Reštaurácie

Aké máte skúsenosti s husacinou v Grobe?

milan21 - bez fotkymilan21, 12. novembra 2009

Boli ste tento rok alebo vlani na husacine v Slovenskom Grobe? Akú ste zažili kvalitu, servis a cenu?

@zareaguj


Diskusia k téme

38 komentáre k článku
Hm. Chcelo by to pri zakladaní diskusie napísať, o čo zakladateľovi ide. Takto vyzerá ako nejaký omyl. Ale predpokladám, že @milan21 bol zvedavý na skúsenosti ľudí, ktorí boli na husacine v Grobe. Tak niekto začnite :-)

(ja nemôžem, husacie hody v Grobe som absolvoval iba raz v živote, bolo to v roku 1987 a pamätám si iba to, že ma tam mama prvý raz nachytala s cigaretou...)
Ja sa do diskusie nepridám, nepotrebujem byť IN, bo sa patrí, ako som očuľ z povzdiali, chodiť do Grabu.
Skôr by zaujímalo, či môžem rozvinúť diskusiu na tému "Mama a ja v kuchyni" s tým, že keď vojde svokra, zmiznem a ona tiež. Potom ak sa táto situácia prihodí, číhame za rohom, či je vzduch čistý. Jak u debilov!
P.S. Pečených operencov, ktoré onehdá zachránili Rím, mi je ľúto. Howgh.
Zmenili sme názov témy diskusie, dúfame, že v súlade s (trochu nejasným) zámerom autora.
Bol som tam minulý rok na firemnej akcii jednej nemenovanej firmy (nechcem robiť reklamu zadarmo). K cene sa vyjadriť teda neviem, keďže som to neplatil. Kvalita obstojná, personál trocha unavený, ale v pohode. Nič superextra. Ale bol som spokojný tak či tak.
Boli sme tam s rodinou pred dvoma rokmi, ked mal syn promociu.Nikdy viac by som tam nešla ,nič moc to nebolo.A tá príšerná cena a domov sme išli hladný.Zeleninová obloha pozostávala zo zaváranej čalamády,feferoniek!!!A tá porcia husacej pečienky za 600sk bola tak akurát na olízanie prstov!!Takže sme ukojili svoju zvedavosť a nikdy viac!!!
ak môžem poradiť, najlepšie je kúpiť hus alebo kačicu v markete. lebo na trhu má viac masti ako maska. No a doma pripraviť. Takú mám ja skúsenosť.
Bola som raz, húska bola mladá, krátko vykrmená a dobrá. Feferónky, kyslé uhorky, kapusta a lokše boli v pohode, nakoľko k tomuto jedlu sa neočakávajú čerstvé prílohy zeleniny. Cenu neviem, nakoľko som bola pozvaná. Osobne preferujem Kúpiť hus, kačku a pripraviť doma. So všetkým čo k tomu patrí. Dobrú chuť.
Bol som tam s manželkou nedávno. Zvolil som iný "podnik" než sme chodievali predtým a boli sme sklamaní. Pečienky naozaj tak na obliznutie, mierne bola cítiť nečerstvosťou. Aj husacina bola jednoznačne len prihrievaná, akoby od včera. porcia pekná len na prvý pohľad, ale mäsa tak na dva, tri razy do úst. Zato cena fantastická, za tie dve porcie pod úroveň sa dá kúpiť pekná vykŕmená hus. Ak sa v Grobe nespamätajú, dopadnú ako Tatranci, tiež nevedeli čo už by si aj za nič zapýtali, teraz plačú ako tam nikto nechce prísť. Aj ogabávanie musí mať mieru!
Toto sa síce netýka hodnotenia jedla, ale aj takúto tvár ma slávna husacina v Grobe. Ja pochádzam z dediny Tešedíkovo, odkiaľ vo veľkom Grobania nakupujú husy, väčšina z nich neplatí hneď, ale až za 3-6 mesiacov a sú aj takí, čo sú tým chudákom dlžní už aj rok, vraj nemajú peniaze! Choďte sa teda pozrieť aké majú vily, len toľko...
Tiež uprednostňujem svoju prípravu. Milujem na druhý deň zvyšnými lokšami vytierať spodok pekáča. Mňa vždy odradili skúsenosti kolegov, ktorí tiež hovorili, že sú to neskutočne malé porcie - a to sa volá husacie alebo kačacie HODY ! A minule sa sťažovali, že kačka bola suchá, zrejme prihrievaná.
Fíííha, tak to som rada, že sme nenaleteli na reklamu a kadejaké vychvaľovanie grobskej husaciny. Kačicu som piekla naposledy snáď pred desiatimi rokmi a už ani neviem, kedy som naposledy jedla husacinu. Ale nechýba mi nič z toho. Pri tej poslednej kačici, keď sme vstali celkovo hladní od obeda, som povedala, že už nikdy viac nechcem jesť mastné kosti. (alebo to neviem upiecť?) Oveľa viac mi chutí taká "kurohus" a mám dobrý pocit, že je to diétnejšie mäso. Nabudúce Vám dám na to recept :))
No ja som tiež za tú kurohus a perfektné lokše za super cenu sme kúpili v Stupave,mladý chalan tam pečie a také že tanier nevidno pod ním.No skrátka super a s tou kurohuskou mňamka :-) tak načo preplácať.
Skúsenosti s husacinou v Grobe mám len tie najlepšie ! Bolo to v r. 1972 cestovali sme vlakom z Blavy do Mysleníc, dalej busom do Grobu. Husacinka sa podávala v kuchyni. Domáci pán priniesol na stôl krásnu, veľkú upečenú hus s otázkou, že či ju chceme len trhať alebo naporcovať tak sme si ju dali naporcovať. Cena husi bola 150 Kčs, 1 lokša 0,50 Kčs, 1 l mladého vínka 13 Kčs, kvasáky a čalamáda grátis. K zábave nám hral magneťák a vtipy pána domáceho. Boli sme tam 2 slobodné páry. Hus sme pekne spapkali zaliali, nemôžem zradiť koľko litrami vínka, no a na bus nás p. domáci vyprevádzal ešte s fľaškou vínka . Tak prosím to nie je žiadna nostalgia ale len moja prvá a chvalabohu aj posledná skúsenosť s husacinou v Slov. Grobe
Diskusia o husacine sa ma uberat nie smerom aka je husacina draha a preco nemam ist na husacinu do grobu,ved ja si spravim taku husacinu doma ze to este nikto nevidel.Co si vlastne grobania myslia.Kupim domacu hus na trhu- velku 40€.Urobim si 20 loksi za 5 €.nevadi ze kuchynu budem upratovat min 2 hodiny a muku na kuch linke najdem aj za 2 mesiace,ved oslava je len jedna..
Zozeniem kvalitny pekac keramika Modra-50 €.Kysle kupim-uhorky, fef.alma.bar.rohy.-2 €.Calamadu samozrejme certvu za pol hodiny je hotova- 2€.Cervena kapusta surova priprava pol hodiny nakladovost 2€.Zemiaky na lokse som sidala varit vcera aj som si ich osupala.za pol hodiny to bolo hotove. Lokse mam hotove za 1 a pol hodiny - vsetko citit spaleninou a mam aj staru platnu co na nej robila lokse moja babka.Sup hus do pekaca.Na jednej strane cca 2 a pol hodiny na druhej pol hod. Davaj pozor aby sa nepripiekla.Medzitym ked sa pecie nus si ponastieram. Super servitky atd. Obrus novy potom operiem 1 €.Dame si aj pecienku prva trieda v metre 30 € za 1 kg staci pol kila teda 15€Ked sa pecie hus to urobim.Vsetko mam hotove. Pecienku nakrajam hus nasekam lokse namastim pol hodiny. Flasu vinka a mozeme oslavovat.Obsluhujem jedna radost,stale odbehujem,riady hadzem do umyvadla na kopu potom myjem
Vyborne sme sa najedli . Hotova fantazia.Dame si ku kave strudlu musela sm ju kupit v cukrarni ved kde by som ju upiekla nemam predsa dve rury.Vsetci isli niekam relaxovat idem aj JA.Co ten riad.Zacnem pekacom,dufam ze nepraskol som rychla za pol hodiny to mam hotove.Cistiace,energie atd 2 €. Kolko ma to stalo skusim pocitat.Hus-40 € Lokse 5 € Calamada 2 € Cerv kapusta 2 € Kysle 2€ Obrus servitky 1 € Pecienka 15 € Jedno euro co som to pozhanala len tak ved to robim pre seba a mojich blizkych.
