Slovenská kuchyňa, kde si sa podela??????

bubaya - fotkabubaya, 20. októbra 2013
Sedeli sme v reštaurácii a študovali jedálny lístok za doprovodu muzikantov v bruchu. Ale ouha. Samé šťavnaté alebo chrumkavé mäsko na hruštičke, alebo broskyňke, so syríkom, šunkou, šalátiky, haruľky, panenky, biftečky......... tak skúsime bez mäska, snáď to tam bude lepšie? Nebolo, bez mäska len vyprážaný syr a hermelín. Bola aj ryba, našťastie filé, nie filíčko ani rybičky. Tak nazdar, vrátili sme ten infantilný jedálny lístok čašníčke a šli sme domov. Doma sme si dali chlebíček s masielkom, paradajčičkou a papričkou, k tomu čajíček. Povedzte, kde sa podel normálny jedálny lístok? A hlavne, kam sa stratila dobrá, normálna slovenská kuchyňa? Prečo nedostať v reštaurácii také normálne hotovky, aké boli kedysi? Varené hovädzie s paradajkovou omáčkou, pečené bravčové so špenátom, kôprová omáčka, vepřo-knedlo-zelo, gulášik, teľací perkelt s nokerlami, udené s hrachovou kašou, fazuľkový prívarok s karbonátkom....dokonca knedľa s vajcom, alebo vyprážaný karfiól.
Keby si niekto otvoril reštauráciu s takouto kuchyňou, myslíte, že by mal úspech? Alebo sme tak zmagorení z toho soté a mäsiek pod broskyňkou, že ani nie? Prečo v Čechách takéto jedlá dostať, čo majú bratia Česi iné žalúdky? Slovenská kuchyňa, kde si, keď nie v slovenských reštauráciách, je mi za tebou smutno.
@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
@bubaya , hovoríš mi z duše. Tiež si v reštaurácii nevyberiem, mám rada jednoduché jedlá, také aké sa tu vždy varievali. Viac razy som ochutnala aj moderné "špeciality", ale veru mi nechutilo, možno preto, že to bola len chabá napodobnenina originálu. Lebo chceme byť svetoví, ale nedáme si tú námahu, aby sme sa to poriadne naučili. A čo sa týka reštaurácie akú spomínaš, podľa mňa by úspech mala. Kúsok od nás je samoobslužná jedáleň, kde sa varí klasika. Denné menu s polievkou za 2,80 EUR, porcie také, že s polievkou sa to ani nedá zjesť. Chodia tam chlapi montérkoví, tých je najviac, ale aj dámy z banky (hoci majú vlastnú jedáleň) predavačky, policajtky a veľa ďalších. Takže si myslím, že aj reštaurácia s obsluhou by mala úspech, len by to muselo byť naozaj kvalitne uvarené (lebo jednu takú tu máme, ledva prežíva, ale to bude tým, že jedlo je naozaj nechutné a obsluha slimačia).
brambora
obcas sa najdu este aj take restauracie alebo motoresty... napriklad vo Velkom Biely pri Senci je motorest Rotunda pri ceste kde robia presne taketo slovenske jedla ako su rezne, gulase, kase, fasirky, privarky, drzkove polievky, huste kapustove polievky, vepro knedlo a mnoho inych. a cena je tiez prijatelna. odporucam...
jakamaka
Hovoríš mi z duše....Ja si veľa slovenských reštaurácií "testujem" podľa toho, či vedia urobiť bryndzové halušky..:):):) A tak ozaj keď si neviem čo vybrať skúsim tie halušky.. a zistila som, že v mnohých reštauráciách ich ani dobré nevedia urobiť :):) asi je to ozaj tým, že tam majú len také vymýšľané recepty :):):) a kedysi som si myslela, že na tých haluškách niet čo pokaziť.. ale som sa hlboko mýlila :):):) aj na takých obyčajných haluškách veru dokážu v reštauráciách čo sa honosia rôznym "super" jedálničkom, tak ozaj dokážu sprzniť obyčajné naše národné jedlo tak... že tam už viackrát veru nejdem... :):):):)
rulik
