Bryndzová nátierka mojej slovenskej kamarátky fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 27. júna 2012
Bryndzová nátierka mojej slovenskej kamarátky (fotorecept)
Foto: mijaita

Moje slovenska kamarádka připravila nám na uvítanou takovou bryndzovou pomazánku, jakou jsem nikdy nejedla . Doma, i kdyz v Praze, ji rodiče dělali jen Zobraziť celý popisMoje slovenska kamarádka připravila nám na uvítanou takovou bryndzovou pomazánku, jakou jsem nikdy nejedla . Doma, i kdyz v Praze, ji rodiče dělali jen s pažitkou. Dívala jsem se na recepty tady na Varese a take jsem ji nenasla (jestli jsem hledala ovšem dobře). Foto už je moje vlastní příprava z dovezené bryndzy.

30 minút
príprava

Suroviny

500 g
1/2
125 g
100 g




Postup

  1. 1

    Slaninu nakrájet pečlivě na nejmenší možné kostičky a na pánvi opéct, až bude slanina sklovitá, voňavá, opečená. Cibulku také na malinkaté kousíčky pokrájet (nožem, ne sekanou ani strouhanou) Bryndzu pečlivě utřít se změklým máslem. Opečenou slaninu nechat vystydnout a vmíchat do bryndzy spolu s cibulkou. Dát do misky a do ledničky tak na 30 min před servírováním, aby pomazánka ztuhla. Spojí se chutě cibulky a slaniny v máslové bryndze. Mazat na dobrý, obyčejný chléb a vychutnávat a nehltat jako já !

