Varenie

Aká strava pri prekyslenom organizme?

frezia68 - fotkafrezia68, 11. augusta 2010

Dixyke tu otvoril zaujímavú tému,ale sme sa nedozvedeli,ako sa stravovať,ktoré jedlá obmedzovať a ako sa zbaviť prekyslenia.Má niekto vedomosti a poradí so stravou?Viem,že základ je prijímať veľa čistej vody,zásadito pôsobia orechy,tekvicové semienka nesolené,uhorky,paradajky,mrkva,reďkovky,cibuľa.Ak sa mýlim,opraví ma niekto? Je nás tu veľa,čo máme o to záujem a každá informácia bude prínosom. Je potrebné brať nejaké výživové doplnky,alebo stačí upraviť stravu?

@zareaguj


Diskusia k téme

jody
@frezia , som rada, že si založila túto tému :-)
Som presvedčená, že sa dá pomôcť len stravou a keď prestanem byť lenivá, naštudujem a uvarím pár receptov a prihodím ich sem. :-)
tinca
Nedá mi ešte nenapísať jednu poznámku, k týmto témam, vraj prekyslenie organizmu spôsobuje rakovinu. Jednoznančné ponímanie, hoci nie som lekár,ale len chemik, netvrdím, že mu pomáha. Ale celý svet sa zaoberá výskumom rakoviny a iní mudrci, podotýkam nie mudrlanti, tak už dávno by boli na to prišli. Veď tejto pliage podliehajú aj lekári a veľké kapacity, čo viem len z môjho okolia. Myslíte si, že oni by si sami sebe nepomohli?
marienka44
Jody, varena strava to nie je. Kazda uvarena potravina je mrtva. Enzymy sa rozkladaju pri 54 st. C.
jody
Marienka, starí číňania by polemizovali, ja žiaľ ich argumenty nepoznám. Ale neverím, že len surová strava odkyslí organizmus.
samanka
tiež si myslím, že to nie je len o surovej strave. Veď človek musí aj primerane jesť, aby mal energiu. Nikdy som sa nezamýšľala nad mojím jedálnym lískom a zatiaľ (klop, klop) som zdravá, s primeraným cholesterolom, tlakom, dokonca akosi odišli aj alergie.
marienka44
Neodkysluje sa surovou stravou! Su ine sposoby, na Webe pise vela ludi, ako sa odkysluju, treba najst stranky s diskusiami. Napr. nezrely banan ma alkalizujuce vlastnosti, uhorka svieza, citron, aj ked je sam kysly, pri metabolizme posobi alkalizujuco.
alena45
Ešte stále neviem ako sa "odkysliť", ale viem, že niektoré jedlá mi zvyšujú kyslosť okamžite : domáce kysnuté koláče, rajčinová polievka, sladkosti...
dixyke
@alena45 A máš základ na odkyselenie , biela múka, sladkosti, mlieko, citrón atď. na nete sa dá nájsť ktoré potraviny sú zakyseľujúce a tých sa treba striktne vyvarovať a je po kyselosti, jesť iba také potraviny ktoré to nerobia, a tých je množstvo treba chcieť
jody
U nás doma sa varí "podľa piatich elementov" (nejdem to tu vysvetľovať a zahlcovať diskusiu, nebojte sa :-) ) a aj tam je spomínané prekyslenie, len kuchársku knihu má teraz mama, takže keď sa tam najbližšie vyberiem, hneď sa na to pozriem. Podľa mňa ale ide o rovnováhu, to teda neznamená úplne sa vyhnúť prekysľujúcim potravinám, ale zároveň zjesť dostatočné množstvo zásaditých. Všetko s mierou, aby sme nedopadli nakoniec s presladeným organizmom. :-) Ešte ma napadlo, ak sa dobre pamätám, káva zakysľuje, takže kávičkári...beda, beda. :-)
lucylee
No a konečne som našla knihu, ktorá je asi tá práva Robert O. Young: Zázračné ph
 www.martinus.sk/?uItem=57759...

