Rôzne

... a co dnes snídáte?

mijaita - fotkamijaita, 31. mája 2022

Co dnes vaříte, to je už zaběhnutá, skvělá diskuze, kterou nám už několik let předkládá naše @haji. Napadlo mě, protože jistě mnozí i snídají, založit diskuzi snídaňovou. Co vy na to? Zítra je 1. června a za chvíli už budeme snídat :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
My budeme raňajkovať ovsené vločky s probio bielym jogurtom, ja so škoricou, manžel s medom. Toto sú moje raňajky už asi 10 rokov.
zolik
Tiež dobrá diskusia. Len ja asi nebudem prínosný diskutér 😊
Raňajkujem systémom: stíham / nestíham
Väčšinou nestíham a vydržím hladovať až do obeda. Alebo stíham na 1/2 a zachraňuje ma pumpa, pekáreň….
Ale keď stíham tak potom to roztočím. Kľudne aj šnicel, polievka, zemiakový šalát, guláš z predchádzajúceho dňa… Hocičo len žiadne Cornflakes, ovsene vlocky, Müsli a pod.
farbuska
Dobrý námet - vďaka. Raňajkujem pravidelne a snáď aj celkom kreatívne. Môžu to byť pokojne zvyšky z predošlého dňa á la @zolik alebo hocičo iné, k čomu ma fantázia a chuť privedie. Nápoje sú obyčajne dva: najprv pohár vody s nesladeným rakytníkovým sirupom (niekedy ovocný džús) a potom čierny čaj (väčšinou Assám, v sobotu Earl Grey) s mliekom. V nedeľu káva. Občas, naozaj len z času na čas aj niečo iné: biela káva z Melty, kakao... Dnes som už po raňajkách: fašírka z ovsených vločiek a syra, k tomu rôzna zelenina a klíčky. Keď cerálie, tak v podobe čerstvo uvarených jedál/kaší, do ktorých pridávam čerstvé alebo sušené ovocie, rôzne orechy, kokos a iné. Najradšej mám pohánkovú. Nutellu neznášam.
Na záver slaného jedla musím mať malú sladkú bodku: kúsok hrianky s maslom a džemom alebo medom, občas kúsok koláčika alebo iného sladkého jedla, čo sa nájde doma.
Skúsim niekedy odfotiť, ale zvyčajne mi to príde na um až potom, keď je jedlo hotové alebo už "spasené" (preto som pridala len málo receptov).
mijaita
@kimlo (1.6.2022 07:54)

I kdyz já cokoliv, rada zeleninu, pecivo, semínka, ale tvojí bych rozhodne nepohrdla. Ale asi by mi bylo tezko, pak by to chtelo odpocinek :-)
mijaita
@farbuska (1.6.2022 08:04)

Mas snidane bohate, za me nic sladkeho ani ty kase, ale klidne bramborovou s cibulkou :-) Nekdy odfot, bude to pestrá diskuze snídaňová
mijaita
Dnešní snídaně pozdní. Káva a @kimlo salát hermelínový! Ovšem zapomněl do rc napsat, nedělejte večer!! Já chudinka nemohla pak do kuchyně, abych ho neužírala :-) Velké kafe, silné, černé k tomu a snídaně byla opět dneska TOP!


mamec
@mijaita (1.6.2022 10:27)
A to si nevieš poradiť? Ja keď už nechcem večer nič jesť a hrozí, že by som predsa len nedodolala, tak si umyjem zuby. Na to, aby som si ich čistila ešte raz som lenivá :)
Takže chcem, či nechcem, musím vydržať do rána!
mijaita
@mamec (1.6.2022 11:44)

Vydrzela jsem ale chodim hodne pozde spat, salat byla novinka, nedalo mi to nez aspon ulizovat. Rano jsem nebyla doma, tak jsem vydrzela jeste hooodne dlouho :-)
1x zolik
haji
Ach jo. Už jsem psala jinde, že jsem zlenivěla a spíš nesnídám než snídám. Pak se mi teplá snídaně překlopí v brzký oběd. Léta jsem snídala vločkovou kaši. Zpravu instantní s jahodami, později doma vařenou s kouskem másla a skořicovým cukrem. Kafe!! to platí i bez jídla/snídaně. Bez kafe nefunguju.
Doba mého vývoje vyžaduje, abych nastolila pravidelnost v příjmu jídla. Včetně snídaně. Mno, to bude fuška. Nastolit řád do mého ne-řádu.
@mijaita díky za pro mě aktuální inspiraci a novou diskusii, budu čerpat z osvědčených zdrojů i novinky, které třeba ještě neznám a nebo jsem je nevyzkoušela.
sovka62
@kimlo (1.6.2022 07:54)

Tak toto ti závidím. Sliny sam i zbehli, ale viem čo by ma čakalo, keby som sa do toho pustila, takže len tie sliny prehltnam.
mijaita
@haji (1.6.2022 15:32)

Take jim jak se mi hodi, ale rada snidam. Hodne se tesim vzdycky na kafe a k nemu neco pojidam, ctu kde co je noveho. Urcite to neni z velkeho hladu :-) ale bavi me si delat nejakou dobrou a hezkou snidani. Kdyz lednicka mlci, musim i tak neco vymyslet. Tuhle jsem si opekla chlebove drobky na cesnekovem oleji, klepla na ne vajicko a k tomu kousek srdicka salatového a ono to bylo vyborne. Ale uz mín fotogenicke :-)
evanaaa
Boli časy, keď som akože raňajkovala, aj o 10 h. dokonca aj neskôr, aj to väčšinou obilninovú kávu s mliekom, alebo aj s čokopráčkom, a k tomu nejakú sušienku, no keďže poslednú dobu väčšinou dlho spím, už nemám čas na raňajky....
stefanm
...ja už roky raňajkujem skoro ráno (medzi šiestou a siedmou, pretože sa budim o piatej na hukot práčky ktorá už od štvrtej u nás "pracuje" (manželka má úchylku 🙂)... raňajkujem to, na čo mám práve chuť...raz praženica inokedy slanina ale stále dodržiavam výsadu..."raňajky do postele"!!!...to milujem...pohodlne, v horizontálnej polohe ešte s mierne privretymi viečkami na ktorých na vnútornej strane sa mi "premieta" film o tom čo sa mi snívalo a o tom čo ma v ten deň čaká, čo si k tomu oblečiem a ako sa vyhneme nerozumnym požiadavkám a príkazom od manželky...film je po vzore komerčných tv staníc prerušovaný reklamnými vstupmi v ktorých sa mi väčšinou objavuje obsah chladničky, mrazničky a potravinovej skrinky a z ich obsahu sa tvorí základ na prípravu obeda...samozrejme, nesmie chýbať raklama ako pán Valabik ide na skladacom bicykli, neviem načo (!) pred predajňu Planeo
...a potom veselo hup du života 😄


stefanm
...heej...a ešte niečo... ranné jedlo zapínam výlučne čajom...ale tým "granulovanym" poľským!!!... žiadne kafe... kávu nepijem... poslednú som pil na Výročnej členskej schôdzi ROH (veľa z vás asi ani netuší čo to je!) v lete v roku 1989😉


mijaita
@stefanm (2.6.2022 07:13) :-) to jsem zadala hezke, usmevne tema!! :-) Tohle me pobavilo, ja obcas, kdyz se mi nechce uplne z postele, delam uplne to stejne, snad mam jen jiny nohy. A z tohodle "posedu" divam na tv, po ruce kaficko a na brise talirek s nejakou topineckou vytuněnou. Krasne rano ti přeju! :-)

1x zolik
mirop
@kimlo (2.6.2022 08:00)

skvele, uplne sa mi zbiehaju slinky... ked mi dojde domaci ajvar, kupujem "hot" ale pretoze hot vobec nieje, tak ho vylepsujem domacou harissou :)
haji
Dnes jenom kafe. Tak pěkně jsem si to naplánovala a houby houby zlatá rybko. Nevadí, já to dám! Už vím, co mě zítra ráno najisto včas vytáhne z postele. Chlebík ve vajíčku, potřený hořčicí, cibule na kolečka a zavařená paprika! A kafíčko. Večer si nachystám suroviny, ve hře je i budík, ale to už je násilí.
haji
@stefanm (2.6.2022 07:13)
Aha, tak to je solidní výkon - poslední výroční schůze ROH v roce 1989 a poslední kafe. A ještě taková, pardon, brynda... Mám za sebou pár fází bez kafe a byla jsem vždy jako chodící mrtvola. Moje maličkost by zase nedala granulovaný čaj. Sto lidí, dvě stě chutí.
Ale kafíčko na fotu vidím, to bude kafíčko pro tvoji paní, jestli se nepletu. Pozdravujem tvoju paní manželku!
1x zolik
haji
@stefanm (2.6.2022 11:04)
A běž...! Co je to za směsku, z čeho......? achjaj Také čudo som ešte nevidela.
farbuska
@mijaita (1.6.2022 17:36)
Úplne jednoduché využitie rôznych zbytkov v chladničke alebo v špajzi: hrnček ovsených vločiek zalejem hrnčekom vriaceho vývaru (hocijaký) alebo stačí aj vriaca voda. Keď masa vsaje tekutinu a vychladne, pridám jedno vajíčko, soľ, korenie podľa chuti a nahrubo postrúhané zbytky tvrdého syra, dochutím hojne čerstvými alebo aj sušenými bylinkami podľa chuti. Môžeš pridať aj postrúhané alebo posekané iné zbytky (šunka, saláma, slaninka...). Zo vzniknutej hmoty vytvaruješ malé fašíročky, obalíš v strúhanke a buď vypražíš na troche oleja alebo upečieš v rúre. Ak si cestíčko urobíš večer (jediný čas potrebuje to chladnutie), tak raňajky sú na stole/v posteli už za pár minút. Tieto fašíročky sú chutné aj k rôznym prívarkom, so zemiakovou kašou alebo zeleninou/šalátmi. Recept som nepridávala, lebo podobné tu na Vareche nájdeš.
mijaita
@farbuska (2.6.2022 20:53)

No ty ses skvelaa! Ja jednak vlocky ani doma nenam, neoblibuju je ani v polivce, ale klidne jim, jen je nevyhledavam. Kamaradka je zase pouziva hojne a tak ji podsunu ten rc, ona je udela. nebo mi da vlocky a ja to zkusim, prijde mi to zajimave. Rikas, ze tu rc jsou, ale ani me nenapadlo neco takoveho hledat. Rc tvu ulozim, urcite ti dam vedet, vyzkousim! Taky ja zbytyk v lednicce nemivam. Kupuju na co mam chut, zpracuju a kupuju dalsi.
Tak dalsi inspirace!
Az je budes delat, vyfot a dej si je ke snidani :-)
kucharka
Musím sa priznať, že tietoraňajky sú z baru - ovsená kaša, nie z vločiek, ale varená zo zrna. To mám veľmi rada.
Väčšina mojich raňajok doma je jednoduchá, chlieb/toast s maslom alebo pokvapkaný oliváčom, a "hrnec" kávy s trochou mlieka. Niekedy , cez víkend sú raňajky trocha bohatšie, to priznávam :-)


kimlo
@mirop (2.6.2022 08:53)
Mal som možnosť odskúšať pikant ajvar od Podravky, kupodivu bol veľmi dobrý a chuťovo takmer na nerozoznanie od môjho domáceho. V zložení som sa dočítal že je z tých istých surovín ako robievam. Je len z pečenej papriky a baklažánu, bez chémie a éčok.
haji
Podařilo se mi dnes snídat, vytáhla mě z postele chuť na masovou pomazánku. Dělala jsem ji včera, ochutnávala minimálně a večer jsem uvalila embargo na vstup do ledničky. No, dalo mi to morální práci se ukočírovat. Ale zvládla jsem to. Vstávala jsem v 6.15 hod. a šup do kuchyně namazat si chlebíky pomazánkou. K tomu kafíčko. Přiznám se, že na papriku či kyselou okurku nepřišlo. Utopila bych se ve vlastních slinách. Dobrá je, jemná a chutná hmm
Krásný den přeji všem! Zvlášť snídaňovým vyznavačům!
mijaita
@haji (3.6.2022 07:53)
Popis, ktery znacne ovlivnuje chut bunky ranni, ALE, ja mam oblozene chlebicky a rizek a kafe v termosce a upaluju smer Morava :)
Dobre rano z mašinky, varechači :)
mijaita
@zolik (3.6.2022 08:21)
Ano, tak o snidanich, byla moje predstava!
Ten krajicek je topinka?
haji
@mijaita (3.6.2022 08:11)
Dobrou chuť a šťastnou cestu na Moravu!! Dobro došli!! Užij si to!
mirop
@kimlo (3.6.2022 07:35)

je dobry, len na mna vobec nieje pikant, takze doladujem
haji
@kimlo (5.6.2022 17:43)
Tomu říkám harmonické zátiší! Škvarky s chlebíkem miluju, tvůj chlebík má skvělá oka a mrká na mě. Raňajky jako na kraji v nebi!
mijaita
@kimlo (5.6.2022 17:43)

Takove a ne jine, cerstve, jeste i teple, skvarky na jednom jarmoku na Slov, jsem se nemohla dojist a jeste spoustu koupila na cestu. Lepsi jsem nikdy nejedla. Treba i tvoje byly tak dobre? :-)
laylastastykitchen
U nás sa raňajkuje keď u vás sa už skoro večeria :-D ale zvyčajne sú to cereals s mliekom, ovsene vločky, vajička alebo moje oblubené avokádová nátierka :-)
laylastastykitchen
@mijaita (7.6.2022 00:09)

Ja rozmixujem avokado s vareným vajcom, trochu soli a hotovo. Viac nepotrebujem :-) ale robievam aj šalat s avokadom. Paradajky, paprika, uhorka, cibula do toho este nakrajat avokado, sol a trochu citronovej stavy. Moje oblubene
haji
Včera jsem snídala chleba s paštikou. Dnes kafe, na snídani prostě v zápalu boje nedošlo. Ono nedošlo ani na oběd, jen jsem v uplynulých dnech zmárnila všechny ryby v lednici - závitky v rosolu a baštýřské štrycle v cibuli. Stávkuji, lovím moly.
haji
@mijaita (10.6.2022 10:07)
Povedená snídaně, tak emoční ranní dávka tomu říkáš? Haha Krásný den!
haji
Dnes k pozdnější snídani opravdické topinky opečené na kousíčku sádla, s taveným sýrem s česnekem, zbyteček paprikového salámu, kafíčko. Velká dobrota!
mijaita
@haji (11.6.2022 13:20)
Dlouho, predlouho slibuju TOPINKY!! a tavenak s cesnekem. Zadnou uzeninu. Snad si na to nekdy vzpomenu? Ty ale umis implementovat chute i na dalku dalekou:)
1x haji
farbuska
Dnes hrianka s bravčovým rillettes vlastnej výroby + čerstvá zelenina a potom posledný kúsok makovej štúdle s višňami k čiernemu čaju s mliekom. Na fotenie som si spomenula pri už prázdnom tanieri. :(
zolik
Čierna káva a biele Alpy 😊
Na nič viac, nie je čas ☹️
O siedmej mám termín. Ešte sa musím urobiť krásna. Krása ma prednosť pred raňajkami 😂
Extra pre Teba fotené z mojej terasy 😘


stefanm
... dnes ráno.

