Scískanyce

arasidka - fotkaarasidka, 21. marca 2011
Už som ich tu spomínala, dokonca som prečítala aj na internete, že v našom malokarpatskom regione sú známe a obľúbené, aj viem asi ako na to, ale ešte nikde som nevidela recept ako sa to robí.
Tak teda - von s tým - kto to vie, nech odpovie, lebo ja neviem presne, a keď neviem presne, nekazím materiál!!!:)))
A keď si ich kupujem od tetky Joji a jej bandy na vinobraní, dostanem odpoveď: "Dóndzi, my ca to naučíme!"
A fakt je to niečo veľmi chutné, a dobre sa po tom pije - lebo mosí, vysmadneš ...
@zareaguj


Diskusia k článku

janazjarku
A ja totok vidím celkom prvý krát :-) no však lepšie ako nikdy :-) ja by som to asi potrela cesnakovým olejom sa poznám a potom teda zaliať pivcom asi, že ??
arasidka
Jankazpriekopy - tak tak, to musí voňať cesnakom , potom to má ten správny rez. Ale super, recept máme, kto bude mať chuť, skúsi to a budeme si o tom niekedy po večeri tutok na Vareche vyprávať, súhlas?
bambitka
Mala som kolegynu a jej manzel pochadza zo Senkvic a on spominal toto jedlo.Aj nam ho slubil ochutnat,ale nikdy k tomu nedoslo.Sciskanyce boli robene zo zemiakoveho cesta,tak ako lokse.@arasidka ,ved ty si z toho kraja a myslim,ze ty urcite nieco vymyslis a niekoho najdes ktota to nauci:))))))))))
evusik
nielen upiecť ale aj na varechu pridať aby sme si receptík mohli pridať do MKK lebo to vyzerá veľmi dobre, také som ešte nevidela a vyzerá to fakt dobre :-)
gittka
spravia sa klasicke lokše,ktore sa aj upečú na platni.potom sa potru domácou mastou,mierne osolia a poskladaju sa ako obálka,a uložia vedla seba na plech.daju sa upiecť.obmenou je,že sa potrú pomletými oškvarkami a zatočia ako palacinky.tiež sa poukladajú na plech a upečú do ružova.bolo to oblúbené jedlo môjho otca.
evanaaa
Niečo podobné, ako píše Gittka, robila aj moja kolegyňa, kedysi, ale lokše potrela husacou masťou, poskladala do trojuholníka alebo aj skrútila, zaliala smotanou, len už neviem akou, ale asi kyslou a tak dala zapiecť. Ale to asi nebol tento recept.
arasidka
moja babka to robila tiež z lokšového cesta, aj ten lokeš rozvaľkala, naplnila pomletými oškvarkami, zatočila, dobre pritlačila, nožíkom narezala mriežky ako na pagáče, uložila vedľa seba na pomastený plech a dala na chvíľu "očervenieť" do trúby. Volala to "čertové jazyky". Je to veľmi dobré. Ja som pre zmenu zarobila lokšové cesto, rozvaľkala a formou vyrezávala kolieska vysoké cca necelý 1 cm, a vyprážala na oleji, nechala na papierovom obrúsku trošku "odmastiť", a volali sme to "zojnícke dukáty", dobré boli, keď som ich trošku potrela rozotretým cesnakom zamiešaným v troške oleja, alebo bravčovej masti, dobre to chutilo aj k vínku.
hubata
Nebudú to tieto?
Scískanice ze Štefanova (záhorácka dedina pri Senici) sú zo slaného kysnutého cesta: vyvaľkajú sa placky priemeru cca 8 cm, ktoré sa naplnia slanou opraženou hrubou krupicou. Dobre sa pomastia, posypú nadrobno pokrájanými oškvarkami a zakrútia sa ako palacinka. Pomastené aj zvonka sa natlačia tesne vedľa seba do plechu a dajú sa upiecť do rúry. Ešte horúce sa potrú slaným mliekom.
Sú také univerzálne: na hody k vínu, vo všedný deň k fazuľovej polievke.
foska
V Pezinku na vinobrani som to jedla, a veru to bolo ako loksa poskladana do obalky, omastena a pripecena... Dobrota, ale lokse mi tusim chutia viac... a s burcakom. Dost uz, slina mi visi po koleno. :)
sovka62
Jeden recept lepší ako druhý, najlepšie bude vyskúšať ich rad-radom všetky! Takéto (každé) ja môžem...........
arasidka
sefkuchar, tak treba prísť na pezinské vinobranie, určite ich neprehliadneš.



 



TOPlist