vazny ale skutocny,velmi maly svet

ked som bol maly asy 7 rocny
byvali sme v Bratislave a mali sme zahradu medzi karlovou vsou a Devinom
jeden pekny den sme videli vysoko lietnucy
plachtar(lietadlo bez motoru) smeroval na rakusku hranicu,pristal za kopcanmy.
tak sme si drzali ruky
PRESIEL!!!! hlasno povedal otec----
za asi 4 minuty tam boli triskace lietaly s prava a s lava jak osi
ale nadarmo! otec zakyval a potom od radosti sme zaplakali.
prisli sme do kanady a ked som bol starsi,bol som porucik v KANADSKEJ airforce rezervy, bral som na letiste kadetov, na medzinarodnu "airshow" ano v canadskej plnej dostojnickej uniforme,prestak to bolo vojenske letiste tak so musel.
preletel pred nami plachtar z califonie ohlasili ze bol uprchlik zo CZECHOSLOVAKIA jeho lietanieabsolutne fantasticke!!!!!!!!!!!!!
ked bol na zemi som k nemu prisiel:
predstavil som sa ,a povedal som mu toto co vam pisem a detaile kde preletel hranicu on bol na zaciatku velmi rezervovany preco kanadsky dostojnik je na neho zaujimany? ze som si pametal?TAK ked som povedal par slovenskych slov,potom sme mali moment:" jak to je dobre byt slobodny!"
maly svet.
sloboda je sladka,praca ma dobre uroky
(z rodicami a bratomsme utiekly january 1968)

@zareaguj


Diskusia k článku

kecupicek
Aj mne sa stala podobná príhoda. Na kopci za dedinou pristál vetroň a mladým pilotom. Pásli sme neďaleko kravy. Nechali sme kravy napospas osudu a bežali k lietadlu. Pilotovi sa nestalo nič, len mu došlo palivo. Jedno krídlo bolo trochu nakrivo, asi ním zavadil o kríky na kopci. Vzlietnuť by už nemohol. Na poli traktorista vyorával zemiaky, a keďže bolo sychravo, mal na medzi rozložený ohník a v ňom piekol
zemiaky. Pilot sa zohrial, najedol, pohľadal lano a zapol ho za traktor. Tlačili sme lietadlo až do dediny. Odtiaľ si pilot zavolal na letisko a o dve hodiny prišlo odťahové auto. Pilota sme viac nevideli, ale do školy prišiel ďakovný list od velenia letiska. Pán riaditeľ ho prečítal pred celou školou. Boli sme na seba hrdí.
kecupicek
Neviem, bol taký preľaknutý, že toho veľa nenahovoril. Do Užhorodu by to od nás mal asi 100 km vzdušnou čiarou. Načo by tam letel, keď v tých časoch všetci smerovali na západ. Žeby to bolo ako vtom vtipe o cigánovi na strome?



 



TOPlist