz su hotove a mojej dcere velmi chutia. Dakujem za vyborny recept.


  • modrykamen, 10. januára 2012 o 07:09
    Recept mojej starej mamy. K tej nasladlosti - starká dávala pred pečením na škvarkový pagáčik buď pol vlašského oriešku, alebo malú lyzičku slivkového lekváru. Je to obmena chutí, ale vynikajúca.


  • elisticka, 10. januára 2012 o 17:10
    krasne pagaciky ukladam.-))


  • angelka33, 16. januára 2012 o 01:47
    Je tu vela receptov na pagaciky, ale ja uz iny nehladam, podla tohto mi vyjdu stale bajecne a chutne :) Akurat som dopiekla a su neodolatelne. Dakujem za recept.


  • ursula4, 10. mája 2012 o 12:21
    dnes som sa rozhodla na základe týchto komentárov upiecť pagáče a nebanujem-sú fantastické.Ja som do druhej polovice oškvarkov primiešala zvyšok kyslej smotany a oplatilo sa.Sú krehké,chrumkavé.Výborný recept.


  • sallysita, 27. júla 2012 o 14:24
    tiež som sa rozhodla vyskúšať tieto pagáče, uvidíme aké budú po dopečení, ale až teraz som si všimla, že tam malo ísť 250 g mlieka a nie ml ako som dávala :D ešte že som ho tam nedala celé, aj tak je to už dosť riedke. automaticky som to brala, že mlieko bude uvádzané v ml, a nakoľko nemám v tomto zatiaľ prax, tak mi to nedoplo sa pozrieť lepšie,,, nabudúce budem vedieť:D


  • marienka44, 2. septembra 2012 o 18:57
    Teraz som ich znovu piekla, ale neboli take dobre ako minule. Mala som mlete oskvarky 250 g v tegliku z Kauflandu. Bola to vlastne taka pasta, takze oskvarky neboli citit pod zubami pri konzumacii. :-) Na prekladanie som pouzila aj kacaciu mast.






  • pastelkasp, 24. novembra 2012 o 17:21
    robila som ich prave teraz, zabudla som dat smotanu a natrela som ich aj zvyskom skvarkovej pomazanky. a su aj tak velmi dobre. trosku menej narastli ale na chut su vyborne. takze aj bez smotany to ide :-)


  • goe, 31. mája 2013 o 15:15
    Práve som ich dopiekla, sú vynikajúce, len som dala 200 g jogurtu namiesto smotany a 400 g oškvariek. 300 g som pomlela a ostatné pokrájala. Toto je skutočne výborný recept, lebo som skúšala aj iné a niektoré boli jak kameň.


  • nicopopa, 18. septembra 2013 o 13:11
    SUPER mňam, dakujeme za recept





  • alex37, 18. septembra 2013 o 13:23
    @nicopopa , normálne si ma navnadila tou fotkou :)


  • janula252, 21. novembra 2013 o 16:34
    Chystám sa robiť tieto pagáčiky, ale chcela by som dať namiesto oleja bravčovú masť. Skúšal to niekto aj tak? Dakujem


  • janula252, 23. novembra 2013 o 00:01
    tak prvý krát v živote som robila pagáče. Tento recept je super!!! Dala som miesto oleja bravčovú masť a sú super. Recept uloželý a budem robiť aj nabudúce podľa neho :D :D


  • minutka, 28. decembra 2013 o 14:43
    Vyskúšané, výbornééééé :))


  • daduliatko21, 28. decembra 2013 o 15:02
    výborné...


  • petronelka1402, 6. novembra 2014 o 16:25
    tieto sú geniáááááááááálne, chutia nám najviac zo všetkých


  • marikafil, 11. decembra 2014 o 13:29
    keď to tú toľké chválili, vyskúšala som aj ja - a veru, môžem potvrdiť, sú geniálne!



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha vo štvrtok 30. apríla v denníku Pravda.


TOPlist