Škvarkové pagáče

Škvarkové pagáče
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Autor receptu

Patrik Lednár, šéfkuchár Alizé restaurant & club v Bratislave


Suroviny

30 ks
porcií
60
minút
príprava
15-20
minút
na 175 °C

Postup prípravy receptu

1

Kvasnice rozmrvíme, zasypeme kryštálovým cukrom a zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť. Do misky dáme múku, kyslú smotanu a vajíčko, polovicu oškvarkov, olej, soľ a korenie.

2

Vykysnutý kvások vlejeme do zmesi aj so zvyškom mlieka a zamiesime tuhé cesto. Cesto necháme vykysnúť, rozvaľkáme ho na hrúbku 1 cm a po celej ploche naň rozložíme zvyšok oškvarkov.

3

Cesto preložíme 2–krát na seba a necháme znovu vykysnúť, ešte raz cesto rozvaľkáme a preložíme a znovu rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky. Povrch potrieme vajíčkom.

4

NÁŠ TIP: Tradičná pochúťka našich babičiek k vínu či pivu. Najlepšie sú tie prekladané, v ktorých navyše chrumkajú kúsky škvariek.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 5 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • wevewe, 26. mája 2010 o 12:42
    preco sa mne nikdy nepodaria take pekne? :-(


  • tinca, 26. mája 2010 o 13:05
    len 0,25 g škvarkov?? To je asi haluz. Asi to má byť 25 dkg.


  • zdezda, 26. mája 2010 o 13:30
    :-) tinca tam je kg :-)


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 26. mája 2010 o 13:33
    Bolo tam g, už sme to opravili na kg, @tinca vďaka za upozornenie! :-)


  • zdezda, 26. mája 2010 o 13:40
    :-) prepáč tinca :-)))))


  • tinca, 26. mája 2010 o 14:22
    @zdezdula , ja ešte nemám bríle,len na diaľku /to myslím žartom/,ale bolo g.


  • vcelka, 27. mája 2010 o 08:50
    To sú fakt vážne veci, čo sa tu rozoberajô... :-))


  • hanina, 27. mája 2010 o 10:26
    Naozaj pochúťka našich starých mám. Bývali vždy - asi preto, že škvariek bolo vždy dosť po zabíjačke. A chutili fantasticky.


  • evanaaa, 27. mája 2010 o 17:56
    Tie pagáčky sú na zjedenie už len na obrázku, nieto ešte v skutočnosti. Keby som ich tak mala pred sebou......


  • skorpion74, 8. septembra 2010 o 17:16
    krásky prosím vás ako dlho to má kysnúť to cesto?
    ten bod č1 a č3,,,,dík ste zlaté ak poradíte


  • evinkab, 27. októbra 2010 o 14:22
    to by inak aj mňa zaujímalo že ako dlho to má kysnúť... ja totiž s varením ešte len začínam ... :(


  • garanco, 22. novembra 2010 o 16:46
    kysnúť to má - čas neviem/záleží od teploty prísad a prostredia/, ale dovtedy, kým nie je tá kôpka cesta pekne nadvihnutá, pekne zväčšila svoj objem, to isté je aj na plechu /tu je čas asi 20´ - kým sa nahreje rúra/.


  • myalab, 9. novembra 2011 o 11:10
    Tak tieto som si vybrala zo sirokej ponuky na vareche :) Uz kysnu... Cesto vyzera krasne, tak verim, ze sa mi vydaria. Maju ist na svadbu ako prekvapenie...


  • myalab, 9. novembra 2011 o 14:15
    Dobre som si vybrala, su fakt skveleeeee....


  • sabeenka, 12. novembra 2011 o 21:44
    Dnes som robila pagaciky, dopadlo to super len musim vytknut ten cukor.. cesto bolo mierne nasladle.. na buduce do kvasku nedam isto cukor.


