Zloženie potravín- mlieko

enge149 - fotkaenge149, 29. januára 2013
Svojim zážitkom,článkom chcem pomôcť Varecháčom získať viac informácii z oblasti Výživy a potravín.Študujem diaľkovo na VŠ-Výživu a stravovanie a ak bude možné,pridám postupne články,ktoré sú zaujímavé aj poučné.Mlieko ja dôležitá potravina s obsahom B,T,S/dalej bielkoviny,tuky,sacharidy/,energ-hodnota 100g/276 KJ/66kcal/-plnotučné,polotučné 140KJ.Zloženie voda 87,5%+sušina 12,5%/obsahuje všetky živiny a min.látky/.Bielkoviny-8 z 22 aminokyselín-využiteľnosť 80-100%.,kazeín vo vode rozpustný schopný zrážať sa kvasením.Tuky-3,5-3,8% trigliceridy,mastné kyseliny je emulgovaný v podobe gulôčok,je schopný príjimať pachy z okolia/preto skladovať v uzatvor.nádobe mlieko/lecitín 0,1% antagonista cholesterolu,nemusíme sa báť pri konzumácii mlieka,v porovnaní s inými živoč.potravinami má najmenej cholesterolu-120-140 mg/1liter/,mliečny tuk je ľahko stráviteľný v dôsledku obsahu nižších MK/mast.kyselín/,Cukry-laktoza 4-5%,v mlieku rozpustná,pri zrážaní prechádza do srvátky,dôležitá,pretože zvyšuje vstrebávanie Ca,P,K,je zdrojom energie pre nerv.sústavu.ML-min-látky-14 prvkov Ca,P,K,Mg,S,Na, Cl,Fe,Cu,Co,Mn,I,Zn,F..Výhody:nízky obsah NaCl-sodík,pri prevencii kardio-vaskul.chorôb,vysoký obsah Ca-vápnika 1200mg/1 liter/môžeme získať až 56% potreby Ca.Vitamíny-podľa roč.-obdobia,krmnej dávky-vit."B,B6,B12,B2.Vit.B12 dôležitý pre krvotvorbu,hemoglobín,periférne nervy..chýba u vegeteriánov.Doporučená spotreba mlieka na osobu,rok 220 kg,u nás je nízka,iba160kg!Tak na zdravie dnes aj mĺiekom.
@zareaguj


Diskusia k článku

julica
odkedy ho nepijem ani neprijímam v inej podobe, netrápia ma bolesti brucha, nafukovanie, zlepšila sa mi koža
enge149
julica"Ok,všetko a všetky potraviny sú podľa znášanlivosti človeka individuálne,existuje aj" intolerancia mlieka-laktozová"asi 4% populácie,chýba enzým"laktáza"ktorý dokáže štiepiť "laktózu"mliečny cukor a toto spôsobuje u jedincov hnačky,ďalej "galaktosémia"dedičný defekt v metabolizme galaktozy,telo nedokáže galaktozu využiť-ide von močom.Kto nemôže mlieko doplňa sa kyslomliečnymi produktami,ktoré sú ľahšie stráviteľné,napr.jogurty,kyslé mlieko..
radost
dobre si sa rozhodla-budem ťa čítavať...ja som mliečna už od narodenia...musím sa obmedzovať-kupujeme mliečko z farmy a to je tučné..tak si trošku pomôžem vodou..:-)))ale všetko-čoho rodičom je MLIEKO-môžem.. na rozdiel od @julica nemám ťažkosti zdravotné -myslím z mlieka-žiadne..ale moja mama-84r.-ho nemôže-preháňa ju..
pokračuj..
medulienka122
zaujímavé, že ja mám intoleranciu na mlieko, ale už napríklad bryndzu a tvaroh môžem, syr okrem tavených tiež, nepochopím...ináč, sa hovorí, že mlieko "zahlieňuje" - tvrdia to vegáni (aspoň si myslím, že oni)
sovka62
Veru tak, mlieko je potravina s výborným účinkom na zdravie a tí, ktorí ho môžeme piť, máme šťastie. Ja by som bez mlieka neprežila, pijem ho denne, v čerstvom stave i spracované v rôznych produktoch.
