Pani majitelka ma krasne meno, ktore znamena mudra, krasna, sikovna :) Okrem ineho sme sa dozvedeli, ze mena sa vo Vietname davaju detom mena krasne, casto je v nich aj kvet a rodicia tym chcu vlozit dietatu do vienka prave to, co znamena ich meno. Pekna tradicia :), skoda, ze nie je aj u nas...
Najprv nas previedla celou restauraciou, porozpravala nam a ukazala, ako je do architektury restauracie zakomponovane vychodne ucenie Feng Shui - aby sa hostia v nej citili prijemne a dobre. Prezreli sme si krasne originalne umelecke diela na stenach, ktore prijemne dotvarali atmosferu.
Maju tu aj nieco netradicne – „suchu“ studnu zelani – studna to vsak nie je klasicka, ako ju my pozname – s vodou, ale sucha – s kamenmi - kde si mozete potiahnut za povraz a pri tom si nieco zelat....je to ich tradicia, a vase zelanie by sa vam malo splnit.
Ktovie, co si zelal moj manzel...:))? ( ja som nestihla)
Pri vchode stala na podstavci misa s kamenom a pieskom, kde si prstami behate po piesku ako za nasho detstva...prijemny pocit :)
Proste vsetko pre blaho navstevnika :) V priestoroch sa nachadza aj prijemne wellness, s maserkou priamo z Azie.
Krasne priestory v podzemi – steny z kamena, originalne svietidla dovezene z Azie, ako aj doplnky – to vsetko vytvaralo harmoniu, pri ktorej sa krasne vychutnavaju speciality, ktore pripravuju majstri kuchari tiez priamo z Azie. Maju samozrejme dlhorocnu prax – ved kto vam najlepsie pripravi sushi ? Slovensky kuchar s trojmesacnym kurzom, alebo kuchar, ktory na tom vyrastal, ma to v krvi a navyse ma minimalne 10-rocnu skusenost ....myslim, ze na tuto otazku ani nie je potrebne pisat odpoved
Pani majitelka nam predstavila sefkuchara, ktory pracuje vo Viedni, a do restauracie chodi zaucat kucharov, alebo pripravovat nove jedla. Ma bohate skusenosti, uzasny cit pre nove chute a velku fantaziu pri priprave jedal z Azie.
V restauracii su kuchari teplej aj studenej kuchyne, pretoze v studenej sa pripravuje prave sushi zo surovych ryb, a tato bola samostatne oddelena od teplej. Mohli ste sledovat kuchara, ako pripravuje jedlo.
Po tomto oboznameni sme sa usadili do salonika – typicky japonskeho – vyzuli sme si topanky, obuli papucky :),a presli sme k stolu, ktory bol nieco vyssie nad urovnou sedenia – nohy sme si suchli pod stol do „jamy“ :) Sedeli sme na stolickach bez noh, len s operadlami, ktore boli polozene vlastne na schodiku okolo stola. Na stole misky, palicky...
Casnicka nam priniesla v specialnom cajniku horuci silny zeleny caj. Pani majitelka nam vysvetlila, ze obrad nalievania caju sa zeny ucia velmi dlho, pretoze cajnik je naozaj velmi tazky, asi liatinovy, a navyse horuci. Caj by nemal kvapnut vedla. Casnicka to zvladla naozaj bravurne, a s lahkostou. Cudovala som sa, preco ju pani majitelka za naliatie caju tak chvali.... Ale ked som si skusila ten cajnik zodvihnut aj ja, veru, mala som co robit, aby som naliala caj bez vyliatia, jednou rukou....a svalovice :) No a ked nam caj dolieval pan sefkuchar, bolo vidno, ze lepsie vari... :))
Caj sa pije pomaly, vychutnava sa jeho typicka trpka chut.
Neskor sme ochutnali aj zeleny caj s prazenou ryzou, ktory chutil excelentne!