  • marienka44, 7. januára 2012 o 11:56
    @Sabeenka ,vsak len kav. lyzicka cukru do kvasku. To nemoze osladit cesto z 500 g muky. :-) Inak bez cukru Ti kvasok nevzíde. Aj ja sa ich chystam robit. Dufam, ze budu dobre.


  • marienka44, 7. januára 2012 o 18:11
    Tak uz su hotove a mojej dcere velmi chutia. Dakujem za vyborny recept.


  • modrykamen, 10. januára 2012 o 07:09
    Recept mojej starej mamy. K tej nasladlosti - starká dávala pred pečením na škvarkový pagáčik buď pol vlašského oriešku, alebo malú lyzičku slivkového lekváru. Je to obmena chutí, ale vynikajúca.


  • elisticka, 10. januára 2012 o 17:10
    krasne pagaciky ukladam.-))


  • angelka33, 16. januára 2012 o 01:47
    Je tu vela receptov na pagaciky, ale ja uz iny nehladam, podla tohto mi vyjdu stale bajecne a chutne :) Akurat som dopiekla a su neodolatelne. Dakujem za recept.


  • ursula4, 10. mája 2012 o 12:21
    dnes som sa rozhodla na základe týchto komentárov upiecť pagáče a nebanujem-sú fantastické.Ja som do druhej polovice oškvarkov primiešala zvyšok kyslej smotany a oplatilo sa.Sú krehké,chrumkavé.Výborný recept.


  • sallysita, 27. júla 2012 o 14:24
    tiež som sa rozhodla vyskúšať tieto pagáče, uvidíme aké budú po dopečení, ale až teraz som si všimla, že tam malo ísť 250 g mlieka a nie ml ako som dávala :D ešte že som ho tam nedala celé, aj tak je to už dosť riedke. automaticky som to brala, že mlieko bude uvádzané v ml, a nakoľko nemám v tomto zatiaľ prax, tak mi to nedoplo sa pozrieť lepšie,,, nabudúce budem vedieť:D


  • marienka44, 2. septembra 2012 o 18:57
    Teraz som ich znovu piekla, ale neboli take dobre ako minule. Mala som mlete oskvarky 250 g v tegliku z Kauflandu. Bola to vlastne taka pasta, takze oskvarky neboli citit pod zubami pri konzumacii. :-) Na prekladanie som pouzila aj kacaciu mast.






  • pastelkasp, 24. novembra 2012 o 17:21
    robila som ich prave teraz, zabudla som dat smotanu a natrela som ich aj zvyskom skvarkovej pomazanky. a su aj tak velmi dobre. trosku menej narastli ale na chut su vyborne. takze aj bez smotany to ide :-)


  • goe, 31. mája 2013 o 15:15
    Práve som ich dopiekla, sú vynikajúce, len som dala 200 g jogurtu namiesto smotany a 400 g oškvariek. 300 g som pomlela a ostatné pokrájala. Toto je skutočne výborný recept, lebo som skúšala aj iné a niektoré boli jak kameň.


  • nicopopa, 18. septembra 2013 o 13:11
    SUPER mňam, dakujeme za recept





  • alex37, 18. septembra 2013 o 13:23
    @nicopopa , normálne si ma navnadila tou fotkou :)


  • janula252, 21. novembra 2013 o 16:34
    Chystám sa robiť tieto pagáčiky, ale chcela by som dať namiesto oleja bravčovú masť. Skúšal to niekto aj tak? Dakujem


  • janula252, 23. novembra 2013 o 00:01
    tak prvý krát v živote som robila pagáče. Tento recept je super!!! Dala som miesto oleja bravčovú masť a sú super. Recept uloželý a budem robiť aj nabudúce podľa neho :D :D


  • minutka, 28. decembra 2013 o 14:43
    Vyskúšané, výbornééééé :))


  • daduliatko21, 28. decembra 2013 o 15:02
    výborné...



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Zaváram, zaváraš, zavárame. Dnes kompóty.
Zaváracia sezóna je v plnom prúde. Tak poďme na to.

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist