Najlepší koláč

lubjak - bez fotkylubjak, 27. mája 2012
Určite každá z nás už zažila ten horor ,že koláčik ,ktorý mal byť vyvrcholením lukulských hodov, nám posmutnel tvár.Menu už pripravené,suroviny nakúpené a šups s dobrou náladou do varenia a pečenia. Všetko prebieha podľa plánu,najskôr naložiť mäso,nech presiaknu všetky chute a vône.Nadrobno posekať ryby, všetky ingrediencie na thajské rybacie fašírky a urobiť arašídovú omáčku,odložiť do chladničky, nech odpočívajú. Upiecť šťavnatý mexický koláč. Cesto zamiešané,vyliate na pekáč,pri sledovaní ako sa pečie,pripraviť kokosovú polevu,s hrôzou zistiť ,že som použila väčší pekáč,koláčik bol veľmi nízky aj po natretí polevou,ale po ochutnaní chutil báječne.Vyvrcholenie prichádza v podobe orieškovo-kakaového sviatočného rezu.Roládky plnené domácim marhuľovým džemom,treba ho dať hojne,veď rez je sviatočný,orieškov jak by smet.Vyšľahať čokoládové cesto,pekne umiestniť na pekáč a pozerať ako krásne rastie v trúbe.Omamné vône sa šíria celým bytom,povrch sa už pekne zapeká,ešte skúška špáradlom a hotovo.Utešený koláčik sa chladí ,radosť na neho hladieť.Noc je pokročilá,telo unavené,je čas na zaslúžený spánok.Pred spaním si ešte zrekapitulujem,čo všetko ma čaká dokončiť ráno.Čerstvý šalát,upiecť mäso,vypražiť rybie faširky,pokrájať koláče.S dobrým pocitom upadám do spravodlivého spánku. Ráno vyskočím ako srna skontrolovať včerajšie výdobytky.S nemým úžasom pozerám na sviatočné rezy.Kde je ten plný pekáč? V pekáči sa stredom rynie jarok. S hrôzou zisťujem, že domáci marhuľový džem bol až priveľmi šťavnatý a cesto v strede ,ktoré malo byť nadýchané ,presiaklo až priveľmi.Babo raď.Neradila baba,radila dcéra a svetlo sveta uzrel najlepší koláč za posledné obdobie.
Sviatočný rez som nakrájala na úhľadné kúsky,stredný pás dostal psík,veľmi ma rád čokoládový zákusok.Rezy som poukladala do misy,zaliala vanilkovým pudingom zjemnený vyšľahaným bielkom a ozdobila šľahačkou.Odložila do chladničky a vrhla sa na naplánovanú robotu.
Žúrka,party,alebo len jednoducho posedenie prebehlo nad očakávanie,pri podávaní orieškovo-čokoládového sviatočného rezu v upravenej podobe som zožala ospevné ódy a od manžela,ktorý po odchode návštevy vyškrabával zbytky koláča z misy,pochvalu,že toto bol najlepší koláč za dlhé obdobie.

Pre poriadok pripájam menu:
studené predjedlo - encián plnený ďatlami od cistinky
teplé predjedlo - thajské rybacie fašírky s arašídovou omáčkou od 2010
hlavne jedlo - pečené mäso s čerstvým šalátom
zákusok - šťavnatý mexický koláč ozdobený kopčekom šľahačky s jahôdkou a čučoriedkou/aby nebol taký nízky/ od Janka1710
najlepší koláč - v upravenej podobe orieškovo-čokoládový sviatočný rez od isabella929

a samozrejme všetkým autorom receptov veľké Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k článku

cistinka
:-) škoda že si ten koláč nevyfotila.....ale vidíš, tak vznikajú nové super recepty! A ja som rada, že si použila aj môj recept :-))))
lubjak
@cistinka nechcela som sa tak obsirne rozpisovat ku kazdemu receptu,ale dodatocne ti musim povedat ,ze tvoj encian bol famozny,pozuzlanicko,kazdeho prekvapila ta suhra chuti. Priznam sa ,ze na fotenie som nepomyslela,teraz mi je to aj luto
babidka
Nuz , niekto by zufalo zaplakal , vyhodil kolac a bezal kupit do supermarketu nieco hotove . Clovek co ma fantaziu a neda sa zdeptat - ten vymysli novy kolac! Si sikovna a kreativna - mas moje sympatie :-))))))
tetrisss
super gazdinka, nic si nevyhodila a z biedy si sa vytiahla, veru skoda, ze sme to nevideli.
hubata
To je zákon schválnosti: ak sa človek snaží aby bolo všetko tip-top, tak určite niečo zlyhá. Ale ty si šikovná, vynašla si sa a zožala aj zaslúžený úspech.
sovka62
Tak, tak, nič nevyhodiť, pretvoriť a vydávať za práve novo vymyslený koláčik. Si šikovná, takto sa prejavujú dobrí kuchári.



 



TOPlist