Budem si musiet taky kupit, ale kde zohat taky cajnik a salky....:)?
Po chvili nam priniesli polievku v krasnych misach. Nebola to ani Miso polievka, ani Tom Yum... veru ani neviem nazov, ale chutila proste uzasne. Tri druhy morskych ryb, ktore boli uplne cerstvucke, rozpadali sa, k tomu klicky, cukina, huby, kopor, citronova trava a citron...Vyvar bol krasne silny, plny chuti, v pozadi ste citili jemne kyslastu chut citrona, citronovej travy a kopru. Neskor nam pani majitelka povedala, ze sefkuchar „komponuje“ jedla podla fantazie, a stale tvori nove a nove chute. Ked si k nam prisadol po chvili aj on, spytala som sa na recept tejto uzasnej polievky. Vyrozumela som, ze sa vari tri hodiny, zakladom je silny vyvar z kurata, a nasledne ryb, kde sa pridava specialna pasta, a nakoniec zelenina. Povedal, ze ak by som si chcela tuto polievku uvarit doma, musim mat hlavne kvalitne suroviny, a cakat vela ludi na party, pretoze z tejto polievky varit liter sa neoplati..... :)
Dalsi chod bola tempura z lososa a obrovskych kreviet, a jarne rolky s troma druhmi omacok.
No a na zaver prislo neskutocne umelecke dielo – misa plna sushi. Majster kuchar sa teda naozaj vyhral, vyrezavana redkovka, a tolko druhov sushi, ze sme boli z toho uplne ohromeni.
Pani majitelka nam vysvetlila, ze k nim chodia z japonskeho velvyslanectva a to su teda urcite narocni zakaznici:) Ryby v tejto restauracii nakupuju vo Viedni, kam ich vozia lietadlom z Nemecka. Musia byt bezpodmienecne uplne cerstve, pretoze aj par hodin nayvse, a ryba strati svoju kvalitu a chut. Aj ryza musi mat svoju kvalitu, dozvedela som sa, ze nie kazda ryza na sushi je dobra, aj ked je urcena na pripravu tohto jedla.
Na mise bola ryba butterfish – maslova ryba , losos a tuniak. Absolutne ste necitili ziadnu „pachut rybaciny“, keby som so zavretymi ocami ochutnala, ani by som nevedela, ze je to ryba...:))
Sushi plnene roznymi druhmi tempury, chrumkavou uhorkou, roznou inou zeleninou, vselijake kombinacie ... To bola proste explozia chuti! Smelo mozem povedat, ze to, co som doteraz vo svojom zivote ochutnala ako sushi, veru malo do sushi riadne daleko! A neviem, ci sa este odvazim ho jest niekde inde...pretoze ked sa nasadi latka vysoko, tazko sa pod nu podlieza:)
Jedlo sme si vychutnavali za prijemneho rozhovoru s pani majitelkou a panom sefkucharom, a popijanim zeleneho caju. Miesto na dezert nam uz zial nezostalo, a pani majitelka nam nezjedene jedlo dala zabalit domov.
Vecer sme si este pri jeho vychutnavani prijemne zaspominali na krasne popoludnie v tejto restauracii, kam sa urcite radi vratime aj vdaka jeho prijemnej pani majitelke, ktorej pristup sa velmi tazko zrovnava s pristupom nasich slovenskych majitelov.
Zial.
Ja by som sa vedela takto stravovať:), ani sa nedivím, že sú v Ázii takí štíhli...:)!
varecha.pravda.sk/recepty/sushi-naopak-uramaki/14159-rece...
hoangthikieuanh-aki.webnode.sk/novinky/...
vo videoarchíve sú aj ukážky jej skladieb.
Síce sme nehodili reč s pani majiteľkou ale personál bol hrozne milý a každú chvíľku sa nás chodil opytovať či ešte niečo nechceme, prípadne či sme ešte živé, lebo jedla bolo hrozne veľa a jedli sme asi 2 hodiny:))