... miešané vajíčka s mladými výhonkami žihľavy, medvedím cesnakom a jarnou cibuľkou 😋


haji
@zolik (14.6.2022 06:15)
Aha! Já kafíčko bez Alp a bez práce na fasádě. Krásné, povznášející foto! Jako orel bych vzlétla a kochala se svobodou, krajinou, sluncem a tak...
Krásný den, ať se ti daří!
afataga
@zolik (14.6.2022 06:15)

Nemas omrznute zuby? A ja ze co su tie Aply take ohryzene, uz viem :-)
kuko95
Začína leto zabíjačkové veci málokto robí tak si ešte treba užiť..mňam :))
2x kvakac a haji
haji
@kuko95 (14.6.2022 15:14)
V pohodě, ono to klame. Brácha dokáže takové dobroty klidně i snídat. No klidně... haha
Hezky si užij zabíjačkové dobroty, chvíli to potrvá než výrobci pojedou na plný plyn!
kuko95
@kvakac (14.6.2022 16:30)

Veru nieje nič lepšie než ráno po nočnej takáto chutná kaša k tomu čerstvý rohlík a 2piva ..parádne sa potom zaspáva 😁
2x kvakac a haji
kucharka
Ja cereálny chleba s maslom a bryndzou, a hrachovými klíčkami. A k tomu "kýbel" kávy :-)

@mijaita , tak si pekne užívaj dovolenku, môžeš poslať aj nejaké foto… budeme radi!


mijaita
@kucharka (15.6.2022 11:14)

To ja bych taky, klicky z belugy musim zas nasadit. A hrach koupit. Klicky rada.
Dneska uz jsem jedla jen topinky s maslem a rajcata a MOJE logrovy, cerny kafe. Takova slast! Brzo uz se tesim na nas chleba!!


mijaita
@mijaita (15.6.2022 18:03)

Jeste mimo snidane, tak nedobre polivky, vc vyvaru drubez, jsem nikde nejedla.Doslova nechutne a to polivky miluju. Uz se tesim na svoje!
1x haji
haji
@mijaita (15.6.2022 18:24)
Ajaj, nedobré polévky? Tak to je síla. Jsem ráda, že i chlebík ti chybí. Jo jo, domácí polévka, dobrý chlebík - to je základ. Ale určitě se máte dobře u spousty slané vody a soli! Hezky si to užijte, doma budete vzpomínat na slaný výlet! Krásné dny, plné radosti!
mijaita
@haji (15.6.2022 20:07)

Dny skoncily, aby zas jine mohly prijit. Kuchari vyslyseli me velke prani, karfiol, kureci kulicky a dezert, pecene jablicko. Ale do salatu pujdu jen co nakoupim!!! K nemu nejakou polivku :)


mijaita
@kucharka (15.6.2022 11:14)

Ty klíčky hrachové, pěstuješ si nebo kupuješ? Jsou nádherné!

Napadlo mě, kdysi jsem tu našla recept (nemuzu ho najit) na syrový chřest na takovém tom semínkovém chlebu. Namazaný kremžskou horcicí a na ní pulky chřestu (po délce) nebo tenký, nerozkrojené. Dělám každý rok, je to super dobrý. Nezkusíš?



kucharka
Ja mám rada jednoduché raňajky, napr.: dnes, kefír a posúch.
Potom si ešte dám kafčo.

Iba niekedy, keď som napríklad v hoteli a majú bufetové raňajky, tak dokážem pospáchať rôzne veci a pojesť jedno cez druhé… objavia sa moje "Chamty Hamty" schopnosti a konec! Keby mal žalúdok ruky, tak ma vyplieska… :-))
( systém - čo vidíš, to zjedz. )


mijaita
Snídaňové, svěží, avokádlo se šparglem. Vytunila jsem česnekovým olejem a citronem. Lehce pepř. Radost tu zelenou topinku ukřupnout :-) Dobré ráno!


haji
@mijaita (24.6.2022 08:24)
Aha, také bych radostně ukřupla zelenou topinku, kombinace zelené/zelené/zelené je lákavá.
Já dnes, po delší době snídala, chlebík se sýrem, salámem a červenou kapií. Kafíčko 2x, to první někdo vypil. Krásný víkend!
haji
@kuko95 (26.6.2022 08:24)
Každý jsme upletený z jiných ocásků. Sto lidí, dvě stě chutí. Též bych na raňajky nedala čerstvé žampiony, nedala bych je obecně vůbec - tepelně neupravené. @mijaita zato koláče, buchty můžu zepředu i zezadu, med někdy na chlebu s máslem, v čaji jedině když umírám. Dnešní snídaně kafíčko. Turek. Velmi zdravé... haha
Krásnou neděli!
1x kuko95
kvakac
@mijaita

Dnes ráno som nemohol spať tak som urobil koláčik ku káve ešte je teplý. To aby ste nepovedali že len klobásy raňajkujem.


mijaita
@kucharka (28.6.2022 23:19)
Pro me velmi inspirativni snidane!! Avokado, seminkovy krajicek atd... vidim to na vikend :) Krasne, chutne, svezi a ☕
stefanm
... šunkový chlebík, samozrejme "do postele", s čerstvou pažítkou a domácim vajcom... a čajík.



mijaita
@stefanm (29.6.2022 08:32)

hezky sis to načančal a snidani mas za 1 dneska. Jen se takove chleby doooost spatne jedi :-) Stesti, kdyz to opada na talir a ne vedle, ze? :-)
haji
@mijaita (29.6.2022 08:48)
Takové chlebíky se musí jíst obouruč. I tak může být nadrobeno pro kuřátka... třeba v pelíšku. Ruční vysavač to jistí. Dobré dopoledne!
Já kafíčko snídám, podruhé...
stefanm
@mijaita (29.6.2022 08:48)

... mám dlhoročnú prax...ako sa píše v druhej "knihe kníh", Kamasútre, ".. dá sa to naučiť len cvikom"!!!😀
mijaita
@haji (29.6.2022 08:52)

V posteli obouruc blbe, ja si nosim, kdyz do postele, na tácku abych si ho dala pod bradu :-) Kavicka se mi vejde bohate vedle prave ruky :-) Chce to s tim pocitat pri vyberu postele!
stefanm
...len taká krátka úvaha k téme "naše raňajky"!

Klesol index pridávania na danú tému. Hľadám dôvod.
Variant č. 1... ľudia neraňajkuju (pravdepodobnosť 0%)
Variant č. 2... ľudia sú znechutený celosvetovou trojkrízou (covid, vojna, drahota), sú v depresivnom stave, na zábavu kašlú (pravdepodobnosť 50%)
Variant č.3...ľudia sú pri mori a na All inclusive raňajkách zo "Švédskych stolov" tochmu rožky a salám do plážových tašiek a na, od skorého rána, obsadených lehatkach sa vytešujú, že budú mať dobré pohostenie pri večernom "balkónovom" hulákani 🙂 (pravdepodobnosť 100%)!
...ak vie niekto iný dôvod nech doplní!!!

...ja si zatiaľ v kľude dojem svoje striedme dnešné raňajky (chrumkavé hrianky z čerstvého bieleho!!! pečiva s cesnak-syrovou pomazánku s pažítkou)


mijaita
Avokádo na Hrad! :-) Rozkrojená a opečená houstička s ochuceným avokádem, okurkou osvěžená. Snídaně obědová :-)


mijaita
@stefanm (1.7.2022 09:32)

I snídaně jsou jen zážitkovou, příležitostní aktivitou. I jindy budou jen takovou "náladovkou" :-) A o tom to tady celé je.
haji
@mijaita (1.7.2022 12:06)
Svěží snídaně obědová jen co je pravda.
Já opět snídala kafe, jsem černá ovce snídaňová haha Zato jsem dnes měla před obědem předkrm: teploučké škvarečky s chlebíkem haha A výborný oběd: dušená horní kuřecí stehna, cuketové zelí a chlebík. Hmmm Pevně věřím, že milé škvarečky uchráním a přijde i na lepenici. Jen jsem, hlava děravá, nekoupila kyselé zelí. Krásné pozdravení!
mijaita
No neeeee, skvarecky?? Jsem te konecne zblbla? :-) Skvarilas nebo koupila? Jestli jsi je jedla pred obedem, porad to byla snidane, ne? Ja taky hrnek kafe cernyho, ale varim si ho k tomu jidlu. Ano, mas se a budes se mit jeste líp!
1x haji
haji
@mijaita (1.7.2022 12:41)
Škvařila, včera jsem koupila 800 g syrového sádla v krabičce, ve slevě. Je asi málo bláznů, co v tomto vedru škvaří sádlo... Kapku se mi v závěru podařilo přetáhnout teplotu /zadávala jsem nový díl diskusie/, ale jedlé jsou.
1x kuko95
haji
@stefanm (1.7.2022 09:32)
Hrianky miluju! Výborná snídaně, ty máš vždy vymazlenou snídani.
stefanm
... takéto rána mám rád...vonku príjemných 18°C, mierny dáždika a ticho!... zmoknutí vtáci mlčia a nerušia šum lístia na sídliskových stromoch
...no a k tomu raňajky (mne sa celkom páči aj český názov "snídaně!🙂) "do postele"
... dnes toustik s tavenym syrom a jemne lahodnou omeletu s bylinkami
... kávičku nepijem, takže len čaj
...a streda môže začať v pohodovej nálade


mijaita
Take jsem si doprala vajičko, silnou kávičku dnes z french pressu, kterou si dolévám do malého hrníčku, ranní ticho, ranní sluníčko jen pres zaluzie vytváří krásnou, útulnou atmosferu. Pocit nádherný, že dnes nikam nemusím, nikdo nepřijde, doplňuje pocit blaha :-) Dobre a krásné ráno :-)


stefanm
@mijaita (6.7.2022 09:28)

...no vidíš!?!?... škoda, že raňajky sú (citujem autora z 1. júla 2022 o 12:09)... "jen zážitkovou, příležitostní aktivitou"!!!😀
... užívaj si "blaho"🙂... všetko dobré k sviatku Husa!...my sme včera mali sviatok Cyrila a Metoda... tiež voľný deň

...ale ja som na to zabudol a vybral sa ku svojej spádovej lekárke (150m)...bolo mi divné, že tam v čakárni nikto nieje ale aj tak som zaklopal...otvorila mi doktorka a s vypleštenymi očami sa ma pýta, že čo si prajem...tak jej vravím, že len recept na lieky... predpísala mi a keď som odchádzal tak ma milo upozornila, že v našom meste je cez sviatok otvorená len jedná lekáreň v centre mesta... až vtedy mi došlo, že to sviatok, voľný deň keď ani obchodné reťazce nemajú otvorené!!!😀...tak sme sa nasmiali, že sme si až potykali 🙂
...ja dnes len do lekarne
mijaita
@kvakac (6.7.2022 16:23)

Ani ja bych nemela problem snidat takove maso :-) Krasne mas. Proste jsi masožrout, nooo :-)
1x kvakac
haji
@kvakac (6.7.2022 16:23)
Krásná práce, takový šunkový salám bych snídala i ve 4.00 hod ráno, bez budíku... !!
1x kvakac
haji
@mijaita (6.7.2022 19:16)
I to je ohrožený druh/artikl, ale ukočírovala jsem se. Dnes k večeři omeleta s rohlíkem na pórku a s camembertem.
mijaita
A takhle s bearnskou omáčkou s rajčátkem na vajíčku. K tomu křup topinka semínková. A to kafeeeeeeee, aaach, to je nadherné ráno :-) Mějte také krásné!