Diskusia k receptu

rea1
nehovorim, ze to nemoze byt dobre, to nie, ale pripada mi to zbytocne strasne mastne. bryndza je tucna a davat do nej este maslo a dokonca slaninku ... usta by s pomazankou mozno (urcite) suhlasili, len hlava sa akosi búri. :-)
mijaita
@rea1 nevim, ja zrovna o mastna jidla nestojim, tohle bylo neco jako ochucene maslo a to prece na chleba davame nekdy i s uzeninou, salamy a pod. neprislo mi to mastne a navic, nikdy nemazu chleba ani maslem , silnou vrstvou. Take si kazdy muze prizpusobit. Dej mene a vyzkousej treba jen v trosce. Muzu i upravit ponekud recept, ale ne moc ! :-)
marianne69
...ja mám teda čosi bryndze odjedené,milujem ju od decka,ale priznám sa toto vidím tiež prvý krát.:-) Ja by som na jednej strane aj súhlasila s @rea1 ,zbytočne kalorické,ale na druhej strane mám veľmi rada aj slaninku,radšej ako bravčovú panenku,(to doma ťažko chápu:-))tak za ochutnanie by to aj stálo.Veď nakoniec aj bryndzové halušky sú s bryndzou a slaniniu.Tá slaninka+bryndza idú k sebe...ale z maslo by som vynechala a dala miesto neho radšej 1PL kyslej smotany alebo smotanového jogurtu na rozriedenie...ale ochutnala by som to rada s doma upečeným chlebíkom:-)...
mijaita
@kimlo zkus bez tavenaku, v jednoduchosti je krasa ! Pridej, az kdyz ti bude v pomazance chybet. Napis jak ti chutnalo. Ja objevila v Pze jednu firmu, maji pakt se Slovenskem a bryndzy maji ovci i kravskou a ostepky, ale moc se tesim v zari zas na Slovensko, opet se napakuju !
jody
Musí to byť mastné, však sa to maže na suchý chleba! :-) A veru ani ja, tiež bryndzová, túto kombináciu nepoznám. Ale trasiem sa za tým ako sulc ... :-D
mijaita
nebojte se toho, dejte treba anglickou slaninu, je v ni i libove masicko, mazte na chleba stejne jako maslo a salam jite! neni to mastne a jednoduchost tohoto receptu jej radi na spicku bryndzovych lahudek (polevky, halusky, pirohy....)
medulienka122
keď robím obyčajnú bryndzovú pomazánku, tiež dám trochu Ramy, potom nie je bryndza taká suchá na chlebe. Mijaita, ťažko sa taká dobrota nehltať, je to veľmi super dobrotka
mijaita
Jeste me tak napada pro ty, kterym se to zda prilis mastne - nejite na chleba namazane sadlo se skvarkama ? To mi prijde mnohem mastnejsi . Ja to miluju a presto si chleba mazu jen tenkou vrstvou a jen obcas.
Sadlo z kachny - take mastne a vyborne!
Tohle je jen slaby odvar toho vseho ! :-)
marianne69
@mijata si ma tak nakopla,že som ju vybrala z mrazáku,nech to para tlačí,mám ešte májovú a slaninu mám domácu,to zabijem po tom mrkvovom prívarku...
mijaita
@medulienka122 a jeste kdyz ji jis v tomhle veku prvykrat !! :-) A za par dni na to halusky v Luckach a jeste pirohy polite smetanou s koprem... nedockam se snad zari ! :-)
katarina1959
Ja robím bryndzovú nátierku takto: bryndza, trochu soli, cibule, mletej červenej papriky a na zjemnenie kyslú smotanu podľa potreby. Ale aj tento recept od @Mijaita je zaujímavý.
mijaita
@katarina ano, tyhle recepty jsem tady nasla a proto jsem pridala tenhle, protoze je uplne jiny a doslova me dostal ! Zadna paprika, zadna smetana , zdny tavenak, jen cibulka, maslo a slanina opecena.
irenaw
spravím a potom uvidím, či si to nabudúce upravím. moja "bryndzuľa" sa poteší a my určite tiež :-)
sharona
Ja tiež robím bryndzovú pomazánku s maslom a nikdy mi to nepripadalo mastné. Dávam bryndzu, rastlinné "maslo", mladú cibuľku aj s vňaťou (ak nie je tak pažítku), lyžičku pikantnej horčice a mletú červenú papriku. A na chlieb mažem v tenkej vrstve (na rozdiel od môjho manžela).
marianne69
ale na čo som zabudla,pochváliť ti fotku,je perfektná,myslím,že aj oštiepok sa tam potuluje v pozadí a s tou zeleninou pekná dekorácia
radulienka
S paprikou a cibuľkou na liptovský spôsob to pozná každý, dokonca aj v zahraničí, ale so slaninkou ma to ešte nikdy nenapadlo, veď na halušky sa tiež dáva bryndza so slaninkou, už to budem robiť len takto, vďaka za dobré vylepšenie...
izabella929
nuž, neskúšala som tento recept, ale nie je problém vyskúšať...domácu údenú slaninku mám a bryndzu mi nosí farmár čerstvú takže dík za recept.-)))
mijaita