Nízka spotreba mlieka podľa mňa nespočíva v neinformovanosti konzumentov, problémom je skôr vysoká cena. Kedysi sme kupovali tri litre mlieka denne, na víkend päť litrov (lebo tri deti) a ak som sa chystala piecť, aj viac. Dnes už také nákupy ľudom v košíkoch nevidím, najviac tak dva litre, alebo niekdy desať, lenže trvanlivé a tu sa už treba zamyslieť, či je to vlastne ešte plnohodnotné mlieko.
marianne
Aj ked kysle mliecne vyrobky mam velmi rada:biele jogurty,kefiry,acidka,zakysanky,kysle mlieka,bryndzy,ovcie syry aj kozie....tak sladke mlieko nevypijem ani v kakau.A prevarene uz vobec nie. Ziskala som k nemu odpor ako decko,ked teta ma na prazdninach nutila pit cerstvo nadojene mlieko,este teple z hrota..a koza v mlieku ma vyliecila navzdy..myslela som,ze aj vnutornosti s prepacenim vydavim... aj keby som chcela,neda sa...
julica
Nuž, ja mám alergiu, nie intoleranciu, to znamená žiadne mlieko, ani kyslomliečne výrobky, srvátku, maslo, nič. Nemám to od narodenia, nadobudla som ju po dvadsiatke.
margaretka28
@sovka veru máš pravdu s tým trvanlivým mliekom, mám ho doma vždy v zásobe, inak berieme mlieko domáce s farmy a z toho robím deťom kakao na raňajky.To trvanlivé používam ked iné nemám väčšinou do cesta na miesenie, no a minule sme nemali doma čerstvé domáce, tak som urobila kakao z toho trvanlivého a deti hned že: "mami prečo je to mlieko také čudné" a ani ho nechceli vypiť, takže aj ja rozmýšľam, čo je vlastne v tých krabiciach ?????
marianne
@margaretka28 ja mam taky kamenny hrniec-kamenar po starkej, v ktorom este starka robila kysku...ten ma neskutocne vela rokov a niet mlieka, ktore by skyslo...vyskusala som vsetky mlieka dostupne na trhu a jedine na co sa to mlieko zmohlo je,ze bola na povrchu modra plesen.A to som kupila uz aj zohrievane v tmavych flasiach na 80 stupnov.Este u nas na druzstve,ked si objednam,sa mi podari,ale uz ani to nie je co byvalo.. za totaca,ho mama kystilila bezne...moznoze si videla V TNovinach nemenovanu firmu,ked dali do predajni nizkotucne mlieko a ked ho spotrebitel doma otvoril,bola tam cista voda.Asi tam zabudli prasok nasypat, alebo neviem z coho to vyrabaju...este z automatu by pripadalo mlieko do uvahy,len tu blizko nemam..
margaretka28
@marianne , ja to mlieko beriem vo veľkom 4 l pohári, na vrchu sú asi 4 cm smotany, tú si s naberačkou pozbieram, dá sa vyšľahať, alebo ju použijem na varenie a mlieko pokiaľ neminieme a chcem kyslé, stačí mi ho vyložiť z chladničky na linku a za pár hodín je super a ten tvaroh čo sa z neho dá, taký v obchode nekúpiš, takže aj z Tvojej skúsenosti je jasné, že nieje mlieko ako mlieko a to nízkotučné....ved čo to už len môže byť?? Ked by vstali naši prarodičia a videli by čo sa tu deje, asi by ich toho hned kleplo, lebo oni boli zvyknutí na poctivé mlieko, maslo, smotanu, chlieb a vôbec úplne všetko....A je to smutné:-(
marianne
..beries to mlieko z automatu @margaretka ? lebo asi len to sa hodi na kystenie.Bo ja uz neviem,ci ja robim niekde chybu alebo to mlieko je na vine...
margaretka28
Nie priamo od farmára, berieme od neho aj pekné vykrmené prasiatko a spravíme si zabíjačku aj výrobky a domácu masť a aj tá je lepšia ako ked kúpim a vytopím slaninu z obchodu, skrátka je to inak chované, tak to aj inak chutí... @marianne , mlieko musí byť poctivé, neviem aké je z automatu, neskúšala som.
rulik
dík, že sa tomu venuješ, budem sledovať
radost
ešte ku kvalite mliečka:krabicové-už-nekupujeme-po zistení-že ho nevypije ani náš malý psí kamarát-1krát za týždeň mu dám poldeci-ovonia-ak je z farmy-vychlípe...krabicové ovonia-a nechá tak..
kyslé máme stále-mám tibetské hubky...
tornadolue
Moja skusenost po vyradeni mlieka je podobna ako ma @julica. A okrem toho som sa zbavila castych zapalov dychacich ciest. Predtym som brala antibiotika minimalne dvakrat za rok, teraz uz dva roky ziadne.
marianne
hmmm,tisko zavidim,zartujem:-),prajem ti to @margaretka. Ved mame druzstvo,v lete beriem od nich.Chovaju aj kravy aj ovecky,predavaju na objednavku ovci syr,mlieko,bryndzu,maslo,nite....len sa tam nemozem dovolat,asi urobim turu...
arasidka
"Ćím je človek starší, tým menej mlieka by mal piť" - tak na toto mi odpovedzte, či je to pravda. Lebo Ja sa bez neho cítim omnoho lepšie, nie že by som ho vyradila úplne, obmedzujem jeho množstvo, ráno jedávam ovocie a prestala som si ráno robiť bielu kávu, kakao, či iba čisté mlieko. Obmedzila som jogurty a smotany - a už viac nepoznám tzv. žáhu", ktorá ma predtým trápila.