Spolu sumarum 70 EURY. Co chcete grobania prave to Vam pisem .Ruky sa mi trasu co som sekala hus vidno to na mojom pravopise.Pekac neviem kde mam dat,aby sa nerozbill ved dalsiu hus alebo kacicu budem robit tak najskor o pol roka.Drahy sekac neviem na co vyuzijem ale je z nehzdzavejucej ocele stal 19 €.
Tak teda iba 70 €
18.30 hod . Trosku som si po tej husacina schrupla 2-3 hodinky, Bola som nejak unavena ani neviem preco. Pyraju sa ma co bude na veceru. Na veceru tosnad nie. Malasi navarit.Maju pravdu .Napad.Nebudem kazit taky den.Podme do restauracie,rychlo lebo kuchyna v restauraciach je otvorena len do 21.00 hod.Startujeme.Pol hodiny do mesta. Zaparkujeme v podzemke,inde neni miesto,co tam par €.Rychlo 1 km do dobrej restiky.Aperitiv,JA nie soferujem,ved je oslava.Nejake nealko vsetci,treba zapit.Dam si kavu nejak ma boli hlava.Jedalny listok.Dame aj predjedlo-len tak sunkova rolka a chleba.Rychlo hlavne jedlo -take lacnejsie a vsetci rovnake aby to dlho netrvalo.TAK-Morcacia na prirodno 150g ryza hranolky.Este salat miesany 5 krat.2 krat tatarsku. Cakame -dajme flasu bieleho-maju iba sedmicky,dobre 19€ celkom lacna.Este nealko 5 krat vinea aby travilo.Hlavne jedlo 20.55 za pol hodiny bolo hotove vsetka cest.V pohode sme sa zaborili do jedla.Casnik nam zozbieral 21.35 Dame kavu 4 krat.Casnik sa divno pozera.Chceme este jednu sedmicku vina donesie ju.Rychlo dopijame ved aj on ma rodinu.Ucet.Sme posledny.143,5 EURY.Cumim na ucet Aperitiv 4x4 € pohoda,Vinea 10x1,5€ lacna vinea,Kava 5x2€ tak akuratVinko 2x 19€ ved je to barikove skoro zadarmo Rolka 5x4€ dobre, morcacie 5x7 € v Blave zadarmo tat.2x1.5€ salat 5x2€ normalka doma zababres celu kuchynu a musis obehnut celyzeloovoc Spolu 143.50.Sme v blave 150.EURY. Padame podzemka 5€. 22.55 sme doma Super den.
Pocitam nemozem zaspat.Kolko som pripravovala husacinu .Lokse1,5hod zemiaky vcera pol hodiny C kapusta pol hod. Calamada pol hod. Hus 3 hodiny Sekanie a servirovanie pol hod .Umyvanie pol hodiny .SPOLU 8.5 HOD.Uberiem som sikovna 7 HOD.Moja praca 3€ za hod tj.21€. V robote 8 hodin 24 €.tj krat 22 dni je 528 € dualne 15903.888 Sk Ale ja nie som hocikto ja nezarabam 3€ za hod ved som hlboko pod priemerny plat v SR a zijem v blave aspon 4 € za hod tj.8 hodx4€ je 32 €. 32 krat 22 dni je 704 €. 704x 30.126 je 21208.704 Sk TO JE priem mzda v SR.Ja mam v Blave este viac - hovorime o cistych peniazoch. TEDA k doma pecej husi si musim priratat sedem hodin mojej sikovnuckej prace krat 4€ tj 28 EURY. HUSACINA DOMA MA VYSLA 98€.Po oslave som odpocinuta atesim sa do prace alebo riadit vlastnu firmu mozog ako citate mi pracuje super nie. Usetrila som 9 €. Je 01. hod vstavam o 7.00 hod ved som veduca pracovnicka.
My ideme na husacinu tuto nedelu, tak mozem pripadne potom povedat ako tam bolo, ale na predosle 2 roky sa nemam na co stazovat, ani na mnozstvo ani na kvalitu (cenu neviem, neplatim to :) ), vzdy si este vezmeme domov z toho, co zostane