Tesi me vase reakce o to vic, ze nejsem Slovenky a presto jsem nasla pekny recept slovensky. Po ochutnani mi napiste, jestli jste byli tak nadseni jako ja! Kamosky jsem se ptala kde k tomu prisla, rikala, ze to bylo v nejakem regionalnim vysilani pry. Driv davala ciste jen cibulku a maslo. Ona take rada takove ty "ciste" recepty, neprekombinovane.
mijaita
Boze ty preklepy, ktere nemohu opravit, omlouvam se ze ne, mela bych po sobe lepe cist .
mijaita
@marianne to si pis, ze sem se zasobila smerem domu ! I v mrazaku je jeste kousicek bryndzy ! :-)
danapa
noooo urcite vyskusam, ja davam tiez len bryndzu, maslo ,cibulku a sol, aaale na tuto pomazanku sa tesim, a urcite nebude tak masna ☺☺☺, a vobec mam rada aj masny chlieb s cibulkou, paradajkou a paprikou, takze nie je o com, ci
kucharka100
Vyskúšam tento recept aj ja...zaujímavý a dosiaľ nikoho nenapadlo dať tam trošku tej slaninky. Mám bryndzu priamo z Oravy zo Zázrivej. To bude hostina...ajááj...ten obrázok je krásny. Priam láka, nedá sa odolať.
marianne69
len ja som prekvapená,že sa nedá u Vás kúpiť bryndza alebo oštiepok či parenica,lebo u nás sa vaše české výrobky dajú kúpiť v celom v pohode..no neviem ako-kde, ja som celkom blízko českej hranice...olomoucke syrečky si kupujem pravidelne a môj muž má rad české mäsové výrobky....
mijaita
@marianne69 ale daji se koupit, vsechno v Praze koupim, ale mistni je mistni ! O cenach pak ale radeji ani nemluvim .
vovodca
Většina ludí a nie len na tento recept, ako tak sledujem, tu píše uzávery a múdrosti vopred, ja som to spravil a vyskúšal a môžem povedať, áno je to dobrééé, len som neodolal a pridal tam peržlen.vnaťku a teraz poviem, že sa po tm len zaprášilo, čo vy nato, keď na budúce , aby toho bolo viacej, pridám makký tvaroh
mijaita
@vovdca ano, take kdyz najdu uzasny recept, musim ho hned vyzkouset!
Pridej co ti chutna, ja bych si bryndzu zadnym tvarohem ani zakysankou nedevastovala ! :-)
Ale kazdy mam jine chute. petrzelku mam rada, ani tu bych tam nedala jak to takhle zachutnalo.
Potesil jsi rychlym vyzkousenim a ja jsem rada, ze jsem prispela do tveho jidelnicku necim novym.
medovnicek
ja určite vyskúšam tiež, túto verziu nepoznám a len taká malá poznámočka - kolegyne, ktoré sa snažia zdravo stravovať, nakupujú bio potraviny a podobne majú vysoký cholesterol...
helca103
U nás sa bryndza tiež ujala na všetko možné aj nemožné máme ju proste radi. Do teraz som dávala iba bryndzu, maslo, cibuľu ale určite vyskúšam aj tento recept pretože tá slaninka tomu dá úplne inú chuť.
Tento recept si veru ukladám lebo ma zaujal :-)
sovka62
Noooo, mastné, ale veď slaninkové škvarky si môžem vybrať na papierovú utierku, nech tú masť vsiakne. V kombinácii s tou bryndzou to musí byť výborné, určite vyskúšam.
tatranka
Pekný a pre mňa nový a zaujímavý recept.Ponúka ho česká priateľka od slovenskej kamarátky.Veru vyskúšam.Určite bude chutný.
njdevil
bay, nerieste, budte rady, ze mate bryndzu, ja tak mozem akurat monitor olizovat, @mijaita , ta natierka nema chybu!!! Brynzda, slanina, maslo, co uz moze byt lepsie? Taka natierka strci aj kus stejku do vrecka!!!
tetrisss
No teeda, toto je ciste obzerstvo :) ! Tato kombinacia ma teda este nenapadla a pritom u nas slanina a cibula je zaklad spajzy :). Ale toto si nenecham ujst, to vyskusam, lebo je to urcite uzasne.
sylvinka
nóóó, slaninka je v chladničke,zajtra zbehnem po bryndzu...a...dám vedieť! Ja sa na to už teraz teším!
jazavka
mne sa tento recept veru páči, ukladám a vyskúšam...
apik
Ukladam receptik a v najblizsej dobe zrealizujem - vsetko s bryndzou a slaninkou musi byt dobre .Dakujem
alexdidi
Recept mi pripadá úžasný,niečo nové a tiež si myslím,že netreba vopred robiť uzávery,ale najprv vyskúšať...ja síce diétujem,ale tým mojim ju určite pripravím.
irenaw
spravila som a zožala pochvalu, ktorú týmto posúvam autorke. nikto nereklamoval, že je to mastné (dala som mäsovú slaninu na mikro-kocky a jarnú cibuľku) na pol kila bryndze to bolo v pohode. recept uložený, ďakujem :-)
hanka111
urcite vyskusam, milujem bryndzu a vobec mi to nepripada mastne , bryndzovu pomazanku robim s maslom, ale so slaninkou som to neskusala - musi to byt mnaaam, hned dnes kupim bryndzu a ide sa na to....