medulienka122
@ara šidka, máš svätú pravdu, ale len do určitého veku, vo vyššom veku už zase je dobré piť a jesť mliečne výrobky (kto môže), kvôli osteoporóze
paeva
my sme celá rodina mlieková, ale máme kravičku. kravička má také obdobie, že sa nemôže dojiť, vtedy to krabicové mlieko ani mačky nechcú, mňa z toho bolí žalúdok, ešte je prijateľné z lídlu sáčkové, alebo v pet flašiach čerstvé, robím si tvaroh, syr, jogurt a samozerjme nesmie chýbať 2x do týždňa puding, krupica,
nové poznatky si rada prečítam a doplním vzdelanie.
hubata
Keby som si tak mohla chodiť kupovať kozie mlieko, to by bolo kakavko, tvaroh, bryndza, syr ........
Tak aspoň niekedy si skočím do vedľajšieho mesta, kde majú kravičku na kolieskach.
pivonka
@marianne , prosím ťa, ktoré družstvo máš na mysli? Kedysi predávali v Radoli, Zopár raz sme sa stavili, ale sme nepochodili, to mali otvorené iba v určité hodiny. Bolo to už dávnejšie, neviem, či ešte fungujú.
@arasidka , moja nebohá babka dožili 96 rokov. Na sklonku života sme sa rozprávali, že málo je a mäso vôbec. "A čo jete, babka?"
"Mlieko, ja jem mlieko", odpovedala.
2010
Teraz zijem v Australii , ktora je ako kaleidoskop narodnosti sveta neviem kde si tie 4 % zobrala ? ale laktozova netolerancia nema logiku a je od krajiny ku krajine a genetiky obyvatelstva uplne ina, tu je australska domaca statistika obyvatelstva a ich netolerancie, je diametralne odlisna :
Australian Adults population %
Asian in Australia 93%
African Blacks 95%
Aboriginal 84%
Indians 90%
Australian Caucasian 4-17%
Greeks in Australia 56%
African Americans 75%
Mediterranean 60%
marianne
ano @pivonka myslim Radolske..do leta minuleho roku nebol ziaden problem.Dali mi na seba kontakt,ja som im zavolala,objednala co a kolko chcem,oni nachystali a ja som si pre to pribehla.Bohuzial to cislo uz nefunguje,nemozem sa tam dovolat,tak asi zabehnem pozriet, co sa tam deje...ci to nahodou uz nezavreli.
enge149
ďakujem za komentáre,dalo by sa ešte veľa popísať o mlieku,je to iba najdôležitejší výňatok,veľa čítania by bolo už zaťažujúce,skoro ako v škole?aby som Vás neunavila"nedá mi napísať o mlieku krabicovom,naša p.docentka nám stále opakuje,máte vypiť toto mlieko,radšej vypite pohár čistej vody! a dôvod?krab.mlieko je zaohriate na "ultravysokú teplotu až 120C,vtedy sa zničí všetko živé,pijete iba "nezdravý nápoj" ani naše mačky ho nechcú!keď vidím nakupovať ľudí celé balenia tohto mlieka,odpadám! a tým Varecháčkam na osteoporozu-Ca-vápnik v mlieku je veľmi dôležitý-naše telo ho využíva zo živoč.zdrojov až na 30%,z rastlinných iba 10%,mlieko z farmy alebo automatu je zdravé,kto môže,nemusíme sa báť,ešte nebolo žiadne ochorenie zistené a toto mlieko je pod stálou kontrolou,je tam aj napísané na mliekomate,musí mať stanovenú teplotu,ak si chcete doplniť Ca tak mlieko vypiť surové,pri varení sa nedostane toľko vápnika do organizmu,kto nemôže mlieko najviac Ca obsahuje mak,orechy,semienka...
gordonko
...ja som mlíčňák a denne dokážem stiahnúť aj 3 litre ,je pravda že automatové mlieko ( v Nitre sú 4 automaty a predávajú Vrábelčanský družstevníci )je lepšie ako krabicové , ale má aj viacej tuku - neviem či zneho nemám tu ,,pneumatiku,, na bruchu ...pijem aj krabicové trvanlivé je to ceľkom iné ,,mlieko,, ak to vôbec mlieko je .....vraj zneho vyťahajú čo sa dá až ostane biela voda do ktorej pridajú nejaké tie vitamíny
............ skúsili ste piť 3 dni staré otvorené krabicové mlieko ????? ....znesiem vela , ale aj z toho je mi na g.....
