Ozaj štúrovská slovenčina...

martina0812 - fotkamartina0812, 24. mája 2013
Pri čítaní staršieho Reinho zážitku so "slušnou kolegyňou" som si spomenula na príhodu, ktorá nesúvisí s varením, ale veľmi mi pripomínala Reinu kolegyňu. U nás v práci máme kanceláriu, kde sedí kolega s kolegyňou. Pracujú spolu už roky rokúce a poznajú jeden druhého ako vlastný obraz v zrkadle.

Kolega v živote z úst nevypustil vulgárne slovo, zato dosť často tieto slová nahrádza nevulgárnymi alternatívami. To, čo z toho vznikne, je skutočná štúrovčina a človek musí desať minút premýšľať, čo to ten Janko vlastne povedal. Zato Eliška mu rozumie dokonale a pre nás, normálne hovoriacich smrteľníkov, často prekladá Jankove perly.

Jedného dňa som s nejakými papiermi šla za Jankom a vo dverách som stretla odchádzajúceho klienta. Bola to "známa firma", chlap, ktorý nikdy s ničím nie je spokojný, neustále niečo reklamuje a zásadne neplatí načas. Janko bol už na prvý pohľad vytočený do biela a keď sa za klientom zatvorili dvere, vybuchol:

"Keby bol ten človek počítačom, atakoval by som jeho USB - port svojím rozmnožovacím orgánom, napadnutým vírusovým ochorením začínajúcim na písmeno S!!!"

Naštartoval sa mi mozog, klesla mi sánka a premieľala som si to v hlave sprava do ľava, aby som zistila, čo za perlu to zasa vypustil z úst, keď Eliška - nezdvihnúc oči od počítača - flegmaticky preložila:
"Janko chce povedať: Je...m mu riť svojím syfilitickým ko..om.

Páni moji, hoci vulgárne nerozprávam, skôr by mi prišiel na um ten Eliškin preklad, než tá Jankova triáda! A ako ste na tom vy?
@zareaguj


Diskusia k článku

rea1
i tak še da, i tak še da. :-)))))))))))))))))))))))
silvia68
jak hutori rea i tak še dá, perla ducha , furt to ľepše vyžira takto jak vulgarne. :-))))
abdul
Janko má veľký dar od prírody, ale je sám proti svojmu zdraviu. Neodbúra adrenalín a trafí ho šľak. Tak ako mnoho veľmo slušných ľudí.
martina0812
mňa bolí preklad tejto umeleckej fabulácie do zrozumiteľštiny. Ešte že máme Elišku... :-D
babidka
Mne sa ten Janko naozaj paci :-))) Nemam rada vulgarizmy a vekom je to stale horsie ...ale taketo kvetnate vyjadrenia ktore maju navyse logiku a su aj zabavne , mam rada :-)! @abdul neboj sa ty o Jankove zdravie - ved uz len vymysliet a vyjadrit takymito slovami svoje rozhorcenie znamena , ze tu zurivost ci zlost uz v sebe spracoval aj bez toho, aby vyfucal alebo vybuchol ako balon . Ved dat dostatocne najavo svoje emocie este neznamena , ze clovek musi byt " z fleku" vulgarny...
zvoncek
babidka to povedala za mňa, veď človeku je zle z toho, čo je počuť v TV alebo dokonca v divadle, niet divu, že reč našich tínedžerov, nieleen chlapcov je plná vulgarizmov.,
vždy si spomeniem na otca, keď ho rozčúlila obchodníčka alebo domovníčka- "tá podustva jedna"- až v dospelosti ( otecko bol už na druhom svete) som si prečítala, že ide o druh ryby, ktorú ako dieťa chytal v Hrone
repkica
Klobúk dolu pred Jankom, naozaj sa mi páči :-), ostatné už povedala babidka :-))))
martina0812
zvoncek, pripomenula si mi mňa a moju sestru. V detstve sme sa dosť veľa vadili. O handry, o šminky, o to, ktorá je na rade s upratovaním... Mama to neznášala a nezniesla, aby sme si nadávali. Tak sme všeobecné oslovenie "ty sviňa!" sme kvôli nej museli prekrstiť na "ty sviňucha!" Mama si zistila, že ide o rybu, vraj aj celkom peknú a sviňuchu nám s oboma prižmúrenými očami tolerovala...
julica
Ono to s tymi vulgarizmami je osemetne, nevieme ich skalovat, co je viac vulgarne samo osebe a co menej, tak sa aj tie "najtvrdsie" nadavky vo svojej ofenzivnej sile vyrovnaju svini spfed patdesiatich rokov. nadavky maju svoju funkciu, nepohybuju sa smerom k nejakemu vrcholu vulgarnosti.
hubata
Keďže som Záhoráčka, ja len tak jemne ..... pičiakujem.
denyany
teda... to Jankove vyjadrenie nemá chybu! ani ja nemám rada vulgarizmy a vyhýbam sa im ako môžem, ale dnes mám taký divný deň... som 3 dni po tom, čo ma ,,seklo", už je to celkom ok, ale som akási nešikovná, všetko mi padá z rúk a teda sa musím po to zohýnať alebo to pozametať, čo mi nerobí práve dobre. keď som už asi piaty krát vyberala metlu, tak šťavnato som si zanadávala, až som sa zháčila - že to ozaj ja?...takto?



 



TOPlist