haji
@mijaita (9.7.2022 08:52)
Béarnská omáčka hmmm Tiše zírám, tolik práce se snídaní, máš můj obdiv. S vejcem, rajčaty a topinečkou hmm Máš se jako na kraji v nebi! A kafíčko, to musí být!
Krásný den přeji, ať se daří!
mijaita
@haji (9.7.2022 11:12)
Omáčku bearnskou mam v krabici :-) jen jsem do ni nadrobno nakrajela rajce. Kdyz krabicovou nemam a mam holandskou v zasobe, zakanu ji estragonem, ktery mam nalozeny v nalevu a bearnska je na svete :-)
Vejce uvareny za 7 minut, Kafe dalsi nejaka minuta, topinku zajistil topinkovac. Snidane za chvili!! :-)
stefanm
... večer si urobíš, ráno máš!!
... Parížsky šalát😋😋... fenomén mojej mladosti

... "na stojáka", kde sa ti lakťe lepia k staničnému bufetovému stolu a z nastrihanej štvrťky servítky na teba "hľadí" už, na pohľad, čerstvý chrumkavý slaný rohlík a hneď vedľa malé čapované!
... nostalgia sa mi ráno zmiešala s clivotou 🙂

Prajem pokojnú letnú nedeľu v radostnej nálade


haji
Po dlouhé době jsem dnes snídala. Vytáhla mě z postele chuť na růžové rybí matjesy s cibulí, k tomu jsem si otoustovala novinku Kváskový tousťáček s něžným chilli. Velmi dobrá snídaně. A jasné, že kafíčko.
mijaita
@haji (14.7.2022 10:36)
Jak ryby nejim, tak obcas nektere uzene, nebo šproty, sním. Tyhle bych jedla, ale na chlebu s maslem. Ale ne casto!! :-)

1x haji
haji
@mijaita (15.7.2022 11:57)
Dala bych se pozvat, vypadají dobře, chlebíci s bryndzovou pomazánkou hmm
Já dnes jenom kafíčko a šup do aktivity, volal mrazák po odmrazení. Už mám hotovo i já jsem hotová. Krásný víkend!
mijaita
@haji (15.7.2022 12:57)
Hlavne je ta pomazanka jina, nez ji Slovaci bezne delaji. Protoze jsem jedla ruzne, tahle me doslova vystrelila do bryndzoveho nebe :-)
Snad se z toho nebe dostanu taky na zem, k nejakym cinnostem. Zatim tomu nic nenasvedcuje ovsem :-)
stefanm
...tak ja som sa včera držal klasiky
...bryndz, maslo, cibuľka, mletá červená paprika, štipka! soli (milujem slovenské slovíčko "štipka"...aj keď aj české "špetka" je milé 🙂)

..."starého psa novým kúskom nenauciš"!!!...


mijaita
@stefanm (16.7.2022 09:15)

Přesto doporučuji "starému psu" aby tu bryndzovou mojí kámošky, někdy vyzkoušel!! Jako fakt je nejlepší!
1x haji
mijaita
@stefanm (16.7.2022 09:15)
Ano, i mně se některá slovenska slova líbí ! Určitě slovo "užička" i ta "štipka" a hlavně, kdyz přijdu do obchodu a uslyším "páči sa?" a ještě tím krásným slovenským zvukomalebným přízvukem :-)
mijaita
Lučina utřená s kouskem čerstvého kopru, topinečky, kávička. Lahodné, sobotní ráno :-)


stefanm
@mijaita (16.7.2022 09:29)

...vo mne podivne rezonuje české "slepičí vývar"!😀... dôvod neuvádzam!

...no a bryndzu s čo nadrobnejšie nakrájanou cibuľkou a ešte drobnejšie nakrájanou a opraženou slaninou
vyskúšam...nesľubujem...sľuboval som v živote len raz!!!🙂
1x haji
blissofplants
@mijaita (16.7.2022 09:29)

sranda ako Cechom sa paci slovencina a Slovakom cestina.:)
v roku 2020 sa mi podarilo ist na svadbu do Ciech najlepsej kamaratke:)a bola som tam jedina Slovenka, a bavili sme sa prave o drobnych rozdieloch v jazyku ale predsa niektorym slovam nerozumieme.:))
Pre mna cestina znie strasne sexi.:)))
haji
@blissofplants (16.7.2022 11:08)
Ano, to je sranda. Jsem na tom podobně jako vy, přátelé @mijaita @stefanm @blissofplants . Miluju slovenštinu a často se přichytím, že ji používám během dne, dokonce ve slovenštině i myslím. Je měkčí, výstižnější a vůbec... Sranda byla s mým přítelem ze Slovenska, že jsme oba mluvili naopak - on většinu slov českých, já slovenských. No a já teď často mluvím/píšu československy. Jen pravopis slovenský je pro mě španělská vesnice a pomalu jak jde čas i český... Už jsem tu psala, mám letitý slovensko/český slovník - tam někdy musím pohledat méně známé výrazy. A ujo google je velké plus, bo i slovenština se vyvíjí.
@blissoplants krásnou dovolenou doma a v okrobri si užije Česko! P.S. Aj Morava je krásná zem!
mijaita
@kucharka (16.7.2022 16:16)
Jen jsem vzdychla. Tolik stavnate dobroty!! Jsi skromna, mne by pretejkal talir. Velky, hluboky!! :)
haji
@mijaita (17.7.2022 10:09)
Krásnou neděli, takový jemný zeleninový rozjezd bych si dala, kdyby mi ho někdo přinesl na tácu do postýlky... Mno, já si vybrala na snídani kafíčko a banán. Jak myslíš, že to dopadlo. Vypila jsem kafe a začala kmitat kolem polévky. Banán žije!
mijaita
Byla jsem u kamosky na kavice, pak pro levny vajicka v Penny a co myslis, ze jsem si koupila? Banan!! Ke kavicce! :-) U vas v Penny taky zlevneny vejce? 2.30/ks ? Plato musis koupit.
1x haji
haji
@mijaita (17.7.2022 15:32)
Banán jsem snědla po polévce, květák je zatím pořád ve vývoji, ale brácha mi před chvílí přinesl broskve, pár hroznů, česnek, okurky a hlavně: kvašáky!! Teď odjel, a já jdu smažit milý květák, vařit brambory.
Ano, minulý týden měli na Kaufu vejce v akci za podobnou cenu, přitáhla jsem si domů patřičnou zásobu. Vejce je velmi dobrá komodita, vydrží a jde upravit jakkoliv. Na Penny a Lidl se nehraju, mám to daleko, ale nabídka řetězců se podobá.
mijaita
@haji (17.7.2022 15:57)

Lidl neskutecne podražil, Penny se drží. Kauf taknak, Billa drahá. V trznici si jeste nekdy neco usapnu. Kvasaky mi chutnaj, ale jim jen s nejakym masem. Rizky, karbanatek, sekana.... ale to varim malokdy. Ale dobry napad, mohla bych je nejak i uchovat, ze jo?
1x haji
haji
@mijaita (17.7.2022 16:08)
Jojo, vystihla jsi řetězce. Ještě se dá - něco - v Coopu koupit v rozumné cenové relaci, ale tam je výběr trochu užší, ale i pestrý /co třeba v řetězci nevedou/.
Ano kvašáky jde uchovat. Tatínek ty poslední vytáhl, omyl ve slané vodě, maminka zalila klasickým nálevem na zavařované okurky /bez dalšího koření a zeleniny/ a zavařila je, jen aby se zatáhla víčka. Pravda, už to není ono, ale jsou výborné, jiné než klasické zavařované nakládačky. Ještě postřeh: když je přineseš domů /z tržnice/, omyješ ve slané vodě, zaleješ dobře slaným roztokem, dbáš na to, aby byly všechny okurky ve sklenici pod hladinou - jdou v lednici uchovat dlouho.
mijaita
@haji (17.7.2022 19:27)

No diky za takove rady! Ja premyslela i o mrazaku. Ale jak pises, tak udelam. Coop tu nikde nemame. Ale ten m i nechybi. Ja jsem hlavne spokojena s Penny. Lidlu jsem vyhlasila jihad :-)
1x haji
haji
Dnes po dlouhé době snídaně: topinky, sýrová pomazánka s česnekem, salám, kafíčko. Vyjímka potvrzuje pravidlo. Krásný, teplý den, těch si užijem...!
mijaita
Ze sis ale vytunila ranni usta :-) Mam od vcera par rajcat, jistila snidani! My se máme, vid?


stefanm
@mijaita (20.7.2022 15:24)

Italia tricollore🙂

... nám (čítaj manželke!) keď občas príde "caprese" na chuť tak dávam na vrch len listoček bazalky...ale minule som vyskúšal domáce pesto z medveď cesnaku a chutilo
...ty si si dala kapary???... či čo?
mijaita
@stefanm (22.7.2022 14:11)

Nevidim kapary, to je domaci pesto moje. Mam rada klasicke capresse, ale proti cenekovemu pestu bych nic nenamitala. Taky ho mam, mozna zkusim.
1x haji
mijaita
@stefanm (18.7.2022 08:45)

No ja bych par slov mela, kdybys mi to naserviroval. Rekla bych ze dekuji, ten chleba si vezmi a mne nech to ovoce :-)
1x haji
stefanm
... tečú mi slzy a smejem sa😀...protiklad ktorý mám rád keď struham čerstvý chren!!!...tak bolo aj dnes ráno😋

P.S...kto to chceš vidieť aj na foto pozri môj starý recept (2011!)
1x haji
haji
@stefanm (23.7.2022 10:11)
Hezky!! Tak trochu se k tobě budu blížit. Včera jsem si koupila dvě nožky párků - že na snídani, ale čerstvý chren nemám - nevadí. A také mám nachystaný medík /dostala jsem dárek z Chorvatska - medík s granátovým jablkem/.
Motivaci mám. Ještě snídat... Dnes opět jenom kafe. Mám na čem pracovat.
mamec
@haji (23.7.2022 10:27)
Veď ešte nie je neskoro!
Ja raňajkujem práve teraz :)
1x haji
haji
Dnes k pozdní snídani dvě nožky párků s chlebíkem a ostrým kečupem. Škoda, že nemám chren.... ten mi chyběl.
stefanm
@laylastastykitchen (25.7.2022 13:42)

...ja nie som "kávičkár"
... manželka si každé ráno robí, ani neviem akú, z kávovaru a v týchto sparnych horúcich dňoch jej ja odpoludnia robím takúto, akože, "ľadovú kávu"... vždy mi za to poďakuje úsmevom 🙂...to poteší!!!


stefanm
... dnes som raňajkoval slušne!!, pri stole (máme tu vnučky, išli s manželkou na trh) a nie ako vždy v posteli
...urobil som si cesnakovu topinku s miešanym vajíčkom a slaninkou...a žiadnu kávu!!!... ale klasický "Pigi čaj" s kolečkom citrónu
... pokojný deň prajem


haji
Já jsem dnes snídala velmi brzy z rána a neslušně. Do postele jsem si přitáhla nepečený smetanovou piškotovo černicový studený dezert, který jsem dělala včera. Padl za vlast, milé osvěžení po tropické noci. A kafíčko, to musí být.
laylastastykitchen
@haji (26.7.2022 13:14)

Fajne ranajky. Niekedy aj take treba. Ja prave ranajkujem. Celozrnny chlieb, varene vajce, paradajka a voda s aloe vera na moje krcove žily :-D zevraj aloe vera je dobre na žily. Zatial neviem potrvdit. Co si o tom myslite?
1x haji
haji
@laylastastykitchen (26.7.2022 16:20)
Aloe vera je příjemná rostlina s mnoha léčivými účinky. I kdyby nebyla až tak léčivá, je to příjemné pitíčko a ráno bezva start do nadcházejícího dne. Bezvadný je výtažek z kaštanu koňského na elasticitu cév, zvlášť když jeden má křečové žíly - léčivá látka aescin/escin. Pohledej na ujo google.
laylastastykitchen
@haji (26.7.2022 16:30)

Mne sa objavili krčove žili prvý krat v tehotenstve. V druhom sa to len zhorsilo. Teraz jednu nohu mam tak ze to by bolo uz aj na operaciu ale doktory sa toho nechcu chytat aj ked je to velke. Kazdy doktor mi povie to iste. Ze v mojom veku je velmi skoro na operaciu žíl. No dalsi dovod preco ich mam lebo ze je to dedične a moj otec ich mal velke a dopadol musel operovat ked bol este mladsi. Tak neviem. Skusam kadeco. V zime pančuchy ale leto to neznesiem. Tak som zacala toto aloe vera pit. Mam aj vodu co kupim normalne v obchode ale aj 100 % aloe vera tiez ke to na pitie ale je to viac lekarske a silnejsie. Zlepsit to asi nezlepsi ale aspon sa by sa to nemalo zhorsovat...
1x haji
farbuska
@laylastastykitchen (26.7.2022 18:23)
Moje žily nie sú v takom zlom stave, "iba" predstupeň v podobe tzv. farebných stromčekov, takže sa venujem prevencii a snažím sa predchádzať zhoršeniu.
Okrem všeobecného dostatku pohybu robím na radu lekára každú hodinu 10 (prípadne viac) drepov. Skús to začleniť do svojho programu tiež. Dá sa to ľahko aj v práci. Ak aj nič nenapraví, určite neublíži a každý pohyb osoží.

haji
Dnes k pozdní snídani zrníčková kaiserka se salámkem se sýrem. Mazala jsem do obchodu, doma nebyla ani odrobinka a chuť snídat veliká. To se často neděje.
@mijaita tvoje vajíčka a chlebík s křenovým máslem vypadají prudce jedle!
U nás opět včera pršelo, navečer a celou noc bylo příjemně, teď jemných 26°C, milé zchlazení.
mijaita
Jooo, kdyz je neutuchajici chut, ani 4 patra nejsou překážka :-) To znááááám!
1x haji
janger
Vidim, ze mnohi ranajkuju pekne upravene, niekedy aj exoticke ranajky. Ja sa nemam velmi cim chvalit, ja len tak obycajne, vacsinou muesli, alebo jednoduchy chlebik s medom, syrom a pod. Len v nedelu vajicko na makko a sladke pecivko (vacsinou cokoladove :-).....
1x haji
janger
@stefanm (26.7.2022 09:22) , chyba na fotke tvoja nozka. Raz v ponozke, raz bez ponozky :-))). Vzdy sa zasmejem.
A vidiet, ze si tie ranajky ozaj uzivas ;-).

1x haji
mijaita
@janger (28.7.2022 17:06)
Ja snidam rada, tesim se zahájit den. A stejne i chleba s maslem jenom, nebo mliko s houskou.... podle toho co mam doma a na co mam chut. Ne vsechno samozrejme vyfotim. Ale i ten chleba s maslem a kafe si rada naserviruju :-) Tak klidne se podel o vlocky, nebo chleba!
janger
@mijaita (28.7.2022 17:19), ty mas vzdy vsetko krasne upravene, naservirovane. Obdivujem to u druhych.
Mne sa samej pre seba tak nechce :-(....
stefanm
@mijaita (28.7.2022 09:21)

... pekné raňajky
... vajíčko na hniličku milovali moje deti keď boli deti 🙂
...mne to pripomína jednu dovolenku v Prahe asi pred viac ako desať rokmi, keď sme sa s manželkou dali nalákať na masívnu reklamu obnovenej premiéry činohry s názvom "Nahniličko" v divadle Kalich v Jungmanovej ulici...s akým veľkým očakávaním sme vošli s takým veľkým sklamaním sme po predstavení vyšli...viem, nemôže sa každému všetko páčiť!!!
...ale ver tomu, že vajíčko nahniličku mi chutiť neprestalo a tvoje foto mi narobilo chuť si ho opäť čoskoro pripraviť
1x haji
mijaita
@stefanm (29.7.2022 08:05)

Haha, mne Nahnilicko taky nebavilo! Zato vajíčko nahniličko miluju. Dneska jsem posnidala takove "zcuchane" vajicko a k nemu par kolecek marinovane zlute cuketky a par oliv. Jasne kavičku. Další jídlo az hluboko odpoledne daleko na Morave :-)


stefanm
... dnes som nám pripravil na krajec chlebíka "syrovú"pomazánku (karička v črievku, 1/2toho nehorázne drahého masla, cibuľka z trhu {4 drobné kúsky=1€!}, soľ a štipka mletej kurkumy) a k tomu čaj
... náladu mi to nezmenilo, furt frustrácia s náznakmi depresie z toho aké časy preživame

... drobné vysvetlenie pre @jager ... pokiaľ moje foto raňajok v posteli zachytilo aj moju nožičku bosu, môj "dress code"je apartne nočné pyžamo... keď už mám ponožky je to príjemné domáce oblečenie 😀


mijaita
@stefanm (29.7.2022 09:38)
Frustraci to nezachranis. Hledej vychodiska. Nedej aby situace cloumala tvym majestatem!! Vetsina z nas je na tom stejne. Slunce stejne zas zitra vyjde!!!! :) Btw co je karicka?
janger
@stefanm (29.7.2022 09:38) , :-)))), a zase nozka v celej svojej krase! Dnes teda prijemne domace oblecenie :-). Ranajky mas paradne.
1x haji
janger
@stefanm (29.7.2022 09:44), jager - tu v preklade polovnik. Ja by som toho moc neulovila, to by som od hladu zomrela...

1x haji
stefanm
@mijaita (29.7.2022 09:51)

FYE🙂
...ver tomu, že ja som len! "nenormálne normálny" človek a preto nepotrebujem hľadať východiská z občasných stavov nespokojnosti z diania v spoločnosti a aby mojou velebnosťou takýto stav lomcoval...my tu na východe našej krajiny na podobné stavy máme jednoduché riešenie (nezverejním ho zatiaľ, kto chce nech si po svojom domysli!)

...a k téme "snídani" pridávam moje tradičné "posteľové" raňajky... dnes:

..."opekané" bagetky s rybacou pomazánku (sardinky v oleji, oriešok masla, čajová lyžička hrubozrnej Dijon horčice, cibuľka a žerucha nadrobno 😋)...no a k tomu čajík (nie káva!🙂)


janger
Kedze dnes nebolo nedelne cokoladove pecivko....Tak aspon nieco na sladko. Celozrnny spaldovy chlebik s maslom a medom. Jednoduchsie sa snad ani neda.


mijaita
@janger (31.7.2022 11:47)

Ten chlebík s maslem, takovy mam rada ke kafi. Ale pro mě bez medu. Vetsina lidi rada ke snidani sladke, pro me by to bylo za trest :-)
2x haji a janger
kucharka
U mňa jednoduché raňajky - pár kúskov syra, čierne olivy kalamata a posúch. Posúch po rozkrojení pokvápem trochou oliv.oleja. Možno si dám k tomu aj rajčinu, voňajú mi v kuchyni v miske :-)
Pohár kefíru a potom neskôr ( 10 min :-) kafíko.

Pekný pondelok prajem všetkým.


janger
@mijaita (1.8.2022 09:07) , aj ja s kavickou (s mliekom).
Ja som maskrtnik, takze sladke ;-). Ale mam rada napriklad aj so syrom a pod. Dnes som mala podobme, ale so syrom. Vacsinou ale celozrnne chleby, peciva.
1x haji
kucharka
Opečený chlebík, maslo, cottage cheese, avocádo a rajčina. No a, samozrejme, káva.
Kýbel kávy :-)))
Na balkóne, užívam si chládok, predtým ako začnú nehorázne hice…


mijaita
Dnes sice střídmě, ale presto ja tu kombinaci se studenym, pres 4% mlekem, miluju. Neco mezi snidani a obedem :)


mijaita
@stefanm (3.8.2022 14:39)

Hezky set, no tak dobre, nech si talirek, bujonce by bylo smutno :-) A dej na nej zas neco dobryho!
haji
@mijaita (4.8.2022 09:12)
Skvělé malebné foto. Pro mě řepu nastrouhat, bo moje zuby... jinak by mi chutnalo.
Já dnes k pozdní snídani banán. Uzrálý, už volal o snědení. A kafíčko, to musí být.
Krásný, teploučký den!
1x janger
janger
@stefanm (3.8.2022 11:09)

V prvom momente som myslela ....."rozotrety zltok"......Ale pravdepodobnejsie to bude marhulovy, moj najoblubenejsi lekvar :-).
1x haji
mijaita
@janger (4.8.2022 15:16)

ano, ja rada takovy, nejradsi slunecnicovy, ale cena cihlicky je zavratna. Obcas si ji dopreju, mam raada ke snidanim.
2x haji a janger
haji
@mijaita (5.8.2022 01:01)
Ceny už nejsou ani na kynedril, spíš by pomohla ocelová tyč zabudovaná v zemi u pokladny, aby se člověk mohl udržet ve vertikální poloze... haha Krásný víkend!
Když to půjde dobře, bude pozdní snídaně: chlebík s máslem, salámek a kousek červené papriky. Kafíčko už mám v sobě.
stefanm
...dnes:
... lahodná bryndzová s cherry paradajkou, čerstvou pažítkou a pikant baranim rohom...a samozrejme žiadne kaffe ale čaj, dnes z kvetu lipy
... pekný deň prajem každému kto toto pochváli 😄😀😋


haji
@stefanm (5.8.2022 08:24)
Chutná snídaně, dobrú chuť! Ja si prosím užší chlebík a více pomazánky, baraní roh vypadá dobře - zaváraný je?
1x janger
stefanm
@haji (5.8.2022 08:29)

...Pani si ešte bude vyberať hrúbku chlebíka!!!😀??
...barani roh je čerstvý, včera doneseny z "naši zahrádky" a krásne "chrupe" pod protézou 🙂
...pekne si raňajky pochválila tak prajem pekný, teplý slnečný deň!!!
1x janger
mijaita
@stefanm (5.8.2022 08:24)

ja to vidim na michany vejce, davas co, zlutyho do bryndzovy? .......... souhlas s @haji taky nemusim tyhle tlustochy :-) V mašine krajeci v kauf si nastavuju 1cm a klidne by mohlo byt i 0,8 :-) Proste mas chlapacky, no a my ti to s @haji prejeme a odpoustime ti :-) Snidej dal :-)
2x janger a haji
stefanm
...ja robím klasickú maďarskú (körözet) a tam je dominantná chuť mletej červenej papriky (vygogli si)
...tak aj tebe prajem pekný deň

...ja som bol pred chvíľou "vyhnany z raja" (čítaj...mojej milovanej kuchyne) lebo manželka ráno kúpila na trhu broskyne a teraz ich zavara a ja jej nemám zavádzať... išiel som uvariť fazuľou s údeným rebrom a bol som vykázaný až do spálne s tým, že mám na obed dojesť "francúzske" od včera a ona si sama!! urobí cuketove placky
2x janger a haji
mijaita
@stefanm (5.8.2022 10:13)

Chtelo by to vlastni kuchyn, vid? Ja ji mam ale ver, sama se do ni nekdy nevejdu a prekazim si :-)
1x haji
janger
@mijaita (5.8.2022 09:28) , ja mam rada aj "tlustochy" zo slovenskeho chlebika :-). Hlavne, ked je uplne cerstvy.
Mne by stacilo aj len trosinku masla na nom.....a napriklad rajcinka.
mijaita
@stefanm (5.8.2022 10:13)

Ano, jak je zvykem. Bryndzu jsme jedli doma vzdy jen tak na chleba s maslem. Mozna, ze do ni mam nasekala cibuli, ale to uz nepamatuju. Ale vim, ze jsme ji vzdycky meli radi doma. Ted uz ji delam jen podle rc te moji kamaradky z BA , viz muj rc
1x haji
mijaita
@janger (5.8.2022 10:57)
To je prave na chutich to krasne, kolik variant muze mit jeden obycejny krajicek chleba, vid? Ja bych to, jak pises, jedla, ale delikatesa by byl krajicek tenky a ne cerstvy!! Tak tri dny ... maslem klidne jen umazany, rajsky, to uz je nastejno.
2x janger a haji
janger
@mijaita (5.8.2022 11:00) , vidis, aj o obycajnom chlebiku sa da debatovat...ja si teraz uplne predstavujem chut uplne cerstveho, makkeho chlebika, rascoveho!...no mnam, mnam.
stefanm
@mijaita (5.8.2022 10:15)

...ale veď kuchyňa vždy bola a je len moja... akurát dnes do nej prenikol bez predbežného súhlasu "cudzí element"... manželka... chytla zavaraciu fázu...ale v čase keď musela riešiť v pracovni súrne pracovné e-maily prenikol som tajne na zakázané miesto a podarilo sa mi urobiť "paparazzi" foto😀


stefanm
@mijaita (5.8.2022 11:41)

... veď ja ani memrkam 🙂

... tiež mám radšej kompót ako kyslú uhorku či čalamáda
...len má na tom štve, že najprv musím ísť pre prázdne skla do pivnice, potom tam odniesť hotové kompóty, potom ísť zase do pivnice pre kompót a keď sa zje, odniesť tam prázdne skla...a to furt dookola už veľa-veľa rokov 🙂
...ale keď mne sa zdá, že domáce sú lepšie jak kupované v obchode!!
1x haji
stefanm
... dnes "snídani na prkénku"🙂😋 (...a čajík)
.... páči sa mi slovíčko "prkénko"….my tu máme len obyčajnú "doščičku"!


mijaita
@stefanm (8.8.2022 07:36)

Jeee, doštička :) Krasne, roztomile slovicko :) To jsem neznala! Obohatil jsi muj slovnik.
stefanm
... takže doma musíte chodiť v reflexnej vestee??!!😀
haji
Ráno kafíčko, před chvílí pozdní snídaně, dvě domácí broskve, velká dobrota!
Pobavila mě zavařovací anabáze se @stefanm a také doštička, prkénko je milá přeshraniční výměna, která potěší.
haji
@mijaita (8.8.2022 09:39)
Toť otázka, nedávno @2010 sdílel foto z Austrálie s kopci přebytkových avokád, vyvezených do terénu. Neviditelná ruka trhu je mocnější než mocná.
laylastastykitchen
@mijaita (8.8.2022 09:39)

Avokado je asi všade drahé. Aj ja ho milujem a u nas doma som jediná. Manzel ani deti nezjedia. Dokonca ani moji rodičia ani nikto u nas v rodine nekupuje avokado. Ja veru zjem jedlo cele avokado na ranajky :-D
A manželovi a deťom schovam do šalátu. Jedine tak ho zjedia
1x haji
stefanm
@mijaita (9.8.2022 08:29)

...a ja, že si zaspala a išla do práce bez raňajok!🙂....a ty si chystáš takéto raňajkové lahôdky😋

...ja dnes len "hrubý" krajec čerstvého bieleho chleba s maslom, paštekou , cherry paradajkami a čajík...ani som nefotil

...o obede práve zjednavam s manželkou...ona chce kuracie stehienka a ja si dávam podmienku, že jej ich pripravím len keď zruší príkaz, že mám povysávať celý byt 🙂... zdá sa, že zvíťazím!!!
1x haji
mijaita
@stefanm (9.8.2022 09:22)

:-) :-) :-) kdybych musela do prace, teeezko bych si takhle po ranu debuzirovvala!! A vubec, o praci nepis, ani cist o ni mi nedela dobre :-)
Vyděrač ses? V tomto pripade te ovsem i chápu
1x haji
stefanm
...to nieje "vydieranie"...to je "vyjednávanie"😀

...nohy z hydiny sa už dusia... také máme radi


haji
Dnes zrána kafíčko, pak nákup, teď snídám čerstvý chlebík s máslem a domácími rajčátky, troška soli, kapesně cukru na rozvinutí chuti rajčete a špetka Pepřového koření od Avokáda. K tomu druhé kafíčko. Dobrotka!
haji
Moje dnešní snídaně: kafíčko, pozdní snídaně: rybí závitky v rosolu s chlebíkem.
janger
@frezia68 (12.8.2022 09:49), osviezujuci melon :-).
Aj ja mam, len ho este treba pokrajat :-(....To nerada robim ;-).
Vacsinou ale spravim tak, ze cely melon pokrajam naraz, dam do velkej sklenej misy, do chladnicky. A potom uz len postupne vyberame.
mijaita
@frezia68 (12.8.2022 09:49)
To ti ten kousek stacil? Sedela bych u studeneho melouna dokud bych ho neporazila. A zvlast ke snidani, ooooch!! Sbihaj se mi sliny!
frezia68
@mijaita (12.8.2022 11:06) Nestačilo,bolo repete. A idem variť kukuricu a bude aj obed bez práce a vyskúšam s maslom,ale len kúsok.Lebo darmo radíš, aj @Haji ,nie som zvyknutá a asi postačí soľ. Pozdravujem.

haji
@frezia68 (12.8.2022 11:16)
Stačí jen film máslový - potřit a šup pryč. Nebojkaj, neotrávíš se... Dobrú chuť!
haji
@mijaita (12.8.2022 12:58)
V pohodě, klidně kupu másla, podle chuti. A podle toho co žaludek/žlučník na to. Pro začátek stačí filmík... Já třeba na krupičné kaši "musím mít rybníčky" másla, žádné troškování. haha
frezia68
@mijaita (12.8.2022 12:58) :-))))) zahryzávať do klasu sa budem v septembri,keď bude hotový mostík,zatiaľ pomáha vidlička a stačil film,ja bojkám.......cholesterol nepustí.

mijaita
@frezia68 (12.8.2022 16:57)
Souhlas, zuby a zlucnik nejen blba kombinace, ale i kazde zvlast. Zuby mi drzej a zlucnik jsem daaaaavno vypakovala z bríska. Natrápil se me dost, ja husa, ho nechala. A pritom to bylo to nejmensi.
Kukuricku kupuju i mrazenou, i ta je na masilku dobra, nebo salaty z ni a pod. Urcite lepsi nez zadna :-)
Tak se mas na co tesit, zari je za chvili!! :-)
haji
@frezia68 (12.8.2022 16:57)
Už včera jsem cítila nekomfort se zuby a dnes to nabralo na razanci. Mno, mám ještě tři klásky, ale v tomto stavu na ně mohu zapomenout. Taktak jsem dnes pojedla oběd. Uf Průvan je zákeřná svi.ě!
mijaita
@haji (12.8.2022 18:08)

ja radsi se slehackou a cukrikem, krupavym :-) tvaroh by mi tecku rušil :-) Dobry napad, neco si koupim pristi tyden.
stefanm
...7:00hod.... jemné poškrabkanie na líci ma núti pootvoriť oko...pred sebou vidím svojho "personál anjela" (čítaj manželku!) a počujem ako mi oznamuje, že odchádza na trh a do pekárne a slušne sa ma pýta, či nepotrebujeme niečo súrne kúpiť...a šeptom dodáva, že má chuť na vajcovú pomazánku
...ten anjel netuší, že ja som v noci do 03:30hod. sledoval v tv hokej a telo ani myseľ ešte nenabralo energiu na žiadny druh činnosti
...napriek tomu vstávam a požiadavku plním
...na opečené kúsky kajserky vrstvim pomazánku (natierkove maslo, najemno struhané vajco na tvrdo, lyžička ky. smotany a horčice, posekana šalotka a žerucha, soľ... a viac si nepamätám!!)...zo zatvarajucimi sa očami sa popamäti vraciam do "lehna" a o pol desiatej raňajkujem s "anjelom" ...dnes slušne pri stole
... dával mi nejaké informácie ale fakt nepamätám aké
... mračí sa vonku, ale ja viem, že budem mať pekný deň, lebo som poslúchol svojho "anjela"



mijaita
@janger (13.8.2022 10:53)

Dik za pochvalu, ale ono to snad ani jinak nejde, nez si vybrat nadobi a nejak to na nej umistit. Mam to rada a pritom je to otazka par minut.
2x haji a janger
haji
@stefanm (13.8.2022 10:16)
Aj oči sa mi orosily, ty jsi fakt neskutečný manžel, též z rodu andělského... Moje poklona, tak pěkně popsat ráno, které je někdy výživnější než snídaně.... Romantik v přímém přenosu!
1x janger
haji
@mijaita (13.8.2022 11:06)
Nejlepší nádobí na snídani je oblíbený čtvrtlitrový hrnek horkého turka s oblíbenou lžičkou. Ani fotit nemusím. Horší je, když si oblíbený čtvrtlitrák člověk rozfláká a oblíbenou lžičku "něco sežere". To je pak trauma jako vrata. Vůbec se nedivím autistům, vím co prožívají...
mijaita
@haji (13.8.2022 11:26)

:-) no, co se hrnku tyka, nemam stale stejny. Rada ve chvili, kdy chci caj nebo kafe, zrecognoskuju hrnky ve skrince a vyberu podle momentalni nalady, chuti, pocasi a mista konani pití. :-) Stejne tak lzicku :-)
mamec
@haji (13.8.2022 11:26)
Prísť o obľúbený hrnček je hotová tragédia! Mne sa to stalo vlani a keď som si konečne trochu zvykla na nový, tak som skoro aj o ten prišla. Pred 2 týždňami som sa potkla a spadla. Schytali to obe kolená, pravý bok, lakeť aj brada, ale hrnček prežil!
2x haji a janger
haji
@mamec (13.8.2022 12:10)
Uf, to jsi měla štěstí, hlavně že nemáš nic zlomené! Hrnek zachráněný, ale aj tak... uf
Já u mého nejoblíbenějšího rozbila ucho. Ale nechala jsem si ho, je to echt čtvrtlitr a používám ho jako měrnou jednotku. Jinak plný barák hrnků, echt čtvrtlitr aby člověk pohledal.
Opatruj se, dávej na sebe pozor! Krásné pozdravení!
mijaita
@mamec (13.8.2022 12:10)
Pekne sis namlatila, jen co je pravda. A si predstav, ze bys jeste i o ten hrnek prisla! Takze takova mala naplast no bolest, hrnecek zije! :-)
Take jsem si nedavno jeden maly, pekny rozflakala, neco mi na nej spadlo do drezu. Mam ho v pytlicku jeste s jednou miskou, domluveno s panem, ktery lepi odborne, jen k nemu doject. Neni uplne blizko. Vode odolne lepidlo mam taky, ale on to umi paradne. Obkladuj, odpocivej a priste nepadej :-)
stefanm
@mijaita (13.8.2022 11:33)

... vyberať si hrnček podľa počasia!?!?
... neviem prečo, ale vo mne to vyvolalo okamžite spomienku na krásny film podľa nametu Vančury s réžiou pána Menzla "Rozmerné leto", kde majiteľ riečnych kúpeľov (hral ho pán Hrušinský) stojí s cigarou v rieke a povie krásne vetu: "Tento způsob leta zdá že mi poněkud nešťastným".
...tak aj výber hrnčeka na kávičku či čaj podľa počasia sa mne zdá, ak nie "nešťastným" tak určite "zvláštnym"!🤔
1x haji
mijaita
@stefanm (13.8.2022 14:49)

To je vyšší dívčí :-) To máš tak. Nekdy se vzbudím zbytecne brzo, venku prsi, stojím v kuchyni u okna a premyslim. Kafe, nebo este ne? Dobre. Kaficko malý, jeste pak usnu. A je potreba vybrat malý, utulný hrníček :-) Jindy se probudím normálně, ale vstavat se mi nechce, nemusim, do postele sviti slunícko, tak kafe větší, láskyplné, v širším hrníčku, aby se dalo brzo pít. Jindy, když náhodou hodne prsi, větsí kafe z hrníčku, který tomu dni odpovídá. Odpoledne jasne, nějaký menší šálek. Momentálně mám menší hrníček se slepičkou, který jsem si koupila v Liptovském Jánu. Jo, milý Watsone, my ženy jsme záhady :-)
2x haji a janger
stefanm
@mijaita (13.8.2022 16:14)

... preniknúť do záhad a tajov ženskej mysle by nedokázal ani Watsonov šéf (ešte k tomu keď má "vyšší dívči" vzdelanie 🙂)
... veď ja som sa len zdôveril svoju prvú myšlienkou, ktorá ma napadla keď som sa dozvedel, že určite veci (hrnčeky, tanieriky, lyžičky-vydličky a pod.) sa dajú servírovať aj podľa počasia!!!...bola to pre mňa nová, prekvapivá až, nebojím sa napísať, šokujúca! informácia
... kľudne si stoj ráno pri okne, pozoruj prírodu a serviruj svoje lahôdky podľa pocitu ...ja si pozriem predpoveď počasia, nalejem si do prvého hrnčeka ktorý mi príde pod ruku "granulovany" čaj a budem sa tešiť zo dňa ktorý prežívam
... veď mám len"střední kluči"🙂
...peknú nedeľu prajem
janger
@mijaita (13.8.2022 11:33), haha, vsetky tie podmienky vyberu hrnceka pochopim, az na to pocasie ;-))).
1x haji
janger
@mamec (13.8.2022 12:10), snad ziadne vazne zranenia! Vsetko boli, to je jasne. Ale snad si sa nedolamala.
1x haji
kimlo
Takto to vyzeralo dnes ráno okolo 7.hod v bode kde sa obraciam na spiatočnú cestu. V diaľke v pozadí silueta Čachtickeho hradu.




haji
@kimlo (14.8.2022 10:23)
Tyjo, tak skoro ráno, co tě vyhnalo? Plníš bobříka tělesné zdatnosti? Smekám. Sucho je v krajině, chybí snad jenom velbloudi.....
mamec
@janger (14.8.2022 10:06), si milá.
Nič som si nezlomila. Mala som len kopu brovských modrín, ale to nie je problém, na to som zvyknutá. Máme malý byt, tak stále do niečoho vrážam:)
Problém je, že moje kolená už predtým neboli úplne v poriadku. Jedno mi už párkrát
"vyskočilo" a druhé sa vydiera. Takže teraz ma už po najmenšej námahe hodne bolí v kĺbe. Na striedačku, raz v jednom, raz v druhom. Ešteže tak, neviem, ako by som krívala na obe nohy naraz :D
2x haji a janger
kimlo
@haji (14.8.2022 11:05)
Najlepšie je ísť si takto zabehnut hneď skoro z rána, pokiaľ ešte nepali slnko. Naschval píšem zabehnut, lebo je to zrýchlena chôdza s palicami tempom asi tak niečo vyše 8km/h, prevýšenie asi 200m, polovica 4,5 km do kopca , potom naspäť. Ráno je to najlepšie, stretávam akurát zver a baču čo ženie ovečky na pašu, tretina cesty je cez les po asfaltke, výborný relax. Po príchode ešte idem pešo na 5.poschodie. Zdravie a dobrú náladu si treba udržiavať. No a potom dobré raňajky 😋
janger
@mamec (14.8.2022 12:48), takze si mala stastie v nestasti. Dobre, ze sa horsie nestalo.
Ja zakopnem niekedy s malickom o stolovu nohu, tiez sa mi stol nejako nevyhne ;-).
1x haji
mamec
@janger (15.8.2022 08:30)
No, ja už začínam mať pocit, že mi chce vesmír (alebo niekto, či niečo iné) dačo naznačiť.
Pred 2 týždňami som mala ten vyššie popisovaný stret s podlahou. Pred týždňom sa nejako záhadne nezavrela spodná zásuvka v kuchyni, čo som skutočne nečakala, lebo doteraz sa vždy spoľahlivo zabuchla. Výsledok - ďalšia modrina na nohe do zbierky. Včera som stúpila na konárik a druhou nohou som sa naň skoro nabodla. Aspoň tak som to pociťovala, našťastie mám len na boku chodidla asi 2 cm dlhý škrabanec až do krvi.
Inak, malíčky na nohe máme presne na toto, aby sme nimi zakopávali o nábytkové nohy :)
2x haji a janger
haji
@jany1976 (14.8.2022 22:38)
Pobavila jsi mě, že mačacie raňajky haha Krásný název, milučký! Také dávám ráno zpravidla jenom kafíčko. To už je zvyk.
haji
@mamec (15.8.2022 12:09)
Ach jaj, když se nedaří, tak se nedaří. Prosím, zvyš opatrnost a více odpočívej. Vybité baterky a nepozornost je silná kombinace. Drž sa! Anděl Strážný ať tě provází a chrání!
janger
@mamec (15.8.2022 12:09), no tak to sa smola na teba lepi :-(.
Ale ako hovori @haji , vybite baterky, trosku nepozornosti...a to uz potom okolie nejako horsie vnimame, alebo co to je, ja neviem.
Ja som tak dnes s nohou o otvorene dvierka umyvacky na riady narazila. To uz mam standard modrinu na tom mieste, stalo sa mi to neraz.
Davaj si pozor! A dufaj, ze nemas osteoporozu, aby si sa niekedy pri pade nedolamala.
No, prajem pekny, bezurazovy den :-)).
2x haji a mamec
mijaita
@stefanm (18.8.2022 10:27)