itež mi nejdú pod nos rôzne kombinácie plátku mäsa navrchu s broskyňou a na tom capený plátok syra, alebo poobkladané ananásom, k mäsu má byť nejaký šalátik, trebárs kapustový s mrkvou alebo len samotný, alebo len mrkvový či inakší a nie pomiešané chute slané so sladkým dohromady a potom sa má žalúdok zblázniť, ja chodievam dosť často k mame na západ a vždy si pri Fige v motoreste Eva dám maďarský perkelt s haluškami, výnimočne ked nie je tak držky na paprike, ale ten perkelt naozaj nemá chybu, napriek tomu, že rýchlostná komunikácia im skomplikovala prístup, vždy tam býva dosť ľudí
julica
Myslím, že je tu problém v legislatíve, niekde som počula, že slovenské prevádzky jednoducho nemôzu skladovať uvarené jedlo, zatiaľ čo české áno - tu je problém v hotovkách. Druhá vec je, že ľudia si často povedia "veď to si urobím aj doma". Našťastie vo svojom okolí poznám rešt. aj s takouto ponukou.
tassiedevil
problém je , že tie legislatívy vydávajú ľudia, ktorí o varení nemajú ani potuchy...kedysi s hotovými jedlami neboli problémy, ľudia navarili za hrniec kapustnice alebo kyslej fazule a jedlo sa to celý týždeň a nikdy sa nikto neotrávil....tak isto tomu bolo v reštauráciách ...dnes sa všetko varí na rýchlo a aj napriek tomu sa ludia otrávia....len pre zaujímavosť, tu v Austrálii ročne takmer 7 milionov ľudí dostane nejakú otravu žalúdka....je to skutočne smutné, že tradície, ktoré sa budovali po stáročia za nezachovávajú a slovenská gastronomia preberá neduhy západného sveta. Nech si myslí niekto čo chce, ja si dovolím tvrdiť, že tá pravá československá gastronomia sa nikdy nemusela a nikdy sa nebude musieť hambiť vo svete..práve naopak, právom by sme mali byť hrdí na naše tradície....
martina0812
No, z môjho pohľadu veľmi zriedkavého návštevníka reštík a podobných stravovacích zariadení... keď už idem do reštiky, objednávam si veci, ktoré doma nevarievam, či už z dôvodu časovej, alebo finančnej náročnosti. Vždy sa čudujem ľuďom, ktorí si v reštike objednajú halušky - veď tie si môžem hocikedy urobiť doma! Ale také teľacie na broskynke nie. A ďalšia vec - doma musím variť tak, aby som ulahodila všetkým, alebo aspoň väčšine členov rodiny a často preto navarím veci, ktoré ja osobne nemám rada, alebo na ne vôbec nemám chuť, takže v reštike si rada dám v rámci zmeny niečo iné, na čo mám práve chuť. Ale to je môj subjektívny názor, nie propagácia infantilných jedál, skôr len vysvetlenie oného záhadného javu, prečo z jedálnych lístkov vymizli klasické jedlá. Podľa mňa práve preto.
bubaya
Martina 0812 - aj ja chodím do reštaurácií pomerne zriedka, a mám vytipované na dobrý obed, alebo večeru. Ale občas cestujem a mám relatívne málo času na jedlo. CHcela by som si dať niečo normálne, na čo nemusím čakať a o čom viem, ako bude približne chutiť.
A čo sa halušiek slovenských pravých týka - väčšina reštaurácií kupuje hotovú zmes vo vreciach. To sa len rozrobí s vodou a uvarí. Tak sa predáva aj zemiaková kaša, polievky - načriete do vreca a je navarené. Pozrela som včera schválne hotové halušky od Vŕtany - zemiakové vločky - 16%. Uvariť halušky zo 16% krumplí - tak sa nebudem ondiať so strúhaním a urobím rovno nokerle.
warisiss
Konecne niekto kto si vsiml tie otravne zdrobneniny a desiatimi privlastkami.... Kam sa podelo kuracie stehno so zemiakovou kasou a stavou, k tomu ceresnovy kompot? Nebude mi chutit o nic viac, ked to nazvu Cerstvou kuracinkou v lahodnej omacke na poduske z pyre ala Jozefina, podavanou so stavnatymi ceresnickami v sviezom naleve....pri citani takychto nazvov si len klopem na celo a pri objednvani tuzim vykriknut-a nieco normalne nemate? Tak radsej len pivo.



 



TOPlist