Inak tych poslednych 5 prispevkov sice neviem co maju spolocne z touto temou, ale ta restauracia bola naka moc draha :)
Mňa naučila jedna známa z Imeľa na juhu SR, robiť kačku na vrchu sporáka. Keďže sme dvaja, tak jedna kačka je na 2X. Polku, alebo celú nasolím deň vopred a potom šup do kastrola. Prikryť a kašlať na ňu. Nepodlievať. Na druhom ohni dusím kapustu. Na treťom robím lokše. No a keby bolo treba na štvrtom spravím ešte guláš. Kačka v kastroli sa tak nespečie a je šťavnatá. No a tých pár riadov umyjem, keď sa zobudím. A cenovo? Okolo 150 sk, ked bola kačka v akcii. Rátam 2 porcie. A predjedlo som vymyslela takéto, do vodky som dala polky broskýň a za dva dni som ich vybrala a ozdobila šľahačkou, ale fantázii sa medze nekladú
milan 21 Jeto bezna restauracia v centre mesta.milan 21 otvoril tuto temu ze na husacinu ist je zazitok a nie sa doma sedem hodin narobit.A celkovo ten den ju vzsiel aj sjej pracou 98 a plus 150€ tj.248 €. Morcacie si mohla spravit doma za hodinu je hotove nakladovost aj s vinom je 20€.usacina ako odpocinok ju vide 120€Doma ma usetrenych 100€ aje krasne odpocinuta. .Tojek dudko
K tebe domov pridem ch cem vidiet ako na stvrtej platni robis lokse.Kup si pec s 10 ks horak a lebo potrebujes este robit poecienku . Lokse sa pecu podla postupu precitaj si ho to nie je zapnut 2 horaky a peciem .Zemiaky treba uvarit,osupat spravit cesto vyvalkat atd.Nebudte naivny pecieme domacu hus ktora stoji na trhu 40€ a nie kacici s hypermarketu. łup si rovno v Tescu grilovane kurca za 3 € a pol chleba a netrap ludi a okolie.
verka 1 stale hovorime o husi domacej nie supermarketovej.V grobe sa nepodava supermarketova hus to je velmi dolezite Ahoj.
verka 1 stale hovorime o husi domacej nie supermarketovej.V grobe sa nepodava supermarketova hus to je velmi dolezite Ahoj.
Otrasná diskusia ! Milan21 - prepáč, vôbec som nepochopila pointu. Plus, mínus, násobené, delené - opakovanie matematiky?
S touto restauráciou teda nemám dobré skúsenosti - a vôbec - najlepšia pečená hus či kačka je upečená doma, s domácimi poctivými zemiakovými lokšami a kapustičkou :)
normálne som sa na tej vašej diskusii aj zasmiala:o) Jasné,že najlepšia je doma krmená...Kde sú tie časy,keď so pozerala na babku,ako ich krmí...čo už,musíme si vystačiť aj s kupovanou:o( Ale aspoň lokše si urobím domáce.
Preboha, ľudia... začnem melodramaticky... však to závisí od konkrétnej reštaurácie - ako vo všetkom, čo robí homo sapiens. Slovenský Grob má okolo 30 reštaurácií. Sú tam také, čo chodievajú na jarmoky a tam si - jasnačka - donesú porcie husí napečených a potom ohrievajú... Čo nepoznáte ten caravan od Gálika? Na všetkých výstavách je a teda predražené parádne. Ale sú aj iné reštaurácie, ktoré naozaj nakupujú domáce husi z juhu Slovenska. To je ucelený priemysel - grobská husacina. Preto sú aj naše zážitky rôzne - dobré aj zlé. Bola som tam počas posledného pol roka dvakrát, vždy v inej reštike a oba razy to bolo super. A keď si človek všimne autá a autobusy Čechov a ako si pochvaľujú, tak to nemôže byť iba zlé... No a jasné, že doma to vyjde lacnejšie, keď sa robota nepočíta. Ale čo sú obedy v Avione, Auparku, Poluse atď lacné - 4 € za trochu ryže, kulinček mäsa a srandovnú oblohu? 2,50 € za "mexickú" fazuľovú polievku v skutočnej hodnote 20 centov - pár zrniek fazule, zemiak, voda a sušená paprika? To je drahé - a kulinársky naozaj za nič, lenže 16 € pre štyroch tak nebolí ako 50-60 € za večeru...
Boli sme na husacine v oktobri, boli sme medzi prvymi hostami a mali sme ojednane pre styri osoby jednu hus asi 10 loksy,porciu pecienky,cervenu kapustu,nejaku feferonku a uhorku.Ktomu burcak ale nemali len rampas. K tomu sme si my co nejazdime dali flasku cervene vino pol litra,.Ja som bola spokojna hus bola dobre upecena aj sme si zbytok s kostami zobrali domov.Kupili sme si pohar masti domov. Este je v pohary v ladnicke doteras.Tu nam to nechuti ako na slovensku. Druha skusenost kupila som si na trhu/byvali bytunok/celu hus a predavajuca nam hu otvorila a mala peknu velku pecieku.Hus vazila aj s vnutornostami asi 6,5kg.
Ked som ju na stefana upiekla mala aspon 2 litre masti ale maso bolo dobre ale sme sa neprejedli boli sme na to 5ludi.Ja robim plku dovnutra zemlovu s pecienkou a k tomu cervenu kapustu.Lokse som si doniesla tiez z trhu ale neboli ako keby som ich sama robila.Pochutili sme si aj doma aj v Grobe.Medzi nami sme mali aj dobru kucharku a ta zahlasila ,ze ona to upecie lepsie.Aj jej to verim. A ja som sa dala pozvat k nej domov na bryndzove halusky,.Boli vyborne,.Je vyucena kucharka,
Na husacine som bol v Grobe v dvoch roznych podnikoch - v jednom len jedenkrat a stacilo, v druhom som bol uz mnohokrat a chystam sa znovu, pretoze som tam vzdy bol maximalne spokojny. Takze zalezi to skutocne od podniku a majitela.
Treba vsak povedat, ze v tom podniku, kde sa mi paci, je ta husacina asi najdrahsia, lepsie povedane - je draha jak svina !!! Ale radsej si priplatim, nez by som mal usetrit par korun, a potom nadavat. Vsak tam zas clovek nechodi kazdy den, len cca raz-dvakrat do roka.
k tým lokšiam - nemusíte mať plnú kuchyňu múky ešte aj 14 dní po hostine - lokše pečiem na teflonovej panvici a je to super - mám aj mierku, aké veľké ich vyvaľkám a tak sú všetky rovnaké - teda také, že zakryjú tanier
Husacina v Grobe sa stala tradiciou.Stretnutie s priatelmi pri dobrom jedle a vinku.Hus vynikajuca,lokse spievaju,pecienka ako ma byt.Z roka na rok drahsie,ale tak ako vsetko ostatne.
1x garanco
my chodime kazdy rok 2X (raz oslavujeme kamaratove meniny a raz berieme mamu) Chodime len do "U Zapraznych". pecienku maju suverenne najlepsiu, a husacina ani lokse nemaju chybu. maju aj dobry vyber vina a hruskovicu podavaju s malimy kompotovanymi hrstickami. kto ma rad, moze si objednat aj cervenu kapustu. domaci su velmi mili a tak sa tam clovek citi ako doma
@verka1 K tej kacke nv kastroli. To ani vodu nepodlejes. Mozes trocha blizsie popisat? celkom sa mi to paci tiez sme len dvaja.
Možno by bolo vhodné pomenovať to kde ste bolo spokojní, u koho to bolo. Nie?
Pečená hus 1 ks 51 €, Košík chlieb 1 1,30 €
 www.husacinauskripovych.sk/index.php?husacina=jedalny-listok...

