Prachovské skály

broni - fotkabroni, 26. novembra 2012
Netuším, či mi budete vedieť pomôcť, ale už dlhšiu dobu hľadám zákusok, ktorý som asi pred 26 rokmi jedla pri Prachovských skalách v Čechách, kde sme boli na rodinnom výlete s mamou, so starkými a so všetkými sesternicami a bratrancami. No a my sme šli na túru spolu s Deduškom (chudáčik, v určitých úsekoch musel riadne stiahnuť bruško, aby nám neostal zaklienený medzi obrovskými skalami), pričom babička ostala pri autobuse, ktorý nás neskôr čakal na konci našej túry. Keď sme prišli do cieľa, uplne vyhladnutý a vysmednutý s adrenalínovým zážitkom, že Dedko sa asi stane súčasťou Prachovských skal, tak Babička nás čakala s krabicou plnou veľkých sladkých farebných guľatých veľmi dobrých koláčov a dodnes si pamätám, že boli obrovské. Naozaj obrovské a sladké.

Škoda, že si neviem spomenúť ani na názov ani na chuť, len na ten pocit, že "toto je pre mňa?".

Nakoľko Deduško aj Babička sú už v nebíčku, a mamina si spomína len na zklieneného Deduška, tak ma napadlo, či náhodou nebude vedieť niekto z Vás, čo by to mohlo byť za zákusok. Na Slovensku som taký zákusok v cukrárňach nevidela, ale veľmi rada by som si ho doma spravila, aby som sa mohla opäť vrátiť do detských čias.

Vedel by mi niekto z Vás poradiť?

Ďakujem :o)
@zareaguj


Diskusia k článku

gordonko
... neviem ,ale ked čítam ako ich opisuješ tipoval by som na ,,chodské koláče,, velké kruhové ,tvaroh rozdeloval jednotlivé časti kde bol mak , povidla ,lekvár atd. a v strede bola mandla
broni
oni boli v tvare gule a cesto bolo skôr piškótové a obalené tuším marcipánom. a boli veľké ako keď sa robí snehová guľa.
Presne do dlane.
hmm, záhada sa asi nevyrieši :o(
honestka
tie zakusky sa zrejme volali po mojej pamat z domoviny "zemiaky" piskotove dve pologule spojene vybornym lahuckym coko kremom, obalene v marcipane a potom cela gula obalena v kakaovom prasku- a predavali sa bezne aj v cukrarnach, stali okolo 2 korun.
aj tu som ich zo zaciatku pekavala, ale ak potrebujes presny recept, musela by som ti ho najst.
Inac moja dcerka sa vola tak ako ty, jej original meno sme tu museli skratit oficialne, lebo pre nich TU vyslovit Bronislava bolo takmer nemozne. pozdravujem ta.
broni
cistinka a honestka : teoreticky by to mohli byť tie zemiaky, len neboli kakaové :o)
ja si len pamätám, že boli farebné, žlté, ružové, zelené, ... jednoducho všeliaké :o) možno boli obalené len vo farebnom marcipáne, super, mám vodítko :o) aj na vareche niečo je  varecha.pravda.sk/recepty/dezert-zemiak-fotorecept/22256-...

a bol tam aj krém :o)

ďakujeeem :o)

skúsim si ich spraviť a hneď sa prenesiem späť do minulosti, ako so strojom času :o)

honestka keď som bola v anglicku ako au-pair, tak ma špuntíci volali rôzne, aj napríklad Johnyslava, Ponyslava, ale nakoniec sa naučili skrátenú verziu meno Brony, tak som bola Brony

Ešte raz Vám ďakujem :o)
medulienka122
Na Prachovslých skalách som bola ešte ako dievča s kamoškou, viem, že som mala obrovský zážitok, ale tento recept na marcipánové zemiaky nepoznám, ale keď urobíš, daj vedieť, ako to dopadlo...:-)
dodo46
@broni - Ak sa ti to ružove a guľaté mestilo do dlane, tak to boli asi ružiaky. Druhý raz menej alkoholu, aby si si pamätala. čo držíš v ruke



 



TOPlist