To je wasabi dip! Majoneza s wasabi. Jsem jeste z tech rohliku trochu ubrala. Ale je to vyborny!!
1x haji
haji
@mijaita (18.8.2022 08:24)
Ajta krajta, teda wasabi... by se mi rozpustily sandálky....
mijaita
@haji (18.8.2022 17:32)
Ani omylem, je to dip majonezovy, prijemne palivy a moooc dobry!
1x haji
stefanm
...piatoček sme s manželkou zahájili, ako inak, raňajkami v posteli (opečená bagetka, syr, šunka od kosti, vaječný zvitok...a koverzaciou, že čo na obed... samozrejme s obvyklým jej zakončením:..."tak urob čo chceš, ja mám práce dosť"??
...tak som si dal hrnček čaju z lipoveho kvetu a idem "robiť čo chcem"🙂
... pokojný deň prajem


mijaita
@stefanm (19.8.2022 07:41)

No vidiš, konečně houstička opečená, hezka fotka, však ty to ještě někam dotáhneš :-)
Taky si něco dám než zas uprchám :-)
1x haji
stefanm
@mijaita (19.8.2022 07:53)

... šak ja si opekam už roky!!!
...a ľudia majú sedieť doma a nie sa túlať po meste v takom počasí...tu už teraz 26°C (na našom balkóne, máme ho na východ, pocitovo 35°C)
1x haji
mijaita
@stefanm (19.8.2022 08:39)

Praha hlasi jen 21° !! Vedra u nas do konce pristiho tydne, uz skoncila. Pak sice jeste ke 30 bude, ale ty hruzy uz snad skoncily.
1x haji
haji
@mijaita (19.8.2022 08:59)
U nás polojasno, že horká vlna, kolem 32°C, ani chlup, natož list se nehne. Dusno je k padnutí.
Cesta do města se vyřešila sama, odpískala jsem ji. A už mám sbaleno na koupák. Věřím, že kotit začne až v noci. Honsová snad "trefí" prognózou Prahu, periferie si žije svým životem. Krásný víkend!
mijaita
Po nádherném, večerním slejváku a bource se spalo nadherne ale chut neco tvorit jaksi není. Ale, takovy stavnaty párek nikdy neurazí.


mijaita
Kdyz snídat parky a pivo, to po flamu! Ale bezne, normalni jidlo, mne, jako zene, pivo netreba. Carpe diem! :-)
1x haji
stefanm
@mijaita (20.8.2022 08:57)

...víta est speciosa
...ja niesom "pivar"...ale kamaráti v "našej"krčmičke pri "našom" stole to tvrdia!

...to je ako úvodná veta v poviedke pánov Šimek+Grossman: Jak jsem sa učil kouřit...
"Ať si kdo chce čo chce řika, ať si mamka slzy utíra, k dokonalému mladému muži patři cigareta jako k velbloudovy hrb"!
1x haji
stefanm
@laylastastykitchen (20.8.2022 16:03)

...aj ja som dnes ráno kráčal po vyšlapanej cestičke jednoduchosti...
...biely rožok s drahým maslom a hoblinkami obľúbeného syra Volovec...no a k tomu čaj
(...a na obed len jednoduchá zemiaková polievka s ryžou a hráškom a hrubý oval chleba)
...aj takéto dni mám rád 🙂


haji
@stefanm (20.8.2022 10:16)
Se dějí věci mezi nebem a zemí. Já pivo nepiju jak je pětiletka dlouhá. Ale před měsícem jsem koupila nejlacinější flašku piva - že pro moly /vlezou do sklenice a utopí se/. Mno, na začátku se to pivo má otevřít a nalét do pohárku. To jsem neudělala. No a tento týden asi v úterý, milé pivo padlo za vlast. Už mě nebaví a nechutná pít vodu v těchto vedrech. A včera jsem si k večeři v restauraci dala malé pivo. Doprovodu klesla brada... Asi bude něco ve vzduchu a pivní slina doletěla i k nám. Počítám, že pětiletku mám splněnou.
stefanm
@haji (20.8.2022 16:20)

...tak to ja si dva-tri krát za týždeň na malé čapované+ zájdem...ale to nie kôli pivu ale hlavne preto aby som mal "objektívny" všeobecný prehľad čo sa deje v blízkom okolí, v rozbúrený vodách našej politickej "nemohúcnosťi" a v šírom svete
...to sa dozviem iba vo svojej krčmičke a raz za kvartál u svojho holiča 😄...pozdravujem!


haji
@stefanm (20.8.2022 16:40)
Máš ty pravdu, každý máme nějaký postup, abychom se z toho všeho nezbláznili. Máš tak super vycházky! Také zdravím, ať je pivo jako křen/chren!
mijaita
@stefanm (20.8.2022 16:14)

Volovec je vyborny syr, tuhle jsem ho nekde videla, musim.zas koupit. Pred hodne rokama mi ho poslala po dceri do Phy, jedna mila varechacka. Ted uz ho v Pze i sezenu. Tedy jen ve slov stanku v trznici. Dik ti za pripomenuti!! :)
1x haji
mijaita
Svěží snídaně až do odpoledne :-)
Suchou, žitnou topinku jsem pomázla česnekovým olejem, na to žervé, drcená rajčata, bazalkové pesto a semínka. Velká káva sousta doprovodila. Po deštivé noci se zase dere sluníčko :-)


stefanm
@mijaita (21.8.2022 09:44)

... mäkký biely chlieb som nahrubo potrel maslom, pridal kúsky šunky, salámy, slaniny a veľa ďalšieho, posypal strúhaným syrom a listočkami žeruchy...po noci, kedy som spal a nepočítal kvapky dažďa pracujem na príprave nedeľného vývaru ktorý krásne vonia "nedeľu"
mijaita
@stefanm (21.8.2022 11:03)
Z pohledu bydliště máš pravdu. Ale i v krajském městě by bylo dobre, kdybys vyleštil fotooko mobilu!! I ten chleba se rozjasní! :-)
Dneska jsme meli, co? Ale ted uz vzhuru obedvat :-)
1x haji
stefanm
...moja optika na mobile je čistá... pridané foto je "výrez" z celku...nechcel som aby národ videl jak mám sexi nohy 😄


haji
Dnes k brzké snídani rohlíková omeleta s červenou naťovou cibulkou a Camembertem, rajský salát.
mijaita
Vzbudil te hlad, chute nebo mas na pilno? :-) Jak si delas rohlikovku, z opecenych kolecek rohliku, nebo kosticky? Dobra snidane, dnes urcite do postele?
1x haji
mijaita
Domácnost jakéhokoliv pečiva prostá, ale žádné zle. Pohled do ledničky a vybrala jsem zbylou belugu. Projela jsem ji maslem, na ni roztáhla jedno vajíčko. Rajče, okurčička a jasne skvělé, černé, silné kafe. A zpátky do postele. Jasně i s tím talířem! Asi v ní jeste nejaký čas zůstanu. Vždyť tak krásně prší!


frezia68
Dnes ráno,ako častejšie u mňa, kúsok chleba s maslom a biela káva. ( čierna mi robí kyselinu,tak s ľútosťou na prechodnú dobu vynechávam). Ale po včerajšom daždi už máme slnko a ranná vychádzka vôkol Torysy ma potešila,lebo už z nej netrčia kamene a naplnila sa. Tak posielam fotku so želaním príjemného dňa všetkým Varecháčom :-).


stefanm
...ja dnes, samozrejme v posteli, hrianky s lunex syrom a tromi ružovými kolieskami, ktoré predávajú pri pulte s nadpisom "Údeniny" pod názvom "Diétna saláma"!!!...(a hneď vedľa je regál s dámskym spodným pradlom a ponožkami 🙂


stefanm
@mijaita (23.8.2022 08:48)

"Beluga!!!... predvádza majstrovské dielo vo výrobe vodky. Ich technologický postup je jedinečný a zložitý. Má prirodzený proces kvasenia".

...teda?!... začínať deň kvalitnou"Ruskou vodkou znacky Beluga" (38€/l), len kôli tomu, že v byte nieto ani päťka rohlíka som u teba nečakal... netradične riešenie!!... už sa teším čo bude u vás na obed 😄
1x haji
mijaita
@stefanm (23.8.2022 11:10)

Moje chutě se ubírají úplně jinými pěšinkami než tvoje. Tahle informace je sice pro mě uplně nova, leč nikoliv zásadní.
Jo, k obědu? Květáková s rajčetem, smetanou a oříškovou chili Laoganmou. Tak.
1x haji
stefanm
@mijaita (23.8.2022 12:01)

... prepáč!!...to bol len pokus o spestrenie komentárov v tejto "diskusii" na tejto stránke
...ani moje chute nekračaju po "pěšinke" nutného ranného poldeci...ja mám ráno vždy najlepšiu náladu lebo sa teším ako si "Užijem dňa"!!

...dnes som ladil obed tiež do mierne pikant polohy a k jeho "nosnej" časti... šošovicový šalát s čili papričkami a uhorku...som pridal klasik cesnakovane fašírky a mierne opekané zemiaky


mijaita
@stefanm (23.8.2022 12:41)

Prosim, neomlouvej se, nebo te smazu! :-) grrrrrrrrrr !! :-) Jo, nenamalova jsem smajlik, mea culpa. Tak a mas to! :-)
Ja se tu take smala, hned to musela najit! Obed mas krasny, ja uz snedla tu polivku, pozdejc udelam ty zamp s cukinou. Porad jeste nevim co k tomu, ale bud ryze nebo skleněnky.
1x haji
stefanm
...pre mňa nokerle alebo cestoviny tipu "gnocchi"...len nie ryža!!!...ale každý máme iné chute tak sa rozhodni sama a podľa momentálnej nálady, akú budeš mať daj nám vedieť 🙂
1x haji
haji
@mijaita (23.8.2022 08:40)
No, z postele mě po 3.00 hodině vyhnal ne-spánek. Potupně jsem si šla uvařit kafíčko a někde po 6.00 hodině už jsem šramotila s nádobím. Rohlík na kolečka, opečený na vepřovo/kachním sádle, na to cibulka, zalité vajíčky se smetanou na vaření, sůl, pepř. Nahoru Camembert. Rajský salátek mám ve sklenici do zásoby, stačí odebrat. No a někde kolem 8.00 hod. jsem "chcípla" a prospala se slabou hodinku. Uf No a před polednem jsem šlapala do města. Opět adrenalin, bo výkopy kam se podíváš. Je strašné dusno, na chcípnutí. Domů jsem přišla jako hastrman mokrá. Ale už jsem oschla. Zítra si to dám dopo ještě jednou, musím tento týden podruhé na hřbitov. Doladit nelady. Pořád se něco děje. Teploměr ukazuje cca 22°C, je oblačno, ale práádelna jako blázen. V noci pršelo a mělo kotit celý den. Zatím nic. Letí pozdravení!
1x janger
haji
@stefanm (23.8.2022 11:10)
Dobrý bonmot, Beluga se nabízí sama hahahaha
haji
@stefanm (23.8.2022 12:41)
Skvělý oběd, fašírky, brambory a čočkový salátek spolu náramně ladí, červená cibule nahoře je super Foto k nakousnutí! Co foto, oběd!
haji
@frezia68 (23.8.2022 09:43)
Potěšitelná zpráva i foto, nejnom v Toryse bylo vidět kameně. Životodárná voda nám chyběla. Díky Bohu za déšť! Nejenom kvůli teplotám, krajina trpěla suchem, země, prameny, zvířátka, lidi.
haji
@mijaita (24.8.2022 14:52)
Vidím to na corn flakes v mlíčku a s ovocem, nahoře nějaké drobeníčko nebo cukr. Mně by moc chutnalo. Ovesná kaše to nebude, podle mě, byla by méně strukturovaná...
laylastastykitchen
@mijaita (24.8.2022 14:52)

Ovsené vločky s mliekom, trochu medu, banan, jahody, na vrch škorica... no skoro to bola mletá rasca :-D ešte ze som to ovoňala predtym ako som nasypala. Už si konecne budem musiet kúpit nejaké nálepky na tie koreniny :-D
1x haji
jany1976
@mijaita (21.8.2022 13:18)

Áno viem, nie moc zdravé raňajky. Potom už obedujem, vydržím aj do 13tej hodiny. Ale do večera všetko dobehnem... 😋
mijaita
@jany1976 (25.8.2022 22:15)

Pobavilo me to :-)
Ja zas snidam rada. Ani ne kvuli hladu, ale nejakou chuti (a sprchou) potřebuju nahodit tělo a ducha a mozek :-) Proto rada saláty ráno, nebo cokoliv slaného (kdyby tak byl studeny řízek!) Jen ne sladkost. Proste co clovek, to original, no ne? :-)
1x haji
stefanm
... piatoček... niekedy som ho miloval, teraz mi je to jedno...ale ranná hrianka s vaječným zvitkom a plátkom Eidamu poteší...no a k tomu hrnček čaju a štyri tabletky 🙂...raduj sa, kto môžeš, z nového dňa!


stefanm
@mijaita (26.8.2022 10:07)