Toto je to čo na SVK nikdy nepochopím, vypýtať si za 1 ks pečenú hus 51 € a EŠTE pýtať peniaze za chlieb. Ten chlieb tam má byť zdarma a v neobmedzenom množstve, takisto uhorky, feferónky.
Zdôrazňujem že nehodnotím cenu za hus, to je relatívne či je drahá alebo lacná, ide mi o ten chleba za 1,30 € v čom je pridaná hodnota?
Tento rocnik odporucam ist v Slovenskom Grobe do Gurmanskeho Grobu - www.gurmanskygrob.sk , s kvalitou sli fakt hore, jedla chodili bez dlheho cakania, super ochotny personal a jedlo nemalo chybu. Skoda, ze uz bolo chladno na sedenie vonku v zahrade. Cena bola sice o nieco vyssia - cca 40/osobu no kvalitou sa to vyrovnalo a raz za cas si clovek dopraje :)
1.pytajte si na stol hus v celku-oje.bavaju s hmotnostou.
2.pecienka je vabank.tie velke si nechavaju pre znamych,a tie mensie zamrazuju a tie cakaju pre hosti.
3.trvajte na spravnom nacasovani na konkretnu hodinu,aby bola cerstvo upecena,inac straca na kvalite a HLAVNE VYSYCHá.
je totiz bezna prax ju upiect dopredu a potom pocujete cinkanie mikrovlniek.dobre je im povedat ze ste od fachu a zistíte ci je cerstva.
4.ked nechcete riskovat,lebo je to 30:70 vo vas neprospech,upecte si ju doma.
 varecha.pravda.sk/recepty/pecena-hus/55551-recept.html...