ejta
ja poviem iba mňam, mňam :-))
marianne69
... dielo dokonané,včera večer sme trošku oslavovali,muž meninoval,tak som okrem pár chlebíčkov(veľmi dobrých podotýkam) spravila aj Tvoju nátierku a musím skonštatovať,že chlebičky v hanbe ostali a po nátierke neostal ani mastný fľak,je výborna...ďakujem
sylvinka
Urobené a zo...spapané! Naivne som si myslela,že budú raňajky.A priznávam,neposlúchla som tvoju radu...veru som hltala.Nám to chutilo,je to výborné!
mijaita
Tak takový úspěch jsem opravdu nečekala! Kde by mě napadlo, že na Slovensku je tenhle recept temer neznamy !?
I vy obohacujete muj jidelnicek, tak jsem rada, ze i mne se to jednou podarilo !
tinka1
jeej, tak takto som este bryndzovu natierku nerobila... urcite vyskusam a uz sa tesim ako si na nej pochutname :)
3sandra3
náhodou to musí byť výborné... pripadá mi to ako bryndzové halušky , ale urobené úplne rýchlo /teda s chlebíkom/ mňam,,,,
vrsak
Túto pomazánku robím už dávnejšie, myslel som si, že je to môj nápad(!). Nedávam však mäsovú slaninu, ale obyčajnú údenú. Môj nemecký zať bryndzu nemusí, ale vymyslel som k tejto pomazánke nie chlieb, ale naberáme si ju zo spoločnej misy krekrami. Tak sa mu zaľúbila, že som musel zrušiť spoločnú misu ...
jozka2
Bryndzove natierky sme odjakziva robili miesane s maslom,cervenou paprikou a cibulou,ja som podla moznosti stale primiesala aj pierka s pazitky alebo mladej cibule.Ta slaninka vyskvarena tam akurat pre zmenu natierky prida chut.Mijata,urcite vyskusam,vyzera to dobre,ale ja tam pridam aj cervenu papriku,chut to nepokazi a papriku mam rada v bryndzovych natierkach.V Amerike kupujem ovci syr,baleny v rolkach a z toho robim pomazanku,je to goat cheese tak neviem ci je to kozi syr,hlavne,ze to chuti pouzivam ho aj nahalusky.
gazda34
Je to nebíčko v papuľke! Dobré bolo, ale málo bolo. Len s 100g bryndze. Nabudúce urobím viac.
mijaita
Mily kometar po tak dlouhe dobe! Ale ja take lovim z KK a po uvareni pisu, vim jak to potesi ! Ja delam tuhle bryndzu do velke krabice asi jako je Rama. Sice padne skoro cele maslo, ale je proste opravdu nejlepsi ! :-)
frezia
Takuto bryndzovu natierku nepoznam. Urcite je vyborna, bryndzu mam, vyskusam. Dakujem za inspiraciu.
mino16
zdravim, je vynikajuca... !!! super recept :)
ziegelfeld1968
@mijata
s tou slaninkou si ma okamžite inšpirovala, takže hneď som zavolal známej nech mi poobede dovezie liptovskú bryndzu . Ona je z Liptova a má taký malý obchodík s liptovskými špecialitami, ktoré každý týždeň dováža odtiaľ. S uparženou slaninkou som ešte pomazánku nerobil, tak to odskúšam.
@kimlo. Máš pravdu, do bryndzovej pomazánky ide maslo a tie paničky čo tu vzdychajú nad kalóriami si môžu dať namiesto neho margarín aj keď musím uznať že ak tam dám maslo, tak po vytiahnutí pomazánky z chladničky musím počkať, kým zmäkne.
mijaita
Pomazanka vyboena, ano. komentare take :-) Zvlast potesi po tak dlouhe dobe. Myslim, ze kdo nechce dat maslo, osidi se na chuti a pak si bude mazat chleby a jist kolace a buchty :)
Chapu, ze pomaz si neudela dietar, ale zdravy jedinec se zadne ujmy nedocka. A ja mam omastene spagety s dyni a jsem rada. Ale vynahradim si to, to slibuji (sobe) :-)
ziegelfeld1968
@mijata
Bryndza dodaná dnes poobede a k tomu ešte grátis dodané cez okno podané nejaké liptovské syrové dlhé cigaretky.Vynikajúce. lepšie ako korbáčiky.Cigaretky som ich pomenoval ja. Bryndza je, takže hurá na pomazánku.A v chladničke mám vynikajúcu domácu slaninku, takže ideme nato.Ešte keby si fandila Slovanu, tak by si bola môj človek.
mijaita
To máš těžký, ženská a fotbal, nebo orientace v mapach, to k sobe moc nejde :-)
Jaka byla pomazanka?
martamm
Robievame doma bryndzovu natierku, ale nikdy nam nenapadlo obohatit ju slaninkou, napriek tomu hovorim: "Preco nie?"
Bude to zmena k lepsiemu podla mna :)))))))))))
mijaita
@martamm jedla jsem i tu, tady mnohokrat zminovanou, s paprikou. Musim rict, ze tahle bez papriky, se slaninou, mi chutna mnohem vic. Budu rada kdyz ji udelas a pak rekneš jestli chutnala, nebo ta tvoje, na kterou jsi zvykla, je lepsi
mijaita
@kuko95 (23.7.2021 21:16)