.. najhoršie u teba dopadne "blbec čo ti dá pokutu"🙂

...idem pracovať na obede..."paní domu" si praje jednoduché mäsko na cesnsakovej šťave a "pestré" dusené zemiaky...na to mi stačí polhodinka aj s prestávkou na balkónovu cigaretku 🙂
... pokojný víkend prajem
1x haji
haji
Krásné dobré ráno! K velmi brzké snídani jsem dnes měla semínkovou kaiserku s máslem, rolovaným dušeným kolenem a kafíčko, turka. Nezvyk, ale šlo to. Kaiserce jsem večer odolala a tak mě, potvorka, vzbudila ve 3.27 hod. Když musíš, tak musíš... Krásný den!
mijaita
@haji ja myslela, ze ty turkuješ? Jo kaiserku, to bych musela dolu a zas nahoru a mezi tim nejakych 70 kroku tam a pak nazpatek. Tak jsem už včera zvolila cestu menšího odporu a upekla par mufinek. A tak se mi to zalibilo, ze se do nich dam zase :-) Jednu dobu jsem je pekla casto.
stefanm
@mijaita (27.8.2022 09:37)

... pekné a určite chutné raňajky...ale hlavne pekne uložené na "bielom"! servisnom tanieriku
... musím sa priznať, že tvoje fantastické kuchárske kreácie obdivujem ale tie, ktoré prezentuješ na čiernych!! servisných tanieroch ma často deprimuju
... vždy mi pripomenú báseň pána (súdruha?) Miroslava Válka: "Smutná ranná električka" ktorú nádherné zhudodobnil pán Marián Varga a citlivo naspieval pán Pavol Hammel s vtedy fantastickými hudobníkmi
...no a to mi vojde do hlavy, vytvorí sa z toho takzvaný "Ušný červ" (to je to čo si tvoj vnútorný hlas celý deň opakuje a ty s tým nedokážeš prestať!)
... nemám vôbec nič proti prezentácii tvojich jedál na čiernych tanieroch len som sa chcel s tebou podeliť o svoje pocity keď sa na nich zahľadim
...pozdravujem a prajem aby si dnes nemusela ísť "dolu a potom hore"🙂

 youtu.be/rZRGlj_bu2o...

kimlo
@obor123 (27.8.2022 13:22)
Áno, boli, chodia sem už roky a osobne sa s nimi poznám. Ale sú maďarskej národnosti. Kupujem od nich hlavne pálivú papriku. Dnes aj cuketu lebo sa chystám na jeden recept od @kvakac.
1x haji
haji
@kimlo (27.8.2022 13:49)
Tiše závidím. V mém mládí k nám také jezdili, s kopci nádherné zeleniny, hlavně papriky. Kdeže ty časy jsou...... ?!
mijaita
@kimlo (27.8.2022 12:54)

Sice tam "krzevá" :-) buřty zeleninu nevidet, ale věřím. Ještě dej příště smetanu s troškou mouky, at tahustiš. Ja nechavam dost vydusit a smetanu pouzivam hustou, tak mouku netřeba. Ale chvalim!! :-)
1x haji
mijaita
@stefanm (27.8.2022 10:28)

Cerne taliře volím podle druhu jidla, kvuli fotce. Bezne pouzivam jen bílé nádobí, dokonce prvorepublikove! Syn je nenavidí :-) Ale už se odstehoval a ted zase mne se nelibej jejich :-) Bude ke snidani, jo?
krome toho jsem byla nejen dole ale i nahore 2x a 10km k tomu :-)
Pochvala potesila.
2x janger a haji
mijaita
To je duvod, abys zalozil večeře! :-) Prave se cpu, tak do toho!
1x haji
janger
@stefanm (26.8.2022 08:27), co je to ten vajecny zvitok? Uz si to tusim castejsie spomenul...pozeram, pozeram, ale nevidim nic zavinute :-).
1x haji
mijaita
@janger (27.8.2022 22:30)

Mam rada jidlo na ruznem nadobi a tak pokazde jinak. Na cernem vyniknou barvy :) a mne se to take libi!
bugout
A ešte dodám, už som tu raz vyjadroval svoje pobúrenie a sklamanie, že sa dnes už pomaly nikde nedá kúpiť bosniak!!! Ktorý je pre mňa najlepšie pečivo ku kapustnici a gulášovej polievke. Dnes som kúpil v kauflande bagetu s praženou cibuľou a tá sa hodí tiež.... Lyžica polievky Namočíme odhrizneme
frezia68
@Haji : Neskoré raňajky,alebo skorý obed - guláš a hlad dorazím palacinkami s tvarohom .Ale najprv ich treba urobiť a teraz nemám čas,lebo máme pod mrakom,trocha aj prší a krížovky,čítanie a teraz mám zábavu na TA3 .Traja opoziční politici a jeden za vládu...No,zábava? Smutné. Ale želám dobrú chuť a pohodovú nedeľu všetkým Varecháčom prežitú v plnom zdraví.


kimlo
@bugout (28.8.2022 10:26)
A prečo si tie bosniaky neupečieš? Receptov je dosť a nieje to nič zložité. Sám som ich už niekoľko vyskúšal…
farbuska
@mijaita (28.8.2022 10:28)

Tvoje droždie sa má podobne, ako moje...:) Fajn, že si mi pripomenula: urobím aj ja drožďovú nátierku.
1x haji
haji
@frezia68 (28.8.2022 11:22)
Pěkně, guláš miluju. Palačinky s tvarohem, jejda, ty jsi mi nadělala chutě. Aj @bugout dnes dělá palačinky. Ještě chvíli a opravdu je budu muset udělat také, o chuť na palačinky se můžu opřít!!
Mno, na politické debaty se nedívám už léta a na zprávy též ne několik let. V rámci mého duševního zdraví pro sebe dělám maximum. Chlapci to mají v hlavách nějak jinak seskupené. Před pár léty to MUDr. Honzák, český publicista a psychiatr, vystihl větou, že nejvíce psychopatů je nalezených v politice. Dnes jde doplnit, že všichni.
Klidné dny, plné lásky a tvořivosti!
frezia68
@haji (28.8.2022 12:23)

Máš pravdu,veď som aj vypla.Len sa nám rozpadá vláda,tak som bola zvedavá. A idem na palacinky,celkom sa nám ochladilo a uvažujem upiecť bosniaky,@Kimlo ma nakopol komentárom.Po tichom daždi 18°C a to sa dá rúra zapnúť. Pohodový deň ! A posielam ruže zo záhrady,kde nám bolo niekedy dobre :-). Majiteľka už nie je medzi nami,ostali nostalgické spomienky na milú priateľku. Preto pripomínam Carpe diem.


bugout
Na politikov sa budem dívať len v prípade defenstrácie, alebo gilotina, šibenica...
@haji @frezia68 ja mám priam pocit, že som frézia. Neskoré raňajky gulášová polievka a neskorý obed palacinky....
@kimlo s pečením si až tak veľmi nerozumiem. Bosniaky som raz skúšal a niečo nevyšlo už ani neviem čo. Zvyknem však piecť bosniakovy posuch. Ale v lete sa snažím trúbu moc nezapínať...
haji
@frezia68 (28.8.2022 12:39)
Já vím, zachopila jsem tu zprávu někdy před dvěma týdny, díky rádiu Jemné, které ráda poslouchám. Laik žasne, odborník se diví - v těchto dnech pořád. U nás se o tom moc nemluví a už vůbec nepíše. Priority a optika jsou ohebné, plastické a poplatné... dál - víme.
Děkuji za foto, krásné růže a bonusem sluníčko sedmitečné! Mám podobné vzpomínky, obrázky, pocity.
Ano, moudrá věta: Carpe diem, užívej dne. Život v lásce, radosti a v přítomném okamžiku.
stefanm
@janger (27.8.2022 22:28)

... dva-tri vajíčka rozmiešam v hrnčeku, osolím (keď to tu nikomu neprezradiš tak vedz, že pridám aj štipku vegety!), vylejeme na mierne opmastenu panvičku a pomaly opekáme kým z toho nie je jednoduchá omeletka... širokou obracačkou pomaly na panvici "zviniem" na tri-štyri krát, rozseknem na štyri kúsky a položím na ochutenu hrianku alebo bagetku
... stačí tak???🙂...posielam pozdrav
2x janger a haji
bugout
@stefanm (28.8.2022 14:29)

Nedá mi nepovedať, že vegety dávam vždy dosť veľké množstvo do vajca keď robím chleba vo vajci..... Je sranda, že inde ju nedávam ale pri tomto jedle ju mať musím. Nemám nič proti glutamanu a vegeta, ale skrátka vegeta ako taká sa mi inde nehodí. To už skôr použijem čistý glutaman.
1x haji
mijaita
@bugout (28.8.2022 15:36)

A mne zas neda, abych se nechytila prilezitosti a zase si neprihrala polivcicku, co se vegety tyka. Davno jsem pochopila, ze vegeta je temer zakladem slovenskych jidel a vetsina tu na vegete vyrostla. Ja jsem vyrostla na maggi, ktere stejne miluju. Ale vzdycky mi vadi, kdyz se vegeta píše do receptu. Je to preci dochucovadlo jen. Tak bud takhle jako pises do diskuze, nebo na konec rc dopsat, cim je mozne jidlo dochutit.
Mne osobne nevadi glutamat, ale ty zeleninove drobky a hlavne to žluté, v cem jsou. To je asi podravka, ne? Cisty glutamat jsou bile jehlicky takove.
Nekde jsem tady v diskuzi psala zazitek, jak jsem byla ucastna v jedne vesnici souteze ve vareni gulase. Jeden vypadal velmi dobre, tak fotim, sleduju a kdyz jeden z te soutezici skupiny do kotliku vysypal cely, cely!!! pytlik podravky, odesla jsem. A z cele souteze to byl pro me nejsilnejsi zazitek (mene silny byly kedlubny) :-)
1x haji
janger
@stefanm (28.8.2022 14:29), aha, takze skrutena omeletka je to vlastne. No, dakujem za vysvetlenie :-).
O Vegete som neprezradila nikomu, no aj tak to @bugout a @mijaita poculi! ;-)
Inak, ja nemam nic proti nej. Ani ty neprezrad, ale aj ja ju mam doma.....Hoci ju takmer nepouzivam, ale akosi patri ku kuchynskemu vybaveniu :-).

Niekedy spravim tie vajicka podla teba, aj s V......
Pozdravujem!
1x haji
bugout
@mijaita (28.8.2022 16:55)
Áno glutaman sú biele kryštáliky. Čo je to žlté veru neviem. Asi Drvený glutaman zmiešaný s niečím.... Podravka je len výrobca, ktorý je myslím, že prvý a pôvodný výrobca vegety a všimol som si, že ľudia asi preto volajú vegtu aj ľudovo Podravka. Nemyslím, že "podravka" existuje aj ako nejaká konkrétne zložka ich výrobkov.
1x haji
stefanm
... dnes...krajec bieleho chleba s masťou škvarenou a čerstvou pažítkou...k tomu šálka mätového čaju
...(asi si namastim ešte jeden kúsok 🙂😋)


bugout
Otvorený tuna melt sendvič. Vediac o dnešných zavretých obchodoch som raňajky naplánoval včera a kúpil pár kajzeriek na dnešnú tepelnú úpravu, teda zapečenie. Tuniak, majonéza, cibuľa, kapary, trochu čili, citrón, čierne korenie a soľ. Na vrchu plátok čedaru a šup dio grilu. A vždy raz za čas kúpim čedar aby som zistil, že ementál alebo eidam mám radšej 😂


mijaita
@bugout (29.8.2022 09:08)

To je tunak z k onzervy v oleji nebo ve vl stave? Skoda, jednu jsi mel fotnout bez pokryvky :-) Libi se mi ta skladba!
mijaita
@stefanm (29.8.2022 08:59)

No tedaaa, jak hezky ty to umis?? :-) Ale vis co? Kdyz vidim tvuj chleba, vzdycky si vzpomenu, jak mi doma, mazali chleba do skoly. Nikdy nebyl namazany az do kraju a me to stvalo. Jeste po letech si uzivam vlastni, namazany chleba :-)
1x haji
stefanm
@mijaita (29.8.2022 13:39)

...neviem kto ti chleba na desiatu do školy pripravoval, či to bola mama, tato, dedko,babka, ale má môj obdiv
... keby ti totiž namazali lekvár až po okraj určite by kúsok z neho stiekol na nažehlenu blúzku a s mašľami na copoch by si si ho rozotrela na hnusný fľak a chlapci by sa ti posmievali 🙂 ...a to by ťa štvalo ešte viac!!
2x haji a janger
mijaita
@stefanm (29.8.2022 14:56)

Lekvar? :-) Tuhe maslo na stred upižlanyho krajice, takze se to uprostred i drobilo. Kdyz bylo dobre, kolecka redkvicek nebo kedlubna. Zadne hifi a presto jsem byla za to rada. Jo, o velikonocich vajicko natvrdo. Někdy tata, když přišli v noci a onen krajic následně umístil do pytlíku od mouky. Jo, chlapče, jina doba, přesto žádná závist, žádný problém, krásné dětství. Ale ne v Praze!
bugout
@mijaita (29.8.2022 13:37)
Dal som v oleji ale môžeš aj vo vlastnej šťave. Ono sa to všetko premieša, nie je to navrstvené.
1x haji
bugout
@mijaita (29.8.2022 16:22) ja som toho vo vlastnej šťave asi ani nikdy nemal 😂 Takto nejako to vyzerá nezapečené a je to rovnako dobré... Zapekám len keď je staršie pečivo. A na nezapečené nedávam syr. Ja som tam videl/počul v nejakom filme, že tuna melt tak som hľadal a vyskúšal a zistil, že aj studené je to dobré. A posledná rada na studeno pridávam aj cottage syr aj keď tu na foto nie je.


bugout
A predsa len ešte jedna, vo väčšine receptov išiel do toho aj stonkovy zeler.
1x haji
mijaita
@bugout (29.8.2022 16:32)
Ja bych ani nezapekala, tunak ve stave je suchy, nedobry. Resp mne nechutna. Ta tvoje kombineza :-) je fajn, nekdy si udelam. Ale stonkac kvuli tomu nekoupim. Leda kdybych ho zrovna mela doma. Porad me stve, ze mi neprodaji jen nekolik stonku a musim koupit ten balik. Proc to jinde ve svete jde? Jasne, tam nezijou pod kuratelou EU .
1x haji
bugout
@mijaita (29.8.2022 16:38) Ani nehovor, toto ako keby si mi z duše hovorila. Ja som tu raz založil diskusiu čo so stonkovym zelerom 😂😂😂 To musím povedať, že mne až tak nechutí, ale keď niekde má ísť chcem to aspoň vyskúšať aké je to originál ako to má byť. Zatiaľ som nenašiel jedlo, kde by som ho nevyhnutne potrebovala 😂
1x haji
stefanm
@mijaita (29.8.2022 15:49)

...no, dievča, neviem v akej "dobe" si školské roky prežívala, ale pretože toto je stránka o jedle a varení tak túto tému tu nebudem rozvádzať (hoci by to bolo zaujímavé!)
...nech sa nám práca na našich amatérskych gastro pokusoch darí, nech si máme čo pochváliť a s čím poradiť...pozdravujem
1x haji
mijaita
@stefanm (29.8.2022 16:54)

Ja s tim vuuubec nemam problem, bylo to jedno z nejhezcich obdobi meho detstvi. Nebylo to jen dobou.... a naopak, proc se nepodelit o to, co jsme kde, kdo zazili, co jedli? Takove diskuze ja rada ctu a mozna nejsem sama?
1x haji
stefanm
...dobre
...tak jeden postreh...privri oči a skús si predstaviť koniec šesťdesiatych rokov minulého storočia...desiatu mi chystala babka, rodičia pracovali od šiestej ráno... vždy čerstvo kúpené pečivo alebo chlebík s maslom, syry, zelenina, občas kúsok klobásky alebo sezónne ovocie... jednotvárne, nudné... takže sme si občas dávali uhryznúť navzájom od spolužiakov
...ale krajšie to bolo, keď v škole zaviedli predaj "desiatovych žemlí"...cez "veľkú" prestávku, pri hlavnom vchode v okienku kancelárie súdruha školníka pani v bielom krimplenovom plášti predávala žemľu s maslom a dvoma krúžkami parizeru za jednu korunu...to bol dupot keď zazvonilo...kto tú korunku mal upaľoval k okienku aby sa mu prestavkova žemľa ušla...ja som bral vždy dva, jednu mne a druhú spolužiačke čo sme spolu chodili od druhej triedy
...a teraz ten prekvapujúci záver tejto spomienky...s touto "spolužiačkou" žijeme šťastne dodnes!!!... áno s mojou manželkou som "chodil" už od druhej triedy ZDŠ!!!
bugout
@stefanm (29.8.2022 17:26)

A teraz nech niekto spochybňuje, že láska ide cez žalúdok... Začalo to kúpnou žemľou a skončilo domácou stravou 👍
mijaita
@bugout (29.8.2022 17:41)

Obdobně jsem to chtela napsat s dovetkem, ze laska kvete v kazdem veku :-) Milý prispevek!!
2x bugout a haji
kucharka
@mijaita (29.8.2022 16:38)
Neviem, ako to myslíš s tou EU… ale Španieli sú v EU a ja kupujem ( dá sa kúpiť úplne normálne ) stonkový zeler aj po "paličkách". Vo všetkých obchodoch.
A viem, že aj vo Francii, v Taliansku a Grécku… :-))

1x haji
stefanm
@kucharka (29.8.2022 22:29)

...veru aj u nás na "Ďalekom východe" Slovenska, v obchodnom reťazci kúpiš len celú veľkú stonku v celofane zabalenú...na trhu neviem, mám ho len sto metrov od bytu ale nechodím tam lebo ma rozčuľujú tie kartelové ceny čo si trhovníci už ráno o piatej dohodnú a nedohodneš sa s nimi aby s tebou jednali

...toto som si musel kúpiť celé keď moja pani minule dostala chuť na "Osso buco" kde stopka zeler tvorí nosnú chuť celého jedla ...v mrazničke vydrží ale zavadzia!!!


haji
@all krásné sdílení o všem, počínaje vegetou /to žluté v ní bude kurkuma/, přes tuňáka /též mám ráda všechny rybičky, tuňáky v oleji/, konče snídaněmi, svačinkami /snídani mi doma dali, ve škole koupené svačinky, které vydávaly kuchařky v jídelně/. Dvě žemle s parizerom od @stefanm jasně vedou, aj oči mi zvlhly...
Stopkáč mi v lednici, v originál pytlíku, zagumídkovaný, zaparkovaný "na stojáka" - jen odebírám stonky - vydrží i tři týdny. Pravda, poslední, středové už jsou pak trochu gumídkové, ale ponořím je do vody, krásně se zvetí. Že jde stopkáč prodávat po paličkách slyším prvně. Jiný kraj, jiný mrav a jiný obchodník. Zatím máme co kupovat a oni co prodávat. Trhoviska jsou fajn, leč např. u nás zmizeli trhovci. Tak si držím pěsti, aby se to změnilo.
Dnes k snídani turek, a za chvíli rohlík s máslem a plátky nějaké uzené pečeně - něco jako uzená panenka? a výborná domácí cherry rajčátka, osolená, s pár zrnky cukru /aby se rozvinula chuť a vůně/.
Krásný den přeji všem a užívejte si volna na SK!
janger
@stefanm (29.8.2022 08:59), aj ta mast je pre mna jeden z uzkoprofilovych produktov. Paradny chlebik!
1x haji
janger
@stefan m (29.8.2022 17:26), my sme mali skolske mlieko, vo flaskach a ak si dobre pamatam, aj rozok... Pamatam, ze v prvej a druhej triede nasa dobra, starostliva pani ucitelka, polozila debnicku s mliekom blizsie ku kureniu, aby nebolo mliecko pre deti uplne ladovo studene. Uz vsetko len spomienky.

@stefan , nech vam to s manzelkou este dlho, dlho vydrzi! Ake romanticke. Celozivotna laska...Treba si to vazit :-).
Pozdravujem.
janger
@mijaita (29.8.2022 22:37), ani ja som u nas zatial nevidela, ze by sa dali tie palicky kupit na kus.
1x haji
janger
@stefanm (29.8.2022 23:33), dobre to tam mas natlacene. Ktovie, aky bude po rozmrazeni...myslim, ze trosku oblansirovany sa da zmrazit. Ale uplne surovy...daj nam potom vediet, nech sa poucime na tvojej chybe - nechybe, :-))). Ja som ho este nezmrazovala.
1x haji
frezia68
Dobré ránko všetkým spachtošom ! Posledný bosniačik s maslom a obľúbeným džemom.Na okne mám 12°C,je krásne ráno,vonia jeseňou,ale slnko už vysiela svoje lúče a tak posielam,@Haji ,ranný pozdrav so želaním príjemného dňa každému,kto tu nakukne :-).


stefanm
@mijaita (30.8.2022 07:17)

... dnes tu nepridam raňajky ale len drobný "postreh" k tvojej ostatnej foto "Kafíčko, jedině kafíčko"!
... už celá jej koncepcia ma zaujala ale, ak si toto foto robila sama, tak máš moju pochvalu, a nebojím sa napísať, aj obdiv... podobné foto, nalievanie piva do pohára, som za onoho času, robil aj ja...a nie je to jednoduché...jednou rukou nalievať, okom sledovať na displeji, či je všetko záchytné podľa predstáv a druhou rukou naslepo cvakať na spušť! ...tebe sa to podarilo výborné
...a druhý "postreh" z tejto foto je šálka
... momentálne moderný, biely porcelán... nič zvláštne... až kým si nevšimneš empirovy tvar šálky na modernej podšalke a jej uško... nepraktické, osadené mimo ťažiska ale predsa tak krásne a nenápadne zdobiace, že tá kávička v nej určite dostáva inú, lahodnejšiu chuť

...dlho som váhal, či ti to napíšem...
kucharka
Mám tu odfotené raňajky, ale možnomuž som sem túto fotku dala, ak áno, tak sorry …. Pamäť mi už niekedy štrajkuje :-))

Ešte stále avocádujeme a figujeme…. A samozrejme, hrnec kávy k tomu.


stefanm
@janger (30.8.2022 11:37)

... ďakujem za pozdrav a prianie
... téma celoživotného spolužitia s jedným partnerom je na dlhú debatu a tak ju určite nebudem rozoberať v diskusii ..."a co jste dnes snídali"... takže možno niekde inde, možno nabudúce! (...len náznak môjho názoru...ja som šťastný!🙂 ale k spolužitiu treba dvoch!)
mijaita
@kucharka (31.8.2022 10:47)

prave v Penny akce, krasna avokada, budou dozravat, mam hned hezci den! :) jen ty fiky....mrzacky vLidlu za pul ecka, velky za ecko. Tak to ne. Vsak se dockam.
1x haji
mijaita
@stefanm (31.8.2022 10:39)

Proc jsi vahal? Vzdyt jsi potesil :)! A ted se podrz. Tyhle hrnecky jsem koupila v jednom jihoceskem meste, v takovem obchudku s dom.potrebama a latkama, 120km od Phy a to pred nejakymi 30 lety. Mam je rada, takove odpoledni, tenkostenne. Ver nebo ne, stojim ted a ctu si v aute tenhle tvuj prispevek a od toho obchodu jsem nejakych 100m!! Tenhle kraj mam rada, ted se tu pohybuju.
No a k fotce, na prvni pokus a mobilem.
1x haji
haji
@mijaita (30.8.2022 07:17)
Kafíčko musí být, o tom žádná. Dnes dvě kafíčka. Bez snídaně.
Krásný hrneček i French Press, skvělé foto!
Krásný den přeji všem!
haji
@frezia68 (31.8.2022 06:44)
Děkuji za pozdravení, fotečku a milý koment! Tyjo, takovou snídani bych si dala líbit. Spachtoš jsem, bo dnes jsem vylézala z peří někde před osmou hodinou, jako tako vyspaná, což je malý zázrak. Máš krásný začátek dne, ale ty jsi, milá Frézia, obecně čilé ranní ptáče. Krásné pozdravení tobě i všem, den plný pohody a tvořivosti!
stefanm
@mijaita (31.8.2022 11:56)

...kto raz len prejde cez "tento" kraj už naňho a jeho čaro nikdy nezabudne...to je ako opýtať sa Síra Paul Mc Cartney či si pamätám song Yesterday a či sa mu páči
...ja som mal to šťastie "túlať" sa tam dva roky (1974-1976), v jednom "zelenom" odeve, miniautobusom značky Robur, po dedinkách a mestečkách kde bolo futbalové ihrisko, pretože som ako vojak zaradený na funkciu "zdravotník" mal, okrem ineho, na starosti aj zdravotné zabezpečenie futbal mužstva VTJ Jindřichův Hradec... neskutočne zážitky...keby sa už konečne dalo lusknutim prstov premiestniť sa v priestore, hneď luskam... závidím ti, že sa tam momentálne pohybuješ...pozdrav od mňa Južné Čechy 🙂
haji
@afataga (31.8.2022 14:44)
Hned bych si fíkla, i meloun je výstavní, vyzrálý až do poslední buňky... máš se jako na kraji v ráji!
afataga
@haji (31.8.2022 16:00)

Tomu sa hovori pitny rezim :-). Uz sme doma, odmietam pri mori vysedavat na nete. Dobre bolo, malo bolo, ostatne ako vzdy.
2x janger a haji
stefanm
... dnes:..."dovolil jsem si pár švestiček z naši zahrádky"🙂...a iné ovocie, ktoré už naznačuje, že čoskoro bude jeseň... a kúsok hrianky z vianočky...a bol k tomu čajík z kvetu lípy (Bohužiaľ už mi končí ☹️)
... pekný piatok prajem a pokojný víkend


janger
@kimlo (2.9.2022 11:44), o tomto sa mi moze uz len snivat! Mnami! Podobne, ako z mojho detstva, len tak na prirodno. Len ta biela vrstvicka neviem co je?
1x haji
mijaita
@kimlo (2.9.2022 11:44)

Dobra snidane, na krajicek chleba. Nebo nekolik :-) Les mi nevysel, ale co neni, jeste bude!
1x haji
mijaita
@afataga (31.8.2022 14:44)

Na lačno? To byl muj konec!! Ale k nejaky bagete nebo klobase, to joooooo!! A mozna i rano lepsi nez vecer. Dobre foto :-)
afataga
@mijaita (2.9.2022 19:41)

Jasne ze nalacno, po teplej noci nieco studene, klimu moc nepouzivame.
Melon sa zda malo, to bola velka misa a toto je polovica z velkej stvrtiny.
Figa este mam 2 :-)
1x haji
stefanm
...a potom som nenápadne sledoval jak pozerajú dievčatá rannú nedeľnú rozprávku😀
... večer mali u nás rozlúčkou pyžamovu "párty", tak ostali aj na noc


haji
@stefanm (4.9.2022 08:43)
Skvělé foto, nemá chybu! Jestli vaše děvčata sedí v jogínském posedu u rozprávky, tak to smekám! Jsou jako dva lvíčci, strážící Poklad. Až mi zvlhly oči... Krásnou neděli přeji všem u vás doma! Toto je čistá Radost!