a to nehovorým otom ,že by som z toho chcel spraviť tvaroh

náš syn nepil mlieko a ani dnes neurobí velkú škodu ak si zneho dá ,ale chcem napísať jednu událosť :
Syn mal asi 10 rokou a ked mal piť mlieko tak ho odmietal , urobil som si z neho srandu zakril mu oči a dal mu vypiť pohár mlieka ......pil ,ked už bol za polovicou pohára odkril som mu oči , vtedy prestal piť a povedal ,, FUJ MLIEKO ,, ...ono to nebude chuťou , ale spíš hlavou ,že podaktorý mlieko odmietajú.
arasidka
Pivonka - ja som "mliečna"? ja milujem od malička všetko, čo stojí n a mliečnych základoch. Je však iná doba, aká bola v čase môjho detstva.Už sa tu o tom hore písalo. Moja mamina, veď už som ju tu spomínala X-krát, sa dožíva 87 rokov / viď avatar :), každé ráno si dopraje hrnček mliečneho nápoja, či už kakao, alebo iné. A to je zázrak, lebo ona mlieko začala mať rada až v dospelosti, hoci v časoch krízy pred vojnou, dostávali chudobné deti v škole ranný prídel mlieka, neexistovalo, aby ho vypila. Už pri ceste do školy jej bolo zle, no ale prežila to :)) Má jednu zásadu - poobede žiadne mlieko, večer dupľom - tiež jej nerobí dobre. A ani nemá naňho chuť. Jediné, čo robíme spoločne, tak to je poobedňajšia káva, tam si prileje trošku mlieka - "abych nemosela tolko fúkat..."
O to viacej u nás idú orechy v rôznych podobách, tekvicové a iné semienka - proste "šecek ten ftáči zop" .
sairaam
O mlieku tu už bola diskusia viackrát. Je to individuálne, niekto má rád, niekto nemôže...Kto má chuť, nech si pozrie môj zážitok "Piť či nepiť. Mlieko." Je staršieho dáta, ale znova aktuálny:-)))
ajuschka
my sme ultramliecna domacnost, mame hrozne velku spotrebu... bohuzial nemame kolieskovu kravicku priamo v dedine, ale jedna je v galante a druha v abrahame na druzstve. tak si mozem vybrat kam pojdem.
To som vam ale chcela povedat,ze aj medzi tymito mliekami je velky rozdiel. robievam syr, a cim tucnejsie mliecko, tym lepsi syrik.
ked vezmem mlieko z abrahamu, podari sa mi kraaasny, a velmi dobry syr. ked vezmem z galanty (dodava druzstvo velky meder) tak je ten syr taky ako zelatina alebo co, proste nie je to ono. ani smotany sa tolko nespravi ani nic. ono velmi zavisi aj na plemene kravy ktore na druzstve chovaju, kazde ma inu tucnotu mlieka....
evanaaa
U nás sa kupuje len krabicové, lebo iný zdroj nablízku nemáme a aj to, keď je lacnejšie, v akcii, muž ho pije stále, ja zasa doobeda z neho pojem kakao. Ináč, jogurt každý deň, Acidko občas ( aj to som pijávala dnne kedysi), používam ho do varenia......zamladi, keď som bola nachladnutá, som si mlieko ohriala skoro do zovretie, doň dala kúsok masla, niekedy aj med a to som pila, mne to chutilo, teplé mlieko mi nerobí problém ako niektorým ľuďom, našťastie.
dorenika
mne mlieko velmi chuti a vzdy som ho pila ale pred par tyzdnami (asi 5) som kupila sojove mlieko namiesto kravskeho a robim si ranajky s nim,vyskusala som aj mandlove,ryzove a ovsene a odkedy to kravske nepijem tak mi zmyzli vyzarky z ramien ktore som mala od malicka takze som mozno aj bola alergicka ale som o tom nevedela (?) asi
vierkadoktorka
Nie je mlieko ako mlieko,to hypermarketové podla technologie spracovania, už mliekom ani v podstate nie je-odporúčam konzumaciu mlieka a mliečných výrobkov z overených fariem domácej produkcie.
sovka62
@ajuschka , máš pravdu, mlieko z Abrahámu mávame doma aj my (v Trnave!!!), lebo lepšie sme nikde nekúpili. Samozrejme nechodievame tam zámerne, to by bolo drahé mlieko, chodíme tam po tovar a pri tej príležitosti vždy načapujeme. Nájdu sa veru ešte poctiví poľnohospodári, s týmto družstvom mám po každej stránke len tie najlepšie skúsenosti. (A medzi nami dievčatami, len tak pošepky, keď pôjdeš po mlieko, skús v družstevnej pivnici kúpiť fľašku-dve vlaňajšieho Silvánu. Veľmi vydarený, dnes už zriedkavá odroda, pre ľudí, ktorí majú radi tvrdšie vína,úplná lahôdka.)



 



TOPlist