kyselinotvorné potraviny sú napr. mliečne výrobky, mäso alebo obilniny
zásadotvorné sú napr. zelenina a strukoviny

lucylee
ešte keď si kliknete na ten link, sú tam názory ľudí, ktorí knihu čítali a píšu tam o tých potravinách
lucylee
@jody , máš pravdu, 80% má byť zásaditých potravín a 20% kyselinotvorných
marienka44
Ja som si kupila v Prahe a v Nemecku prasok Alkala N a ten rozpustam vo flaske vody a popijam cez den. Je to v podstate soda bic. prichutena.Dr. Yong ma tiez pripravky /sklad ma v Budapesti/, ale drahe. Da sa nahradit rozmixovanim zelenych rastlin s vodouako je datelina atd. a to pit.
Aj cez pokozku sa odkysluje vanovym kupelom s pridavkom sody bic.
Tu su linky dolezite: Pozrite si ich clanky, zaujimave  www.innerlight.sk/Pages/AkoZacat/ocista.html...

 www.innerlight.sk/alkalizacia.html...
dixyke
Marienka 44 Na sódu bikarbónu by som si dal pozor, je sice alkalizujúca dostatočne ale tiež sa ukladá do kostí a kĺbov a tým môže vzniknúť dna a následne osteoporóza, ja sódu pre toto vylučujem . Ale to že ukazuješ diskutujúcim ako prísť k informáciám je chválihodné. Ja to čerpám z kníh.
evusik
už dávnejšie som dostala mailom od kamarátky knihu: Kurt Tepperwein Omladzujúce odkyselenie. Je to asi 100 stranová publikácia. Čo ma zarazilo je tam 87 najčastejších problémov, ktoré vznikajú kôli prekyseleniu a je tam skutočne všetko od Aids až po akné. Netvrdím, že prekyselenie organizmu treba podceňovať, ale žeby toto bolo jediné zlo ktoré nás ohrozuje? Osobne som presvedčená, že človek sa má o seba starať z mierou ale nemá to preháňať, aj prílišná starostlivosť škodí. Môj otec by povedal, že človek má žiť striedmo, nežijeme preto aby sme jedli, ale jeme preto aby sme žili. On sa tým riadi celý život a je zdravý a čulý a má už chvalabohu 90 rokov. Ak by ste mali záujem o tú knihu, môžem vám ju poslať na e-mail
babav
@ frezia , vyborne prispevky! Skoda ,ze pan @ dixyke ,ktory temu vlastne zacal nie je doveryhodny.Sudim podla jeho reakcie na prispevky varechacov(ciek).Tie ,ktore sa mu nehodia do jeho agendy jednoducho vymaze ,alebo arogantne kritizuje. @ 2010, tiez precestoval kus sveta,ale este som od neho nepocula kritiku,iba poucne a uzitocne rady a zujimave recepty!
frezia68
@babav :poznám viac ľudí so základným vzdelaním a sú plní empatie,inteligencie,slušnosti,ľudskosti....a naopak-vzdelaní,ale vzdelanie nedá prirodzenú inteligenciu a niekomu pridá aj aroganciu,nezdravé sebavedomie,bohatstvo,no a peniažky kazia charaktery.....hovorím všeobecne.
frezia68
Pri odkyslení organizmu by sme mali obmedziť,či vynechať:cukor a potraviny z neho-koláče,lekvár,sladkosti,čokoláda,zmrzlina,malinovky a sladené sťavy. Biela múka a výrobky z nej-žemle,chlieb,cestoviny,koláče,torty,káva,alkohol,cigarety. Jesť a piť zriedka -mäso a vnútornosti,ryby a plody mora,syry,jogurt,cmar,kyslá smotana,mäsové,rybie a hydinové vývary,sýtené minerálne vody. A s chuťou jesť a piť najčastejšie_potraviny rastlinného pôvodu,mlieko,šľahačka,zeleninový vývar,nesladené ovocné šťavy,nesýtené minerálky,zeleninové šťavy,bylinkové čaje. A neutrálne potraviny sú:maslo,za studena lisované oleje a margaríny. Zdroj: Kyseliny a zásady v rovnováhe autor Katrin Koelleová. To som vypísala len pre strohú orientáciu,veď kto má záujem,pozrie si uvedené linky,ktoré sú zaujímavé.
frezia68
Ale aj tak si myslím,milé varecháčky,že najviac škodí stres,hnev a myseľ zaťažujúce problémy.A dobrá nálada na Vareche,spolupatričnosť,vzájomná pomoc a poradenstvo pri akýchkoľvek problémoch a jedlo,ktoré vychutnáme.....aj keď trocha nezdravé,ale poteší......no,môže to škodiť?Takže,kto chce a potrebuje,nech využije nové poznatky tak,ako mu to vyhovuje.....všetkým pekný zbytok dňa!
sovka62
Veľmi pekne ďakujem za všetky tipy, idem to preštudovať.
frezia68
@enerrgizer :veruže zaujímavé a prekvapil ma celozrnný chlieb a orechy.A všetkým ďakujem za pridané linky :-)))
frezia68
@je žibabka: teším sa na pozvanie,ale vynechaj pavúky-nemám rada :-)))
marienka44
Zistila som, ze posledny link sa Vam nemohol otvorit, tak prepacte a posielam ho este raz, je to na temu: Tuk je vas priatel. Oprava:
 www.strava.sk/showdoc.do?docid=7109...

Aj Vam sa poobede nedala otvorit Varecha? Ostatne na PC fungovalo, takze chyba bola na serveri. Som rada, ze som uz s Vami. :-)
frezia68
@marienka 44:áno,ani mne sa nedala otvoriť a ďakujem Ti,že si tu prispela svojimi skúsenosťami.Už som toho dosť prečítala :-)))
kuchtik
doporučujem aj stránku www.svz.sk, tam najdete tiež veľa dobrého, osvedčeného, bez zbytočného marketingu a veľa peňazí
babidka
Ja , Babidka - iba nakoniec vravim : keby bolo vsetko take jednoduche ako sa to prezentuje "kyselinarmi" :-))))))))))))) tak by sme vsetci zili vecne az do smrti :-)Ale kedze vsetko musi byt v rovnovahe a vsetci "odbornici ", odbornici aj laici diskutuju zvacsa vo velmi teoretickej a neurcitej rovine ....drzme sa vlastneho rozumu , pocuvajme svoje telo , stravujme sa rozumne a pestro a hlavne BERME ZIVOT AKO DAR A AKO OHROMNU ZABAVU , TESME SA a ZIME !!!!! Lebo vecna kontrola nad sebou samym nas dokaze pripravit o radost zo samotneho zivota ....a nepomozu ani Jezibabkine chatramungy a blivajzy :-))))
frezia68
@babidka :mám rada Tvoj zmysel pre humor.A tú diskusiu som "ukradla"pôvodnému autorovi len preto,že ma nahnevala jeho drzá odpoveď @sovke.Tak dostala odpoveď od ostatných prispievateľov,čo ma potešilo a to bol účel :-)))
1x haji
evasik
S prekyslením žalúdka mám skúsenosti. Po kysnutých koláčoch, rajčinovej polievke, mäse a pod. Podotýkam, že aj orechy sú kyselinotvorné! Tiež som vyskúšala rôzne odporúčania a recepty. Osvedčil sa mi ďumbier (zázvor), dostať ho v marketoch napr. Bille.
Kúpim si väčší kus, pretože po vysušení sa riadne objem zmenší. Očistím ho, nakrájam na tenké kolieska-1,2 mm a dám sušiť na plech. Poriadne vysušené odložím do zaváracieho pohára a zatvorím viečkom. Bez sterilizovania! Používam pred kyselinotvorným jedlom alebo v prípade, keď ma začne páliť záha.
Veľmi účinný je aj sirup z ďumbiera.
Očistený ďumbier povarím s medom a citrónom, v takom pomere, ako keď robíte akýkoľvek sirup. Varím 15 minút, potom zlejem do fliaš. Denne pijeme za štamprlík vo vode alebo v čaji. Pôsobí preventívne proti kyslosti. Je to malý zázrak.