Dlouho jsem ji nedelala, komentar tvuj me nakopnul. Doporucim, udelej jak je psano a az ochutnas, treba neco pridej nebo uber. Paprika cervena se do tehle pomazanky opravdu nehodi (ale nekomu samozrejme muze chutnat) a jarni cibulka si myslim, take byt nemusi. Ale velikansky bochnik nejlepsiho chleba nutný! :-)
1x kvakac
kuko95
@mijaita (24.7.2021 07:40)

Ja to spravím presne podľa receptu a už teraz viem že sa toho nebudem vedieť dozrat :)takéto recepty su presne pre mňa :)(
kvakac
O tomto recepte som sa dozvedel až teraz, po pridaní komentáru. No už teraz viem, že to nebudem jesť, ale hltať. Mňam.
mijaita
@kvakac (24.7.2021 17:50)

O tom hltani mi povidej, kamosce, ktera nam ji nabidla, jsme zbastily pul bochniku chleba a s tezkym srdcem jsme nechaly jejimu manzelovi :-) Uzij si ji, napis!
kuko95
Je to fantázia...suroviny som dodržal presne akurát som zamenil troska množstva dal som 250g pravej bryndze a 300g mastnej slaniny aj s výpekom je to proste mastné a úžasné :D
mijaita
@kuko95 (3.8.2021 16:23)

Dekujuuuu za fotku i komentar!! Mnozstvi jsou u vsech rc orientacni (snad krome peciva) ale potesilo me, zes ji fakt udelal! Ja ji mam na programu v sobotu pro navstevu.
kuko95
@mijaita (3.8.2021 16:37)

Mijaita milá ale mala si napísať aká je táto nátierka nebezpečna..ja ju totiž neviem prestať jesť taká je úžasná..robil som ju z neprerastnej slaniny takže sa vytvorili oškvarky a krásne to chrumka..odkaz tvojej slovenskej kamarátke že má perfektné chute a pozdravujem... aj teba samozrejme :))
mijaita
@mijaita (3.8.2021 16:37)

No vzdyt jsem s kamoskou, se kterou jsme prijely na navstevu, malem zlikvidovaly pulku chleba a pomazanku z krabicky od velke ramy! :-)
1x kuko95




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia